Бракониери със самочувствие

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Бракониери със самочувствие

Мнение от jagger1 »

Здрваейте колеги. Доста си мислех, дали изобщо да пиша или да пусна нова тема, ама няма да мога да заспя спокоен. Та реших да го споделя и с Вас.

Има едно прекрасно язовирче близо до София - яз. Горна Диканя. Какво ли не преживя този язовир за последните 20 години. А беше натъпкан с риба преди 1990 година. И се зарибяваше редовно, и се пазеше. Имаше 17 вида риба в него. По-лесно ми е да ви кажа, какво нямаше: нямаше сом, бяла риба, распер, змиорка и есетра. Това са видовете, които нямаше. Всичко друго го имаше - от кротушката, през уклея и клена, слънчака и амура (бял и черен), мряната (бяла и черна) и пъстървата, шарана и костура, скобара и каракудата, толстолоба и морунажа, та до щуката и червеноперката. Всичко това го имаше, ама бол (без щуката). Имаше го, ама го имаше. Вече нанай. Останаха само 5-6 вида, които се борят упорито за място под водата. Борят се, защото какво ли не ги споходи през последните 20 години, от както беше пуснат под аренда - та до тази година през м. януари, когато беше освободен от последния арендатор. Въздъхнахме си с облекчение и с надежда, че най-после мрежите няма да ги има. Имаше няколко опита през пролетта, ама бяха парирани. Рибата започна видимо да се възстановява (има много дребни рибета, които ако ги пазим - ще ни радват). Поне от 5-6 вида, които останаха и оцеляха.

Да, ама не. Ей, това бракониерите са нагла, нахална, безочлива и с високо самочувствие за безнаказаност прослойка. Това са тумори на обществото. И виреят все повече и повече. Стават все по-нагли и с по-високо самочувствие, а това е така, защото се чувстват безнаказани. И не само се чувстват. Те са убедени, че са безнаказани. Агресивни и богове.
За тях законите са само тема за вицове. Подиграват им се, а им се подиграват, защото са безнаказани.

Ето ви едно от поредните доказателства, които илюстрират всичко написано по-горе. Снимките са само на опънатата мрежа. Тях го няма, но ги видях. С две коли - петтима души и една надуваема лодка. Извадиха мрежата от 17:00 до 18:00 ч. днес (28.11.2011 г.) - посред бял ден, необезпокоявани и във видимо добро настроение. В 18:10 си тръгнаха.
Мрежата я имаше опъната още в 15:00 часа (когато я видях). Ачик-ачик, без никакво притеснение, че се вижда отвсякъде. А в колко е опъната ..... нямам представа, но говоря, че я имаше от ранния следобяд - посред бял ден и без всякакво прикриване - с поплавъци от двулитрови бутилки.

Защо не направих нищо? Ами аз вече нямам представа какво трябва да направя. Да се стреляме ли? Един на пет? На ИАРА? Ами къде е ИАРА до сега? Какво направи с Искър, Мрамор, Струма .... И на коя ИАРА да се обадя? Онази, която седи по бюрата и няма нито един инспектор поне на малкото по-големи останали свободни язовири? Колко пъти бяхте проверени на язовир или река тази година? Ами аз не съм репортер на ИАРА. Стига. То не може да получаваш заплата и някой друг да ти върши работата. Не може да питаш или да сигнализираш и някой да се муси постоянно или да ти маже с думи ушите, че виждаш ли, нямаме хора, нямаме бензин, нямаме..... нямаме....., ще видим...... ще го имаме предвид .....благодаря господине за сигнала ..... Е и? Какво се прави? Хайде стига.
Колко язовира зариби тази година ИАРА? Колко реки? А, извинявам се. За пъстървовите реки имаше малко раздвижване. Да, ама за язовирите? Ами един язовир не се ли поддържа ежегодно - свършен е само за 2-3 години.
Много се разприказвах. Ама и нямам повече нерви. Ще стане някоя щуротия накрая. Ако тази държава не се вземе в ръце, със сигурност ще станат щуротии. Не го пожелавам, ама няма как. То вече не се търпи.

Ето снимките: (Дълбочината на преградения участък от устието е около 2.40 - 2.60 метра максимално. Мрежата е около 200 метра)

Изображение

Изображение

Изображение
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Бракониери със самочувствие

Мнение от tamihal »

Да, ама не. Ей, това бракониерите са нагла, нахална, безочлива и с високо самочувствие за безнаказаност прослойка. Това са тумори на обществото. И виреят все повече и повече. Стават все по-нагли и с по-високо самочувствие, а това е така, защото се чувстват безнаказани. И не само се чувстват. Те са убедени, че са безнаказани. Агресивни и богове.
За тях законите са само тема за вицове. Подиграват им се, а им се подиграват, защото са безнаказани.
Tук коментара е излишен...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
stivanoff
новобранец
новобранец

Мнение от stivanoff »

Крайно време е бракониерството да се подведе под сериозна наказателна, а не само административна отговорност, за да остане природа в тази страна. Господата полицаи, вместо да пият кафе и кесят за по 20 лева храстите, да им се намери работа, защото ИАРА явно се доказа, че бе създадена само и само да като оправдание на държавата за нейната пълна абдикация от проблема. Като ИАРА нямат бюджет, МВР имат 1 милиард, ами да вземат да свършат за 5 пари работа! :evil:
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Нямам думи и аз,много ме боли за Диканите ,защото го знам още от преди 90г.,когато беше забранен за риболов.Прекрасно място беше,но от типовете в този район няма спасение.
Какво извадиха от този опоскан язовир,м......а им,видяли ги поне :evil: А за ИАРА си напълно прав,никакво зарибяване тази година,и пъстървовите реки,както и някой язовири ги зариби НСЛР ,с техни средства.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

Звъниш на 112 ако не знаеш точния телефон.От там като обясниш за какво става въпрос те свързват с регионалното звено на ИАРА и говориш лично с тях.Изпробвал съм го лично на яз.Пясъчник когато закачих мрежа с лодката си.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

И аз не знам какво трябва да се направи вече.Трябва масово да не си подновим билетите,що ние да сме балъците и да плащаме за заплати на тия амеби.След 2-3 месеца ми изтича моя и нема да си го презаверявам-ебал съм им майките.
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Каквото и да напиша ще е малко,защото изводът ти е много вярен НЯМАМЕ ДЪРЖАВА !!! :evil:
jagger1 написа:....... Ще стане някоя щуротия накрая. Ако тази държава не се вземе в ръце, със сигурност ще станат щуротии.Не го пожелавам , ама няма как. То вече не се търпи............
Който,както иска да го разбира,но аз отдавна го желая и искам точно това да се случи,иначе жалката ни държавица ще продължава да затъва в посредствеността,мизерията и беззаконието .
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
pronenkoff
новобранец
новобранец

Мнение от pronenkoff »

112 - изпробвано- работи и те идват, ИАРА/ НУГ или на каквито там препратят сигнала, няма нищо страшно да се обадиш
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

pronenkoff написа:112 - изпробвано- работи и те идват, ИАРА/ НУГ или на каквито там препратят сигнала, няма нищо страшно да се обадиш
Да колега, ама аз не съм кореспондент на ИАРА или техен безплатен агент. Има едно просто правило: Когато на някого се заплаща нещо, то той трябва да свърши срещу това заплащане нещо.
Какво значи, като се обадя, че ще дойдат? Ами ако не се обадя, те никога ли няма да дойдат и да извършат елементарното - контрол на водоема? Колко пъти си проверен тази година от инспектор на ИАРА без да си ги викал? Ами миналата година? Ами от 10 години насам? Аз жив ИАРА-аджия не съм видял едно десетилетие, освен, когато си вадя билета :wink: . Няма да ги викам повече. Те са длъжни да ме проверяват и да спазват правилата за контрол - ежедневно.

п.п.: Преди повече от 20-30 години, когато ходех на водоемите (включително и по реките) съм бил проверяван и по 2-3 пъти за един и същи ден!!! Рядко не съм бил проверяван за деня!!! Сега, просто не съм проверяван.......повече от 10 години!!! Без значение на водоема!!!
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
lz1igr
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lz1igr »

Абе момчета не знаете ли,че сме на първо място в ЕС по отделени средства за поддържане на екологията.Е,не се спомена кой точно усвоява тези пари,но за всеки случай не е ИАРА.
jelqzkov
новобранец
новобранец

Мнение от jelqzkov »

jagger1 написа:
pronenkoff написа:112 - изпробвано- работи и те идват, ИАРА/ НУГ или на каквито там препратят сигнала, няма нищо страшно да се обадиш
Да колега, ама аз не съм кореспондент на ИАРА или техен безплатен агент. Има едно просто правило: Когато на някого се заплаща нещо, то той трябва да свърши срещу това заплащане нещо.
Какво значи, като се обадя, че ще дойдат? Ами ако не се обадя, те никога ли няма да дойдат и да извършат елементарното - контрол на водоема? Колко пъти си проверен тази година от инспектор на ИАРА без да си ги викал? Ами миналата година? Ами от 10 години насам? Аз жив ИАРА-аджия не съм видял едно десетилетие, освен, когато си вадя билета :wink: . Няма да ги викам повече. Те са длъжни да ме проверяват и да спазват правилата за контрол - ежедневно.

п.п.: Преди повече от 20-30 години, когато ходех на водоемите (включително и по реките) съм бил проверяван и по 2-3 пъти за един и същи ден!!! Рядко не съм бил проверяван за деня!!! Сега, просто не съм проверяван.......повече от 10 години!!! Без значение на водоема!!!
Да колега, прав си, когато казваш всичко това. Но именно смисъла на демос-а и кратос-а е обществения контрол върху властта. И обществени контрол върху обществото. Нека ти, нека аз, нека колегите да подадем сигнал. Нека да засипем ИАРА със сигнали. И нека в деня в който дойде ред за равносметка на дейността на ИАРА ние да кажем: ето сигнализирахме Х пъти, а вие не свършихте никаква работа. Тогава, след този ден за Х исгнала ИАРА ще свършват 438747 пъти повече работа, защото обществения контрол в наше лице си е свършил работата.
Хората са казали, направи добро и го хвърли на боклука, а аз добавям, че стане ли ред да се рови в боклука, ето тогава тва добро ще се намери и ще си изиграе ролята.
pronenkoff
новобранец
новобранец

Мнение от pronenkoff »

Преди 10-ина дни на Тунджа след прибиране от следобедния заход, на едно перспективно място решавам да повторя, да ама са ме изпреварили с една 30м. мрежа, пообиколих 3-4 пъти да огледам за джигитите, нямаше ги. Можех да вляза да я извадя, но рискувах да си навлека неприятности...Включих си тел. и се обадих на 112, подробно описаха местоположението на операторката, каза ми,че ще предаде сигнала. Вече си тръгвах когато се засякох с горските , които искаха да ми проверят багажника и прочие...дойдоха , аз моето си го свърших . Те не са слънце та да огреят на всякъде, гражданския контрол и съвест като ги има помага и действа..
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

jagger1 написа:[ Те са длъжни да ме проверяват и да спазват правилата за контрол - ежедневно.
Хем съм съгласен, хем не съм. Те са длъжни, ама нема паре.
Срещу 25лв. билет – толкоз. Пак добре, че системата със 112 работи понякога. Не винаги – за съжаление.
Даже оня цър.....ул Симеон Дянков не им дава обратно парите за зарибяване, които са една четвърт от таксата.
Пиша го вече за стотен път – те са триста човека с администрацията. Пак, като идват по сигнали, като на Pronenkoff – все е нещо. Браво на тях за това! Браво и на Пацо - също!
Според мен стратегията трябва да е точно такава – риболовците да пускат сигнали, а не от ИАРА да търчат напред-назад као глуи кучки.
Ето защо целогодишната забрана е направо тъпа – тогава си ходят браковците, без някой да може да ги скива и да ги топне.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

абсурд е да очакваш те да се "самосезират" вместо да се обадиш!!!
За следващия път да знаеш, че тел.112 е безплатен, ако ти се "свидят" стотинките...

Аз живея точно до един техникум в Сф... Преди редовно влизаха "гъзари" да въртят гуми в двора, дори през деня, когато децата имат физическо... Единия път дори даскала беше там - и той явно чакаше да се "самосезират" полицаите... Звъннах на 112... Дойдоха със закъснение, но дойдоха... Тръгнаха си... Пишлеметата с ладичката пак влязоха в двора... и аз пак звъннах на 112... Втория път ги сгащиха...

След това една нощ към 2-3ч "бръъъммм...бръмм" пак някви субекти се правят на мъже... Айде пак 112... Комшиите и те звъннали... Няма и 3 мин. след обажданто патрулката беше там... :D

Да Ви кажа от доста време вече не помня да са влизали с коли...

Същата работа и с бракониерите - звъниш до спукване... Ако сте няколко човека - всичките поотделно звъннете - тогава ефектът вече е 100%... Нека ги сгащат 2-3 пъти (дори различни субекти да са), да видим дали ще има пак желаещи да се пробват...

Не е важно наказанията да са супер-строги, а да се прилагат редовно!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

пропуснах нещо важно!

Винаги при обаждане давайте точни данни - местоположение, № на МПС-то и т.н.
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”