ЧИЧОРИНА?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
не знам аз хващам такива за първи път. Като ги показах на чичо ми в балчик (той стара пушка), каза браво много са яки мариновани тия и ги маринова . Иначе спомена че е възможно да се хванат само в студено течение и били доста рядки и понеже аз ходя в балчик само лятно време , много рядко се случва да има студено течение. Откакто съм се запалил по риболова само миналата година случих и за съжаление беше само за 1 ден, на другия ден водата пак си беше чай и рибата пак си ядеше едва едва. От успешния риболов предишния ден нямаше и помен.
тва на което викат чучурина рибарите си е жива лапина , понякога достига и до 50 см дължина , особено в дупки на дълбочина над 10 метра , тя е домошар като попчето и обитава постоянна територия , любопитна е - често ми се е случвало да се заиграва с върха на харпуна , когато дебна в засада ...и страшно бърза - усеща натискането на спусъка и се изпарява още преди да е излетяла стрелата...по принцип не стрелям по тях - имат много кости , но понякога от скука .....страшно красива е под вода - имаш чувството , че наблюдаваш тропична риба .....от скорпида и дракона по вкусни риби не съм ял - особено на чируз , предварително им изрязвам перките и бодлите с обикновена ножица за хартия , като държа рибата в лявата ръка с дебела ръкавица а с дясната ножицата
Разликата между чичорината и лапината е точно колкото разликата между варненския морски червей и бургаския блатен. Става въпрос за едно и също но варненци и бургазлии употребяват различни имена.
Съгласен съм с Булти за отличните вкусови качества на дракона . По едрите които хвана между другата риба ги режа до шиповете и главите заедно с шиповете ги изхвърлям . Остава само бяло филе което в къщи се излапва преди другите риби.
Съгласен съм с Булти за отличните вкусови качества на дракона . По едрите които хвана между другата риба ги режа до шиповете и главите заедно с шиповете ги изхвърлям . Остава само бяло филе което в къщи се излапва преди другите риби.
- Малкото рибарче
- новобранец
- Мнения: 75
- Регистриран на: Вто Мар 27, 2007 10:37 am
- Местоположение: Бургас
Ми така си е! Ама се изненадвам, че сме толкова близки градове, пък толкова много различияДели написа:Разликата между чичорината и лапината е точно колкото разликата между варненския морски червей и бургаския блатен. Става въпрос за едно и също но варненци и бургазлии употребяват различни имена.
Съгласен съм с Булти за отличните вкусови качества на дракона . По едрите които хвана между другата риба ги режа до шиповете и главите заедно с шиповете ги изхвърлям . Остава само бяло филе което в къщи се излапва преди другите риби.
Не съм ловец, но съм рибар!
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 256
- Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:03 pm
-
- ще става разбирач
- Мнения: 547
- Регистриран на: Съб Фев 23, 2008 1:54 pm
- Местоположение: Варна
Re: ЧИЧОРИНА?
рибата се казва Петниста Лапина, сем. Зеленушки
а относно еврейското попче и галята - те са различни видове от различни семейства
еврейското попче е от сем. Еврейски попчета,
а галята е от сем. Трескови
а относно еврейското попче и галята - те са различни видове от различни семейства
еврейското попче е от сем. Еврейски попчета,
а галята е от сем. Трескови
Re: ЧИЧОРИНА?
Утрепахте ме,бе хора-лапината е досадна като слънчака и само ентус(иасти я ядат,достига дължина до 20 см. и е пълна с арматура.За нея е писано доста и не чини на трапезата на мераклиите.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 547
- Регистриран на: Съб Фев 23, 2008 1:54 pm
- Местоположение: Варна
Re: ЧИЧОРИНА?
колкото съм хващал досега, ни една не съм опитал
Re: ЧИЧОРИНА?
Последно промяна от crash_man на Сря Фев 10, 2010 8:28 pm, променено общо 1 път.
От всички риби най-обичам Дракона!
- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: ЧИЧОРИНА?
Вадя темата от нафталина,минало е много време от последния пост(3 години),случайно попаднах на нея,но мисля,че имайки впредвид прогресивното намаляване на видовете риба в Черно море трябва да се обърне внимание и на тази риба...
Чичорината (лапината) има много вкусно месо,особено подходящо за рибена чорба,паниране и пържене.Преди 20 години я блъскахме в камъните,като я хванем,но от няколко години я консумирам с удоволствие и разбрах,че това е ценна риба (същото беше положението със скорпида,който сега е скъп деликатес в ресторантите)
Обещавам в най- скоро време да покажа нагледно със снимки как се чисти и обработва за да стане деликатес!
Чичорината (лапината) има много вкусно месо,особено подходящо за рибена чорба,паниране и пържене.Преди 20 години я блъскахме в камъните,като я хванем,но от няколко години я консумирам с удоволствие и разбрах,че това е ценна риба (същото беше положението със скорпида,който сега е скъп деликатес в ресторантите)
Обещавам в най- скоро време да покажа нагледно със снимки как се чисти и обработва за да стане деликатес!
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ЧИЧОРИНА?
Ти па от де се светна за тази риба ?
Иначе си много прав де - аз това си го прибирам .
Една такава в чорбата,я прави мааалко по-вкусна.
А няколко такива припържени - са добро мезе.
Иначе си много прав де - аз това си го прибирам .
Една такава в чорбата,я прави мааалко по-вкусна.
А няколко такива припържени - са добро мезе.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА