Повдигач за сом

Модератор: sapuna

Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Повдигач за сом

Мнение от chopara »

Отскоро се запалих по този риболов, ходя на затворени водоеми, замислил съм едно монтажче с цел да повдина стръвта от дъното поне на 30-40см и същевременно да се замята лесно от брега. Гоня дистанции около 20-30м поне. Разгледах доста теми но монтажите за повдигане са доста сложи и нямам лодка за да ги вкарам. Сътрових това монтажче, моля по-опитните да изразят мнението си, а ако имате по-добри идеи не ги крийте. Плувката е някаква обикновенна "тапа", тя няма да служи за индикатор и ще седи доста под повърхността.
Изображение
ПС:може монтажа да е обсъждан някаде по-назат, не мога да прегледам всички теми
кьоркефали
Аватар
сандански карп
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Повдигач за сом

Мнение от сандански карп »

Според мене,трябва да сложиш троен вирбел на повода,ако стръвта е рибка...ще се заплете в основното влакно.Успех!!!п.п Не виждам защо не извадиш тапата на повърхността,един стопер ще свърши работа :wink:
YOU LL NEVER WALK ALONE
anastas95
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от anastas95 »

С бащата рядко ходим за сом , но ние използваме един монтаж, който не мога да ти го нарисувам , но мога да се опитам да ти обясня. Значи пак оловото е най-отдоло , отгоре на 40,50 санта връзваме мустак, но възела е такъв , че може да се движи по кордата , като за да се движи по кордата трябва да има стабилен напън , който рибката не може да направи и , когато удари сома и го закачиш мустака слиза доло до оловото , иначе стои там кадето си го дигнал. По този начин не позволяваш рибето да се заравя по дъното.
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

Тапата мисля да я застопоря със стопер но не ми се занимава да настройвам дълбочини защото ще ловя през ноща. Ще сложа званци на пръчките отпуснат аванс и една скара на поляната с приятели :D .
Освен с възел може с върбелче и стопери да стане подвижно рибето. Идея е.

Седейки ми хрумна още едно монтажче. Малко по екстравагантно, идеята е по време на замятане куката да не се размята свободно във въздуха. На оловото има достатъчно голяма халка за да минават възлите безпроблемно но не и манистата. По време на замятане оловото се опира до манистото на куката и не и позволява да се размята свободно във въздуха. При потъването тапата изтегля монтажа от халката и оловото се застопорява на стоперчето:
Изображение
за стръв мисля да използвам червеи, пиявици или дроб (доказани на водоема)
кьоркефали
Аватар
ninini
новобранец
новобранец

Мнение от ninini »

нощем не е ли забранен риболова :evil:
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

ninini написа:нощем не е ли забранен риболова :evil:
Тук ,там :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

е сом кога да ловиме иначе .......
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

chopara написа:за стръв мисля да използвам червеи, пиявици или дроб (доказани на водоема)
Ако ползваш бял дроб, не ти трябва повдигач. Той самия служи като такъв ;)
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

....,а защо слагаш тапата винаги последна?Просто си вземи едно олово,сложи го подвижно на основната линия,после монтирай един цилиндър от фибран дебел около 3-4см,дълъг 5-8см пробит в средата ограничи го от двете страни с по една съчма/отгоре може да е вирбел/ и на 25-50см след него вържи куката.Когато го хвърлиш оловото ще пада до ограничителя/вирбела/ и след като целия монтаж падне на дъното,колкото метра отпуснеш толкова/приблизително/ ще се повдигне стръвта.Предимства простота на изпълнение,не се оплита толкова при замятане,по-голяма здравина.
Важно: оловото трябва да е по тежко от повдигача.
валатът не най-лошото нещо на света
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

Най-горния ти монтаж си е типичен щукарски монтаж, само там където си сложил зеления възел на куката към основното влакно се монтира троен вирбел. Плувката ти да е тип тапа 30-40-50 грама, подвижна като ще ограничаваш дълбочината със силиконов стопер. Разгледай темите монтажи за щука и ще видиш дори и снимки. При подвижната тапа, не ти пречи да слагаш и по 2-3 метра дълбочини и да замяташ с къса пръчка, тъй като при хвърлянето тапата е опряла в горния край на тройния вирбел.
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

да, идеята ми е максимално повдигане на стръвта и същевременно с олово на дъното
кьоркефали
chocho_lili
новобранец
новобранец

Мнение от chocho_lili »

А какъв е този троен вирбел?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

При тройния вирбел трябва и нещо противоусукващо!
Ето ти един вариант с крайна тапа /идеален вариант за течение/

Изображение

Използвам го с болт-риг,12огр. тежест.На малката кука качиш грозд пясъчен/пиявици,жаба,рибка/ и мяташ както в течаща,така и в бързей!При рязък удар или засечка тежестта пада и нямаш грижи с ваденето.
Получава се ето това:
Изображение

/сори за рисувателните ми възможности,дано ти стане ясно/
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

Монтажа е добър но за жалост токаджиите избиха всичко по-голямо от уклейки в най-близката по-голяма река и ни остава да мятаме навътре в затворените водоеми.
Ровейки се из нета попаднах на ето този монтаж:
Изображение
http://www.in-fisherman.com/2012/06/19/ ... r-cat-rig/
Ако м/у околовото и въдицата на около 30-100см се постави стоперче, а на куката жива рибка, след замятане рибката ще изтегли влакното до стопера. Друго което ми дайде на ум е на рибката да се сложи някакъв повдигач. Гледох някакви фимли кадето за щука пълнеха устата на мъртви кефали със стиропор и имаха слука, някой правил ли го е тук?
Ето:http://www.ebay.co.uk/itm/Greys-Prowla- ... 500wt_1054
кьоркефали
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”