Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Зарядно за акумулатор
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Зарядно за акумулатор
Става въпрос за акумулатор 7.2ah.Какви параметри трябва да е зарядното?
Re: Зарядно за акумулатор
Аз лично такава батерия ако е 12V NiMH бих заредил дирекно на юпс-а ми.
Юпиеса за соларният панел е този,мога ли да зареждам въпросното акумулаторче?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- новобранец
Колега предполагам става въпрос за оловен акумулатор 12 V 7,2Ah. Такъв тип батерии трябва да се зареждат със зарядно у-во за капсуловани (AGM, VRLA) акумулатори. Колегата Зеке се бърка с никел метал хидридни батерии- те са съвсем друга електрохимична схема и съвсем друг тип зареждане. Ако акумулатора се зарежда с обикновено зарядно за отворени акумулатори, много бързо би се съсипал и надул целия поради това, че ще има газоотделяне при заряда, което е недопустимо при този тип акумулатори. Затова и зарядното трябва изрично да бъде за капсуловани акумулатори. Може да се зарежда в UPS, тъй като зареждащото устройство на UPS-ите е точно такъв тип и няма да има проблеми. важното е да си сигурен, че UPS-а работи с една батерия, както е в случая, и да включиш само този акумулатор, който е за зареждане, в никакъв случай в паралел на вградения такъв във UPS-a защото така ще течат изравнителни токове между двата акумулатора поради разлика във вътрешните съпротивления на двата различни акумулатора. Нужно е поне 8 часа да седи акумулатора на зарядното/UPS-a. За възможно най дълъг живот на акумулатора трябва да се разрежда до не по- малко от 1,6-1,65V на клетка, т.е. 9.6-9.9V и след употреба веднага да се зарежда на максимум и на 4-6 месеца да се дозарежда.
Поздрави и ако имаш още въпроси питай, поне с това съм доста в час.
Поздрави и ако имаш още въпроси питай, поне с това съм доста в час.
Да колега, прав си, обърках се. Оловно-киселинна ми е батерията, модел на YUASA NP7-12, която зареждам на ups-а, а използвам за една количка. Това с NiMH беше за съвсем друга тема 

Благодаря за разяснението ще се придържам към препоръките при заряд.
- Don4o_62
- учете се от него
В тоя ред на мисли относно акумулаторните батерий,отдавна ползвам сухи както за сонара,така и за мотоциклета,слагам ги както си искам без притеснения киселината дали ще се разлее,понеже нямат и да стане проблем
по същество,зареждам ги на обикновено зарядно от едно време кучи марка
но им слагам една 12 в. лампа 5 вата през плюсовия кабел да падне ампеража и проблем никакъв,карат си доста време,като падне тока пак ги зареждам и така,нищо сложно откъм гелпене на акъла ама такова зарядно,ама дали ще стане,ама дали е за тоя акумулатор и т.н.

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Аз имам 3бр акумулатори 12V 9Ah.Зареждам ги със зарядно което аз съм си правил за оловни акумулатори.Мога да му регулирам тока.Зареждам ги на 08-09 А и до достигане на 14.7 V.При напълно зареден акумулатор държи 12,8V.
Имам зарядно точно като това - http://olx.bg/zaryadno-za-akumulator-ul ... -i73062922" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Вече две години го ползвам .Много съм доволен.
Вече две години го ползвам .Много съм доволен.
Минах през всички,сега ползвам.http://www.akumulator.pro/shop/bosch-C3" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
И аз ползвам за зареждане един стар ЮПС. Махнах му батерията и му изкарах жиците за зареждане вънка.