ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повечеНаименование: Мъздруга
Други названия: въдовица, дойца
Латинско наименование: Leuciscus idus


Актуална информация за риболов на Мъздруга


Описание

Мъздругата се смята за роднина на речния кефал. Има доста сходни неща на пръв поглед помежду им, но все пак мъздугата е друг вид риба.
Тя обитава тихите, спокойни и дълбоки води, където няма течения. У нас обитава река Дунав и долните течения на вливащите се в нея рекички, а така също и няколко язовира в Северна България.
В Европа е позната под името орфа и се отглежда като декоративна рибка. В Русия, Чехия, Словакия и Полша се отглежда като култивиран вид.
На размери мъздругата стига 60–70 см, а някой от екземплярите стигат внушителните 8 кг. У нас се улавят парчета до 4–5 килограма, въпреки, че са рядкост.
Главата й е малка, устата също, но очите са сравнително големи за ръста й. По това и по вдлъбнатия си на вътре, плавник на аналния отвор се отличава от кефала.
Мъздругата е красива риба. Люспите и са леко златисти, а в повечето случаи сребристи и по-дребни от тези на кефала. Притежава странично сплескано тяло, което нараства на височина. По гърба е тъмна или сива. Страните й са светли, а коремчето сребристо бяло. Окраската на перките й е в червено-оранжево, а в пролетния сезон придобиват и червен цвят.
Храни се с почти всичко, което и речния кефал яде. В менюто й влизат насекоми, червеи, жаби, пиявици, малки рибки и тестени примамки. Едрите екземпляри похапват попови прасета, речни раци и някои дребни мекотели.
Обитава дъна с глинесто или тинесто покритие. По дребните екземпляри живеят в стада, а големите са самотници. Рибата се лови по всяко време на годината, но най-силните месеци са топлите.


Оцени публикацията:

Рейтинг 5.0 от 1 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:
ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE