Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Доиде ли време за кюспето на плоча?
Модератор: sapuna
- Husmen1983
- научил се да хвърля
Доиде ли време за кюспето на плоча?
колеги как мислите дали вече шарана ще кълве на кюспе?
за сега нямам такъв.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега смятам че този метод е малко остарял вече по добре да залагаш на новите методи...примерно на косъм с царевица или протеиново топче , фидер или пък да експерементираш
.
Иначе кюспето може да присъства в захранката но привлича предимно дребни екземпляри и плевел
.

Иначе кюспето може да присъства в захранката но привлича предимно дребни екземпляри и плевел

За бракониерите само слънчаци
!

- dimitar_
- сериозен играч
Според мен още е рано . В понеделник бях на яз. Бистра и хвърлях на кюспе , а там специално шарана си го обича , каракудата също . Резултата беше "нулев" , нямах дори "отпускане" на звънеца .
Като съм почнал за този язовир ( намира се между Разград и Търговище ) , да ви кажа че е поредният съсипан язовир , благодарение на ИАРА-Търговище . По принцип язовира от тази година е изцяло за любителски риболов , но на практика мрежи продължават да хвърлят старите арендатори , плюс всякакъв вид бракониери , които поне преди нямаха достъп ! Това го споделиха местни рибари , но това си е обществена тайна , че ИАРА-та са в особени отношения с бившите арендатори !
Съжелявам , колега , че се отклоних от темата , но "думата - дума отваря".
Иначе кълва дребен костур и някоя и друга бабушка , кюспето след забраната ще дава съвсем друго , е , нищо не пречи и сега да се хвърля - знае ли човек ...?
Като съм почнал за този язовир ( намира се между Разград и Търговище ) , да ви кажа че е поредният съсипан язовир , благодарение на ИАРА-Търговище . По принцип язовира от тази година е изцяло за любителски риболов , но на практика мрежи продължават да хвърлят старите арендатори , плюс всякакъв вид бракониери , които поне преди нямаха достъп ! Това го споделиха местни рибари , но това си е обществена тайна , че ИАРА-та са в особени отношения с бившите арендатори !
Съжелявам , колега , че се отклоних от темата , но "думата - дума отваря".
Иначе кълва дребен костур и някоя и друга бабушка , кюспето след забраната ще дава съвсем друго , е , нищо не пречи и сега да се хвърля - знае ли човек ...?
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Разбирасе всеки човек има право на лично мнение.Аз също бих могъл да споря до сутринта.Но надали има някакъв смисъл.И все пак не казвам че кюспето нелови.То е повече от ясно че не лови.Но според мене има и по успешна стръв и тя е царевицата и протеиновите топчета.По специално домашните протеиновиdimitar_ написа:А с "Калканчо" мога да споря до сутринта за този "малко остарял" метод...

Та аз все още съм на следното мнение.
На стара царевица,
на стар водоем,
със стари такъми,
се ловят най-старите шарани,
НО в старо време

Предполагам си ме разбрал правилно.Просто си изказвам мнението не те убиждам по никакъв начин

!

Калканчо,
Около Варна кюспето може и да не лови, но тук в София, където е царството на протеиновите топчета, "космите" и високите технологии в риболова, тъпото , нещастно старо кюспе си лови, ако експериментираш с него. Аз ловя шарани със стръв кюспе на плувка!
Айде, познай как става тази магия - да закачиш парченце кюспе на куката, да заметнеш и да не падне

Около Варна кюспето може и да не лови, но тук в София, където е царството на протеиновите топчета, "космите" и високите технологии в риболова, тъпото , нещастно старо кюспе си лови, ако експериментираш с него. Аз ловя шарани със стръв кюспе на плувка!
Айде, познай как става тази магия - да закачиш парченце кюспе на куката, да заметнеш и да не падне

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
kalkan4o написа:Разбирасе всеки човек има право на лично мнение.Аз също бих могъл да споря до сутринта.Но надали има някакъв смисъл.И все пак не казвам че кюспето нелови.То е повече от ясно че не лови.Но според мене има и по успешна стръв и тя е царевицата и протеиновите топчета.По специално домашните протеиновиdimitar_ написа:А с "Калканчо" мога да споря до сутринта за този "малко остарял" метод....
Та аз все още съм на следното мнение.
На стара царевица,
на стар водоем,
със стари такъми,
се ловят най-старите шарани,
НО в старо време
![]()
Предполагам си ме разбрал правилно.Просто си изказвам мнението не те убиждам по никакъв начин.

РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Доиде ли време за кюспето на плоча?
ТцHusmen1983 написа:колеги как мислите дали вече шарана ще кълве на кюспе?

Наистина няма смисъл ако под метод разбирате монтаж+стръв, спора е абсолютно безмислен и погрешен. За мен стръвта си е стръв , монтажа си е монтаж..а метода нещо съвсем другоkalkan4o написа:dimitar_ написа:
А с "Калканчо" мога да споря до сутринта за този "малко остарял" метод...
Разбирасе всеки човек има право на лично мнение.Аз също бих могъл да споря до сутринта.Но надали има някакъв смисъл

Разбира се за остарели монтажи можем да говорим, но какво значи една стръв да е остаряла???
В контекста на темата говорим за кюспето, което в БГ условията е отлична стръв за шаран и ако само за това , че не можем да го използваме с модерните монтажи за риболов на шаран го обявим за "остарял метод" е меко казано нелепо!!!Който твърди подобно нещо е по скоро член на секта "Модерен шаранджийски риболов" отколкото мислещ риболовец.
Мен лично не ме кефи да мятам плочки и сандвичи с кюспе, още по малко с по 4-6 куки забити из тях но това не означава , че не ловя на кюспе!!!
Напротив, ловя и ще продължавам да си ловя на кюспе защото съм намерил начин да го използвам успешно с различни видове "модерни" монтажи за риболов на шаран и защото в моята класация тази стръв е в топ 3 за БГ!
Docenta и Local са дали достатъчно насоки за това как може да стане това...вярно , че това може да означава няколко изгубени часа предварителна подготовка в къщи, но по добре така отколкото да отида на язовир и да си бъркам в носа докато хората ловят ...само защото съм "нодерен" шаранджия

- камен
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За кюспето на плочки му е още рано.Трябва му по топла вода за да може да се разтвори.По принцип съм спрял да го използвам във вид на плочки поради причината,че това което продават не ми харесва-нито мириса му е като на старото кюспе,нито се разтваря като хората.Преди 2-3г на едно гьолче един от местната школа ми беше дал от старото кюспе и работеше страшно,но от къде го беше набарал незнам.А до Калканчо-всеки водоем има различна специфика на хранене.Бая топчета сме изхвърлили по наште водоеми и хвнатите риби на топче мога да ти ги кажа по именно
Така че хвърляй топчета ,но за да хванеш рибка по голяма от 1кг,пробвай нещо от стаите работи преобразувани на нови
Няма да ти давам съвети защото си умно момче и сам ще се сетиш 

добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Според мен по-добрият метод е този с голяма пружина на края на основното влакво,пълна с тесто от кюспето,а за другата халкичка на пружината един повод около 30 санта от плетено влакно,или дакрон и куката на косъм с царевица,или протеиново топче.
Мисълта ми беше,че е по-добре да се връзва пружината,вместо голо олово,тя върши работата на уловото,но е по-добра,заради къспето,според мен.
Мисълта ми беше,че е по-добре да се връзва пружината,вместо голо олово,тя върши работата на уловото,но е по-добра,заради къспето,според мен.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- разбира нещата
След като прочетох темата днес и аз рекох да му кажа на Калканчо няколко изречения за кюспето,но видях,че достатъчно колеги са ме изпреварили,така че се отказвам-ще станем мноожко!А за язовир Бистра,който бе споменат от Димитър от Разград-излиза много едра червеноперка до гребната база в доволни количества 

-
- сериозен играч
Колега камен абсолютно си прав за кюспето , както му викаш ти новото и старото.Аз си купих кюспе от една маслобойна, два чувала от около 25-30кг. единият, и ми струваха 12лв.двата , обаче няма нищо общо с това което продават по рибарските магазини.камен написа:За кюспето на плочки му е още рано.Трябва му по топла вода за да може да се разтвори.По принцип съм спрял да го използвам във вид на плочки поради причината,че това което продават не ми харесва-нито мириса му е като на старото кюспе,нито се разтваря като хората.Преди 2-3г на едно гьолче един от местната школа ми беше дал от старото кюспе и работеше страшно,но от къде го беше набарал незнам.А до Калканчо-всеки водоем има различна специфика на хранене.Бая топчета сме изхвърлили по наште водоеми и хвнатите риби на топче мога да ти ги кажа по именно![]()
![]()
Така че хвърляй топчета ,но за да хванеш рибка по голяма от 1кг,пробвай нещо от стаите работи преобразувани на нови
Няма да ти давам съвети защото си умно момче и сам ще се сетиш
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Тука като гледам може да стане интересно.Както казах вече всеки човек има право на собствено мнение.И аз си го казах моито е сега ще се опитам да го защитя по някакъв начин, като напълно не отричам че кюспето лови.
"Мен лично не ме кефи да мятам плочки и сандвичи с кюспе, още по малко с по 4-6 куки забити из тях но това не означава , че не ловя на кюспе!!! "
Които е запознат може би знае че има по-успешни методи от плочките кюспе с 4-6 куки.Моята цел е да ловя с такава стръв че като шарана се завърти около нея и я налапа да се хване а покрай кюспето може да минат 100 шарана сички да си "близнат" и даже да не ти е отчело на званеца примерно
.Кюспето лови предимно малки екземпляри риба,което не означава че неможе да хване и 10 кила шаран ,но това се случва по рядко отколкото примерно при царевицата поне така мисля аз.Камене мисля, че няма какво да ги казвам че световния рекорд и хванат на протеинка не се и съмнявам че знаеш както и всички предни рекорди са хванати на протеиново топче а тези стари шарани са живели много от преди да се измислят протеиновите топчета.Извода от тази работа е че просто трябва да научиш рибите.Нито кюспето нито царевицата са естествена храна на шараните но като ги опитат 1 път дори по погрешка разбират че са супер лакмство за тях.Демек трябва яко хранене преди да почне да се храни яко с това.Има язовири на които като се научат на топчета риболова с царевицата и другите видове сръв преключва за съжаление
.
Мога да пиша доста ,но немисля че ще ви променя мнението пък и неискам
.Таман да има повече за мене
.
"Мен лично не ме кефи да мятам плочки и сандвичи с кюспе, още по малко с по 4-6 куки забити из тях но това не означава , че не ловя на кюспе!!! "
Които е запознат може би знае че има по-успешни методи от плочките кюспе с 4-6 куки.Моята цел е да ловя с такава стръв че като шарана се завърти около нея и я налапа да се хване а покрай кюспето може да минат 100 шарана сички да си "близнат" и даже да не ти е отчело на званеца примерно

Мога да пиша доста ,но немисля че ще ви променя мнението пък и неискам

!