Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Дебелина на повода при използване на Шок лидер
Модератор: bobopeli
Дебелина на повода при използване на Шок лидер
Колеги,много ще съм благодарен ако някой ми отговори на въпроса точно. Основното влакно 0.35мм и шок лидера 0.50мм са монофилни .Ако повода пак е монофил,какъв диаметър трябва да е той?Като основното или по-малък.Интересува ме само отговор за монофилен повод.
- hshopov
- разбира нещата
Re: Дебелина на повода при използване на Шок лидер
Ако ще ставаш модерен шаранджия и целиш безопасност на рибата то и монтажите би трябвало да са ти безопасни! По пътя на тази логика 50 шок и 35 основно си е сериозна линия за голями и силни риби! Ако къса...да къса повода и да не влачи метри шок и основно които могат да се заплетат къде ли не и рибата да умре(тя и така вече е загубена за нас)! Монофилен повод...по тънък от основното пък и макар само с една идея(0.30 например)
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Точно така и аз си мислех че е правилно,но по този начин не се ли губи сигурността която осигурява шока при ваденето в последните метри на рибата
- hshopov
- разбира нещата
При наличие на разтегливост на основното влакно(има известна такава ако е монофил) ,добре настроен аванс и правилно водене на рибата...НЕ!
Благодаря hshopov за точния отговор
- batvanko1
- ще става разбирач
Идеята на шок лидера не е ли да сме по-сигурни при изхвърляне на тежестта ? Нищо не пречи накрая пак да сложим по-тънък повод.
Рибата винаги е била активна или вчера или днес, но на друго място.
По мое му самото име си подсказва ... Shock Leader служи за всякакви шокови натоварвания и изпитания на влакното на които основната линия не би могла да издържи. Дали това ще е притриването при изхвърляне, дали ще е притриването при дънни препядствия (дънери, камъни, миди и т.н.) От тук на сетне всеки преценя с каква дължина да бъде. Аз лично не съм привърженик на това да е с огромна дължина и да разчитам че като мине възела едва ли не тоягата на рамо и включваме 4х4 ... Та то най-сладката борба със рибата е на брега.
Смятам че не трябва да се водиш по дебелината на влакното, а по скоро по-това кое с каква здравина е (до колкото може да се вярва).
Пример основно 0.38 Ето това

Шок лидер ако щеш 1мм. 300 кила да държи мъртва тяга.
Повод 0.31 ето тоз

И какво ще се получи ако се стигне до късане ...
Затова и най-добре е да се ползват на един и същ производител влакна и с малко по голяма разлика
По този начин се избират и лед корите там няма съпоставка в дебелините.
Смятам че не трябва да се водиш по дебелината на влакното, а по скоро по-това кое с каква здравина е (до колкото може да се вярва).
Пример основно 0.38 Ето това

Шок лидер ако щеш 1мм. 300 кила да държи мъртва тяга.
Повод 0.31 ето тоз

И какво ще се получи ако се стигне до късане ...
Затова и най-добре е да се ползват на един и същ производител влакна и с малко по голяма разлика
По този начин се избират и лед корите там няма съпоставка в дебелините.

Съгласен съм,че основното и повода трябва да са от една марка,та колкото и да лъжат в килата,лъжата важи и за двете в еднаква степен. Ако и двете са с еднакъв диаметър(или килограми),няма ли при натоварване да се скъса повода,тъй като основното влакно го пази разтегливостта му
- hshopov
- разбира нещата
Относно еднаквата марка...няма такова нещо(как ще обясниш плетените влакна за поводи, тогава)! Относно линията...основно,шок,повод...разглеждай я като една линия,а не отделно! Не забравяй,че имаш въдица с известна еластичност(освен ако не мяташ с кол за домати) и АВАНС на макарата! Пиша за последен път тук...просто това са дъвкани и предъвкани неща! Наслука! Лично за мен 0.30–0.35 е оптималния диаметър за основна линия! Ако ползвах до дебел монофил нямаше да слагам шок лидер(при положение,че целя дистанция)rokoroko написа:Съгласен съм,че основното и повода трябва да са от една марка,та колкото и да лъжат в килата,лъжата важи и за двете в еднаква степен. Ако и двете са с еднакъв диаметър(или килограми),няма ли при натоварване да се скъса повода,тъй като основното влакно го пази разтегливостта му
Пак уточнявам че става дума само за монофилни влакна.Примерно K-Karp Extreme Camo 0,309 и K-Karp Extreme Camo 0,354.
Напълно съгласен с двете ръце съм за ....hshopov написа: Лично за мен 0.30–0.35 е оптималния диаметър за основна линия! Ако ползвах до дебел монофил нямаше да слагам шок лидер(при положение,че целя дистанция)
Аз ползвам 0.31 Основно монофил, на резервните смятам да пробвам с плетеняк скоро .... Тъй като все си мисля че бих могъл да постигна по голяма дистанция ( може и да бъркам )
Колкото до разтегливоста ... Проста механика ... разтяга се повода до ХХсм спира да се разтяга разтяга се основното до ХХХХХ и то спира да се разтяга ... Щом са с еднаква характеристика като здравина ще се скъса там където е най слабо влакното сиреч някой от всичките възли ... Питаш Кой .... Само може да гадаеш.

Относно възлите,има няколко при които се къса влакното на разстояние от възела ,а не на възела.Така че не съм съгласен че там е най-слабото място.
- antivik
- кандидат преподавател
Вземи и уточни за себе си какво точно ще търсиш....дъл спасяване на линията и рибата или ще търсиш сигурност и здравина при ваденето. Ако е първото слагаш по-тънък повод, както ти казаха, ако е второто и търсиш здравина и сигурно вадене на рибата - куката директно на основното и не се занимаваш с подробности.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
При основно влакно 0.35 и при наличие на чист водоем(без закачки,треви,миди),няма смисъл от шок лидер,дори и да замяташ с тежест 110гр.
-
- разбира нещата
Точно така ,само едно уточнение (от опит ) с 0,35 (само да не е някой боклук ) нямаш грижи и при треви , при дънери даже и с 1 мм. ако се оплете нямаш шанс , при миди понякога и шока не помага така че ,послушай колегата !pasator написа:При основно влакно 0.35 и при наличие на чист водоем(без закачки,треви,миди),няма смисъл от шок лидер,дори и да замяташ с тежест 110гр.