Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Подводен раздел Подводен риболов Подводен риболовРазмишления по Акваскутера
Модератор: nkolev66
Размишления по Акваскутера
Както доста от вас вече знаят аз не влизам от няколко месеца в другия форум(spearfish) поради "търкания" със собствениците му.
В края на миналата година там отворих тема за Акваскутера за да обменяме опит всички които го ползват и малко по-късно тази тема стана много четена и коментирана.
Аз винаги съм споделял опита си както и всичко, което открия из мрежата и преценя, че ще е полезно за всеки харпунджия. Така и сега, искам да споделя първите си впечатления и малкия опит който вече имам с акваскутера, но не мога да го направя в другия форум в моята тема, затова ще го споделя тук отваряйки нова тема.
Преди месец си направих борда, отне ми около час:
Преди 2 седмици най-после тествах борда вързан към скутера:
и установих, че всъщност нещата не са толкова лесни както изглеждат на видео. След 3 дена със скутера в морето се прибрах с мускулна треска на почти всеки мускул от врата до кръста
След като скутера бъде запален той буквално хуква веднага защото няма съединител. Първия зор е да яхнеш бодиборда и това е доста трудно, все едно да яхнеш кон докато бяга .
След като го яхнеш стискаш здраво скутера за дръжките. Отпуснеш ли ръце скутера се извива нагоре към небето и скороста пада. Докато се наместваш и се опитваш да държиш скутера правилно неусетно се изхлузваш от борда... и така нататък.
Видях от гръцките и италианските форуми, че повечето си правят "седла" като вариантите са два:
- с нещо като топка:
- и с нещо като това което аз направих:
това е пвц профил за топла вода от магазин ВИК и струва 3лв
Та идеята е усилието да се разпредели и дори да отиде напълно отзад в седлото и всъщност ще се получи бутане като това ще облекчи значително ръцете.
Следват тестове този уикенд живот и здраве и пак ще споделя как е било
В края на миналата година там отворих тема за Акваскутера за да обменяме опит всички които го ползват и малко по-късно тази тема стана много четена и коментирана.
Аз винаги съм споделял опита си както и всичко, което открия из мрежата и преценя, че ще е полезно за всеки харпунджия. Така и сега, искам да споделя първите си впечатления и малкия опит който вече имам с акваскутера, но не мога да го направя в другия форум в моята тема, затова ще го споделя тук отваряйки нова тема.
Преди месец си направих борда, отне ми около час:
Преди 2 седмици най-после тествах борда вързан към скутера:
и установих, че всъщност нещата не са толкова лесни както изглеждат на видео. След 3 дена със скутера в морето се прибрах с мускулна треска на почти всеки мускул от врата до кръста
След като скутера бъде запален той буквално хуква веднага защото няма съединител. Първия зор е да яхнеш бодиборда и това е доста трудно, все едно да яхнеш кон докато бяга .
След като го яхнеш стискаш здраво скутера за дръжките. Отпуснеш ли ръце скутера се извива нагоре към небето и скороста пада. Докато се наместваш и се опитваш да държиш скутера правилно неусетно се изхлузваш от борда... и така нататък.
Видях от гръцките и италианските форуми, че повечето си правят "седла" като вариантите са два:
- с нещо като топка:
- и с нещо като това което аз направих:
това е пвц профил за топла вода от магазин ВИК и струва 3лв
Та идеята е усилието да се разпредели и дори да отиде напълно отзад в седлото и всъщност ще се получи бутане като това ще облекчи значително ръцете.
Следват тестове този уикенд живот и здраве и пак ще споделя как е било
Re: Размишления по Акваскутера
Мдаааа, нямала си баба работа, че си взела прасенце . Играчката може да е полезна. Ако работи безотказно и успееш да се пребориш с неволите по яхването и придвижването. Обаче ако недай си Боже те изостави на няколко километра от брега, в бурно море и с подобаващ вятър, тогава риторичният избор е аз или тя. Което пък те връща с доста назад. Иначе като средство за придвижване, за раздвижване на мозъчните клетки и за запълване на свободно време с майсторене на аксесУари е идеална. Със здраве да си я караш и винаги да те връща до брега (на ход ).
Юри благодаря за пожеланията ! Колкото до опасенията ти то това е най-обикновен двутактов двигател и същия риск се отнася и до всеки с лодка ползващ двутактов двигател, тоест колкото често се случва при тях толкова често ще се случва и тук. А ако се случи ще се плува няма начин .
Като оставим настрана страха от горното още на първия тест успях да посетя един борун който се чудех как да достигна от поне 5 години защото се намира на 2км от точка на влизане, не става дори и със супер джип, не става и с плуване защото винаги има яко насрещно течение. Обаче боруна се оказа голямо разочарование - само пясък но пътувайки към него и наблюдавайки дъното открих сека пълна с риба на място на което си мислех, че е само пясък
Най-голямо облекчение е при течение. Най-богатите на риба места са тези над които преминава течение, защото то носи кислород и храна. Обаче знаеш как се гмурка когато има течение. Апнеата е максимум 30-40 сек. Сега просто се отпуснах по него и когато след 5-6 гмуркания течението ме отдалечаваше от най-доброто място си палвах скутерчето и се връщах там
Предимствата са много, но аз не искам да обсъждаме тях а начинът на ползване на машинката. Темата по никакъв начин не е отворена с цел реклама а с цел обмяна на опит. Италианците си имат цял форум само за акваскутера с няколко стотин теми: http://pescasubapnea.forumfree.it/?f=7475487" onclick="window.open(this.href);return false; . Както и гърците и т.н... дори и руснаците http://www.garpun.de/forum/index.php?topic=8.15" onclick="window.open(this.href);return false;
Като оставим настрана страха от горното още на първия тест успях да посетя един борун който се чудех как да достигна от поне 5 години защото се намира на 2км от точка на влизане, не става дори и със супер джип, не става и с плуване защото винаги има яко насрещно течение. Обаче боруна се оказа голямо разочарование - само пясък но пътувайки към него и наблюдавайки дъното открих сека пълна с риба на място на което си мислех, че е само пясък
Най-голямо облекчение е при течение. Най-богатите на риба места са тези над които преминава течение, защото то носи кислород и храна. Обаче знаеш как се гмурка когато има течение. Апнеата е максимум 30-40 сек. Сега просто се отпуснах по него и когато след 5-6 гмуркания течението ме отдалечаваше от най-доброто място си палвах скутерчето и се връщах там
Предимствата са много, но аз не искам да обсъждаме тях а начинът на ползване на машинката. Темата по никакъв начин не е отворена с цел реклама а с цел обмяна на опит. Италианците си имат цял форум само за акваскутера с няколко стотин теми: http://pescasubapnea.forumfree.it/?f=7475487" onclick="window.open(this.href);return false; . Както и гърците и т.н... дори и руснаците http://www.garpun.de/forum/index.php?topic=8.15" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ще става разбирач
Здравей, Spear!
Много хора се запалиха по тези водни мотори. Преди две седмици ми се случи да чувам звук от мотор във водата, но не виждах лодка. След известно време се появиха 3 борда с развети байраци и 3ма юнаци. Оприличих ги на морски рокери. Та един от тях беше Иво. Това, което ми се стори, че видях при тях, е че моторът е вграден в бодиборда. Дали по този начин ще става и по лесно управлението и прехода. Не съм гледал чужди форуми. Гледах клип на Иво.
Тези пластмасовите винтове от чужбина ли са или ги имат и тук? Аз още не съм за мотор а само за борд гледам и ви се радвам. Къде се връзва въжето с котвата, за тази в средата, където е скобата-точно по средата на двете за мотора? Как се държат на мястото за гмуркане- моторът и бодиборда?
Поздрави и много приятни моменти в това, което правиш!
Много хора се запалиха по тези водни мотори. Преди две седмици ми се случи да чувам звук от мотор във водата, но не виждах лодка. След известно време се появиха 3 борда с развети байраци и 3ма юнаци. Оприличих ги на морски рокери. Та един от тях беше Иво. Това, което ми се стори, че видях при тях, е че моторът е вграден в бодиборда. Дали по този начин ще става и по лесно управлението и прехода. Не съм гледал чужди форуми. Гледах клип на Иво.
Тези пластмасовите винтове от чужбина ли са или ги имат и тук? Аз още не съм за мотор а само за борд гледам и ви се радвам. Къде се връзва въжето с котвата, за тази в средата, където е скобата-точно по средата на двете за мотора? Как се държат на мястото за гмуркане- моторът и бодиборда?
Поздрави и много приятни моменти в това, което правиш!
Така е, само във Варна има продадени 9 брояboqn_belchev написа:Много хора се запалиха по тези водни мотори.
Не мисля, че ще е по-лесно. Така или иначе трябва да удържиш борда или скутера с ръце а това умаря.boqn_belchev написа:Това, което ми се стори, че видях при тях, е че моторът е вграден в бодиборда. Дали по този начин ще става и по лесно управлението и прехода.
Тези винтове ги купих от този сайт: http://santoloco.com/Creatures-Bodyboard-Leash-Plug_1" onclick="window.open(this.href);return false;boqn_belchev написа:Тези пластмасовите винтове от чужбина ли са или ги имат и тук?
Борда го купих за 45 лв от Декатлона в Софияboqn_belchev написа:Аз още не съм за мотор а само за борд гледам и ви се радвам.
Въжето го връзвам точно в предната част отпред на борда. Има винт и скоба и го хващам там. Все още за котва ползвам тежеста от буя, но мисля и аз една от котвите за акваскутер да взема: http://www.meandros.in/wp-content/uploa ... _open1.png" onclick="window.open(this.href);return false;boqn_belchev написа:Къде се връзва въжето с котвата, за тази в средата, където е скобата-точно по средата на двете за мотора?
Просто ги забравяш. Все едно си с буй. Тръгнеш ли обаче бързо да се придвижваш на плавник скутера се тегли по-трудно отколкото един борд или стандартен буй.boqn_belchev написа:Как се държат на мястото за гмуркане- моторът и бодиборда?
Много благодаря, винаги съм готов да споделя и помогнаboqn_belchev написа:Поздрави и много приятни моменти в това, което правиш!
- rikitikitavi
- разбира нещата
Машинката е супер. Даже се заглеждам и аз. Перфектна е за обикаляне на места с труден достъп до водата.
Юли, не искам да се засягаш ама мисля си тръгнал в грешна посока. Помисли над следното. Първо правиш един ъгъл на борда спрямо скутера и се получават загуби на мощност и мускулна сила. После имаш мека връзка борд-скутер-пак води до същото. Пръчката дето си я харесал е доста дълга и ще бере вода по време на движение-добре е да е по къса от ширината на бедрото поне с 3-4см.
Според мене най-добри качества ще получи това моторче ако намериш начин да монтираш по един борд преди и след него. Неподвижно. Ще се получи ефекта на глисиращата лодка и ще те влачи по-лесно.
Колкото до топката на съседите-мисля не е избрана случайно. Само я прескачаш и не се занимаваш с точно поставяне.
Юли, не искам да се засягаш ама мисля си тръгнал в грешна посока. Помисли над следното. Първо правиш един ъгъл на борда спрямо скутера и се получават загуби на мощност и мускулна сила. После имаш мека връзка борд-скутер-пак води до същото. Пръчката дето си я харесал е доста дълга и ще бере вода по време на движение-добре е да е по къса от ширината на бедрото поне с 3-4см.
Според мене най-добри качества ще получи това моторче ако намериш начин да монтираш по един борд преди и след него. Неподвижно. Ще се получи ефекта на глисиращата лодка и ще те влачи по-лесно.
Колкото до топката на съседите-мисля не е избрана случайно. Само я прескачаш и не се занимаваш с точно поставяне.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Ники аз реално мисля борда да го влача отзад. Тоя захват на скутера към борда е от предното стъкмяване, което засега отпада.
Хващам с 2 ръце скутера, вкарвам теглича между краката и газ а борда се влачи отзад на 3 метра.
Колкото дължината на теглича и аз мисля че е дълъг, но ще взема ножовка с мен и ще има корекции.
Намеря ли подобна топка ще пробвам и с нея.
Но определено глисиране тук няма как да се получи. Няма такава мощ и като легнеш върху скутера или борда потъват на 1 педя.
Движението е почти под вода, само шнорхела и главата ти(на моменти) стърчат.
Хващам с 2 ръце скутера, вкарвам теглича между краката и газ а борда се влачи отзад на 3 метра.
Колкото дължината на теглича и аз мисля че е дълъг, но ще взема ножовка с мен и ще има корекции.
Намеря ли подобна топка ще пробвам и с нея.
Но определено глисиране тук няма как да се получи. Няма такава мощ и като легнеш върху скутера или борда потъват на 1 педя.
Движението е почти под вода, само шнорхела и главата ти(на моменти) стърчат.
-
- ще става разбирач
Благодаря, за изчерпателните отговори!
Ще следя темата с интерес.
Ще следя темата с интерес.
Теста е успешен, когато те "бута" скутера за ръцете е голям релакс
Говорих с друг ползвател, той вместо моята ВИК пръчка е сложил топка и е по-доволен отколкото от "пръчката.
Ще пробвам и с топка.
Говорих с друг ползвател, той вместо моята ВИК пръчка е сложил топка и е по-доволен отколкото от "пръчката.
Ще пробвам и с топка.
Какво разстояние изминава при идеални условия ?
- rikitikitavi
- разбира нещата
Аз пак да се обадя.spear написа:Теста е успешен, когато те "бута" скутера за ръцете е голям релакс
Ще пробвам и с топка.
Що вместо топка не се закачи едно от онези твърди харпунджийски буйчета или едно от онези дето отстрани на яхтите ги слагат да не се удрят в кея(май кранец се казваше).
Е-книгата "Черноморски риболов"
Ники точно това от яхтите имам предвид и аз. Казва се кранец или на английски fender. И аз мисля, че то е най-удачно.rikitikitavi написа: Що вместо топка не се закачи едно от онези твърди харпунджийски буйчета или едно от онези дето отстрани на яхтите ги слагат да не се удрят в кея(май кранец се казваше).
12 км с 1 резервоар.roko-koko написа:Какво разстояние изминава при идеални условия ?
Понеже имах подобен проблем и да не обяснявам на всеки по телефона как се прави ще го обясня тук.
Ако скутера пали трудно или гасне след като бъде вкаран във водата е нужно да му се вдигнат малко оборотите. Причината е различното атмосферно налягане при теста в завода и тук.
Това става с ей това ключе(всеки го има в синия комплект):
Махате гуменото калпаче и виждате тези 2 "болта". Интересува ни само болта с буква Н:
Пъхаме ключето в него и завъртаме по часовниковата стрелка 1/4 оборот(45 градуса):
След това влизаме в морето и пробваме и ако е нужно(скутера гасне) пак леко врътваме още няколко градуса болта.
В случай, че това не помага при паленето сменете свеща с резервната и пак пробвайте.
Когато е на смукач(run/marcia) трябва да се дръпне няколко пъти докато се чуе опит за припалване. След като се чуе трябва да се премести лостчето в положение start/stop и тогава пак да се дръпне.
Октана на бензина не е от значение важно е маслото да е качествено и задължително синтетично.
Ако скутера пали трудно или гасне след като бъде вкаран във водата е нужно да му се вдигнат малко оборотите. Причината е различното атмосферно налягане при теста в завода и тук.
Това става с ей това ключе(всеки го има в синия комплект):
Махате гуменото калпаче и виждате тези 2 "болта". Интересува ни само болта с буква Н:
Пъхаме ключето в него и завъртаме по часовниковата стрелка 1/4 оборот(45 градуса):
След това влизаме в морето и пробваме и ако е нужно(скутера гасне) пак леко врътваме още няколко градуса болта.
В случай, че това не помага при паленето сменете свеща с резервната и пак пробвайте.
Когато е на смукач(run/marcia) трябва да се дръпне няколко пъти докато се чуе опит за припалване. След като се чуе трябва да се премести лостчето в положение start/stop и тогава пак да се дръпне.
Октана на бензина не е от значение важно е маслото да е качествено и задължително синтетично.
В допълнение към горното един документ с подробно обяснени настройки на карбуратора от италианския гуру на Акваскутер Paolo. Текста в началото е на италиански както той ми го прати на мен, но след това съм добавил превод на български.
Тази финна настройка отнема 10 минути и се прави докато сте във водата.
Тази финна настройка отнема 10 минути и се прави докато сте във водата.
Батка топката май е по-удачна понеже има и плаваемост, но определено смятам че скутера трябва да се монтира в борда. При един внимателно обмислен дизайн смятам че няма да има натоварване в ръцете, но ..... това ще е факт едва когато се хвана да направя един а това не се знае кога ще е .