Въпрос за пръчка и макара Light

Модератори: Павел Иванов, sestrata

peach
новобранец
новобранец

Въпрос за пръчка и макара Light

Мнение от peach »

Здравейте колеги!

Преди време писах с какво съм се сдобил (пръчка 2.40 Shimano Katana Medium 10-30; макара Ryobi Zauber 4000) и сега след като навъртях няколко риболова с тази екипировка осъзнавам че имам нужда от нещо в по-лекия клас за да мога да хвърлям по-леки примамки. Последните ми риболовни похождения са с главна цел клен и малките воблери (жабки, скакалци и друга гад) + блеснички №2 по Мепс определено не са направени за моята конфигурация. По тази причина в момента си избирам сравнително бюджетно решение в клас Light. Това ако съм разбрал правилно писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20. Явно добри такива (за цената си)
са тези на фирмата Dragon. Серия Express http://www.voblershop.com/1909/Dragon.Express/
Прави ми впечетление че по-малките тестове при тях (визирам 3-15) са с плътен връх - маркирани като Jig.
Което не знам как точно се отразява на усещането на пръчката и нейната работа. Мисля си, че 2.40-2.45 е оптимална дължина така че да мога да ловя както нагазил така и от бряг и дори лодка. Моля посъветвайте ме за избора на конкретен модел Dragon Express. Също така нека който има опит с тези пръчки да каже с коя макара с обем 1000,1500,2000 се балансират добре. Предпочитам цената на макарата да е до 150 лева.

Благодаря ви предварително!
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Re: Въпрос за пръчка и макара Light

Мнение от bobopeli »

Според мен Dragon-ите са мого далече от класическия Light кленоизтребител :wink:
най малко са прекалено дълги Практически опит имам само с Dragon Millenium Hd Perch

Търси нещо по късо 1.8-2,1 метра :smt023
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

bobopeli написа:Търси нещо по късо 1.8-2,1 метра :smt023
:D
+1
.. и в диапазон до 10 горна граница.
Споменатите от теб са МЛ, а не Л.
Не че и с МЛ няма да можеш да ловиш, разбира се..
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

Благодраря за изказаните мнения!

Ще може ли да препоръчате бюджетни (приблизително цената на Dragon Express) решения в споменатия диапазон и с какъв тест са те?
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

peach написа:Здравейте колеги! ... Последните ми риболовни похождения са с главна цел клен и малките воблери (жабки, скакалци и друга гад) + блеснички №2 по Мепс определено не са направени за моята конфигурация. По тази причина в момента си избирам сравнително бюджетно решение в клас Light. Това ако съм разбрал правилно писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20. Явно добри такива (за цената си)
са тези на фирмата Dragon. Серия Express http://www.voblershop.com/1909/Dragon.Express/
Прави ми впечетление че по-малките тестове при тях (визирам 3-15) са с плътен връх - маркирани като Jig.
Което не знам как точно се отразява на усещането на пръчката и нейната работа. Мисля си, че 2.40-2.45 е оптимална дължина така че да мога да ловя както нагазил така и от бряг и дори лодка. Моля посъветвайте ме за избора на конкретен модел Dragon Express. Също така нека който има опит с тези пръчки да каже с коя макара с обем 1000,1500,2000 се балансират добре. Предпочитам цената на макарата да е до 150 лева. Благодаря ви предварително!
Колега, визираните от тебе пръчки работещи с примамки от 3-15, 4-20гр. са съответно МЛ и М. Лайтовите пръчки работят с примамки от порядъка на 2-10гр. Като подходяща МЛ пръчка бих ти препоръчал St. Croix Premier Spinning PS70MLF2 - http://www.voblershop.com/1794/%D0%90%D ... %80%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false; . Подходяща макаричка за тази пръчка е Риоби Заубер 1000.
По-евтини пръчки са EXCEED SPINNING 2S 2.10m.L /3-10/ - http://www.bent-fishing.com/EXCEED-SPIN ... oduct-2179" onclick="window.open(this.href);return false; или Прът Professional 2.07m Light - Favorite
[PLS-682L] - http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=7081" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Тъй като нямам много голям опит с пръчките на Драгона, няма да ти препоръчвам пръчки, НО бих ти препоръчал да избягваш пръчки с твърд връх, щото те са удачни само за джигов риболов основно на костур. Целта на твърдия връх (обикновено е оцветен в различен цвят) е да индикира ударите на рибите при бавна и, или степенчата проводка и в затворени водоеми...
Болшинството от джигарките, т.е. тези с плътен връх са неприложими за риболов по реки..., където течението съсипва работата на джигарката, щото върха и е плътен и чувствителен, че и мек... :lol:
Също така при риболова на джиг на сулки, ползването на пръчка с мек връх също не е удачно, щото при удар и съотвено засечка, не моиш да забиеш куката в челюстта, поради мекия връх на пръчката...

п.п. Кво казах-как го написах, че и Я не можах да го разбера прочитайки го.. :lol: , Но пръчките с твърд връх, или те на които пише джиг да спицифични, специализирани за определен риболов (който и си е цяла наука от спининговия де), и те се купуват с определена акция, само за определен риболов, че даже и за определени водоеми и риби...
Виждам, че си начинаещ, затова не си давай парите на вятъра..., търси такива само с плътен връх...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

Благодаря на всички!

Тези St. Croix Premier добри ли са? Като цяло гледам че St. Croix имат някой много скъпи пръчки.
Явно за Light се счита наистина нещо с под 10 горна граница. Та St. Croix Premier PS66LF2 (2,01m; 1.8-8.9) мисля че ще пасне за нуждите ми. И видях изказване в полза на Ryobi Zauber 1000. Та явно ще е това! Моля поправете ме ако нещо не съм разбрал пак.

Edit:
Сега видях че St. Croix имат и серия Triumph. Каква е разликата между Triumph и Premier освен към 70 лева?

Edit 2:
Успях да си отговоря на въпроса каква е разликата между Триумф и Премиер.

Триумфа се прави в Мексико (преди това в Китай) по договор с St. Croix и логично минава различен контрол на качеството.

Премиера се прави в Щатите и минава същия качествен контрол като на много по-скъпи пръчки на марката.
По разни чуждоземни форуми се твърди че бланката на Премиер била по-качествена но това не знам дали е вярно.

По-скоро премиера има още един допълнителен слой графит (или каквото е това) което прави пръчката по-бърза и малко по-тежка.

Тези неща не съм ги тествал аз и не са мой твърдения а интерпретации на написаното по разни чужди форуми.
За момента аз клоня към ПреShimano Exage 1000FDмиер заради това обещание че е по-бърза.

Edit 3:
А дали Zauber 1000 със свойте 280 грама няма да е тежък за тази пръчка?
Shimano Exage 1000FD доста го хвалят насам и натам и тежи 200 грама. Някой има ли впечатления?
Последно промяна от peach на Пон Авг 04, 2014 12:00 pm, променено общо 1 път.
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Здравей колега разгледай пръчките GAD Gancho http://shop.fishing-tackle.bg/rods/gad-gancho.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Имам приятели който ги ползват доволно и чета много добри отзиви за тях има подробни ревюта във форума...
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

JIRO написа:Здравей колега разгледай пръчките GAD Gancho http://shop.fishing-tackle.bg/rods/gad-gancho.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Имам приятели който ги ползват доволно и чета много добри отзиви за тях има подробни ревюта във форума...
Реални ли са им тестовете? И на посоченият линк количествата за 2м са изчерпани.

Може ли някой който е ползвал St. Croix Premier и GAD Gancho да направи сравнение защото в действителност разликата в цената не ме притеснява толкова и съм склонен да взема по-добрата от 2те.

Edit:
Също да попитам за Формакс какво е мнението?
Примерно тази https://www.fishing-market.com/shop/pro ... solid.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Както и за X-Zoga? Някой ако е ловил с такова чудо да си каже
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

Премиер МЛ е една доста "мултифункционална" пръчка, която би покрила добре нуждите ти. Ползвал съм такава няколко години и нямах никакво оплакване. Но, за съжаление, няма да мога да сравня с ГАДовете. А и се съмнявам че някой е ползвал и двата модела, за да може да направи сравнение.
Л-Премиер не съм държал, след МЛ-а минах на направо на Авиди. :oops:
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Тука има по темата малко http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=132&t=87554" onclick="window.open(this.href);return false;
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

JIRO написа:Тука има по темата малко http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=132&t=87554" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодаря! Изчетох го това след като зададох въпроса и излиза че се балансира добре с по-тежка макара ~ 260 гр.
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

peach написа: Благодаря! Изчетох го това след като зададох въпроса и излиза че се балансира добре с по-тежка макара ~ 260 гр.
Баланса до голяма степен е въпрос на индивидуално усещане,в крайна сметка колегата radogagov реши въпроса така:
radogagov написа:

Изображение
Може да го ръчнеш да сподели по пресни впечатления по въпроса :mrgreen:
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

Това добре! Ама аз честно да си кажа още не съм отписал St. Croix от сметките. Ще го реша но е добре че след като го реша ще има и готов вариант за макара ;)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

peach написа:... писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20...
Въх ! Как можа да го напишеш :lol: То веднага са уточнили че това е МЛ а не Л , ама все пак :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”