Осолена риба

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 281
Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 9:29 pm
Местоположение: гр.Твърдица

Осолена риба

Мнение от pezz »

Здравейте колеги,тук ще ви покажа как си осолявам риба.Ще подкрепя думите с няколко снимки.В случая ползвам паламуд,но става и със скумрия.И така купувате си рибата,ако може да си я хванете още по добре.Аз си я купих.Изчиствате я много добре.
Изображение
Гръбнака изтъргвам с върха на ножа.
Изображение
После вземате подходяща тава и изсипвате по равно количество сол и захар.
Изображение
Смесвате ги добре и натривате цялата риба от вън и вътре.
Изображение
Поставяте рибката в единия край на тавата и покривате с малко прозрачно фолио.
Изображение
После поставяте тавата на хладно място като леко я наклоните така,че водата изтичаща от рибата да се събира в долния край.
Изображение
И след 24 до 48 часа изваждате рибата и я измивате със студена вода.Завързвате я за опашката и я закачате на хладно проветриво място,в моя случай на тавана.
Изображение
И като по-изсъхне 1-2 дни е готова за консумация.
Пробвайте рецептата и ще останете доволни.Може и да става с други видове риба но аз не съм я пробвал.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2794
Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 10:11 am
Местоположение: Свищов

Re: Осолена риба

Мнение от begleca_sv »

в нас сушим рибата само със сол става от почти всякаква риба 3 дена в сол измиване и сушене и накрая мн мн бира :lol: междодръгото по същия начин се приготвя и пъстармата :wink:
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
hristoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 255
Регистриран на: Нед Апр 25, 2010 11:31 am
Местоположение: London,Plovdiv

Re: Осолена риба

Мнение от hristoogi »

Съгласен със беглеца .Само сол и лятно време в тензух (осите) .
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2794
Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 10:11 am
Местоположение: Свищов

Re: Осолена риба

Мнение от begleca_sv »

лятото я ловиш есента се суши като се скрият мухите и осите :D
Обичам природата, но не само на картинка !!!
stefan_ginev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 351
Регистриран на: Вто Авг 04, 2009 5:24 pm
Местоположение: София

Re: Осолена риба

Мнение от stefan_ginev »

А защо и захар?Мн. ми е интересно
Аватар
hristoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 255
Регистриран на: Нед Апр 25, 2010 11:31 am
Местоположение: London,Plovdiv

Re: Осолена риба

Мнение от hristoogi »

Е да де,( те като се скрият мохите и осите и с тях и рибата) :lol: :lol: :lol: .
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 281
Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 9:29 pm
Местоположение: гр.Твърдица

Re: Осолена риба

Мнение от pezz »

Като сложа захар рибата не става толкова много солена.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Аватар
bananaman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 263
Регистриран на: Вто Фев 15, 2011 7:07 pm
Местоположение: Най-големото село, София

Re: Осолена риба

Мнение от bananaman »

Много интересно със захар.. и равно количество викаш колега .. усеща се солта все пак нали ? лятото на морето сушиме рибата само със сол и я вея на простор :drinkers: имаше едни любители на суши не им се вярваше риба на 16 17 часа продухване колко бира изпива :)
За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава :)
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2610
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Осолена риба

Мнение от Диканаров »

Аз слагам и по една клечка за да отворя гърдите при веенето.
:wink: Захарта се използва като консервант и още да пази цвета на месото, вместо селитра. :idea:Селитрата над 6/1000 е отровна! :!: Колбасите и филето остават червени и не почерняват! :drinkers:
Пастърмата изисква и оцеждане на влагата, та я притискам за 12-18ч. с тежест върху дъска. Така си става и плоска. После я овалвам в мерудиите. :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 609
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 8:33 am

Re: Осолена риба

Мнение от roko-koko »

И аз много се чудих за захарта ,обаче пробвах рецепта на колега от форума и стана убийство.Използвах котлет от сйомга морска сол5-6 лъжици захар и някакви подправки на вкус-24 часа ввъв фризера и нарязана на тънко и препечени филийки с ледено бело винце или водка.
Извинявам се на колегата който е пуснал темата ,че му спамя :drinkers:
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Осолена риба

Мнение от starcho »

Мазната риба не поема много сол,паламуда и едрата скумрия винаги се получават добри,захарта я допускам ама чак в такова количество не съм смеел да сложа.Престоят на въжето при мен е 5 дни минимум и месото става за мазане на филийка,сега ще си резна малко....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”