Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Избор на мач и относно линията и ваглерите.
Модератор: Paublo_Eskobar
Избор на мач и относно линията и ваглерите.
И така , Привет на всички.Аз съм на 16 години,едва от няколко месеца риболовец.
и съм много запален. Наскоро си взех мач - на мавер - "winner"-4,20 и макара - "exage" 3000 MRB , бих искал да попитам дали сам направил добър избор (взех го с препоръки от продавача). 2:;и знам че има страшно много теми за това , и страшно много снимки и мнения, и аз лично много неща прочетох в този форум относно линийте и ваглерите , и отежнението , но бих помолил някой , ако може да пусне няколко снимчици на собствения си такъм за мача , за да ми стане по ясно и за да започна да практикувам мач-рибилова.(по точно за ваглерите 4+2, 6+2, 8+2-не мисля за сега по тежки) Защото доста изчетох,както казах и ми се видя сложничко със микро вирбелите, и отежненията и цялото оплитане , и бих бил много благодарен ако някой го направи. Благодаря и успех на всички. (извинявам се за дублирането на въпроса), но така би било ми станало по ясно))

-
- кандидат преподавател
Re: Избор на мач и относно линията и ваглерите.
Добре правиш че питаш , макар по темата да има изписано доста. Аз специално , рядко практикувам мачовия риболов в типичния му стил , но се надявам въпроса ти да не остане висящ , и приканвам корифеите в този стил , да отговорят и насочат младия колега. Пък , по- късно ще очакваме и репортажи !
Успех !!!
Успех !!!
Върл Shimano фен!
- antivik
- кандидат преподавател
Е младо момче, това дет го искаш е почти невъзможно, понеже всякой излет и всяко риболовуване са различни
. Условията на всякой водоем, та даже и времето в момента, оказват влияние
. Най-общо линията от долу на горе върви кука с повод-микровирбел- утежнение(бива различни видове според водоема и желанието на задвъдичното устройство)-микровирбел-стопери(определят разстоянието на което ваглера или слайдера ще се спира от утежнението/помага да се избегне заплитане/)-държач на ваглера-стопвъзел. Направи си няколко различни линии и ги сменяй според, както се наложи, но опита ще го натрупаш с ходене, оплитане, нови проби, неуспехи и успехи. Пробвай и се не бой и НА СЛУКА
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
antivik написа:Е младо момче, това дет го искаш е почти невъзможно, понеже всякой излет и всяко риболовуване са различни. Условията на всякой водоем, та даже и времето в момента, оказват влияние
. Най-общо линията от долу на горе върви кука с повод-микровирбел- утежнение(бива различни видове според водоема и желанието на задвъдичното устройство)-микровирбел-стопери(определят разстоянието на което ваглера или слайдера ще се спира от утежнението/помага да се избегне заплитане/)-държач на ваглера-стопвъзел.....
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Снимките са добри всичко е обяснено на тях.Аз не съм некво про в мачовия риболов,има две важни неща да избегнеш оплитанята.Разтоянието от ваглера до основното утежнение да е "Ваглер и полувина"(към 50-60см грубо) и ратоянието от основното утежнение до дропер/те по голямо от дължината на повода.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
мхх , благодаря , все повече и повече схващам, само практика ми трябва
)).
Някой ако има като моя мач който съм описал , ако може да си каже впечатленията.
, мерси. Иначе за линията всички ми е ясно вече , просто бих искал собствени снимки за ясен изглед. 

- Skorpi
- сериозен играч
Батка аз си мисля че няма нищо сложно в риболова на мач преди много сам писал за мача напоследък много по рядко поради куп причини ( неим е мястото тук ) та да се върнем на темата 1 когато риболовстваш на мач има 2 начина 1 англиският които се използва за по плитки води пр. до 3м при които ваглера е стопиран (неподвижен ) като 70-80%от тежестите са до ваглера и останалите 20 долу на линията като почвам от куката повод 20-30см вирбел 1 дропер 8 нагоре на 25см 2 дропер на още 25 трети и те така ако искаш да ловиш на пропадане ако не можеш да ги сабереш на едно място до вирбела към куката това са основни полужения с течение на времето ще почнеш и да ги разместаш според мястото и начина на риболов
2 оновен начин е с подвижен ваглер (по използван от риболовците в БГ) тук нещата са до 2 вида ваглери и слаидери като последните са предназначени за дълбока вода течение и вятър за да стои стабилно слаидера носи голяма тежест на линията обикновенно кука повод вирбел 1 или 2,3 дропера на около 70 см оливета стопирана с сачми носеща основното утежнение и вирбел или стопер на слаидера и ваглер които ползвам при тихо време на езеро тук нещата са кука повод вирбел и няколко дропера за по бързо пропадане до дъното или няколко дропера през разтояние за плавно пропадане на последният метър след което следва основно утежнение и дропер които стопира ваглера да не пропада до утижнението и да оплита 1път и 1/2 от дъл.. на ваглера има още какво да се допълни но ся нямам повече време дано ци ме разбрал правилно
2 оновен начин е с подвижен ваглер (по използван от риболовците в БГ) тук нещата са до 2 вида ваглери и слаидери като последните са предназначени за дълбока вода течение и вятър за да стои стабилно слаидера носи голяма тежест на линията обикновенно кука повод вирбел 1 или 2,3 дропера на около 70 см оливета стопирана с сачми носеща основното утежнение и вирбел или стопер на слаидера и ваглер които ползвам при тихо време на езеро тук нещата са кука повод вирбел и няколко дропера за по бързо пропадане до дъното или няколко дропера през разтояние за плавно пропадане на последният метър след което следва основно утежнение и дропер които стопира ваглера да не пропада до утижнението и да оплита 1път и 1/2 от дъл.. на ваглера има още какво да се допълни но ся нямам повече време дано ци ме разбрал правилно
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

аз имам такъв много хубава пръчка но от два месеца си взех една вега супер класик 450 и мавера малко съм го оставил на скамейката иначе съм наистина доволен ,но като гледам може да се наложи да се раделимpruffky написа:мхх , благодаря , все повече и повече схващам, само практика ми трябва)).
Някой ако има като моя мач който съм описал , ако може да си каже впечатленията.
, мерси. Иначе за линията всички ми е ясно вече , просто бих искал собствени снимки за ясен изглед.
пазете чисто ,не е толкова трудно
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Здравей,pruffky написа:...... за да ми стане по ясно и за да започна да практикувам мач-рибилова.(по точно за ваглерите 4+2, 6+2, 8+2-не мисля за сега по тежки) Защото доста изчетох,както казах и ми се видя сложничко със микро вирбелите, и отежненията и цялото оплитане , и бих бил много благодарен ако някой го направи. ......
аз използвам Мач от две години не съм някакъв много голям майстор в мач риболова. Правя си най-обикновен опростен монтаж > От горе на долу > стоп възел (купешки от конец) > мънисто (продават се с възлите) > държач за ваглера, под него винаги слагам малко парче тънък шлаух > вместо втори вирбел използвам силиконов стопер за да си определям на какво разтояние ще седи ваглера от утежненито > олово не на съчми, елипсовидно с цепка за стягане > микровирбел на 1-2 милиметра от утежнението > повод с кука. Това е най простият вариант, утре ще снимам и ще кача снимката :]. И един съвет за ваглерите каза че ще използваш ваглери 4+2, 6+2, 8+2, аз ти препоръчвам да взимаш ваглери със повече тежест за линията и по-малко тегло на ваглера. Например : ваглер 4+3 или 4+4 > колкото повече тежест на линията имаш толкова по-бързо ще потъне и ще се потопи по вода влакното. С тези два грама на линията много бавно потъва :]
Дано съм бил полезен :]
Match Fishing :]
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Първо искам да се извиня за лошото качество на снимката, но такава ми е техниката :X:X:X
Стоп възела не се вижда той е нагоре по линията.

Стоп възела не се вижда той е нагоре по линията.

Match Fishing :]
Колега, много ме съмнява, че този силиконов стопер ще попречи на ваглера да се плъзне надолу по линията, при замятане!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
-
- научил се да хвърля
Аз също съм на това мнение.dess0 написа:Колега, много ме съмнява, че този силиконов стопер ще попречи на ваглера да се плъзне надолу по линията, при замятане!
По принцип на това място обичам да слагам вирбел ,който хем стопира ваглера безотказно ,хем дава допълнителна гаранция срещу усукване.
Ако основната линия ми е да речем 0,18 ,под този вирбел продължавам с 0,16 ,следва вторият вирбел ,под който монтирам повода с 0,14. Но и не винаги използвам междинната дебелина влакно и понякога за парчето между вирбелите използвам от основното.
Със съчма лично на мен не ми харесва стопирането,тъй като тя в даден момент започва да преплъза. Следват нови притискания ,които малко или много нараняват влакното.
Не знам, така съм свикнал и линията с два вирбела най ми допада.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Аз правя два възела един след друг от монофилно влакно (0,18мм.ми е основното влакно),а стоперния възел ми е 0,16мм. или о,14мм. Мустаците ми са дълги около 2см.
Линията ми е така направена:Кукичка с повод 25см.,микро вирбел,парче влакно около 1м.на които са наредени тежестите с които се отежнява линията,микро вирбел,основното влакно (0,18 ми е),силиконов стопер (служи за буфер да се спира тежкия ваглер да не се удря в възела),вирбел (този на който се закача ваглера,а там където се движи вирбела по влакното няма пластмаса или керамична втулка,а е обикновен вирбел),след него се поставя едно сенце(тези сенца които правят гердани),сенцето се спира в стоп възела!!!!!
С тази линия не съм имал никъви оплитания и ваглера стой идеално изправен и чувствителен!
Отначало ползвах вирбели с керамични,пласмасови втулки,който ми създаваха доста проблеми при риболова.Двойния стоперен възел си минава без проблеми през водачите и не се мести от тежестта на ваглера,така сте сигурни че дълбочината ви е същата и не се е променила от само себе си!Дано съм бил полезен
Линията ми е така направена:Кукичка с повод 25см.,микро вирбел,парче влакно около 1м.на които са наредени тежестите с които се отежнява линията,микро вирбел,основното влакно (0,18 ми е),силиконов стопер (служи за буфер да се спира тежкия ваглер да не се удря в възела),вирбел (този на който се закача ваглера,а там където се движи вирбела по влакното няма пластмаса или керамична втулка,а е обикновен вирбел),след него се поставя едно сенце(тези сенца които правят гердани),сенцето се спира в стоп възела!!!!!
С тази линия не съм имал никъви оплитания и ваглера стой идеално изправен и чувствителен!
Отначало ползвах вирбели с керамични,пласмасови втулки,който ми създаваха доста проблеми при риболова.Двойния стоперен възел си минава без проблеми през водачите и не се мести от тежестта на ваглера,така сте сигурни че дълбочината ви е същата и не се е променила от само себе си!Дано съм бил полезен

- Прикачени файлове
-
- rrrt.JPG (249.46 KiB) Преглеждано 2597 пъти
-
- gttt.JPG (223.34 KiB) Преглеждано 2597 пъти
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Това с конеца нали само за нагледност си го направил 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Това не е конец,колега!Това е 0,18мм. Мачово влакно (тъмно зелено на цвят)на Трабуко.
С този Ваглер и с тази линия съм ловил Шарани,бабушки,каракуди.Ето и снимка!
С този Ваглер и с тази линия съм ловил Шарани,бабушки,каракуди.Ето и снимка!
- Прикачени файлове
-
- Photo-1342.jpg (110.72 KiB) Преглеждано 2576 пъти