ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повечеНаименование: Черноморски сафрид
Други названия:
Латинско наименование: Trachurus mediterraneus ponticus

КАТЕГОРИИ

Актуална информация за риболов на Черноморски сафрид


Описание

Черноморския сафрид е характерен с тъмнозелен и сребрист гръб. Няма люспи по гръбнака, но от страни те са доста едри. Има голяма глава и силна уста с редица дребни зъбчета.
На дължина достига до 20 см и тежи 100 грама. Има и извънредни случаи, в които се срещат екземпляри от 1 кг. Живее на стада и се среща много в огромни пасажи. По-дребните му видове се хранят от зоопланктони, а по-едрите с хамсийки или цаца.
Сафридът е сред любимите рибари на морският риболов. НА ЧЕПАРЕ се лови от август до октомври. Телескопа трябва да е с дължина от 4–6 метра, да има чувствителен и бърз връх. Макарата трябва да е от среден клас, за да може да устои на многобройните придърпвания. Чепаретата трябва да имат куки с №9 до №13 и ситни и светли перца, броя им трябва да е от 8–10, а тежестта се слага в края. Техните размери не бива да се разминават от 1,2 – 1,5 метра, а поводите се избират от 0,10 до 0,15.
Риболова на сафрида става най-добре от брега, кея, някой нос или от лодка. Техниката е лека и приятна, дори за начинаещите. Замятането трябва да е силно и навътре. Бигелът се държи отворен и се чака докато чепарето потъне, след което идва ред на подръпване на пръта. Почива се. Улова на сафрида се усеща силно на линията. Ако след десетина опита няма улов, може да се смени мястото. В случаите, когато бъде уловен, трябва да се работи бързо, за да не избягат останалите от стадото. За един ден и по скоро няколко часа, могат да се набавят, около 4 до 5 килограма.
НА ЛЕКО сафрид също се хваща. Телескопа трябва да е с по-здраво основно влакно. Плувката може да е от голямо перо, а куките между №9 и №14. За стръв се използват морски червеи, скарида и торен червей. На стръв от риба и миди се лови рядко. Засичането трябва да се извършва внимателно, защото устата на сафрида е крехка.
Месото на сафрида се смята за деликатес. Най-вкусно приготвен е печен на фурна. С него подхожда чаша памидовото червено вино.


Оцени публикацията:

Рейтинг 5.0 от 4 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
 
30 Jun 2016
... ...
Добави коментар:
ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE