КАРАГЬОЗ - 2011

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Re: КАРАГЬОЗ - 2011

Мнение от 1000n »

dobria1 написа:
paynera написа: без болдо чипарето потъва бързо и не се задържа на повърхноста , а се влачи по дъното където риба няма.Когато има болдо може да се замята надалеч и бавно да се придърпва като чипатето постоянно е потънало около 1.5м и така се спестяват значителен брои замятания , защото такъма бавно идва към теб.В случеите когато има вълнение дори се остава без да се обира , защото вълните клатят такъма и чак след като се хване риба тогава се обира.Това е накратко дано съм обяснил правилно и сте ме разбрали.
Момци като ви чета постовете ми става ясно кой ходи за риба и кой я докарва само от КЛАВИАТУРА (това не се отнася за Paynera) просто тук от написаното от него ще поясня нещо:
метода е познат повече като: НА ТАПА (добре ми е познат) но този МЕТОД за тази риба НЕ СТАВА
първо: от 10 дена насам риба се взема само ПО ДЪНОТО така че тапите и прочие ОТПАДАТ
второ: за таз риба се искат добри махове или (силни придърпвания) така че тапите и прочие ОТПАДАТ
трето:под моста няма вълни и няма кой да ти клати чепарето с тез тапи(булда) така че тапите и прочие ОТПАДАТ
четвърто:темата е за КАРАГЬОЗ а метода който описвате се ползва ПРЕДИМНО за сафрид
пето:под моста (почти) няма закачки така че можеш да си стържеш по дъното колкото си искаш РИБАТА пак казвам е по дъното

стига съм изброявал че се паля още повече и пак някой ще си помисли че съм Велик
п.п.един съвет : пишете по малко глупости и ХОДЕТЕ повече за риба :wink:

Не мога да се съглася с казаното от paynera, че на дъното риба няма. Той говори за булдо, аз ще говоря как е при риболова на тапа: там действително можеш бавно да придърпваш и обираш чепарето, без то да пада на дъното(разбира се зависи каква е дълбочина, както и това на колко метра е оставено чепарето да плува под водата). От личен опит мога да кажа, че да се оставя чепарето да бъде клатено нагоре на долу от вълните си е НЕдобра идея, освен ако вълните не са такива, че като се разбиват да прехвърлят вълнолома, т.е. само при много голяма вълна резултатите като брой уловени риби са задоволителни, а в останалите случаи е много по-добре да се придърпва и обира линията все едно се лови без тапа.

А написаното първо, второ, трето, четвърто и пето НЕ от paynera в горния цитат явно е генерирано от някой, на когото метода на тапа му е добре познат от монитора на компютъра, посредством използването на клавиатурата и то на ниво НЕособено компетентна журналистическа позиция! Няма никакъв проблем да си пуснеш тапата да държи чепарето и на 20 метра дълбочина! Тапата не пречи да правиш и силни придърпвания(но разбира се, зависи как е изработена и самата тапа)! С тапа НЕ се лови само и единствено в случаите, когато има вълни! На тапа се лови с чепаре, а на чепаре съвсем НЕ се хваща само сафрид! Съвсем отделен въпросът е, че НЯМА много колеги, които практикуват и този начин на риболов, когато ловят карагьоз(което НЕ означава, че няма смисъл да се лови на тапа, защото имаше карагьоз и през нощта, а тогава със "силни придърпвания" на чепарето в неосветена част на водата едва ли ще може да се хване много карагьоз (освен евентуално на търмък) )! Гледам, че е казано на 23 юли, че от десет дена риба се вземало само по дъното, което означава, че от около 13 юли та до 23 юли имало риба само по дъното - ами аз лових на 9, 10, 16 и на 17 юли и забелязах, че рибата за момент е горе, след около половин-един час пък долу и т.н., т.е. трябваше постоянно да се търси на каква дълбочина я има в момента! С къси чепарета от по два или три метра не може да се разбере дали рибата е САМО по дъното или САМО по повърхността във всеки един конкретен момент от време!!!!!! Ако ловиш с директен прът и с чепаре дълго от дъното до повърхността на водата, можеш евентуално да направиш подобен извод! А конкретно на гореспоменатите дати, на директните пръти се хващаше карагьоз на всякакви дълбочини - както на дъното, така и близко до повърхността на водата!

Хайде стига съм писал, но бях длъжен да го направя, защото иначе някой ще помисли някой си за велик, което всъщност не е голям проблем, но проблемът настава, когато всъщност помисленият за велик изобщо НЕ е велик, а е САМОПРОВЪЗГЛАСЯВАЩ СЕ за велик и заблуждаващ останалите потребители на форума, разтръбявайки НЕДОТАМ компетентните си позиции примесени с НЕДОТАМ ДОБРОНАМЕРЕНО отношение към останалите ловящи риба участници във форума! :wink:

Пожелавам наслука на всички! :D
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ко се драчите кът пенсионери бре ? :D
Пайнера не съм го чул да лови в гавана на пристанището или канала.
1000-ката пък не съм го чул да е влизал в морето.

Двете неща са мнооого различни.

Риболова не е само до цвета на чепарето и каква е кордата,сопата и макарата.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
paynera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от paynera »

КИРО написа:Ко се драчите кът пенсионери бре ? :D
Пайнера не съм го чул да лови в гавана на пристанището или канала.
1000-ката пък не съм го чул да е влизал в морето.

Двете неща са мнооого различни.

Риболова не е само до цвета на чепарето и каква е кордата,сопата и макарата.
Влизах няколко пъти за карагьоз в канала вклучително и днес за проба от 5.30-6.30 няма нищо и газ към вълнолома - щях да влизам около 8.00 от към аспарухово до рибарското селище , но един колега тамън излизаше и каза , че имал 2 сафрида и се отказах.А що се отнася до спора да дооточня , че имам предвид - ТАПА ма аз му викам БУЛДО знам , че е различно , но то от отдавна БУЛДОТО е заместило БОМБАРДАТА и е излязло от употреба (за мен) и затова ТАПА-БУЛДО за мен е едно и също.Призовавам колегите да не се драчат и да ме учат на риболов , ами да пишат къде има риба или къде са пробвали и е нямало.Аз ако сте забелязали всеки път когато вляза с лодката (не излизам всеки ден де) пиша какво се е случило , все пак форума е да си помагаме и да се дава информация за активноста на рибата.
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
Аватар
kobovet
новобранец
новобранец

Мнение от kobovet »

Днес ходих под Аспаруховия мост 3 харипа 4 хамсии и 3 сафрида от страната на Варна от 9 до 13 часа.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Някой се канеше да пише днес тука май? :smt017
Изображение

Аватар
smel1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от smel1968 »

Ами вчера пред Галата с лодка 5 броя едър Хариб ? Стана ми странно но си го прибрахме в живарниците и после на скарата за мача.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Вий ли бяхте тримата в лодката? :D
Изображение

Аватар
smel1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от smel1968 »

Не 2-ма бяхме-сутринта.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Тези дето ме поздравиха бяха трима,и изкараха един карагьоз.
И обещаха да пишат де - затова питах. :D
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”