Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Осолена риба
Модератор: sapuna
- pezz
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 281
- Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 9:29 pm
- Местоположение: гр.Твърдица
Осолена риба
Здравейте колеги,тук ще ви покажа как си осолявам риба.Ще подкрепя думите с няколко снимки.В случая ползвам паламуд,но става и със скумрия.И така купувате си рибата,ако може да си я хванете още по добре.Аз си я купих.Изчиствате я много добре.

Гръбнака изтъргвам с върха на ножа.

После вземате подходяща тава и изсипвате по равно количество сол и захар.

Смесвате ги добре и натривате цялата риба от вън и вътре.

Поставяте рибката в единия край на тавата и покривате с малко прозрачно фолио.

После поставяте тавата на хладно място като леко я наклоните така,че водата изтичаща от рибата да се събира в долния край.

И след 24 до 48 часа изваждате рибата и я измивате със студена вода.Завързвате я за опашката и я закачате на хладно проветриво място,в моя случай на тавана.

И като по-изсъхне 1-2 дни е готова за консумация.
Пробвайте рецептата и ще останете доволни.Може и да става с други видове риба но аз не съм я пробвал.
Гръбнака изтъргвам с върха на ножа.
После вземате подходяща тава и изсипвате по равно количество сол и захар.
Смесвате ги добре и натривате цялата риба от вън и вътре.
Поставяте рибката в единия край на тавата и покривате с малко прозрачно фолио.
После поставяте тавата на хладно място като леко я наклоните така,че водата изтичаща от рибата да се събира в долния край.
И след 24 до 48 часа изваждате рибата и я измивате със студена вода.Завързвате я за опашката и я закачате на хладно проветриво място,в моя случай на тавана.
И като по-изсъхне 1-2 дни е готова за консумация.
Пробвайте рецептата и ще останете доволни.Може и да става с други видове риба но аз не съм я пробвал.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
- begleca_sv
- кандидат преподавател
- Мнения: 2794
- Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 10:11 am
- Местоположение: Свищов
Re: Осолена риба
в нас сушим рибата само със сол става от почти всякаква риба 3 дена в сол измиване и сушене и накрая мн мн бира
междодръгото по същия начин се приготвя и пъстармата 


Обичам природата, но не само на картинка !!!
- hristoogi
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 255
- Регистриран на: Нед Апр 25, 2010 11:31 am
- Местоположение: London,Plovdiv
Re: Осолена риба
Съгласен със беглеца .Само сол и лятно време в тензух (осите) .
- begleca_sv
- кандидат преподавател
- Мнения: 2794
- Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 10:11 am
- Местоположение: Свищов
Re: Осолена риба
лятото я ловиш есента се суши като се скрият мухите и осите 

Обичам природата, но не само на картинка !!!
-
- ще става разбирач
- Мнения: 351
- Регистриран на: Вто Авг 04, 2009 5:24 pm
- Местоположение: София
Re: Осолена риба
А защо и захар?Мн. ми е интересно
- hristoogi
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 255
- Регистриран на: Нед Апр 25, 2010 11:31 am
- Местоположение: London,Plovdiv
Re: Осолена риба
Е да де,( те като се скрият мохите и осите и с тях и рибата)
.



- pezz
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 281
- Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 9:29 pm
- Местоположение: гр.Твърдица
Re: Осолена риба
Като сложа захар рибата не става толкова много солена.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
- bananaman
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 263
- Регистриран на: Вто Фев 15, 2011 7:07 pm
- Местоположение: Най-големото село, София
Re: Осолена риба
Много интересно със захар.. и равно количество викаш колега .. усеща се солта все пак нали ? лятото на морето сушиме рибата само със сол и я вея на простор
имаше едни любители на суши не им се вярваше риба на 16 17 часа продухване колко бира изпива 


За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава 
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.

Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Осолена риба
Аз слагам и по една клечка за да отворя гърдите при веенето.
Захарта се използва като консервант и още да пази цвета на месото, вместо селитра.
Селитрата над 6/1000 е отровна!
Колбасите и филето остават червени и не почерняват!
Пастърмата изисква и оцеждане на влагата, та я притискам за 12-18ч. с тежест върху дъска. Така си става и плоска. После я овалвам в мерудиите.




Пастърмата изисква и оцеждане на влагата, та я притискам за 12-18ч. с тежест върху дъска. Така си става и плоска. После я овалвам в мерудиите.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Осолена риба
И аз много се чудих за захарта ,обаче пробвах рецепта на колега от форума и стана убийство.Използвах котлет от сйомга морска сол5-6 лъжици захар и някакви подправки на вкус-24 часа ввъв фризера и нарязана на тънко и препечени филийки с ледено бело винце или водка.
Извинявам се на колегата който е пуснал темата ,че му спамя
Извинявам се на колегата който е пуснал темата ,че му спамя

Re: Осолена риба
Мазната риба не поема много сол,паламуда и едрата скумрия винаги се получават добри,захарта я допускам ама чак в такова количество не съм смеел да сложа.Престоят на въжето при мен е 5 дни минимум и месото става за мазане на филийка,сега ще си резна малко....