интересува ме рецепта за сушен сафрид

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
niakoi
новобранец
новобранец
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 6:40 pm
Местоположение: sofia

интересува ме рецепта за сушен сафрид

Мнение от niakoi »

Здравеите КОЛЕГИ ,помагаите че е грехота ТОЛКОВА РИБА да иа изиайдат КОМшиите :)
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1523
Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
Местоположение: Варна - Враца

Мнение от чуруликпенчо »

Изчистваш,измиваш,24 часа в морска сол,измиваш,овъргалваш ама леко в червен,черен пипер и чимен на каша ,и провисваш за сушене на сянка.
Успех!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Godjiro
новобранец
новобранец
Мнения: 15
Регистриран на: Вто Юли 17, 2007 12:35 pm

Мнение от Godjiro »

Прощавай ама какво е това чимен на каша
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1523
Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
Местоположение: Варна - Враца

Мнение от чуруликпенчо »

Чимена е вид подправка за разни такива сушени меса. Придава много специфичен /приятен/ вкус на сушеното.Продава се в пакетчета ,но май само във Варна е популярна,защото като давам разни такива рецепти, всеки пита какво е това чимен. Аз смесвам вода с чимен .Става на каша и с една четка мажа леко всяка рибка. Използвам го за свинска,телешка и рибешка пастърма. Става страхотно вкусно. Дано да съм помогнал.
Наслука!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
Михалич
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 436
Регистриран на: Сря Юли 05, 2006 11:45 am
Местоположение: STZ- BG

Мнение от Михалич »

чуруликпенчо написа:Чимена е вид подправка за разни такива сушени меса. Придава много специфичен /приятен/ вкус на сушеното.Продава се в пакетчета ,но май само във Варна е популярна,защото като давам разни такива рецепти, всеки пита какво е това чимен.........
Наслука!
3 дена го търсих тоя чимен в СЗ-то - ама го намерих - ИМА го при един много благ човек на пазара до енергото/това в СЗто/. Джиткам си едни филета от пангасиос - кайзеровани, та за това ми трябваше. :lol:
Да видим какво ще излезе - тая вечер ще ги "закачам" :lol:
Не е много попюлър, но се сява на пролет и в нашта родина :lol:

Август месец - не ми се работи, пие ми се нещо твърдо край МОРЕТО - може и с въдица в ръка, ама не е задължително :cry: :cry: :lol:
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Аватар
Малкото рибарче
новобранец
новобранец
Мнения: 75
Регистриран на: Вто Мар 27, 2007 10:37 am
Местоположение: Бургас

Мнение от Малкото рибарче »

Така-а. Ето какво открих за заинтересованите:
Чименът (сминдухът) e едногодишно растение от семейство Бобови. Стъблото е кухо и достига на височина от 30 до 60 см. Плодовете са шушулки с дължина 10–15 см и съдържат 10–20 семена, които имат триъгълна форма. Оттам идва и латинското име на подправката - “Trigonella”, което означава “триъгълен”. Названието “чимен” се използва само за семената, докато “сминдух” – за цялото растение, което е основна съставка на нашата “шарена сол”.
Надявам се да ви е полезна информацията!
Не съм ловец, но съм рибар!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

За да не го даваш на комшията,пробвай да го направиш солен.Издържа много повече и става чудесен.Просто му стискаш очите силно,да му се счупи костта на главата,и го нареждаш в съд-тенекия от сирене например-ред едра морска сол,ред сафрид с корема нагоре,после пак сол и така нататък.Чисти се преди консумация.Наздраве с леко изстудено бяло вино.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 11:23 am
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

значи ний го праим така : два часа в сол и после го топим в оцет и го сушим :D
dambo_vr
новобранец
новобранец
Мнения: 26
Регистриран на: Чет Мар 18, 2010 11:30 am
Местоположение: Варна

Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид

Мнение от dambo_vr »

колеги,ако го сложа сега (7-8.12.2012) колко време трябва да се суши и има ли значение ако терасата е остъклена?
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1436
Регистриран на: Чет Яну 31, 2008 5:16 pm
Местоположение: Варна

Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид

Мнение от RAAZIEL »

моя на остъклена тераса стана за 14 дена-говорим за среден по големина като значение има и температурата
Аз го правя натурал-24ч.в сол и 12 в винен оцет без разреждане и без никакви подправки
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
недялко радков
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 359
Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
Местоположение: Варна

Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид

Мнение от недялко радков »

Оцета се използва основно да не го кацат мухите,но 12 часа за мен е много-става кисел.Аз го кисна половин-един час след 12 часа в саламура 200гр сол на 1 литър вода.
ВАЖНО-чируз се прави от сафрид ловен до края на юни,ако е от по-късно ловен става мазен и пожълтява.За другия Киро е дал сполучлива рецепта за солен.
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1436
Регистриран на: Чет Яну 31, 2008 5:16 pm
Местоположение: Варна

Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид

Мнение от RAAZIEL »

недялко радков написа: ВАЖНО-чируз се прави от сафрид ловен до края на юни,ако е от по-късно ловен става мазен и пожълтява.
Е тук си много прав.Наистина пожълтя,защото го правих на сегашното изобилие,но за късмет при мен не се задържа за дълго :lol:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”