Блесни от миналия век 8)

Модератор: sapuna

Аватар
shtukaro
новобранец
новобранец

Блесни от миналия век 8)

Мнение от shtukaro »

8) Изображение Блесните с бяло са от преди 20 години а тази със стрелката фанах най-много щуки ,апетитна че и манечките щуки (10-20 см) я гонеха ма неможеха да я захапят а не ги търсех кат ги вида че мятам там кадет са те се места ... на тапата отчаяно фърлях с рибе :D :D туистер щот нямахме на кво :Д нешо буташе плувката ма не се фана :П
Рибите най-често стигат до брега казват ми здрасти и заминават :P
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Сребърната невзрачна клатушка/горе в средата/ си е класика! :wink: Колежката и в дясно,с червената опашчица не отстъпва!Имам си ги от много години и съм доволен.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Това че е старо незначи че НЕ Е качествено, А НАПРОТИВ даже много по-добро от купешкото.Аз имам и няколко блесни направени от лъжица, които според мен са много добри, а и са уловисти.Ползвам също и старите фибростъклови въдици и макари, които много ми харесват, пък и вършат същата работа както другите(имам и много въдици от новите, обаче нещо напоследък много взеха да се прецакват- счупих 2 и 1 макара ми превъртя само за този сезон), а и за тая възраст, която са пак добре и са здрави.Незнам дали новите разработки ще изкарат колкото тези от 70-те години на миналия век.

Важното е да ти харесват на теб и да ти доставя удоволствие да ловиш с тях :wink:
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

sapuna1971 написа:Сребърната невзрачна клатушка/горе в средата/ си е класика! :wink: Колежката и в дясно,с червената опашчица не отстъпва!Имам си ги от много години и съм доволен.
Тази горе и в средата, може би за теб да е класика, брато, но истинската българска класика от седемдесетте години е от офицерска лъжица тип МНО! Войнишките лъжици в армията бяха от алуминий, но офицерските ги правеха от една сплав, наречена мелхиор и бяха доста по-тежки, нещо като сегашните алпака. Жал ми е, че вече не мога да намеря такава офицерска лъжица, та да си "самосделаю" поне една изключителна блесна за щука. Затова в края на септември и до двадесети октомври ползвам ония първобитни руски клатушки, последните от които купих по петдесет стотинки бройката преди пет години от някакъв магазин на БЛРС, който подлежеше на ликвидация :D
Обръщам внимание на всички колеги, че нашенската щука вече навикна дори и на лусоксите, спинербайтите, силиконките и тем подобни, но за сметка на това отдавна забрави блесните тип "лъжица" и затова не е толкова наплашена от тях :D
Наслука на всички!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
shtukaro
новобранец
новобранец

Мнение от shtukaro »

ми сигурно си прав щот тази със стрелката е кат лъжица и само на нея ми удряше .... :roll:
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

docenta написа:
sapuna1971 написа:Сребърната невзрачна клатушка/горе в средата/ си е класика! :wink: Колежката и в дясно,с червената опашчица не отстъпва!Имам си ги от много години и съм доволен.
Тази горе и в средата, може би за теб да е класика, брато, но истинската българска класика от седемдесетте години е от офицерска лъжица тип МНО! Войнишките лъжици в армията бяха от алуминий, но офицерските ги правеха от една сплав, наречена мелхиор и бяха доста по-тежки, нещо като сегашните алпака. Жал ми е, че вече не мога да намеря такава офицерска лъжица, та да си "самосделаю" поне една изключителна блесна за щука. Затова в края на септември и до двадесети октомври ползвам ония първобитни руски клатушки, последните от които купих по петдесет стотинки бройката преди пет години от някакъв магазин на БЛРС, който подлежеше на ликвидация :D
Обръщам внимание на всички колеги, че нашенската щука вече навикна дори и на лусоксите, спинербайтите, силиконките и тем подобни, но за сметка на това отдавна забрави блесните тип "лъжица" и затова не е толкова наплашена от тях :D Тази със стрелката в бяло най-много се доближава по форма до офицерската лъжица и именно затова колегата е уловил най-много щуки с нея :D :!:
Наслука на всички!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Прекалено много си прав Доценте.Просто изтъкнах моделите от снимката,на които съм се доверил.Лъжицата си е лъжица.И аз до преди седем години бях военен,използвах лъжици и вилици,защото ме интересуваха дръжките. :lol: Блесните си ги правехме от ДРЪЖКИТЕ! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Ами, безотпадна технология :D От дръжките стават много добри клатушки за друг хищник - бялата риба, не че щуката не посяга на тях, особено при бавно водене, защото приличат на играта на болен уклей :D :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Блесната дето показва младия колега я имам спомен от един приятел/бог да го прости/изкаше да я хвърля че беше ръждясала ,но я въстанових и не ме разочарова.До колкото си спомням ми каза ,че е руска блесна -има гравирано око и люспи,класика.А от лъжицата както казва Доцента стават перфектни блесни .Но на Богров видях един стар рибар с една модификация-цялата беше надупчена с 5-6мм. отвори.Имате ли идея за какво са ,по ефктивна ли е?
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

MITKO70 написа:Блесната дето показва младия колега я имам спомен от един приятел/бог да го прости/изкаше да я хвърля че беше ръждясала ,но я въстанових и не ме разочарова.До колкото си спомням ми каза ,че е руска блесна -има гравирано око и люспи,класика.А от лъжицата както казва Доцента стават перфектни блесни .Но на Богров видях един стар рибар с една модификация-цялата беше надупчена с 5-6мм. отвори.Имате ли идея за какво са ,по ефктивна ли е?
Браво Митко за този въпрос!
Старият рибар на Богров се казва Цветан Тодоров, майстор-матричар и изобщо голям майстор на рибата. Той ми обясни, че с бормашина се правят 6-8 успоредни отвори в лъжицата. Чаплъците се отстраняват, но ръбовете не се заглаждат. Така се получава кавитационен и лек шумов ефект, което допълнително дразни щуката при воденето на блесната. Това по-подробно съм го описал на 99 страница от моята книга и поне аз съм го видял от българина Цветан Тодоров :!: :!: :!: , а не по Интернет :D Жалко, че преди време бай Цецо отиде да живее в едно дунавско село и не знам още ли е жив :?:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Аватар
shtukaro
новобранец
новобранец

Мнение от shtukaro »

Значи да зимам дрелката и да почвам да пробивам м/у другото утре ще си зимам блесна на М.Е.П.П.С. 'S' DE MER!Кажете лични впечатления от тази блесна пише че е и рядка :П
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Прав е Доцента за кавитацията .Това е откъсването на т.н. поток във водна среда,който създава необходимия шум привличащ хищника.При рязкото си тръгване , рибата създава същия шум. От всички сладководни хищници , щуката създава най-малка /кратковременна/кавитация. Бих могъл да ви изпиша листове с формули за кавитацията,но това ще бъде неуважение към колегата Булти,който е завършил Морско училище ,и вярвам ще вземе подобаващо мнение по въпроса. Инак,блесните си ги бива, но от текста на /вероятно младия/ колега,нищо не разбрах.Май трябва от 1-ви декември да започна нова тема за правописа. :wink: :wink: :wink:
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Със стария рибар се засякохме 2005г. след наводненията ,но ако знаех че е матричар щяхме да намериме общ език.И нашата работа/с баща ми/е тясно свързана с матричарите в София и на времето имаше доста клиенти,но сега......А книгата я имам с автограф лично от тебе/маг.Кр.село,при Дария/но си признавам не стигнах до 99стр. от други задачи.Тогава ми направи впечатление изработката ,но ми беше неудобно да го разпитвам човека.Приготвям 2 блесни и при първа възможност ще ги пробвам на наште гьолове" врящи от щука" :lol:
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
Боро
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Боро »

чуруликпенчо написа: Инак,блесните си ги бива, но от текста на /вероятно младия/ колега,нищо не разбрах.Май трябва от 1-ви декември да започна нова тема за правописа. :wink: :wink: :wink:
Ехх...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”