Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Как да увелича обхвата на безжичен сонар
Модератор: emo vasilev
Как да увелича обхвата на безжичен сонар
Купих от ИБЕЙ безжичен сонар /эа лодка за захранка/ с обхват 40-50м. с идеята да го увелича.Изчетох каквото намерих в интернет,изведох външна антена на "патето" но не се получи.Може ли някой да помогне,ако е правил нещо подобно.Гоня обхват около 200м.Предварително благодаря !!!
- antivik
- кандидат преподавател
Re: Как да увелича обхвата на безжичен сонар
Един чалъм е с антенен усилвател/било за предаването или приемането/, но моите знания са от преди бая годинки, кога властваха транзисторите. Как е сега с тези интегрални схеми не знам, някой по-млад да дава акъл ако знае.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Лошото е колега,че аз НИЩО не разбирам от вълни,честоти и прочие.Сега един познат,който се занимава с автомобилни аларми се е заел с изработването на външен усилвател за предавателя,но без да дава гаранция за резултата.Каза че не се е занимавал с такова нещо,но му е интересно и ще опита.Така че опитите продължават а аз ти благодаря за подкрепата,както и на всеки който помогне или поне се опита.Поздрави !!!
- ivalpetkov
- разбира нещата
Я скивай тука..дано пише нещо по твоя въпрос..http://modelistika.com/showthread.php?p=98815
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Трябвало е преди това да питаш..ама когато вече си купил лодката..само да се надяваме да пъкне нещо от някаде..успех...

Лодката съм си я правил сам/собственоръчна изработка/ миналата година и вече имам хванати шарани с нея есента.Малко тежичка излезе,но за тази сметка много устойчива и балансирана.Просто е супер и ми върши страхотна работа.С нея нямам проблеми.Та зимата реших да и прикача сонар и взех въпросния.Предварително знаех какъв му е обхвата/40-50м./,но бях чел че се увеличава с извеждане на външна антена на "патето" и затова реших да пробвам.За сега нямам успех,но съм сигурен че рано или късно ще дойде.Т.е. оптимист съм че с помощ от приятели и колеги всичко ще си дойде на мястото.Благодаря и на колегата за инфото в " Моделистиката".Има доста ценна информация която веднага ще обсъдим с колеги.Поздрави !!!
-
- вече хвърля и на тежко
Външна антена на приемника върши работа , ако не си видял тази тема ,би могла да ти е полезна
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=43&t=10453
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=43&t=10453
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Външна антена от тънка тел неръждавейка.Лека и гъвкава.Дали няма да се размине без тежки стойки и захващания.
Дължината на телта 0,692м-сметната най- грубо.Ако се сваля няма да пречи при транспорт , ако не пречи и при плуване....
- язовира стана малък

Риболовът не е слука,а наука!
Ами колеги мисля да пробвам една по една всички версии който ми предлагате докато открия това което ме устройва.Като за начало вчера с един колега който е в час с електрото та макар и не точно със сонари разлепихме вътрешната антена на сондата и изведохме външна която ще е телескопична,както и заменихме тази на приемника/сонара/ също със телескопична.Това ще е вариант 1.Неудобството е че антената на сондата идва тежка та трябва допълнителна стойка,но който се е хванал на хорото ще играе докрай.Ако не стане ще пробвам после с тънка неръждаема тел както е обяснил колегата и т.н. докато стане.Лошото е че тази седмица не спря да вали та малко ме бърка с пробите,но ще изчакам.Засега толкова!!!
- antivik
- кандидат преподавател

Значи разлепили/отлепили/ само антената през 6 мм. отвор,който съм пробил отгоре на корпуса точно върху антената и през същия сме извели новата/външна телескопична/.После с малко силикон ще уплътня и мисля че няма да влиза вода,а и мястото е най-високата точка която не се потапя, може само да попаднат пръски. Не съм гинеколог,но работим през дупки всякакви.Така че корпуса си е цял непокътнат/засега/.
-
- научил се да хвърля
Със този комплект пробвахте ли http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-FISH-FIND ... 159wt_1069?
Този комплект не съм ползвал тъй като за пръв път го виждам,но много ме зайнтригува.Струва ми се че точно това ми трябва/433 мхц/,но незнам дали го има в БГ.Днес ще правя проба с тази антена която изведохме външно и ако не стане ще го търся този комплект.Ако не го намеря ще го поръчвам отвън.Експериментите продължават !!!
-
- научил се да хвърля
Не вярвам да се получи,дължината на антената трябва да е с точен размер иначе се губи сигнала.В Моделистиката имаше тема за антени, виж там е разяснено много подробно.
- antivik
- кандидат преподавател
Съгласен. Увеличаването на антената дава само частични резултати и не може да се ползва до безкрайност. След това следва увеличаване силата на сигнала, което значи да се преработи карантията до ниво електроника от където ще последва увеличаване консумацията на ток, значи или намаляване времето на ползване или увеличаване на размера за по-големи акумулатори, но пробата и изобретателността са за похвала. Така че дерзайpin4o111 написа:Не вярвам да се получи,дължината на антената трябва да е с точен размер иначе се губи сигнала.В Моделистиката имаше тема за антени, виж там е разяснено много подробно.