Рецепта за миди

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3912
Регистриран на: пон окт 06, 2008 5:25 pm
Местоположение: гр.Бургас

Рецепта за миди

Мнениеот glarusa » пет юли 08, 2011 10:07 pm

Разрових се из форума, но не можах да открия тема за мидите! Тъй като и зимно време обичам да си хапвам миди, искам да попитам дали някой знае рецепта за консервиране на миди, така че да им се запази оригиналния вкус! Слагам си в камерата по принцип, но ми се струва, че ако си стоят в собствен сос в буркана ще са по-добри!
Някой пробвал ли е да ги консервира?
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

Рецепта за миди

Реклама



Потребителски аватар
alex_vp
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 150
Регистриран на: ср май 20, 2009 6:37 pm
Местоположение: Бургас

Re: Рецепта за миди

Мнениеот alex_vp » съб юли 09, 2011 5:26 am

Аз ги замразявам в пластмасови шишенца от по 500мл. като натъпквам вътре мидите и после доливам с водата, която са си пуснали при варенето докато се обезвъздуши съвсем. Запазват си вкуса и не изсъхват толкова, колкото ако само ги замразиш.

Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11592
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Рецепта за миди

Мнениеот КИРО » вт юли 12, 2011 10:38 pm

viewtopic.php?p=132870#p132870

И няколко поста по надолу,на пчеличката виж. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА

roko-koko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 608
Регистриран на: чет окт 08, 2009 8:33 am

Re: Рецепта за миди

Мнениеот roko-koko » чет юли 14, 2011 3:38 pm

Както го е казал Алекс съм го пробвал и аз преди време .Запазиха си вкуса доста време след като бяха сварени.и за риба е чудесен .Ама не знам защо ти е да ги консервираш ,след като вече има целогодишно пресни мидаци.Поздрави :D :drinkers: .

Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: пет дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Контакти:

Re: Рецепта за миди

Мнениеот Margatyna » нед юли 17, 2011 2:42 am

glarusa написа:Разрових се из форума, но не можах да открия тема за мидите! Тъй като и зимно време обичам да си хапвам миди, искам да попитам дали някой знае рецепта за консервиране на миди, така че да им се запази оригиналния вкус! Слагам си в камерата по принцип, но ми се струва, че ако си стоят в собствен сос в буркана ще са по-добри!
Някой пробвал ли е да ги консервира?



Вадила съм миди при Черноморец (на юг Галата) с чували. Бяхме силна дружина. Имам леля във Варна, на която помагах онова лято. Най-хубав, естествен вкус имат, когато са печени на тенекия и заварени в собствен сос и подсолена вода (когато бурканчето се напълни плътно почти не им трябва допълнително течност).

няколко рецепти с миди от моята готварска книга: http://margatyna.blogspot.com/2011/06/blog-post_12.html

Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11592
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Рецепта за миди

Мнениеот КИРО » пон юли 18, 2011 7:32 pm

roko-koko написа:.Ама не знам защо ти е да ги консервираш ,след като вече има целогодишно пресни мидаци.Поздрави :D :drinkers: .

Може да е решил да ги праща нанякъде.
Преди много години,по моята рецепта за Германия заминаха 5
бурканчета,след 2 г пак се видяхме,човека каза,
че е давал на приятелите си само по една за проба,
и му останало само едно бурканче.
Пак го заредих тогава,но за мен не съм правил - няма кой да ми ги вади. :D
Роко,между другото,кокото пъти съм пробвал култивирани миди,
по вкус се различават от естественните,дето си ги намирахме по камъните.

Margatyna,
Пробвай и тази рецепта.
Изображение

Рибата е филенца от сардина и хамсия.
Преди да отидат в салатата,са обезсолени 2 часа в сладка вода. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА

Re: Рецепта за миди

Реклама



Потребителски аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3912
Регистриран на: пон окт 06, 2008 5:25 pm
Местоположение: гр.Бургас

Re: Рецепта за миди

Мнениеот glarusa » вт юли 19, 2011 7:10 pm

Мидите са си само за домашна употреба, никъде няма да ги пращам!
По принцип избягвам да си купувам подобни морски деликатеси ( миди,скариди,калмари), понеже не съм сигурен в произхода им, а доста пъти съм се натравял, въпреки всичко продължавам да си ги ям с апетит! До днес обикалях по гръцко, но утре ще ходя да си сефтосам новия "лакум" гаган, и вечерта ще пробвам някои от рецептите на колежката! Благодаря ѝ за което! :)
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

Потребителски аватар
недялко радков
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 359
Регистриран на: вт мар 01, 2011 8:57 am
Местоположение: Варна

Re: Рецепта за миди

Мнениеот недялко радков » ср юли 20, 2011 10:30 pm

Току-що импровизирах една рецепта и се получи превъзходно!
Една голяма тенджера миди(8 л.)ги отворих,като добавих до половината вода и 2 с.л. сол и 5-6 стръка дивесил.След като изчистих ядките разтопих в тиган с капак 100 гр. краве масло,в което запържих 4 смачкани скилидки чесън,добавих мидите,няколко лъжици от бульона от мидите,сока от 1 лимон и оше 3-4 стръка ситно нарязан дивесил.Задуших около 15 мин.под капак,докато останаха на малко мазнина.Накрая добавих сока на още 1 лимон.НАЗДРАВЕ!! :drinkers:
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!

Потребителски аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3912
Регистриран на: пон окт 06, 2008 5:25 pm
Местоположение: гр.Бургас

Re: Рецепта за миди

Мнениеот glarusa » пет юли 22, 2011 7:21 pm

Интересно ми е...рецептата със зехтина и оцета...То това си е вид марината, за какво трябва след това да ги варя? Направих само две бурканчета- едното с олио, другото със зехтин за проба, дано рецептата си заслужава! :) Отзиви след няколко дена!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

emmo22
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: ср ное 30, 2011 1:47 am
Контакти:

Re: Рецепта за миди

Мнениеот emmo22 » съб дек 03, 2011 3:23 pm


Потребителски аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2218
Регистриран на: чет сеп 15, 2011 2:06 pm
Местоположение: Плевен

Re: Рецепта за миди

Мнениеот Bigmarlin » пон юли 27, 2015 5:43 pm

Никъде в Приморско не можах да хапна или поне не намерих кръчме ,което да предлага любимата ми рецепта с миди.Рецептата я има форума и затова няма да я описвам https://www.nariba.com/kitchendetail/1172.html" rel="follow" rel="follow. Има спор за наименованието -бургазлии твърдят, че не се казва миди по бургаски,както я наричат по Варна.Може да се добавят моркови на кубчета и много пресен девесил - лющян ,както му викат по Варна,черен пипер.Някои слагат и бяло вино.Бе рецептата позволява импровизации. Аз ги правя на фурна в по височка тавичка,за да могат да се понапълнят мидите.Трябва да се получи това http://3.bp.blogspot.com/-CofFaKBjMdg/U ... GP7850.JPG" rel="nofollow" rel="nofollow.Само като ги гледам и ми са допива ледена рикия.

Re: Рецепта за миди

Реклама



teodortrifonov
новобранец
новобранец
Мнения: 26
Регистриран на: чет ное 17, 2016 8:41 pm

Re: Рецепта за миди

Мнениеот teodortrifonov » чет ное 17, 2016 8:49 pm

glarusa написа:Разрових се из форума, но не можах да открия тема за мидите! Тъй като и зимно време обичам да си хапвам миди, искам да попитам дали някой знае рецепта за консервиране на миди, така че да им се запази оригиналния вкус! Слагам си в камерата по принцип, но ми се струва, че ако си стоят в собствен сос в буркана ще са по-добри!
Някой пробвал ли е да ги консервира?


Аз лично не съм, но идеята е страхотна. Според мен ще стане, ако се приготви някакви марината и после да се консервират. Трябва да проуча въпроса.

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост