ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повечеНаименование: Морски кефал
Други названия:
Латинско наименование: Mugil cephalus

КАТЕГОРИИ

Актуална информация за риболов на Морски кефал


Описание

Морският кефал е от семейството на кефаловите риби. Притежава всички характерни за тях особености. Обитава Черно море и е един от четирите в рода – тънкоуст кефал, платерина, илария и морски кефал. Живее и обитава морето, но лятото навлизат и в устията на вливащите се в него реки. Размножава се в солените води на Черно море.
Сред четирите типа от семейство кефалови, морският достига най-големи размери. На дължина някои екземпляри стават по 65 см, а на тегло между 4 и 5 кг. В редки случаи се срещат екземпляри от по 1 м. дължина и до 7 кг. Формата на тялото му е странично сплескана, а главата обратно, сплескана от горе и долу. Тази специфична форма създава усещане за змиевидно морско животно. На цвят кефала е сив с едри люспи, които се срещат дори по главата и хрилете. Има големи очи.
Кефала живее на стада и мигрира на големи разстояния.
Лови се лесно на спортна въдица, предимно по устията на реките. Сезона за кефала е между юли и октомври. Хваща се на дъното, а за целта се необходими здрави такъми и по-конкретно шаранджийски. Слага се двойно неподвижно олово, за да се избегне заравяне на стръвта в дълбоката тиня. Основното влакно трябва да е изключително здраво, защото рибата е много добър плувец, с килограми от 1,5 до 3. За поводите може да се употребяват и по-тънки.
Куките е добре да са с №8 и №3. За монтажа се слага и парче корк, с цел да не паднат в тинята. Подходящата стръв за кефала е морски червей, но става й рибка или земен червей. За риболова на едър кефал се препоръчват устията на реките, където изобилства от шаран, стръвта се прави от млечна царевица.
При замятане линията се опъва, без шпионка. Края на пръта се накланя и задържа, а засичането става с пауза от няколко секунди.
Морският кефал е силен и борбен. Задължително е линията да бъде опъната, чрез пръта се парират резките пориви. За риболов на плувка се използва най-често подвижната с една кука. Кефал се лови и на блесна, но в много редки случаи, предимно в морето, когато се хвърля за други морски обитатели.
Кефала има бяло и доста тлъсто месо, а костите са съвсем малко. Страхотен вкус придобива запечен на скара от дървени въглища.Възможен риболов в следните водоеми:

яз. Мандра

Оцени публикацията:

Рейтинг 4.0 от 4 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:
ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE