Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

пера от птици за чепарета...
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- liubitelRibar
- новобранец
пера от птици за чепарета...
четох мнения при изготвянето на чепарета,но никъде не срещнах пера от пуйка?Има ли значение дали са от водоплаваща птица?-може би по-добре ще издържат във водата?От размера на птицата и съответно перата-ще са по-твърди и здрави и няма да бъдат увредени от нахапването?И пак за пуешките,че има с доста добра окраска-да скубя ли пуйките на комшийката баба Пенка или не?После по лични наблюдения мъжките индивиди при всички птици са много по-красиво оперени и бляскави!!!Вече без майтап-не питайте откъде може да се купят-идете в зоокъта пред волиерите със сигурност има достатъчно пера...Но въпроса ми е конкретно за пуешките-ако има някой с практически опит нека сподели.
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ...
- Efimov
- вече хвърля и на тежко
Re: пера от птици за чепарета...
На чепаре направено от пуешки пера съчетани със сребрист конец август месец на Керамоти доволно излизаше зарган и сафрид. Като се има предвид че това беше първото ми направено чепаре и първото практикуване на такъв тип риболов си беше доста добре. Дали е по-издръжливо не съм сигурен, поне при мен доста бързо перушината беше сваляна и се налагаше смяна на чепарето. Все пак аз имам скромен опит с риболов на чепаре, така че ще се радвам и аз ако по-опитните колеги се включат в темата. 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=143&t=21817
Писахме че писахме по въпроса за чепарето - само да имаш
смелоста да прочетеш всичко.
Защото на дали, ний ще имаме времето наново да го напишем всичко това.
Писахме че писахме по въпроса за чепарето - само да имаш

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- liubitelRibar
- новобранец
мерси Евтимов-и при мен ще бъде двоен дебют
Бай Киро-от това,което успях да прочета за няколко дни тук оставам с впечатление,че си един от хората,които го разбират риболова
(морският-за сега той ми стига ХА ХА ХА)...Сигурно ще ми кажеш,че най-важно е да се започне ама аз цял живот съм се водил от идеята,че малките подробности правят големите шампиони.И като се върна в детските ми спомени за "сафридените"чипарета на дядо ми-лека му пръст- колко бяха постни и как на почти всяко хвърляне излизаха пълни-също както и на хората около него...А днес времената са различни и останалата риба мисля трябва да се глези.И затова...а мисля въпросите ми не са били повдигани...Както и да е.След пускането на вода ще споделя опита-бих направил и снимки,но разбирам,че тук има проблем с качването им?

(морският-за сега той ми стига ХА ХА ХА)...Сигурно ще ми кажеш,че най-важно е да се започне ама аз цял живот съм се водил от идеята,че малките подробности правят големите шампиони.И като се върна в детските ми спомени за "сафридените"чипарета на дядо ми-лека му пръст- колко бяха постни и как на почти всяко хвърляне излизаха пълни-също както и на хората около него...А днес времената са различни и останалата риба мисля трябва да се глези.И затова...а мисля въпросите ми не са били повдигани...Както и да е.След пускането на вода ще споделя опита-бих направил и снимки,но разбирам,че тук има проблем с качването им?
- liubitelRibar
- новобранец
Нормално е киро,колегата е нов и нахъсан,щом за толкова мнения има вече 3-4 теми неговиКИРО написа:Писахме че писахме по въпроса за чепарето - само да имаш

а иначе на въпроса,няма да ми стигне времето да изреждам птиците от които стават перата,патка,пуйка,са най използваните (за щъркела не говорим) аз дори имам и от корморан

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Значи колега аз съм си правил от бяла мисирка чепарета и имах доста добри резултати.Използвах пера от опашката където бялото е напръскано с кафяво бях ги попретрупал но пак си зимах риба на тях.От всичките ми мисиришки чепарета е оцеляло само това.За съжаление в мойто село вече никой не гледа мисирки

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

- liubitelRibar
- новобранец
аз имам достъп до мисирешки (пуешки) пера и понеже ми се струват близки в цветовите гами до тия бърдета и други...та затова.Мерси на всички за коментарите.Между другото-да се похваля!Вчера-на Варненското езеро-двайсетина иларийки дето тука им викате педарки.Хванaх и една добра...изтеглих я почти до краката си и взе,че ми скъса месината.На нея пише,че издържа 1.9кг.Рибата едва ли беше повече от 400грама?Замина си в кукичката и парче влакно.Дали е грешка на воденето ми или данните за месината не отговарят?Съвет за тънка и здрава месина?Благодаря и спорен риболов на всички!Оп...наздравеPe6o_Tikvata написа:Значи колега аз съм си правил от бяла мисирка чепарета и имах доста добри резултати.Използвах пера от опашката където бялото е напръскано с кафяво бях ги попретрупал но пак си зимах риба на тях.От всичките ми мисиришки чепарета е оцеляло само това.За съжаление в мойто село вече никой не гледа мисирки

Моето мнение е (ловил съм дълго години на самоделни чепарета и са ме учили вехтите варненски рибари), че перушинката трябва да наподобавя в разцветките си малка рибка и да е мека. Куката - 10 - 12.
- liubitelRibar
- новобранец
първите ми две чепарета вече са факт!Правих ги с "8" номер кукички влакното Ф.К. 0.14 бидем 0.20 майка на "LAZER"и пуешки пера.Правих ги с по осем броя за чепаре като едното е с тъмни ,а другото светли пера.И при двете втората и предпоследната кукичка са с контрастно перо.Намерих евтин прозрачен лак с блестящи люспички,които доста сполучливо имитират рибните цветове!!!При първото чепаре на два пъти счупих бидем при пристягането.После ми направи впечатление,че е важно от коя страна в ухото на възела на майката вкарвам бидема!И нямах други проблеми.Дължина на бидема-4см разстояние между кукичките-16 по ваши съвети от темата дето бай Киро ми я подаде-още не съм я дочел до края...Наздраве

-
- научил се да хвърля
сафридени чепарета аз ги правя с по 10 куки. даже често работя с по 20/2 съединени с карабинка чепарета/. за бидем ползвам 0.20 флуро на Lazer понеже влакното е много твърдо и куката стърчи много добре и трудно се оплита. за майка винаги монофил 25 или 26. като ти са накачулят 3-4 дракона по една педя това нула 20 се къса за нула време. отделно че при 70-80г олово ще го скъсам още при замятане. за това и ползвам монофил за майка. влакното е по здраво по разтегливо и възела с монофил са по силни.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Качи някоя снимка да видим какво си направил де 

- liubitelRibar
- новобранец
нещо не мога да разбера как се качват снимки???Освен това май ще ми трябва ново фотоапаратче-не са добре фокусирани от това близо разстояние и излизат още по-зле от действителността ХА ХА ХА!!!Pe6o_Tikvata написа:Качи някоя снимка да видим какво си направил де
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Колега ,значи не е кои знае каква философиа трябва да влезнеш в този саит www.imageshost.ru а ако знаеш и малко руски ще се справиш от раз(аз не го знам хич,но пак се справих лесно).Значи вече си в въпросниа сайт ако искаш да качиш една снимка цъкаш на бутон "избор",ако искаш да качиш повече снимки цъкаш всеки път за всяка снимка "загрузит неколко изобрайениа",като закачиш колкото искаш снимки си готов,нагласяш вдясно опциите за резолюция и качество на снимките(аз не ги пипам)а променям само "Размер превью" като го махам нацяло,като направиш и тези настройки цъкаш на "закачатъ",като се закачат вече имаш едно поле с URL-тата на всяка снимка,копираи ги всички тези урл-та в мнението си и трява да си готов!
А иначе аз на фотоапарата имам едно бутонче с нарисувано цветенце и като го натисна ми фокусира по добре малки обекти отблизо води се макро режим ако не се лъжа а иначе аз предимно си ги снимам с телефона си
А иначе аз на фотоапарата имам едно бутонче с нарисувано цветенце и като го натисна ми фокусира по добре малки обекти отблизо води се макро режим ако не се лъжа а иначе аз предимно си ги снимам с телефона си

- liubitelRibar
- новобранец
http://imageshost.ru/photo/782536/id2450839.html
http://imageshost.ru/photo/661600/id2450838.html
ето ги снимките.Днес по-късно ще опитам да направя контрастни-стига да имам опция макро!
http://imageshost.ru/photo/661600/id2450838.html
ето ги снимките.Днес по-късно ще опитам да направя контрастни-стига да имам опция макро!