Река Искър в участъка от устието до района на "Мечката".

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
desi
разбира нещата
разбира нещата

Река Искър в участъка от устието до района на "Мечката".

Мнение от desi »

В този участък на реката имаше популация на няколко вида риба и е едно приятно място за разходка и плаж на софиянци, а и на хората, живеещи в близост до този район.
За съжаление рибата сега там масово се изтребва от бракониери - мрежари, парашутисти и виртуози на сракмето. Това особенно важи за делнични дни, когато няма рибарско присъствие на реката или същото е епизидично. Останали са само дребни рибки в реката, които по обясними причини не се задържат в мрежите на бракониерите.
Не е имало случай да отида на реката и да не се сблъскам с бракониери, но всичкото с краткотраен ефект /и не винаги успешен/. За наличието на такива гамени, като най-пресен пример е този от вчера /10.09.2011 г., събота/. Четирима младежи и една девойка около 20 годишни изскочиха от едно очукано Рено -25 и се засилиха към най близкия вир. Извадиха 4 "Парашута" и до вечерта ги хвъляха в реката. Явно не можеха да си изпълнят поставения план, за това двама от тях ловяха риба с ръце и с кеп, докато бракониерските им уреди бяха във водата. Същият ден сутринта един дядо стартира риболова с "Парашут", но като видя присъствието на рибари се разкара.
След 17-17,30 ч., /когато няма плажуващи, а и рибарите си тръгват/ на реката става голяма сеч /с парашути, срекмета/ за горката риба.
Пиша тази тема, защото преди години, а и тази малко след откриването на риболова, в реката се виждаха скобар, кефал дори и мряна, а сега .......само мънички рибки - надежда за някакво бъдеще за водния свят региона.
До сега не съм виждал по тази река представители на ИАРА.
Много моля, господата от ИАРА да вземат присърце този проблем, защото тази река е оставена без всякакъв контрол. Тук не става въпрос за рибарски билети - кой има и кой няма, а за тотално бракониерство и наложителни ефективни мерки.
Пътищата до реката в този участък са няколко и започват веднага след устието, проходими за МПС, в случай, че касаещите органи не са в течение на нещата.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Река Искър в участъка от устието до района на "Мечката"

Мнение от ribolovcho »

за съжаление положението е така на по голямата част от реката...масово пълзят токаджий
мрежари и всевъзможни бракониери..не знам какъв е начина ДА СПРЕ ТОВА НАШЕСТВИЕ...
обаждал съм се поне 100 пъти на иара..и те си накараха оная работа ..никаква реакция..
догодина аз няма да си извадя риболовен билет във знак на протест...само ако всички не си извадим билети и направим протести ще се оправи работата...чак тогава ще ни обърнат внимание...
Изображение
Най добрите са тук
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

Колега, аз днес лових в същия район, точно под каменния мост. Съгласен съм с теб, че реката в този район е съсипана, даже и днес имаше един бракониер с кеп. Освен мен имаше още 7 човека, които си ловеха с въдици на стръв, но всички изкарахме само маломерки (кротушки, мренки, кленчета, каракудки). За съжаление, май скоро няма да се улавят хубави риби в този район, жалко за хубавата и чиста река.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

За съжаление такова е положението и на язовира.Екипа на ИАРА там е само за язовира,само него "охраняват",кой го интересува реката примерно. :evil: Другия екип е за цяла София и областта,няма как да огреят.За това НЛРС искаха да участват в стопанисване и ОХРАНА на язовирите ,но не пускат кокала някой.И въпреки това НЛРС зарибиха язовира с 40000бр. американска пъстърва/присъствах на зарибяването/.Друго ще е ,ако примерно НУГ,ЛРД -Самоков проверяват и те по язовира и района,много шуробаджанашки връзки ще се скъсат :D
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
rasper
новобранец
новобранец

Мнение от rasper »

Вече 30 години наблюдавам този район и мога много да пиша. Младите хора сигурно си мислят, че е нормално да няма риба в този район. Няма да се учудя ако някои си мислят, че ловенето на риба с парашут не е бракониерство. Правил съм много опити да спирам бракониери, ходил съм до горското в Самоков. За изчезването на рибата там има много фактори, кариерата, бента на моста, бракониери и т.н.
Въпроса е какво да се измисли за да има контрол и не само в този район, неплащането на билета не е решение според мен.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

rasper написа:Вече 30 години наблюдавам този район и мога много да пиша. Младите хора сигурно си мислят, че е нормално да няма риба в този район. Няма да се учудя ако някои си мислят, че ловенето на риба с парашут не е бракониерство. Правил съм много опити да спирам бракониери, ходил съм до горското в Самоков. За изчезването на рибата там има много фактори, кариерата, бента на моста, бракониери и т.н.
Въпроса е какво да се измисли за да има контрол и не само в този район, неплащането на билета не е решение според мен.

хаиде цяла българия да не се извади нито един билет ..пък ще видим дали няма да се замислят..като останат без заплати тогава ще ги питам..ще видиш че има ефект..то така както е тръгнало много хора ще се откажат от риболова..и без това повечетто реки и водоеми се обезрибиха..,рано или късно ще се стигне до там..така че колкото по рано толкова по добре
Изображение
Най добрите са тук
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”