Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

каква пръчка да си купя
Модератор: sapuna
каква пръчка да си купя
Здравейте бъдещи колеги, все още съм кандидат риболовец ме затруднява избора на пръчка. Искам да е нещо универсално с което да започна. С сигорност ще се пробвам за пастърва по реката, но е добре да става и за шаран и сом. Насочил сам се към телескоп с водачи но се колебая за акцията и дължината, четох доста но така и не се ориентирах.
- Rdjambito
- новобранец
Re: каква пръчка да си купя
Колега няма такава пръчка която да ти върши работа за пъстърва ,шаран и за сом едновременно , все пак успех.mg87 написа:Здравейте бъдещи колеги, все още съм кандидат риболовец ме затруднява избора на пръчка. Искам да е нещо универсално с което да започна. С сигорност ще се пробвам за пастърва по реката, но е добре да става и за шаран и сом. Насочил сам се към телескоп с водачи но се колебая за акцията и дължината, четох доста но така и не се ориентирах.
Колега, такава пръчка която да е достатъчно универсална за изброените от теб риби просто все още не е измислена
. Ако искаш да получиш някакъв смислен отговор първо кажи къде смяташ да риболовстваш – конкретни водоеми … , после как точно- на перо, на дъно … и най накрая с колко пари си склонен да отделиш.
Иначе, като нещо „универсално” с което и аз риболовствах преди доста години може да си вземеш един телескоп с дължина 3.60 – 4.00 метра и с акция (максималната тежест която можеш да изхвърлиш с него) около 60 – 90 гр. С него ще можеш хем да си ловиш на перо, хем да си мяткаш и по леки дънни монтажи. Ако питаш мен за сега не инвестирай много средства в такъми, пък като решиш кой начин на риболов ти е най на сърце и най удобен за практикуване си вземи по – специализирана пръчка .
Да не забравиш да си купиш и макара

Иначе, като нещо „универсално” с което и аз риболовствах преди доста години може да си вземеш един телескоп с дължина 3.60 – 4.00 метра и с акция (максималната тежест която можеш да изхвърлиш с него) около 60 – 90 гр. С него ще можеш хем да си ловиш на перо, хем да си мяткаш и по леки дънни монтажи. Ако питаш мен за сега не инвестирай много средства в такъми, пък като решиш кой начин на риболов ти е най на сърце и най удобен за практикуване си вземи по – специализирана пръчка .

- lif3house
- разбира нещата
Едва ли някой би ти помогнал с избора на тази "универсална" пръчка, попитай конкретно за един вид риболов и ще получиш адекватни мнения. Това е от мен! 

знам че 100 % универсална няма, иначе съм от Банско и най-близките по големи реки са ми струма и места но за тях не съм и много запознат каква риба има. За пъстърва ше ходя по по-малките планински рекички като глазне и демяница... по късата пръчка(до 2,40) има ли други предимства освен теглото пред дългите телескопи?sharko54 написа:Колега, такава пръчка която да е достатъчно универсална за изброените от теб риби просто все още не е измислена. Ако искаш да получиш някакъв смислен отговор първо кажи къде смяташ да риболовстваш – конкретни водоеми … , после как точно- на перо, на дъно … и най накрая с колко пари си склонен да отделиш.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Сега за да не ва цитирам сичките ,да ви отговоря малко уклончиво...
Сядаме да играем белот,не ги разбирам много,но когато върви карта ,бой,бой,ма само с майсторлък-не може ,като има карта бой,бой и пак бой,пък и ако малко ги разбирах,става мармалад.
Така че ,ако има късмет ,човек ,или ако му разбира,каквато и въдица да му дадеш ,се ще фата...
И понеже ходя с веломобила
,нося едно телескопче на 2,40 м и всичко необходимо за плувка,жиг,дъно ,съответно-царевица,червей и силикон.
И като неще едната риба-примерно шаран,обръщам на сулка.Ако не ще сулка -каракуда,
Се едно ,пичове с мерцедеси -ранят мацките и ги водят по даскотеки,азе ги слагах на рамката на колелото и ги карах на поляната,като бяхме млади де ,мерака да го има ,да не ме чуе жената...
Та на въпроса на колегата ,земи си изначално едно телескопче 2,70м ,и става за сичко,от уклей до сом,ама по малък ,до към 5 кг
Сядаме да играем белот,не ги разбирам много,но когато върви карта ,бой,бой,ма само с майсторлък-не може ,като има карта бой,бой и пак бой,пък и ако малко ги разбирах,става мармалад.
Така че ,ако има късмет ,човек ,или ако му разбира,каквато и въдица да му дадеш ,се ще фата...
И понеже ходя с веломобила

И като неще едната риба-примерно шаран,обръщам на сулка.Ако не ще сулка -каракуда,
Се едно ,пичове с мерцедеси -ранят мацките и ги водят по даскотеки,азе ги слагах на рамката на колелото и ги карах на поляната,като бяхме млади де ,мерака да го има ,да не ме чуе жената...

Та на въпроса на колегата ,земи си изначално едно телескопче 2,70м ,и става за сичко,от уклей до сом,ама по малък ,до към 5 кг

Аз там съм пораснал...
Основното предимство на по късата пръчка е … че е по къса
, в смисъл ако водоема на който ще ловиш е обрасъл има много клони и дървета ще ти е крайно неудобно да ловиш с дълга въдица. Представи си как се опитваш да замяташ с пръчка 4 метра, когато на мястото на което си застанал над теб на 3 метра има клони. От друга страна ако си на някой язовир и над теб няма клони с по –дългата пръчка ще можеш да замяташ на по далечна дистанция, от друга страна
на всичко му се намира начина – ако си с дълга пръчка и над теб има клони приклякаш и хвърляш, ако си с къса пръчка на чист водоем и ти трябва дистанция слагаш по голямо перо с повече тежест и така
. Няма да получиш точния отговор защото такъв просто няма.
Какво бих направил аз:
или отивам на конкретния водоем и гледам – питам колегите или намирам някой колега който риболовства по набелязаните водоеми и пак питам (обаче да знаеш, че рибарите малко послъгват
)
Втори варянт – по удачен – решавам къде най често ще ходя за риба – река, язовир, колко са големи обрасли ли са и така нататък, разбирам какви риби има в тези водоеми и как ще ги ловя … на дъно на плувна …., търся из форума теми за конкретните водоеми или конкретния начин на риболов.. чета и решавам дали са приложими в моя случай и после решавам какъв такъм ми трябва.
Трети варянт купувам си един евтин корав телескоп --- и
тръгвам за риба в края на сезона решавам от какво имам нужда на база лични впечатления и натрупан опит. 

Какво бих направил аз:

Втори варянт – по удачен – решавам къде най често ще ходя за риба – река, язовир, колко са големи обрасли ли са и така нататък, разбирам какви риби има в тези водоеми и как ще ги ловя … на дъно на плувна …., търся из форума теми за конкретните водоеми или конкретния начин на риболов.. чета и решавам дали са приложими в моя случай и после решавам какъв такъм ми трябва.
Трети варянт купувам си един евтин корав телескоп --- и

ако взема дълъг телескоп има ли вариант да го ползвам разпънат наполовина където е обрасло 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Като гледам какви акъллийски съвети ти дават,що не си купиш едно парче корда да оскубеш патката и да си отрежеш един камъш,хем по дълъг че ако не ти пасне да си го скъсяваш,и като туриш и една кука всичко можеш да хващаш даже и жаби и раци.
Ако искаш адекватни отговори задавай правилно въпроса и го конкретизирай.
Иначе само на подбив ще те взимаме.
Ако искаш адекватни отговори задавай правилно въпроса и го конкретизирай.
Иначе само на подбив ще те взимаме.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Реших да си поръчам 2 ефтини телескопа един 4 метра и един 2 като си набелязах 2 модела единия с акция 30-60 другия с 100-300. Та сега въпроса ми е кои да е 2 и кой 4 метров?(и двата модела се предлагат в различни дължини)
- antivik
- кандидат преподавател
Ми колкото е по-голяма акцията, толкова по-голяма тежест ке можеш да мяташ, значи да я ползваш за дъно. Тука вече иде въпроса на какви места ще ходиш и това ти определя дължината. Моя акъл който ще ти дам е - щом си начинаещ влизай в първия магазин за 1 лев, пълно е с китайски сопи, че и оборудвани с макари. Вземай 1 2,4 метра и 1 по-длъджка(3-4м.)/че и като цена няма да те натоварят много/, а като походиш и натрупаш опит, сам ще се ориентираш, какво ти требе.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Не съм голям специалист, но ще и кажа аз с какво ловя на Места около Разлог.Та аз ползвам един 5 метров директен телескоп на Zebco с основно влакно 0.14, повод 0.12 и кука номер 16 или 18, за плувка ползвам тапа ( в рибарските магазини в Разлог и Банско знаят за какво става въпрос) и минимално утежнение. Черната мряна и кефала удрят основно на този монтаж при подходяща стръв. Според мен в този район няма къде да ползваш пръчка с акция по-голяма от 50 грама, но всичко зависи от района в който ловиш. В началото и аз обикалях по реката и наблюдавах местните рибари как ловят и чак след известно време започнах да имам успехи.
Успех и наслука!
Успех и наслука!
От студ умри на риба отиди!!!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:

Ей тази става за всичко
-
- кандидат преподавател
Поста започва с това,че питащият пояснява,че не е компетентен любител-риболовец,а и вероятно не познава някой такъв там,където живее,за да го насочи като за начало.Ориентировката за телескоп с водачи при прощъпалника е правилна,само че е добре да се започне с такъв с означена на него работна дължина поне 3-4 метра и тест 10-30 грама .Такава пръчка за не много пари,съчетана с една неголяма и не скъпа макара от сорта на "Тебен","Уинър" или нещо друго такова с размер най-много 2000,ще позволи да натрупа опит за пъстърва в рекичките ,а в Места за кефал и мряна на плувка,а също и за някакви шарани с монтаж на дъно с олово до 20 грама на някое "платено"с шарани до 2-3 кг.В никакъв случай не трябва да се започва с пръчка 2 метра и голям тест на изхвърляне,щото така ще намрази риболова още преди да е навлязал в него 

- petko_dimitrov_81
- фен клуб-скобар
Колега направо ме изумиbobo_33333 написа:Сега за да не ва цитирам сичките ,да ви отговоря малко уклончиво...
И понеже ходя с веломобила,нося едно телескопче на 2,40 м и всичко необходимо за плувка,жиг,дъно ,съответно-царевица,червей и силикон.
Се едно ,пичове с мерцедеси -ранят мацките и ги водят по даскотеки,азе ги слагах на рамката на колелото и ги карах на поляната,като бяхме млади де ,мерака да го има ,да не ме чуе жената...![]()