Форма за олово.

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
Viktor1231
новобранец
новобранец

Форма за олово.

Мнение от Viktor1231 »

Вчера си седя в нас и "умирам от скука".Разхождам се и си търся работа докато не съзрях един стар неработещ компресор от хладилник.Викам си я да видя какво има вътре и започнах да го разглабям части части "БАКЪР" болтове гайки,шайби и по едно време гледам някаква алуминиева част развивам я почистих я малко и я оставих настрани.ПО ЕДНО ВРЕМЕ ми идва гениална идея тази част е перфектната форма за олова.Изображение Този срез за телта аз го направих с ножовката.Отивам с треперещи ръце на котлона разтапям оловото слагам телта наливам вадя телта обръщам формата оловото дори само си падна.Ето какво се получи.
Изображение
Изображение
Теглих го излезе точно 90 грама.Може и формата да не е аеродинамична но става за реката.Ако се намери още една такава част може и двете да правят сандвич тогава оловото би трябвало да стане 180 гр.което ми се струва тежичко.Другото което е че в средата може да се изливат внимателно малки около 10 грамови тежести.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Форма за олово.

Мнение от antivik »

Защо не пробваш и вътрешната форма, тази де мяза на камбанка, формата има добра аеродинамика, като я гледам.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

не прави глупости вземи 1 лажица голяма и отливай в нея стават 100 пути по добри тежестите :!: :!:
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Манастира
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Манастира »

Находчив си!!!Това е капачката за клапаните а никога не ми идвало на ум да я използувам за тази цел,макар че съм ремонтирал стотици такива компресори :prayer:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

begleca_sv написа:не прави глупости вземи 1 лажица голяма и отливай в нея стават 100 пути по добри тежестите :!: :!:
А как ще прекараш телта за дупката на оловото в тази лъжица :( .
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

с леъжица нема как да се направи подвижно правил съм си за крайни олова иначе мн добре стават с изливки от гипс за подвижни !
Обичам природата, но не само на картинка !!!
eti_72
новобранец
новобранец

Мнение от eti_72 »

От много неща стават калъпи, зависи за къде. Аз си направих от тръба. Срязах парче около 5мм.-8мм. тръба и я заварих за шина, като пробих дупки за телта. Тежки са 120 и 180грама. Тръбата е от скеле.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

begleca_sv написа:с леъжица нема как да се направи подвижно правил съм си за крайни олова иначе мн добре стават с изливки от гипс за подвижни !
Колко грама горе-долу стават тези в лъжицата?
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

eti_72 написа:От много неща стават калъпи, зависи за къде. Аз си направих от тръба. Срязах парче около 5мм.-8мм. тръба и я заварих за шина, като пробих дупки за телта. Тежки са 120 и 180грама. Тръбата е от скеле.
А не залепва ли оловото по тръбата, не е ли трудно ваденето?
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Оловото е стар пиниз за спояване на каменни детайли,в римски терми във варна се опитах да вдигна мраморен праг за врата и се оказа че от 2000 години оловото държи и не пуска-определено лепи на камък.За метални матрици не се заалепва и ако са конусни.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

starcho написа:Оловото е стар пиниз за спояване на каменни детайли,в римски терми във варна се опитах да вдигна мраморен праг за врата и се оказа че от 2000 години оловото държи и не пуска-определено лепи на камък.За метални матрици не се заалепва и ако са конусни.
Бе този Елино-Римски пиниз за свързване с олово го знам, но там има и особеност във формата на профила където се излива оловото, а за метал сега ми се е случвало да не мога да извадя телта за дупката, кога изстине оловото, та чак се къса и за туй питам не лепне ли? :?
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

antivik написа:............... а за метал сега ми се е случвало да не мога да извадя телта за дупката, кога изстине оловото, та чак се къса и за туй питам не лепне ли? :?
Преди мноого години като правих първи опити с "леярството" и при мен лепнеше.Защото ползвах медна тел от бобини (такава намерих в мазето) :evil: Лака върху телта явно се стопяваше и залепваше за оловото,последваше неминуемо късане.
После преминах на стоманена тел. На няколко отливки я топвам в грес и няма абсолютно никакъв проблем с изкарването от оловото! Малко повече се "осмърдява" леярския процес (пуши),но пък телта излиза!!!

Добре е преди първата отливка,калъпа да се загрее-оловото излиза лесно и се запълва цялята форма. В противен случай (студен калъп),калъпа поема от топлината на оловото и не може да се запълни целия обем на формата. Не е фатално,след няколко опита калъпа вече е нагрят.Ако е от алуминий става още по-бързо.

Не е нужно да се изчаква оловото да изстине. Това също може да е предпоставка за късане на телта! Достатъчно е да се "втвърди",което се вижда много ясно.
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

ползвал съм спица от колело за отливките-не залепва,но от старите спици които са поцинковани
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

вие по реките ползвате оловото като котва,та ми хрумна що в тая алуминиева форма от компресора не се направят с бургия фрезенги-при отливката ще се получат малки конуси и ще помогнат за по добро задиране по дъното.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

трапера написа:..........После преминах на стоманена тел. На няколко отливки я топвам в грес и няма абсолютно никакъв проблем с изкарването от оловото! Малко повече се "осмърдява" леярския процес (пуши),но пък телта излиза!!!
Маже се със сапун! :D :drinkers:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”