Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос за пръчка и макара Light
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Въпрос за пръчка и макара Light
Здравейте колеги!
Преди време писах с какво съм се сдобил (пръчка 2.40 Shimano Katana Medium 10-30; макара Ryobi Zauber 4000) и сега след като навъртях няколко риболова с тази екипировка осъзнавам че имам нужда от нещо в по-лекия клас за да мога да хвърлям по-леки примамки. Последните ми риболовни похождения са с главна цел клен и малките воблери (жабки, скакалци и друга гад) + блеснички №2 по Мепс определено не са направени за моята конфигурация. По тази причина в момента си избирам сравнително бюджетно решение в клас Light. Това ако съм разбрал правилно писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20. Явно добри такива (за цената си)
са тези на фирмата Dragon. Серия Express http://www.voblershop.com/1909/Dragon.Express/
Прави ми впечетление че по-малките тестове при тях (визирам 3-15) са с плътен връх - маркирани като Jig.
Което не знам как точно се отразява на усещането на пръчката и нейната работа. Мисля си, че 2.40-2.45 е оптимална дължина така че да мога да ловя както нагазил така и от бряг и дори лодка. Моля посъветвайте ме за избора на конкретен модел Dragon Express. Също така нека който има опит с тези пръчки да каже с коя макара с обем 1000,1500,2000 се балансират добре. Предпочитам цената на макарата да е до 150 лева.
Благодаря ви предварително!
Преди време писах с какво съм се сдобил (пръчка 2.40 Shimano Katana Medium 10-30; макара Ryobi Zauber 4000) и сега след като навъртях няколко риболова с тази екипировка осъзнавам че имам нужда от нещо в по-лекия клас за да мога да хвърлям по-леки примамки. Последните ми риболовни похождения са с главна цел клен и малките воблери (жабки, скакалци и друга гад) + блеснички №2 по Мепс определено не са направени за моята конфигурация. По тази причина в момента си избирам сравнително бюджетно решение в клас Light. Това ако съм разбрал правилно писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20. Явно добри такива (за цената си)
са тези на фирмата Dragon. Серия Express http://www.voblershop.com/1909/Dragon.Express/
Прави ми впечетление че по-малките тестове при тях (визирам 3-15) са с плътен връх - маркирани като Jig.
Което не знам как точно се отразява на усещането на пръчката и нейната работа. Мисля си, че 2.40-2.45 е оптимална дължина така че да мога да ловя както нагазил така и от бряг и дори лодка. Моля посъветвайте ме за избора на конкретен модел Dragon Express. Също така нека който има опит с тези пръчки да каже с коя макара с обем 1000,1500,2000 се балансират добре. Предпочитам цената на макарата да е до 150 лева.
Благодаря ви предварително!
Re: Въпрос за пръчка и макара Light
Според мен Dragon-ите са мого далече от класическия Light кленоизтребител
най малко са прекалено дълги Практически опит имам само с Dragon Millenium Hd Perch
Търси нещо по късо 1.8-2,1 метра

най малко са прекалено дълги Практически опит имам само с Dragon Millenium Hd Perch
Търси нещо по късо 1.8-2,1 метра

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
bobopeli написа:Търси нещо по късо 1.8-2,1 метра

+1
.. и в диапазон до 10 горна граница.
Споменатите от теб са МЛ, а не Л.
Не че и с МЛ няма да можеш да ловиш, разбира се..
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

Благодраря за изказаните мнения!
Ще може ли да препоръчате бюджетни (приблизително цената на Dragon Express) решения в споменатия диапазон и с какъв тест са те?
Ще може ли да препоръчате бюджетни (приблизително цената на Dragon Express) решения в споменатия диапазон и с какъв тест са те?
Колега, визираните от тебе пръчки работещи с примамки от 3-15, 4-20гр. са съответно МЛ и М. Лайтовите пръчки работят с примамки от порядъка на 2-10гр. Като подходяща МЛ пръчка бих ти препоръчал St. Croix Premier Spinning PS70MLF2 - http://www.voblershop.com/1794/%D0%90%D ... %80%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false; . Подходяща макаричка за тази пръчка е Риоби Заубер 1000.peach написа:Здравейте колеги! ... Последните ми риболовни похождения са с главна цел клен и малките воблери (жабки, скакалци и друга гад) + блеснички №2 по Мепс определено не са направени за моята конфигурация. По тази причина в момента си избирам сравнително бюджетно решение в клас Light. Това ако съм разбрал правилно писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20. Явно добри такива (за цената си)
Което не знам как точно се отразява на усещането на пръчката и нейната работа. Мисля си, че 2.40-2.45 е оптимална дължина така че да мога да ловя както нагазил така и от бряг и дори лодка. Моля посъветвайте ме за избора на конкретен модел Dragon Express. Също така нека който има опит с тези пръчки да каже с коя макара с обем 1000,1500,2000 се балансират добре. Предпочитам цената на макарата да е до 150 лева. Благодаря ви предварително!
По-евтини пръчки са EXCEED SPINNING 2S 2.10m.L /3-10/ - http://www.bent-fishing.com/EXCEED-SPIN ... oduct-2179" onclick="window.open(this.href);return false; или Прът Professional 2.07m Light - Favorite
[PLS-682L] - http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=7081" onclick="window.open(this.href);return false;
- Vid
- кандидат преподавател
Тъй като нямам много голям опит с пръчките на Драгона, няма да ти препоръчвам пръчки, НО бих ти препоръчал да избягваш пръчки с твърд връх, щото те са удачни само за джигов риболов основно на костур. Целта на твърдия връх (обикновено е оцветен в различен цвят) е да индикира ударите на рибите при бавна и, или степенчата проводка и в затворени водоеми...
Болшинството от джигарките, т.е. тези с плътен връх са неприложими за риболов по реки..., където течението съсипва работата на джигарката, щото върха и е плътен и чувствителен, че и мек...
Също така при риболова на джиг на сулки, ползването на пръчка с мек връх също не е удачно, щото при удар и съотвено засечка, не моиш да забиеш куката в челюстта, поради мекия връх на пръчката...
п.п. Кво казах-как го написах, че и Я не можах да го разбера прочитайки го..
, Но пръчките с твърд връх, или те на които пише джиг да спицифични, специализирани за определен риболов (който и си е цяла наука от спининговия де), и те се купуват с определена акция, само за определен риболов, че даже и за определени водоеми и риби...
Виждам, че си начинаещ, затова не си давай парите на вятъра..., търси такива само с плътен връх...
Болшинството от джигарките, т.е. тези с плътен връх са неприложими за риболов по реки..., където течението съсипва работата на джигарката, щото върха и е плътен и чувствителен, че и мек...

Също така при риболова на джиг на сулки, ползването на пръчка с мек връх също не е удачно, щото при удар и съотвено засечка, не моиш да забиеш куката в челюстта, поради мекия връх на пръчката...
п.п. Кво казах-как го написах, че и Я не можах да го разбера прочитайки го..

Виждам, че си начинаещ, затова не си давай парите на вятъра..., търси такива само с плътен връх...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Благодаря на всички!
Тези St. Croix Premier добри ли са? Като цяло гледам че St. Croix имат някой много скъпи пръчки.
Явно за Light се счита наистина нещо с под 10 горна граница. Та St. Croix Premier PS66LF2 (2,01m; 1.8-8.9) мисля че ще пасне за нуждите ми. И видях изказване в полза на Ryobi Zauber 1000. Та явно ще е това! Моля поправете ме ако нещо не съм разбрал пак.
Edit:
Сега видях че St. Croix имат и серия Triumph. Каква е разликата между Triumph и Premier освен към 70 лева?
Edit 2:
Успях да си отговоря на въпроса каква е разликата между Триумф и Премиер.
Триумфа се прави в Мексико (преди това в Китай) по договор с St. Croix и логично минава различен контрол на качеството.
Премиера се прави в Щатите и минава същия качествен контрол като на много по-скъпи пръчки на марката.
По разни чуждоземни форуми се твърди че бланката на Премиер била по-качествена но това не знам дали е вярно.
По-скоро премиера има още един допълнителен слой графит (или каквото е това) което прави пръчката по-бърза и малко по-тежка.
Тези неща не съм ги тествал аз и не са мой твърдения а интерпретации на написаното по разни чужди форуми.
За момента аз клоня към ПреShimano Exage 1000FDмиер заради това обещание че е по-бърза.
Edit 3:
А дали Zauber 1000 със свойте 280 грама няма да е тежък за тази пръчка?
Shimano Exage 1000FD доста го хвалят насам и натам и тежи 200 грама. Някой има ли впечатления?
Тези St. Croix Premier добри ли са? Като цяло гледам че St. Croix имат някой много скъпи пръчки.
Явно за Light се счита наистина нещо с под 10 горна граница. Та St. Croix Premier PS66LF2 (2,01m; 1.8-8.9) мисля че ще пасне за нуждите ми. И видях изказване в полза на Ryobi Zauber 1000. Та явно ще е това! Моля поправете ме ако нещо не съм разбрал пак.
Edit:
Сега видях че St. Croix имат и серия Triumph. Каква е разликата между Triumph и Premier освен към 70 лева?
Edit 2:
Успях да си отговоря на въпроса каква е разликата между Триумф и Премиер.
Триумфа се прави в Мексико (преди това в Китай) по договор с St. Croix и логично минава различен контрол на качеството.
Премиера се прави в Щатите и минава същия качествен контрол като на много по-скъпи пръчки на марката.
По разни чуждоземни форуми се твърди че бланката на Премиер била по-качествена но това не знам дали е вярно.
По-скоро премиера има още един допълнителен слой графит (или каквото е това) което прави пръчката по-бърза и малко по-тежка.
Тези неща не съм ги тествал аз и не са мой твърдения а интерпретации на написаното по разни чужди форуми.
За момента аз клоня към ПреShimano Exage 1000FDмиер заради това обещание че е по-бърза.
Edit 3:
А дали Zauber 1000 със свойте 280 грама няма да е тежък за тази пръчка?
Shimano Exage 1000FD доста го хвалят насам и натам и тежи 200 грама. Някой има ли впечатления?
Последно промяна от peach на Пон Авг 04, 2014 12:00 pm, променено общо 1 път.
Здравей колега разгледай пръчките GAD Gancho http://shop.fishing-tackle.bg/rods/gad-gancho.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Имам приятели който ги ползват доволно и чета много добри отзиви за тях има подробни ревюта във форума...
Имам приятели който ги ползват доволно и чета много добри отзиви за тях има подробни ревюта във форума...
Реални ли са им тестовете? И на посоченият линк количествата за 2м са изчерпани.JIRO написа:Здравей колега разгледай пръчките GAD Gancho http://shop.fishing-tackle.bg/rods/gad-gancho.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Може ли някой който е ползвал St. Croix Premier и GAD Gancho да направи сравнение защото в действителност разликата в цената не ме притеснява толкова и съм склонен да взема по-добрата от 2те.
Edit:
Също да попитам за Формакс какво е мнението?
Примерно тази https://www.fishing-market.com/shop/pro ... solid.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Както и за X-Zoga? Някой ако е ловил с такова чудо да си каже
Премиер МЛ е една доста "мултифункционална" пръчка, която би покрила добре нуждите ти. Ползвал съм такава няколко години и нямах никакво оплакване. Но, за съжаление, няма да мога да сравня с ГАДовете. А и се съмнявам че някой е ползвал и двата модела, за да може да направи сравнение.
Л-Премиер не съм държал, след МЛ-а минах на направо на Авиди.
Л-Премиер не съм държал, след МЛ-а минах на направо на Авиди.

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

Тука има по темата малко http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=132&t=87554" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодаря! Изчетох го това след като зададох въпроса и излиза че се балансира добре с по-тежка макара ~ 260 гр.JIRO написа:Тука има по темата малко http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=132&t=87554" onclick="window.open(this.href);return false;
Баланса до голяма степен е въпрос на индивидуално усещане,в крайна сметка колегата radogagov реши въпроса така:peach написа: Благодаря! Изчетох го това след като зададох въпроса и излиза че се балансира добре с по-тежка макара ~ 260 гр.
Може да го ръчнеш да сподели по пресни впечатления по въпросаradogagov написа:

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
Това добре! Ама аз честно да си кажа още не съм отписал St. Croix от сметките. Ще го реша но е добре че след като го реша ще има и готов вариант за макара 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Въх ! Как можа да го напишешpeach написа:... писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов