Тема за риболов на Булдо !!!

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Dares
новобранец
новобранец

Тема за риболов на Булдо !!!

Мнение от Dares »

Здравейте колеги,
Нов съм в форума но в риболова специално на Булдо мисля че имам доста опит.На 33г. съм а от 13-14 годишен ходя всяко лято почти всеки ден на р. Марица ( когато условията са подходящи за риболов на булдо , бистра вода и нивото на реката не е много голямо) за да се любувам на този риболов ! Почти 20 години предимно ловя на булдо , а от 5-6 години започнах да практикувам и с воблери, блесни , клатушки и сликонови рибки, но Риболова на Булдо си ми е голямата страст! И все още има неща които да науча за този вид риболов! Ще се радвам ако има колеги като мен да обменим опит! Ще започна с най-голямата риба която съм хващал на булдо (нали всеки рибар си има своята история) рибата беше карабалък (кефал) тук така наричаме кефала ( край Димитровград ) с тегло 1,450 кг. и все още не съм подобрил този рекорд! Правил съм си много експерименти за да видя дали ще има разлика в активността на рибите с различни видове мухи купешки и такива които сам си правя и се оказва поне за нашия регион че тук активността е насочена повече към чисто черните мухи! Пробвал съм с всички видове Булда на пазара , за мен поне най-удобно се оказва булдото с капковидна форма което е плътно (прозрачно а не бяло). По принцип връзвам 3 мухи - първите две си ги купувам 6 номер черни ( може да има малко червено по тях но не и жълто или други цветове) а последната кука си я правя сам 4-5 номер единична за направата на която използвам черно перо от някоя птица :) Преди време за полседна кука слагах тройка не много голяма а на пример от малък воблер или блесна от 3 гр. така че като я направя да наподобява тлъста муха. Тройката я слагам с цел за по едри кефали или харамия ( мисля че другото име е распер ) и ако имам атака на тройката просто почти няма пропуск, в смисъл откачане на рибата. Напоследък чупя контрите на всички куки който използвам с цел по малкото нараняване на рибата защото я пускам обратно в реката и рядко вземам някоя за вкъщи. Последния спинингов прът който си купих е на Миварди 2,40 м. акция 10-30 гр. и макара на Шимано катана 2500 ... използвам корда а не плетено влакно с цел по-далечна дистанция на замятане. Преди тези такъми бях с спинингов прът на Фокус греен дреам 2.10 м. акц. 10-40 гр. обаче ми беше доста мекичко и макра на Риоби Изображение ето тази на снимкта много здрава и добра макара за спининг ! А за повод между мухите използвам корда 0,40 -0,50 с тази по дебела корда заплитанията на мухите по време на хвърляне са много малко , да не казвам въобще не се заплитат в въздуха ! А за основно влакно използвам 0,18-0,20 прозрачна корда с издражливост около 4,5-5 кг. не че ще се хване толкова голяма риба а като я закача в клоните на някое дърво или я закача някъде да не я късам толкова често :)
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”