ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повечеНаименование: Лин
Други названия: лин, каленик, блатна пъстърва, блатарка
Латинско наименование: Tinca tinca


Актуална информация за риболов на Лин


Описание

Линът обича тишината и спокойствието. Произлиза от семейството на шараните. Рядко срещана риба е и не може да се намери в магазините и ресторантите. Това се дължи до голяма степен на местообитанието му и факта, че не може да се улавя в промишлени количества, както други видове.
Лина има скъсено и изгърбено, сплескано в страни тяло. То е покрито с дребни и здраво захванати люспи, а по тях има дебел пласт слуз. Това негово покритие му помага да се измъква от капаните на водните растения и ръцете на хората при залавяне. Освен като защита слузта му е и лечебна. Много от другите видове риби се отъркват в него, когато са ранени, а лечебните й качества заздравяват раните им. Може би това е и обяснение, че хищните риби не го нападат или поради неприятен вкус, придаден от лепкавата течност.
Интересни са различията между мъжките и женските екземпляри. При първите се забелязват стройни и красиви перки.
Лина има е зеленикав към златен цвят. По гърба е тъмен, а страните бляскави като на бижу. Коремът му е по-светъл, но също така бляскав. По перките се личат ясно жълто кафеникав нюанси. Има малки, червени очи. По месестата си уста е покрит с по едно мустаче на всеки ъгъл.
Линът достига до 50–60 см на дължина и тежи малко над 5–6 кг, но пък расте твърде бавно. Има дебело опашно стебло, което го прави по-бавен и тромав. Той е много мързелив и с години може да се наблюдава в едни и същи места. Когато лови плячката си обаче никак не проличава мързелът му.
Линът харесва блатата, язовирите, гьоловете, заливи без течение и изобщо места с богата растителност, където да намира своето уединение и спокойствие. Храни с личинки и червеи, ровейки по дъното.


Оцени публикацията:

Рейтинг 5.0 от 3 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:
ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE