Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Риболов на СОМ на ЖАБА
Модератор: sapuna
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
Kriss написа:"градски" или по-точно езерно-речни легенди
Това е за 90% от гьоловетедруги разказвачи написа:И като влезнаха при стената, веднага след това излезнаха побелели от страх, че долу имало едни чудовища.....

Но въпроса ми е защо сома бива привлечен от кльонкнето?
колкото повече вали, толкова повече вали
На този въпрос е много трудно да ти отговорят. Едва ли със абсолютна сигурност някой ще ти каже защо наистина сома се мами. Ако докрай се знаеше със сигурност истината, всеки път ще ги скъсваме сомовете на кльонк. Но е факт, че излетите, които завършват с капо все още не са рядкост.joro1973 написа:Kriss написа:"градски" или по-точно езерно-речни легенди
Това е за 90% от гьоловетедруги разказвачи написа:И като влезнаха при стената, веднага след това излезнаха побелели от страх, че долу имало едни чудовища.....Така е - всички водолази са "побелели от страх"
![]()
![]()
![]()
Но въпроса ми е защо сома бива привлечен от кльонкнето?
Най-разпостраненото /съвременно/ схващане акцентира, върху това че звукът силно наподобява звукът издаван от сома при затваряне на устата му /глътъчния апарат/ при улов на жертвата му. В този момент се чува звук силно наподобяващ на този издаван от кльонка - при правилна употреба, разбира се. Това активира хранителния инстинкт на сома и той се вдига по посока на звука за да сподели кльопачката. Има и много други схаващания и хипотези .................., но както и да е.

Ръката Му отдава - всеки му дължимото!
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
Re: три в едно
Айде, айде, стига скромничи! То се чете и едното и другото!Жоро Гоцов написа:изчаках темата и се включвам:
Жорка, първо не съм специалист![]()

А защо местните на Дунава не кльонкат през нощта?

колкото повече вали, толкова повече вали
Аз казах за това, което аз лично съм виждал (по-скоро за това, което не съм виждал). Мога да кажа че като студент прекарвах доста голяма част от летните си нощи си по Дунава (около Видин), но почти не съм чувал кльонковеАйде пак изцепка.не ходел никой нощем по Дунава???
фул шет ..казваше някой...
Ходят та ходят но не на нашия бряг а по Румънския...там са блатата..там е и сома...

- Kriss
- новобранец
- Обратна връзка:
Както казах в кльонкането съм лаик. Все си мисля, че кльонкащия държи стръвта доста над дъното, а сома като се вдигне трябва да има и визуален контакт. Но от друга страна пък е кьорав като на баба ми бабата....
Факт е, че на тракащ воблер нощно време съм ловил сом и то с приличен успех. А най-големия купон беше когато на около 20 км. от гьола бушуваше лятна буря - скъса се да кълве. Мъ туй вече е тежък спининг.
Факт е, че на тракащ воблер нощно време съм ловил сом и то с приличен успех. А най-големия купон беше когато на около 20 км. от гьола бушуваше лятна буря - скъса се да кълве. Мъ туй вече е тежък спининг.
Вервайте ми
- kriki
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ааа Стефко малко гаджета си свалял нощем покрай Дунава, особено юли и август ... има си сомаджии доста, верно не точно покрай града а по-надолу - от военните до кръвта обикновено бият. Другото място е в Румънско където ходят, военните си ги знаят и не им правят проблем. Между другото аз лично през нощта не съм ходил, само вечер от всечеряване до към 11-12 и сутрин преди разведеляване точно а и както съм слушал от старите сомаджии, тогава и най-много взема.Stefko написа:Айде пак изцепка.не ходел никой нощем по Дунава???
фул шет ..казваше някой...
Ходят та ходят но не на нашия бряг а по Румънския...там са блатата..там е и сома...
Това за гаджетата ще го оставя без коментарАаа Стефко малко гаджета си свалял нощем покрай Дунава, особено юли и август ... има си сомаджии доста, верно не точно покрай града а по-надолу - от военните до кръвта обикновено бият. Другото място е в Румънско където ходят, военните си ги знаят и не им правят проблем. Между другото аз лично през нощта не съм ходил, само вечер от всечеряване до към 11-12 и сутрин преди разведеляване точно а и както съм слушал от старите сомаджии, тогава и най-много взема.

Айдееее, усещах че темата съвсем ще кривне от риболова
То Жоре, хубаво с това дето си писал за нахапването, подуването, начесването и т.н. на моята "особена част", ама представи си,че в това време същото се случва и с "нейната особена част"
Хайде сега бягайте поне вие за риба, че аз съм на работа днес и ще вися пред РС-то цял ден

То Жоре, хубаво с това дето си писал за нахапването, подуването, начесването и т.н. на моята "особена част", ама представи си,че в това време същото се случва и с "нейната особена част"

Хайде сега бягайте поне вие за риба, че аз съм на работа днес и ще вися пред РС-то цял ден

Какъв дъжд бе, Жоро?!??!!Дъжд колега вали в София....яко шляпа....ако ида ще заприличам на мокро бибе .... а и една дребна авария имам в работата та се събрахме в офиса...
...верно забегнахме с горните писания от темата ... ама смеха е здраве !...нема лошо !
какво работиш колега?

Какво работя ли?!? Много ми е трудно да кажа... в отдела по стратегически маркетинг на една строителна фирма, но въпреки че звучи доста помпозно няма много общо истинския маркетинг. В общи линии подготвяме огромни документации за участие в разни търгове...и се занимаваме с глупости...абе както и да е.
- Agent Vassilev
- новобранец
Аз много отдавна не съм ходил за кефал на жабче (вече почти нямам къде), но на времето по скромната ни селска рекичка често пробвахме. Най-много ползвахме съвсем дребни жабчета - такива, които още им стои опашчицата от стадия "попова лъжичка". Излизат наистина добри екземпляри!Ще обясните ли по-точно как се закача жабето за куката? И колко голямо трябва да е? Никога не съм пробвал
Знам, че става и за кефал (аз тази седмица изкарах един около кило на царевица), но предполагам, че трябва жабето да е по-малко...
Светнете ми лампите, моля