относно плетения повод ?

Модератор: sapuna

gogo_t
новобранец
новобранец

относно плетения повод ?

Мнение от gogo_t »

Здравейте колеги.По принцип винаги съм практикувал мачовия риболов както и фидера.Но от след няколко излета с колеги занимаващи се с шаранджийския риболов се зарибих доста добре и вече почти из цяло практикувам само такъв.Скоро ходих на един водоем който е доста плитък около два метра,и незнайно защо най добри удари има на хранилка или пружина,шарани има доста и от различни размери но поради факта че много риболовци го посещават и водоема не е много голям рибата е доста наплашена.затова реших да изплозвам двата вида монтажи заедно Метод Фидера и риболов на косъм - като поставя инлайн хранилката слагам фирбел с бърза връзка и закачам два повода по къс който слагам в хранилката и по дълъг на който поставям силиконов косум по средата на повода поставям дропер за да не се вдигне целия повод, поради факта че рибата е наплашена но има и доста едри размери реших да използвам тънко маслено зелено плетено влакно,Barkley whiplash 0.10 mm.Проблема е че дългия повод на който е косъма постоянно се оплита в основното влакно и това разваляше цилия труд.влакното е доста меко и исках да попитам може ли това влакно да се използва за поводи защото е доста добро като цяло.И къде ми е грешката като цяло.Мерси и Наслука !! ;)
Аватар
eden_fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: относно плетения повод ?

Мнение от eden_fish »

Здравей колега едно от решенията на твоя проблем е като съчетаеш флурокарбон две-трети от дъжината а останалата една-трета плетено влакно.Ф.К е доста твърд и ще избягваш оплитания.
Аватар
eden_fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от eden_fish »

това е монтажа.наслука
Прикачени файлове
3b3cbcb7d56a8c2fd20f49e37317e9d8.jpg
3b3cbcb7d56a8c2fd20f49e37317e9d8.jpg (19.49 KiB) Преглеждано 2177 пъти
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

Колегата ти е дал доста изчерпателен отговор.Почти няма как да не се оплита,можеш да пробваш с противоусукващ шлаух над оловото,със силиконово ботушче на бързата връзка.Да опиташ с техника при хвърлянето,преди да падне хранилката да я спреш.
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от seefeel »

А защо не пробваш плетено със силиконово покритие за поводи?Забелваш си колкото искаш, другата част си остава по-твърда .
Проба му е майката!
gogo_t
новобранец
новобранец

Мнение от gogo_t »

Благодарско колеги.Не искам да ползвам това с силиконовото покритие защото в случая нямам такова и исках да разбера как да се справя с оплитанията със това което имам, защото съм доволен от него, доста е тънко и много добре се маскира на дъното а здравината му е повече от достатъчна.Проблема е ако може да се нарече проблем защото исках да попитам и за това,е че е доста меко и може би и това му помага за оплитанията :) вие как мислите мекия повод ли е по добър понеже дава по добра гъвкавост на стръвта и рибата не осеща съпротивление или твърдия е за предпочитане ? и към колегата seden_fish с какъв възел правиш тази връзка между флорокарбона и плетеното понеже не се вижда-аз имам друго плетено което е доста по твърдо и дебело дали мога да го изплозвам вместо ФК-на в твоя монтаж ? поздрави и наслука :)
Аватар
eden_fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от eden_fish »

gogo_t написа:Благодарско колеги.Не искам да ползвам това с силиконовото покритие защото в случая нямам такова и исках да разбера как да се справя с оплитанията със това което имам, защото съм доволен от него, доста е тънко и много добре се маскира на дъното а здравината му е повече от достатъчна.Проблема е ако може да се нарече проблем защото исках да попитам и за това,е че е доста меко и може би и това му помага за оплитанията :) вие как мислите мекия повод ли е по добър понеже дава по добра гъвкавост на стръвта и рибата не осеща съпротивление или твърдия е за предпочитане ? и към колегата seden_fish с какъв възел правиш тази връзка между флорокарбона и плетеното понеже не се вижда-аз имам друго плетено което е доста по твърдо и дебело дали мога да го изплозвам вместо ФК-на в твоя монтаж ? поздрави и наслука :)
Колега порови се в нета и ще намериш много възли.
gogo_t
новобранец
новобранец

Мнение от gogo_t »

Повечето известни възли са ми ясни и просто ме интересуваше дали този с ФК е по специален защото не съм връзвал карбон с плетеняк :) но си прав потърсих и видях възлите явно стандартните за връзване към основното влакно вършат работа :) http://www.carpbg.com/forum/viewtopic.p ... c&start=20
Аватар
eden_fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от eden_fish »

аз лично ползвам ретият и последният
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

По-горе са ти казали - слагай шлауха и се небой, само трябва да си нацелиш дължината и, но това не е кой знае какъв проблем :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

Аз ползвам втория,най лесен е и никога не ми се е късало на него.А флорокарбона не можеш да го замениш с нищо.
gogo_t
новобранец
новобранец

Мнение от gogo_t »

A какво мислите за това мекия повод ли е по добър понеже дава по добра гъвкавост на стръвта и рибата не усеща съпротивление или твърдия е за предпочитане ?
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

Зависи от много неща.
Аватар
eden_fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля