Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сом-стръв и захранка
Модератор: sapuna
Сом-стръв и захранка
Най-изпитаната захранка за нашенския сом си остава вмирисаният накълцан суров далак или черен дроб. Кюспето понякога помага да се съберат дребни риби, които пък привличат сома, но само ако е огладнял. С две думи, захранването и подхранването за сом си е бошлаф, като изключение са водоемите, в които рибата се отглежда изкуствено и е свикнала да получава месни отпадъци и гранулирани смески с костно брашно. При стръвта основното е ясно – най-напред са живите рибки до 20–30 см. От тях се изисква обаче прекалено много – да са издръжливи на куката, да позволяват прехвърляния и да останат читави и на дълбочина от 15–20 метра, когато оловото ги повлече към дъното на ямата. Отлична стръв са и едрите земни червеи на грозд, големите пиявици и голите охлюви, които също като тях се разтягат и плуват дълго във водата. Големите жаби и малките опърлени птици се препоръчват от майсторите в лова на сомове както в Западна, така и в Източна Европа. За лятото изборът им често се спира и на големите зелени скакалци и поповото прасе. Раците и месото от речни миди също спадат към класиката в търсене на среща с мустакатия исполин.
-
- сериозен играч
-
- сериозен играч
Re: ввв
ти май а....за такива като теб съм направил школа...плащаш и се учиш....добре дошъл си в нея !Рахан написа:Защо реши че всички знаят ??????
Ако знаех нямаше да чета и за миг постовете ти ....... след като си на ТИ обяснявай а не се заяждай !!!!!!!!
Господ може всичко чада мой !
-
- кандидат преподавател
- man1966
- ще става разбирач
Хич даже не е екзотика-на Марица се практикува постоянно и то с добри резултати.pet55 написа:да търсиш сом на плувка е екзотика според мен
един единствен път съм хващал сомче на плувка на Дунав,
беше дълго 25-30 сантиметра на бял червей![]()
знам че през нощта сомът излиза и на повърхността но аз нощем риба не ловя
Я елате рибенца при батко...
-
- сериозен играч
ами какво става...нали се сещаш...търсят го ближните ни и по друг начин и ако не нас кого да питат ? Айде да им кажа...става колеги взима си сомчо и през деня на въдица както и по тъмно. Лично аз съм ловил на попово прасе до гр.Лом след потъналите секции както и на Ивайловградския на скалите...ама кой бяха скалите..забравих!kalins написа:Ако не се лъжа раздела е "Риболов на сом с кльонк".
Кво става?

Господ може всичко чада мой !