Дебелина на повода при използване на Шок лидер

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

rokoroko
новобранец
новобранец

Дебелина на повода при използване на Шок лидер

Мнение от rokoroko »

Колеги,много ще съм благодарен ако някой ми отговори на въпроса точно. Основното влакно 0.35мм и шок лидера 0.50мм са монофилни .Ако повода пак е монофил,какъв диаметър трябва да е той?Като основното или по-малък.Интересува ме само отговор за монофилен повод.
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Re: Дебелина на повода при използване на Шок лидер

Мнение от hshopov »

Ако ще ставаш модерен шаранджия и целиш безопасност на рибата то и монтажите би трябвало да са ти безопасни! По пътя на тази логика 50 шок и 35 основно си е сериозна линия за голями и силни риби! Ако къса...да къса повода и да не влачи метри шок и основно които могат да се заплетат къде ли не и рибата да умре(тя и така вече е загубена за нас)! Монофилен повод...по тънък от основното пък и макар само с една идея(0.30 например)
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
rokoroko
новобранец
новобранец

Мнение от rokoroko »

Точно така и аз си мислех че е правилно,но по този начин не се ли губи сигурността която осигурява шока при ваденето в последните метри на рибата
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

При наличие на разтегливост на основното влакно(има известна такава ако е монофил) ,добре настроен аванс и правилно водене на рибата...НЕ!
rokoroko
новобранец
новобранец

Мнение от rokoroko »

Благодаря hshopov за точния отговор
Аватар
batvanko1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от batvanko1 »

Идеята на шок лидера не е ли да сме по-сигурни при изхвърляне на тежестта ? Нищо не пречи накрая пак да сложим по-тънък повод.
Рибата винаги е била активна или вчера или днес, но на друго място.
Juniur86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Juniur86 »

По мое му самото име си подсказва ... Shock Leader служи за всякакви шокови натоварвания и изпитания на влакното на които основната линия не би могла да издържи. Дали това ще е притриването при изхвърляне, дали ще е притриването при дънни препядствия (дънери, камъни, миди и т.н.) От тук на сетне всеки преценя с каква дължина да бъде. Аз лично не съм привърженик на това да е с огромна дължина и да разчитам че като мине възела едва ли не тоягата на рамо и включваме 4х4 ... Та то най-сладката борба със рибата е на брега.
Смятам че не трябва да се водиш по дебелината на влакното, а по скоро по-това кое с каква здравина е (до колкото може да се вярва).
Пример основно 0.38 Ето това
Изображение
Шок лидер ако щеш 1мм. 300 кила да държи мъртва тяга.
Повод 0.31 ето тоз
Изображение
И какво ще се получи ако се стигне до късане ...
Затова и най-добре е да се ползват на един и същ производител влакна и с малко по голяма разлика
По този начин се избират и лед корите там няма съпоставка в дебелините.
Изображение
rokoroko
новобранец
новобранец

Мнение от rokoroko »

Съгласен съм,че основното и повода трябва да са от една марка,та колкото и да лъжат в килата,лъжата важи и за двете в еднаква степен. Ако и двете са с еднакъв диаметър(или килограми),няма ли при натоварване да се скъса повода,тъй като основното влакно го пази разтегливостта му
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

rokoroko написа:Съгласен съм,че основното и повода трябва да са от една марка,та колкото и да лъжат в килата,лъжата важи и за двете в еднаква степен. Ако и двете са с еднакъв диаметър(или килограми),няма ли при натоварване да се скъса повода,тъй като основното влакно го пази разтегливостта му
Относно еднаквата марка...няма такова нещо(как ще обясниш плетените влакна за поводи, тогава)! Относно линията...основно,шок,повод...разглеждай я като една линия,а не отделно! Не забравяй,че имаш въдица с известна еластичност(освен ако не мяташ с кол за домати) и АВАНС на макарата! Пиша за последен път тук...просто това са дъвкани и предъвкани неща! Наслука! Лично за мен 0.30–0.35 е оптималния диаметър за основна линия! Ако ползвах до дебел монофил нямаше да слагам шок лидер(при положение,че целя дистанция)
rokoroko
новобранец
новобранец

Мнение от rokoroko »

Пак уточнявам че става дума само за монофилни влакна.Примерно K-Karp Extreme Camo 0,309 и K-Karp Extreme Camo 0,354.
Juniur86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Juniur86 »

hshopov написа: Лично за мен 0.30–0.35 е оптималния диаметър за основна линия! Ако ползвах до дебел монофил нямаше да слагам шок лидер(при положение,че целя дистанция)
Напълно съгласен с двете ръце съм за ....
Аз ползвам 0.31 Основно монофил, на резервните смятам да пробвам с плетеняк скоро .... Тъй като все си мисля че бих могъл да постигна по голяма дистанция ( може и да бъркам )

Колкото до разтегливоста ... Проста механика ... разтяга се повода до ХХсм спира да се разтяга разтяга се основното до ХХХХХ и то спира да се разтяга ... Щом са с еднаква характеристика като здравина ще се скъса там където е най слабо влакното сиреч някой от всичките възли ... Питаш Кой .... Само може да гадаеш.
Изображение
rokoroko
новобранец
новобранец

Мнение от rokoroko »

Относно възлите,има няколко при които се къса влакното на разстояние от възела ,а не на възела.Така че не съм съгласен че там е най-слабото място.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Вземи и уточни за себе си какво точно ще търсиш....дъл спасяване на линията и рибата или ще търсиш сигурност и здравина при ваденето. Ако е първото слагаш по-тънък повод, както ти казаха, ако е второто и търсиш здравина и сигурно вадене на рибата - куката директно на основното и не се занимаваш с подробности.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
pasator
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pasator »

При основно влакно 0.35 и при наличие на чист водоем(без закачки,треви,миди),няма смисъл от шок лидер,дори и да замяташ с тежест 110гр.
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

pasator написа:При основно влакно 0.35 и при наличие на чист водоем(без закачки,треви,миди),няма смисъл от шок лидер,дори и да замяташ с тежест 110гр.
Точно така ,само едно уточнение (от опит ) с 0,35 (само да не е някой боклук ) нямаш грижи и при треви , при дънери даже и с 1 мм. ако се оплете нямаш шанс , при миди понякога и шока не помага така че ,послушай колегата !
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”