Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняПриготвяне на костур за ядене!
Модератор: sapuna
Приготвяне на костур за ядене!
Пускам тази тема за да споделите как чистите и приготвяте тази вкусна риба за ядене
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Стонин МаХенд
- ще става разбирач
- Мнения: 480
- Регистриран на: Сря Окт 23, 2013 2:52 pm
- Местоположение: Орит
- Обратна връзка:
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Aз я чистя така:
1. Режа перките
2. Правя разрез на врата
3. Поря корема
4. Хващаш с ръба на ножа и палеца кожата при главата и дърпаш посока опашката. Излиза всичко или почти всичко. 2-3 допълнителни движения изплакване и е готов за тигана
Най го обичам паниран с брашно и яйце, по- едрите си заслужава да се мариноват и опекат на скара.
Кожата панирана става прекрасен чипс за бира.
1. Режа перките
2. Правя разрез на врата
3. Поря корема
4. Хващаш с ръба на ножа и палеца кожата при главата и дърпаш посока опашката. Излиза всичко или почти всичко. 2-3 допълнителни движения изплакване и е готов за тигана
Най го обичам паниран с брашно и яйце, по- едрите си заслужава да се мариноват и опекат на скара.
Кожата панирана става прекрасен чипс за бира.
Последно промяна от Стонин МаХенд на Вто Фев 03, 2015 5:07 pm, променено общо 1 път.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Местя темата в кухнята.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Не е добре да се реже гръбната перка после по-трудно ще изкараш костиците от нея. По-добре е да я оставиш само нея и след като свалиш кожата да я издърпаш от опашката към главата.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1136
- Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 1:03 pm
- Местоположение: Пловдив и Ямбол
- Обратна връзка:
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Не го дерете ако не е много едър.
Изчиствате от вътрешностите и пържите в тиган с мазнина стигаща до половината на рибата. След като се изпърже кожата се бели и мазнините между нея и месото се запазват,като месото става много крехко. И е по-лесно.
Големите (дай боже всекиму) се цепят надлъжно и пак не се дерът. Ако иматчервей в кожата се кисне в леко солен разтвор докато излезат.
Изчиствате от вътрешностите и пържите в тиган с мазнина стигаща до половината на рибата. След като се изпърже кожата се бели и мазнините между нея и месото се запазват,като месото става много крехко. И е по-лесно.
Големите (дай боже всекиму) се цепят надлъжно и пак не се дерът. Ако иматчервей в кожата се кисне в леко солен разтвор докато излезат.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
- mesket4eto
- научил се да хвърля
- Мнения: 196
- Регистриран на: Съб Ное 09, 2013 8:42 pm
- Местоположение: Сливен
Re: Приготвяне на костур за ядене!
И аз не съм привърженик на дрането, колкото и да е трудно махам люспите и после пържа. Също съм опитвал изпечен както си е с кожата и люспите на жар - става перфектно мезе
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
- Мнения: 1815
- Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
- Местоположение: Бургас
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Значи аз костура го обичам дран , само едрите екземпляри с кожата и печени на жар докато станат черни , махаш кожата а вътре едно бяло месо ммм , а по дребните като се одерат , с малко царевично брашънце и в тигана докато се получи златист загар и ги поливаш с биричка или бяло винце , може и маринован става чудо ако имам повечко дера , филетирам взимам и малко свински гърди без кост после всичко през машинката за кайма и стават чудни кюфтаци , мяташ на барбекю или на скара върху жар и оле окапах се А жената го обича като се одере и филетира с панировка патафри и в тигана после и гледай само сеира
А ето нагледно как се чисти , дере и филитира костур
http://www.vbox7.com/play:f9353ebd" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
А ето нагледно как се чисти , дере и филитира костур
http://www.vbox7.com/play:f9353ebd" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: Приготвяне на костур за ядене!
първия костур от клипа е фараонски,нали така са ги кормили
който не иска да ги бели и т.н. има лесен начин за махане на люспи,на една летва се заковават 2 капачки от бира една след друга,на дъска се забива пирон да стърчи с острото и рибата се нанизва до опашката и почва да се стърже,за нула време му падат люспите многократно е правено на язовира надвечер, когато дойде време за мезе и
който не иска да ги бели и т.н. има лесен начин за махане на люспи,на една летва се заковават 2 капачки от бира една след друга,на дъска се забива пирон да стърчи с острото и рибата се нанизва до опашката и почва да се стърже,за нула време му падат люспите многократно е правено на язовира надвечер, когато дойде време за мезе и
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти
-
- новобранец
- Мнения: 90
- Регистриран на: Съб Сеп 15, 2012 1:46 pm
- Местоположение: софия
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Филмчето е много яко, кюфтенца не правя но пържен...........( то друга риба остана ли )
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Също така има и по лесен начин за чистене като се потапя за няколко секунди във вряща вода или се полее с оцет. Когато чистите риба, посолете ръцете си, за да не се плъзга. Най-сигурният начин за запазване на рибата за няколко дни през горещините е да се сложи рибата на огъня да възври, след което се сваля и се слага на студено място. По този начин рибата може да се запази за 8 - 10 дни. Необходимо е обаче водата, в която е стояла рибата, да се отлее към 5-я ден, да се сложи да възври и след като изстине напълно, да се прибави една чаша оцет и пак да се залее с нея. Добре е отгоре да се налее олио, което изолира рибата от действието на въздуха. Неприятната блатна миризма на рибата изчезва, ако след като се изчисти и измие, се остави да престои няколко часа в оцет, в който са прибавени 1 - 2 натрошени дафинови листа, клонче мащерка или няколко зърна черен пипер.
- nicko67
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 201
- Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
- Местоположение: ГАБРОВО
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Най-вкусно според мен става като се смеси месо от костур със свинско в съотнощение 1:1- сиреч 1 костур към 1 прасе.Подправките са по ваше усмотрение.Може и да не махате кожата на костура, но на прасето задължително я попрепечете с пърлачката и хубаво я насолете
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Може ли да споделиш точната рецепта?
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Рецептата е много секретна и не се казва а се показва. Но за да тия покажа е необходимо да уредиш едно прасе а аз ще доставя костура и необходимите подправки. Като си готов с прасето се обади.
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
Re: Приготвяне на костур за ядене!
Съгласен съм, но как да знам колко месо трябва?
Re: Приготвяне на костур за ядене!
А какво правим с червеите, които са в месото. Аз колкото пъти съм пробвал костур от Цонево (преди години) всичкия има паразити в месото. Забелязах ги като един път го бях осолил и след няколко часа - ужас, целия бъка от малки бели червейчета. Мислех да го минавам през фризера за няколко дена, но после реших да не я ловя тая риба ...