Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Разни изработки на изкуствени примамки.....
Модератор: emo vasilev
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Разни изработки на изкуствени примамки.....
Бях обещал на някои колеги от форума да пусна една обобщена тема за самоделните ми недоносчета,та сега е момента
.Започвам с най новото ,а нататък ще продължа с по стари изработки.
Преди две седмици един приятел ме задоми с две от тези примамки ,спинар байт(или нещо подобно
Досега не бях ловил с такова животно,но останах очарован от поведението му.Движи се много добре над закачки и водорасли,а там се крие и щуката че и другия хищник,в същия момент се покриват и добри дължини при замятане.Да ама не са застраховани от улов на клони и други стърчащи над водата препятствия
,и аз осиротях с едната от примамките която и в момента стърчи кат Гюро Михайлов над реката.Твърдо реших да и направя клонинг преди да я оставя някъде из водоемите и другата.Онзи ден след един успешен риболов на трявясало старо корито(две хубави щуки) ,примамката се затвърди като успешна в моя контингент от изкуствени примамки :good: .
Толкова с прелюдията.
Първо и основно е да се снабдиш с оригинална примамка ,но не е задължително,може и импровизация.Играчката е около листото ,всичко останало е елементарно.
Копираш(правиш шаблон)на листото върху тънка алуминиева ламарина(може и капачка от буркан)

Очертавате листенцата върху материала който сте си избрали(неръждавейка,месинг...),дебелината на оригиналното перо е 0.5мм.,и съответно изрязвате.

След това върху парче "твърдо" дърво с чука и една сериозна съчма от лагер(ако нямате такава използвайте ябълката от стар автомобилен шарнир) оформяте овала на паричката.

Съответно пробиваш листото.

Полираш.

Стеблото на блесната е изработено от зъболекарска тел о.7,но като че е малко тънка,оригинала е от 1.00мм.Огъването му става с тънки клещи и подръчни дорници,(изглежда като безопасна игла
)
За тези които нямат оригинал за гледане размера е;
в горния край откъм листото, дължината от огъвката ,до ухото за вирбела е 30мм.
в долния откъм куките (там е по дългото) от центъра на огъване ,до карабината е 38мм.
ъгъла който се образува е 90 градуса.Вирбели и халки всеки може да си избира, и поставя сам(предполагам
)

За останалото може да импровизирате ,говоря за примамката и куките.Колега е използвал единична
джиг глава ,а аз използвах двойка с допълнително удължение и утежнение тип "чебурашка"

п.п.Действайте ако имате желание и възможност,и пазете пръстите

Преди две седмици един приятел ме задоми с две от тези примамки ,спинар байт(или нещо подобно

Толкова с прелюдията.
Първо и основно е да се снабдиш с оригинална примамка ,но не е задължително,може и импровизация.Играчката е около листото ,всичко останало е елементарно.
Копираш(правиш шаблон)на листото върху тънка алуминиева ламарина(може и капачка от буркан)

Очертавате листенцата върху материала който сте си избрали(неръждавейка,месинг...),дебелината на оригиналното перо е 0.5мм.,и съответно изрязвате.

След това върху парче "твърдо" дърво с чука и една сериозна съчма от лагер(ако нямате такава използвайте ябълката от стар автомобилен шарнир) оформяте овала на паричката.

Съответно пробиваш листото.

Полираш.

Стеблото на блесната е изработено от зъболекарска тел о.7,но като че е малко тънка,оригинала е от 1.00мм.Огъването му става с тънки клещи и подръчни дорници,(изглежда като безопасна игла

За тези които нямат оригинал за гледане размера е;
в горния край откъм листото, дължината от огъвката ,до ухото за вирбела е 30мм.
в долния откъм куките (там е по дългото) от центъра на огъване ,до карабината е 38мм.
ъгъла който се образува е 90 градуса.Вирбели и халки всеки може да си избира, и поставя сам(предполагам

За останалото може да импровизирате ,говоря за примамката и куките.Колега е използвал единична
джиг глава ,а аз използвах двойка с допълнително удължение и утежнение тип "чебурашка"

п.п.Действайте ако имате желание и възможност,и пазете пръстите

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

-
- научил се да хвърля
Re: Разни изработки на изкуствени примамки.....
Градски, поздравления за подробното описание. Много добре са се получили примамките, все големи щуки да хващат
И аз тази година съм подкарал само на тенекии - самоделки, и май резултата не е по-лош от риболова с купешките:D
Поздрави,

Поздрави,
А с какво ги полира ако не е тайна, много добре се е получило.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Нее тайна ,на базата на стара помпа за охлаждаща течност на струг(двигателя и е на 3000 об.минута)използвам стандартната резба М 8 на която съм сложил набор от вълнени парцали пристегнати между две шайби.При липса на такъв електро мотор ,може да се ползва такъв от помпа за поливане,тя също е на високи обороти.Иначе ползвам шлайф паста която нанасям върху парцалената шайба в процеса на полиране.sunnen написа:А с какво ги полира ако не е тайна, много добре се е получило.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

В тая линия на разсъждение - ползвам елмотор от стара пералня с отделна центрофуга. И по-точно - от центрофугата. Той е с удължен шпиндел и усилени лагери. Има си дълга резба М10. Перфектен. Става и за струговане на дребни дървени и пластмасови детайли.
А за ръчно полиране - може и с баля от минерална вата. Но само с гумени ръкавици!!
Пастата за автомобили върши също работа. А най -лесно е и с "Циф - крем" Само че повечко фърчи из къщи.
А за ръчно полиране - може и с баля от минерална вата. Но само с гумени ръкавици!!
Пастата за автомобили върши също работа. А най -лесно е и с "Циф - крем" Само че повечко фърчи из къщи.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Хей моята установка за полиране

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Понеже от последния риболов по Йовковци оставих 10-на джиг глави на дъното,а по магазина са около 1.50лв. ,реших най сетне да си изработя калъп за такива.Този път изработката е малко по сложна и ако има желаещ да разбере по подробно,ще се опитам да му разясня .А иначе всичко е изработено с дрелка,ъгло шлайф , пили и мераци в селски гараж за един след обед
.Цвета е малко гаден ,но само такава прахова боя имах

Така,първо намираш две еднакви парчета алуминий 20х40 х30 или в зависимост от това каква големина ще е главата, по възможност не чист ,а с примеси иначе се обработва трудно.Намираш си съчма от лагер(аз ползвах съчма с диаметър 12мм.). Намираш свредлото с което ще пробиваш профила ,а диаметъра му е колкото на съчмата в случая 12мм и го заточваш (трябва умение) с профил на полу -сфера..Отбелязваш мястото на пробиване и внимателно пробивате до половината на диаметъра.

По същия начин пробиваш и другата половина на калъпа.След като ги пробиете взимате съчмата и я залагате м-у двете половини и с внимателно с чук ги развалцовате до постигане на "идеалната" сфера

След оформяне на сферата ,оставяй ки съчмата отвътре за да не се разместват двете половини ,защифтовате (поставяне на водещи щифтове,трябва да сте виждали и други калъпи)

След защифтоването ,следва да очертайте къде ще се поставя куката в калъпа,стебло + ухо + върха.След отбелязване с чертилка,внимателно с фина пила правиш водещ жлеб който да отбележи изхода за стеблото на куката.След това внимателно със свредло с диаметъра на куката разпробивате открай до край двете половини заедно(получават се полу отвори)

Пробивате едностранно и мястото където е ухото на куката.
Със свредло с диаметър колкото ще бъде участъка където ще се крепи силикона(при мен е Ф4мм.)Разпробивате през вече белязан и пробит отвор за стеблото на куката на дълбочината която ще искате за удебелението върху куката.

След това правите с по голямо свредло или зенкер,фрезенка за наливане на оловото.

В долния край на калъпа с триъгълна пила се оформят два чопа за силикона да не се измъква.

п.п.Уф,те затова навремето не станах даскал
,по ми е лесно да го направя ,отколкото да обесня как съм го правил
:good:

Така,първо намираш две еднакви парчета алуминий 20х40 х30 или в зависимост от това каква големина ще е главата, по възможност не чист ,а с примеси иначе се обработва трудно.Намираш си съчма от лагер(аз ползвах съчма с диаметър 12мм.). Намираш свредлото с което ще пробиваш профила ,а диаметъра му е колкото на съчмата в случая 12мм и го заточваш (трябва умение) с профил на полу -сфера..Отбелязваш мястото на пробиване и внимателно пробивате до половината на диаметъра.

По същия начин пробиваш и другата половина на калъпа.След като ги пробиете взимате съчмата и я залагате м-у двете половини и с внимателно с чук ги развалцовате до постигане на "идеалната" сфера

След оформяне на сферата ,оставяй ки съчмата отвътре за да не се разместват двете половини ,защифтовате (поставяне на водещи щифтове,трябва да сте виждали и други калъпи)

След защифтоването ,следва да очертайте къде ще се поставя куката в калъпа,стебло + ухо + върха.След отбелязване с чертилка,внимателно с фина пила правиш водещ жлеб който да отбележи изхода за стеблото на куката.След това внимателно със свредло с диаметъра на куката разпробивате открай до край двете половини заедно(получават се полу отвори)

Пробивате едностранно и мястото където е ухото на куката.
Със свредло с диаметър колкото ще бъде участъка където ще се крепи силикона(при мен е Ф4мм.)Разпробивате през вече белязан и пробит отвор за стеблото на куката на дълбочината която ще искате за удебелението върху куката.

След това правите с по голямо свредло или зенкер,фрезенка за наливане на оловото.

В долния край на калъпа с триъгълна пила се оформят два чопа за силикона да не се измъква.

п.п.Уф,те затова навремето не станах даскал

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

-
- научил се да хвърля
Както винаги перфектно изпълнение и подробно описание на процеса. Много приятни емоции с новите творения 

- galin grigorov
- новобранец
Добра изработка.Би ли споделил от къде купуваш куките и на каква цена
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Значи при нас в Търново ги има в едно магазинче на "триъгълника"(така се казва квартала),при Миро.Марката е "филстар" и са на 3.50 за пакетче,в зависимост от размера са между 8-10 бройки в пакет.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- galin grigorov
- новобранец
Благодаря за отговора.Доста трудно се намират на добра цена,може да прескоча до там.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Почнах някаква матрица за джиг ,но нещо се отплеснах в мерките :scratch: и нещата тръгнаха в друга насока.От опит знам че този тип спинер винаги тръгва ,а и е ефективен за големи водоеми и силни течения като на Дунав.В един сайт хората са използвали по евтин и по здрав способ от вирбел , и идеята ми допадна :good: .Не е върха на качеството и красотата ,но теста в леген доказа че системата ще работи
Тук е модела

Тук моето недоносче в суров вид ,не ме съдете много за качеството на калъпа,ползвал съм дрелка ,чук,секач и пила :scratch:

Малко не съм на Ти с бояджалъка ,ама замазва грозотията и кат за кьорави риби ще свърши работа

Калъпа мисля да го ползвам и като глава за предно утежнени блесни :scratch:

Тук е модела

Тук моето недоносче в суров вид ,не ме съдете много за качеството на калъпа,ползвал съм дрелка ,чук,секач и пила :scratch:

Малко не съм на Ти с бояджалъка ,ама замазва грозотията и кат за кьорави риби ще свърши работа

Калъпа мисля да го ползвам и като глава за предно утежнени блесни :scratch:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Първи и втори номер са по 15 бр в пакет.майсторчето страхил написа:Значи при нас в Търново ги има в едно магазинче на "триъгълника"(така се казва квартала),при Миро.Марката е "филстар" и са на 3.50 за пакетче,в зависимост от размера са между 8-10 бройки в пакет.

А коло гр излезе главата с това Ф12мм свредло.
Аз там съм пораснал...
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Нямам представа ,не съм ги теглил ,но долу горе са в грамажа който ползвам най често(на око деbobo_33333 написа:
А коло гр излезе главата с това Ф12мм свредло.

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- galin grigorov
- новобранец
Моите се получиха 11.8гр.с 3/0 куки