Учебните клатушки

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Учебните клатушки

Мнение от geibriel »

Здравейте колеги.Реших да пусна тази тема тъй като лятото се запалих по спининга,и в частност риболова с клатушки.Оказа се че това напълно ново и непознато за мен творение, напълно замени и ме накара да забравя за всички други възможни видове примамки.Единствения недостатък на примамката беше че е доста скъпа, и всяко закачане по дъното и недай си боже късане ме караше да изтръпвам.Не можех да си обясня как една ламаринка с дължина 2,3 см може да струва 10лв.Лятото мина имах достатъчно свободно време и реших че мога да се справя и сам и да ми излезе в пъти по евтино.
Тъй като всичко правя на ръка нямам матрица всяка клатуна е с различна форма.Минаха доста тестове на формата докато докарам най добрата игра според мен.Та въпреки че се различават на вид играят еднакво.За образец ползвах nories masukuroto.Ако на някой му хареса нещо може да пише на ЛС.Ще продължа да правя опити с тези железа и ще слагам резултатите тук :)
Изображение
Изображение
Не сме народ
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
Аватар
Chromeo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Учебните клатушки

Мнение от Chromeo »

Успех, колега в начинанието, дано да са уловисти ! В Гърция по каналите, колегите основно ползват леко тунингована лъжица, като блесна и имат успех, така че не се съмнявам, че трудът ти ще бъде оценен от зъбатките ;)
catch a fish or die trying !!!
Аватар
Стонин МаХенд
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Стонин МаХенд »

Мен много ме кефят :)
Дано страстта ти продължи да се развива.
Мисля и аз да опитам.
А какви са куките, които ползваш и откъде си ги купуваш/
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

Браво,колега! Хубави са!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
asn
новобранец
новобранец

Мнение от asn »

Колега, пробвай да направиш от дръжка на чаена лъжичка копие на smith back&forth и ще останеш очарован, ако ти се получи. :)
http://img.pecheur.com/wobbling-spoon-s ... 115886.jpg
1/3 от дължината в тънката част се криви на 45 градуса, следва малка халкичка и кука.

Аз съм най-доволен от тези куки за кефал 8 номер DECOY Area Hook TypeV Kunai
http://spinningfish.bg/catalogue/produc ... ypev-kunai
asn
новобранец
новобранец

Мнение от asn »

Не знам дали ще ми се получи да покажа мои снимки. Пробвам пък каквото стане.

http://i388.photobucket.com/albums/oo32 ... 389715.jpg
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

Благодаря за хубавите думи колеги.Тази тема я пуснах именно с целта да се учим едни от други,щото едно е да купиш нещо готово от магазина друго е когато го направиш с ръцете си.Няма да ви лъжа моите ми харесват повече от оригиналите,не за друго а щото са си мои :) Незнам обаче как ще са в боя дали ще са уловисти,ще трябва да изчакам до пролетта за да разбера.Иначе съм готов да помагам с каквото знам и мога на всеки които се захване с това благородно дело :) Сега да обясня по подробно процеса.Взех си медна тръба от магазина 50см Ф18 дебелина 1мм,цената е около 6лв.Следват инструментите трябва ви тръборез има евтини и скъпи моя е 7лв.Следва ножица за ламарина и тя е 7лв,2 броя клещи, малки пилички,лакове за нокти (имам към 50 броя) и накрая яхтен лак и той 7лв.Куките и халките ги вземам то този магазин http://ribi-abv.bg" onclick="window.open(this.href);return false; куките са на олнер http://ribi-abv.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BA%D ... 1-pid=2342" onclick="window.open(this.href);return false; халките на фокус.Разграфявам тръбата през 1см после я режа и с ножицата режа пръстенчетата и ги изправям с клещите.Слагам ги на едно трупче и с по здраво желязо малко арматурно върши работа удрям няколко пъти с чука посредата да се вдлъбнат после оформянето е с клещи и пилене .Преди да я извия забравих да кажа че с малка бургиика с верта правя дупки отпред и отзад,после се почиства с спирт за да хване боята.Слагам 3 слоя лак за нокти и 2 слоя яхтен лак(клатуните от снимката все още не са минати с лака :) ) като яхтения лак съхне бавно за около 2 дена .В момента нямам никакво време но щом се отскубна ще пробвам форест маршала :)
Изображение
Не сме народ
1875
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

Дойде време да опитам имитация на най уловистата ми клатуна за миналото лято а именно форест маршал.Направих я с много мерак и се надявам да лови повече от оригинала,остава и слой яхтен лак и е готова за лятото :D
Изображение
Не сме народ
1875
ventork
новобранец
новобранец

Мнение от ventork »

geibriel написа:...Направих я с много мерак и се надявам да лови повече от оригинала...
Примамките ти, така или иначе ще са уловисти /независимо от това, дали са абсолютно копие на дадена примамка/, защото си ги изработил не само с желание, а и с това, че влагаш всичко от себе си, на което си способен в момента.
Поздрави!
shupito
новобранец
новобранец

Мнение от shupito »

Здравей.Примамките ти са наистина много добри.Защо не пробваш да боядисваш с спрейове ?Ще се изненадаш колко хубави цветове и какви плавни преливания могат да се постигнат с тях.Само трябва преди това да се тръкне малко с фина шкурка и да се изчисти хубаво.Аз съм по доволен от паркетния лак на фирма селт.Много здрав лак е дори и положен върху метал.Бистър е и носи на бой по камъните.Съхне за една нощ.Ако искаш да си спестиш и доста от процедурите с медната тръба влез в някои магазин за електроматериали и си купи медна шина с каквито размери искаш.Поздрави.
Аватар
njoyz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от njoyz »

Здравей колега, искам да те попитам каква риба гониш с тези примамки- предполагам кефал и костур, гледам си от моя район...
Hrabri je vodja narodu treb'o.
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

Здравейте отново.Колега shupito пробвах със спрей но нещо не хващаше както трябва боята, и минах на лак,а и лаковете за нокти са доста по евтини и мога да си позволя мн разнообразни цветове с различни видове брукати.Колега njoyz израснал съм в едно село до Пазарджик ,Синитево.Първият ми роболов беше на 10 годишна възраст на река луда яна,тогава реката гъмжеше от риба,сега прилича повече на гробище.Сега в пазарджик ходя предимно по празниците или събота и неделя.На клатуните ще гоня кефал костур и пъстърва.Лятото живи и здрави може да направим един риболов има едно място на което се правят по 50 бр кефали на ден на клатуни без проблем.В момента на клатуни може да се излъже кефал на перето до луда яна в него водата е по топла и ако не е мн ниско нивото се лъжат.По празниците ще съм на село та ще пообикалям сиг и ще дам инфо.Междодругото направих още 2 клатуни на тези които най ми харесват, вече им правя по големи дупки за халките и играта се подобри.
Изображение
Реших да направя едно клипче с играта на 1 от клатуните качеството не е мн добро не е на фокус а и е в мн малко лигенче сиг трябва повече вода за да се види по добре играта ама карай засега толко :D
https://www.youtube.com/watch?v=-CRREbz ... e=youtu.be
Не сме народ
1875
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

Здравейте,с новата година достигнах и до нови решения за клатушките.Оказа се че творенията ми не играят по начина които ми се искаше в бърза вода и се наложи да почна да ги правя с нова форма и играта им се промени.Играта им е доста по стабилна и без забележки,като промяната в вдлъбнатината на улея я прави по мудна за по бърза вода или с по интензивна игра за стоящи води.Реших да се опитам да ги правя поподобие на разни насекоми като се надявам да се харесат повече на рибата,а пък и за да мога да кажа мойте са по добри от купешките щото приличат на насекоми :D направо японските клатуни пасти да ядът.Заготовки имам доста но оцветени и лакирани нови са само тези 2те надявам се скоро време да успея да оцветя още и да ги слагам тук :)
Изображение
Не сме народ
1875
Аватар
reelbigfish
новобранец
новобранец

Мнение от reelbigfish »

на течение най-лесно можеш да увеличиш устойчивостта им ако използваш по-дебел лист за да стане клатушката по-тежка...другия вариант е по-издължена и тясна блесна. а най-добрият вариант е комбинация от двете ;)
Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от geibriel »

Днес сутринта се напънах и за няколко часа направих още 3, от които една ми е фаворит.Нз дали ще лови но опр стана по добре от очакваното :D
Изображение
Тука вече са лакирани и съхнат
Изображение
По бързо да се стопля времето че ръцете ме сърбят вече да ги пробвам :D
Не сме народ
1875