Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Направи си сам Как да си поправя или направя...?Препариране на риба
Модератор: emo vasilev
Препариране на риба
Здравейте,
Искам да ви покажа моя първи опит за препариране на риба. В случая сьомгова пъстърва купена от магазина. Бях я купил
да я пека, но ми щукна да я одера и да се пробвам как ще стане. С мисълта по-нататък ако хвана някоя трофейна риба да повторя операцията.
Но пък ако рибата е много голяма, мисля че няма да е много подходяща- много място ще заема. Казват че най- лесно става костур, защото има
дебела кожа.Мисля че се получи добре, информация съм черпил от youtube, основно два клипа. Ако някой се интересува ще обясня технолотията,не е трудно, но се иска малко сръчност в ръцете.
Искам да ви покажа моя първи опит за препариране на риба. В случая сьомгова пъстърва купена от магазина. Бях я купил
да я пека, но ми щукна да я одера и да се пробвам как ще стане. С мисълта по-нататък ако хвана някоя трофейна риба да повторя операцията.
Но пък ако рибата е много голяма, мисля че няма да е много подходяща- много място ще заема. Казват че най- лесно става костур, защото има
дебела кожа.Мисля че се получи добре, информация съм черпил от youtube, основно два клипа. Ако някой се интересува ще обясня технолотията,не е трудно, но се иска малко сръчност в ръцете.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- isavkov
- ще става разбирач
- Мнения: 300
- Регистриран на: Вто Дек 01, 2015 10:57 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Препариране на риба
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
-
- новобранец
- Мнения: 18
- Регистриран на: Сря Сеп 18, 2013 5:18 pm
Re: Препариране на риба
Браво добре се е получило, ако имаш желание можеш да покажеш метода и стъпка по стъпка за мен ще е интересно
поздрави
поздрави
- Баш Щукар
- ще става разбирач
- Мнения: 505
- Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 9:26 am
- Местоположение: Кристиан Кирилов / Перник
Re: Препариране на риба
Браво, супер е станало! И аз имам интерес да покажеш стъпка по стъпка И ако добавиш и клипчетата от YouTube дето си гледал...
- njoyz
- научил се да хвърля
- Мнения: 119
- Регистриран на: Пон Апр 06, 2015 1:07 pm
- Местоположение: Пазарджик
Re: Препариране на риба
Екстра се е получило! Сподели моля те, а иначе дали става и с морски риби, вероятно става, но да попитам все пак.
Hrabri je vodja narodu treb'o.
Re: Препариране на риба
Първо се слага рибата на един картон и се очертава формата, в профил и анфас така да с каже, това е важно защото като се свали кожата се губи малко представа за размерите.
После внимателно се одира кожата, ползва се нож с заоблен връх, разни кости се режат с клещи секачки както се вижда от клиповете:
За морски риби вероятно ще стане стига да одереш кожата, скумрия ме съмнява да стане, много е тънка и нежна кожата ми се струва. Също четох че сом е почти невъзможно защото кожата е дебела но съдържа много мазнини и като я оставиш да съхне се сбръчква.
Ето клиповете. За още информация пишете Fish Taxidermy в търсачките.
https://www.youtube.com/watch?v=2DbER1P55QM
https://www.youtube.com/watch?v=VyhwUu4vta4
Като се свали кожата, то си е малко касаплък, се отстранява възможно най добре останалото месо от нея. Главата също се чисти, очите се махат и се чисти около тях, мозъка се изстъргва отвътре и тн.
След това на клиповете първия кисне кожата в денатуриран спирт+вода, втория първо я ръси с боракс и след това я кисне в някакъв разтвор.
Аз я киснах саламура, едно яйце да плува колкото 5ст старите, 24 часа. След това каквото месо е останало пак се остъргва. Успях със зор да намеря в аптеките 2 пакетчета Боракс по 20гр.мисля, наръсих кожата и я оставих в торбичка в хладилника з 12 часа.
Прави се пълнежа, най-лесно от фибран по размерите.
Кожата се измива с веро да се обезмасли и се нахлузва на фибрана и се шие. Аз преди това намазах фибрана с каша от гипс и С200.
В краищата откъм главата и опашката се попълва ако е нужно с глина- в книжарниците я продават. Глина се тъпче и около очите отвътре. Главата се наглася в нужното положение с парчета тел, перките с парченца ПВЦ или картон, кламери и карфици. Оставя се да съхне.
Засега толкова, че имам работа, продължението следва
После внимателно се одира кожата, ползва се нож с заоблен връх, разни кости се режат с клещи секачки както се вижда от клиповете:
За морски риби вероятно ще стане стига да одереш кожата, скумрия ме съмнява да стане, много е тънка и нежна кожата ми се струва. Също четох че сом е почти невъзможно защото кожата е дебела но съдържа много мазнини и като я оставиш да съхне се сбръчква.
Ето клиповете. За още информация пишете Fish Taxidermy в търсачките.
https://www.youtube.com/watch?v=2DbER1P55QM
https://www.youtube.com/watch?v=VyhwUu4vta4
Като се свали кожата, то си е малко касаплък, се отстранява възможно най добре останалото месо от нея. Главата също се чисти, очите се махат и се чисти около тях, мозъка се изстъргва отвътре и тн.
След това на клиповете първия кисне кожата в денатуриран спирт+вода, втория първо я ръси с боракс и след това я кисне в някакъв разтвор.
Аз я киснах саламура, едно яйце да плува колкото 5ст старите, 24 часа. След това каквото месо е останало пак се остъргва. Успях със зор да намеря в аптеките 2 пакетчета Боракс по 20гр.мисля, наръсих кожата и я оставих в торбичка в хладилника з 12 часа.
Прави се пълнежа, най-лесно от фибран по размерите.
Кожата се измива с веро да се обезмасли и се нахлузва на фибрана и се шие. Аз преди това намазах фибрана с каша от гипс и С200.
В краищата откъм главата и опашката се попълва ако е нужно с глина- в книжарниците я продават. Глина се тъпче и около очите отвътре. Главата се наглася в нужното положение с парчета тел, перките с парченца ПВЦ или картон, кламери и карфици. Оставя се да съхне.
Засега толкова, че имам работа, продължението следва
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- dimmitov
- ще става разбирач
- Мнения: 473
- Регистриран на: Пет Сеп 21, 2012 4:40 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Препариране на риба
А очи от къде може да се намерят?
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА
Re: Препариране на риба
Доста добре се е получило.
Re: Препариране на риба
Много добре и доста интересно занимание. Аз си препарирах една глава от Щука. Но не съм ползват такива материали като теб, а само сол. Накрая корабен лак по-тъмен
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- dizela_88
- новобранец
- Мнения: 75
- Регистриран на: Пон Сеп 22, 2014 6:13 pm
- Местоположение: Якимово , Монтана
Re: Препариране на риба
Колега много добре се е получило , аз за очи използвам едни стъклени топчета които се намират в дозаторите на бутилките алкохол.Тази е с такива само съм ги боядисал
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Препариране на риба
Знам ги тези топчета и си ги направил перфектно. Как ги боядиса, имам предвид те са кръгли, а очите за препариране са с форма на лупа? Аз ги направих както се правят очи за воблери и с епоксидна смола каквато намерих останала в гаража, не е много прозрачна и са останали балончета въздух, но биват горе долу. Който не знае: режеш кръгчета за основа с подходящ цвят- от станиола за цигари примерно за сребрист цвят. Забиваш пирончета или видии в една дъсчица, лепиш малко парченце самозалепващо и кръгчетата отгоре. Рисуваш зеницата с маркер или капваш малка капка черна боя в случая, като изсъхне отгоре капваш епоксидна смола. Тук трябва да прецениш количеството така че да е изпъкнало, но да не прелее по ръбовете. Правиш повече и избираш най-добрите. Иначе очи се продават колкото искаш в e-bay примерно но са леко скъпички.dizela_88 написа:Колега много добре се е получило , аз за очи използвам едни стъклени топчета които се намират в дозаторите на бутилките алкохол.Тази е с такива само съм ги боядисал
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Препариране на риба
Относно по-нататъшната обработка: след като изсъхне рибата, 7 до 10 дни, я намазах 2 пъти с разреден прозрачен акрил който купих в един магазин. Много полезен продукт, не е скъп, в туба като санитарните силикони, но марка не мога да кажа защото остана в къщата ми на село.
Перките също се мажат с акрил, ако имат дефекти може да се лепне стреч фолио или тънка хартия пак с акрил. Аз трябваше да пооправя опашната перка с хартия и тънки бамбукови клечки. Слагат се очите, имах едно двукомпонентно лепило което се меси като пластилин.
След това опресняват цветовете със спрейове бои, четчица, тук вече според въображението. И накрая я напръсках няколко пъти с безцветен лак.
Перките също се мажат с акрил, ако имат дефекти може да се лепне стреч фолио или тънка хартия пак с акрил. Аз трябваше да пооправя опашната перка с хартия и тънки бамбукови клечки. Слагат се очите, имах едно двукомпонентно лепило което се меси като пластилин.
След това опресняват цветовете със спрейове бои, четчица, тук вече според въображението. И накрая я напръсках няколко пъти с безцветен лак.
Re: Препариране на риба
Страхотно се е получило! Много интересна тема.
Да попитам колегата с главата на щука ако може да сподели и той технологията.
Да попитам колегата с главата на щука ако може да сподели и той технологията.
Re: Препариране на риба
Ми аз моята глава я оставих 3 седмици на терасата, обилно полята със сол. Миеш главата, и изсипваш 500грама сол в една купа. Предварирелно бях сложил клечка за зъби вътре в устата и, за да се разтвори добре. След като си я насолил добре я слагаш на терасата. После миеш добре от солта, оставяш да изсъхне водата и лакираш
Re: Препариране на риба
Качим темата ,че изостана .
Да попитам някой знае ли начин за хербаризиране на Морска лястовица и Акула.
Да попитам някой знае ли начин за хербаризиране на Морска лястовица и Акула.