Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

Риболова на маздруга
Модератор: sapuna
Риболова на маздруга
Колеги,има ли такива с опит в ловенето на тази риба,навици,местообтание и т.н?За тази риба само бях чувал и нищо друго и преди 2 седмици като отидох за риба на реката с надежди за кефал и скобар(който не съм сигурен даже дали го има в тази река)хванах тези животни,като ги мислех за едри червеноперки.В последствие като разгледах из нета установих че това не е нито перка,нито бабушка,а маздруга.Удоволствието беше на макс,защото най-малкото след 3 часа без пипане и местене по различни места вече предвуксвах с горчивина капото.Рибите излезнаха близко до брега на самото дъно,дълбочина около 2,30м. на бял.Реката беше доста над нивото си,преди седмица отидох и се капотирах защото беше огромна и бърза.Преди 2 дни пак бях там,беше почти като първия път,малко по-високо ниво и хванах 4 уклея,1 дребна колкото тях и една по-голяма от шамар кавито излезнаха и първия път.Забравих да кажа също че първия път подавах бели като за кефал,а последния забърках захранка пакет река и пакет черна глина с бял

- 
				stich
- кандидат преподавател 
- Обратна връзка:
Re: Риболова на маздруга
Поне на Дунав не знам да има определени места където да излиза специално мЪздруга или както тук я наричаме Шутовица.Пасажна риба е и дойде ли на захранката може количества да се уловят.Привлича се от всякаква храна.Кълве на бял и хляб.Торният сега е най-удачната стръв.Мъздругата е хищник и често когато е активна може много успешно да се лови на спининг с малка блесна.Имам уловена на 7-8см.воблер  Достига добри размери.
 Достига добри размери.
Преди около 4 години извадих 2 броя от по над 2 кг на хвърлени за шаран дънарки на качамак.
Така че това е една всеядна риба,но пак ще драсна,че в момента мисля торният е най-удачен като ако имаш и ароматизатор със същият аромат в захранката още по-добре.
п.п.Преди години когато работеше тукашният месокомбинат на тръбата която отвеждаше кръвта в реката се ловяха ненормални като количества и размери от тази риба.Лично не съм пробвал,но някои колеги за да привлекат специално мъздругата потапят мамката (Дунавска мамка-мрежеста торба пълна с натрошен хляб) в кофа с кръв от заклано животно,като я оставят добре да се напои след което я вкарват в реката на желаната дистанция.

Достига добри размери.
 Достига добри размери.Преди около 4 години извадих 2 броя от по над 2 кг на хвърлени за шаран дънарки на качамак.
Така че това е една всеядна риба,но пак ще драсна,че в момента мисля торният е най-удачен като ако имаш и ароматизатор със същият аромат в захранката още по-добре.
п.п.Преди години когато работеше тукашният месокомбинат на тръбата която отвеждаше кръвта в реката се ловяха ненормални като количества и размери от тази риба.Лично не съм пробвал,но някои колеги за да привлекат специално мъздругата потапят мамката (Дунавска мамка-мрежеста торба пълна с натрошен хляб) в кофа с кръв от заклано животно,като я оставят добре да се напои след което я вкарват в реката на желаната дистанция.

- hristoogi
- вече хвърля и на тежко 
Много правилно е написал Stich . Тя е Дунавска риба , която се среща и по долните течения на Янтра и Искър .Мъздругата наистина се завърта повече около изтичащи се канали от свинеферми или от месокомбинати .Поне преди години беше така , като визирам района около Силистра . Най добра стръв - бял червей .

тази риба ми е любимата ,за рибилов , а и е с отлични вкусови качества (най добрата дунавска риба за скара).при нас по дунава я ловиме успешно на ГАЦА(мрежово чувалче пълно с  захранка предимно хляб и кюспе).лови се на плувка с директен телескоп ,като се пуска край гацата,стръв бял червей на голям грозд.много силна и борбена риба .и в река янтра я има доста. но основно излиза по дунава в бързеите с каменисто дъно.