Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Блесни от миналия век 8)
Модератор: sapuna
Блесни от миналия век 8)

Рибите най-често стигат до брега казват ми здрасти и заминават 

Това че е старо незначи че НЕ Е качествено, А НАПРОТИВ даже много по-добро от купешкото.Аз имам и няколко блесни направени от лъжица, които според мен са много добри, а и са уловисти.Ползвам също и старите фибростъклови въдици и макари, които много ми харесват, пък и вършат същата работа както другите(имам и много въдици от новите, обаче нещо напоследък много взеха да се прецакват- счупих 2 и 1 макара ми превъртя само за този сезон), а и за тая възраст, която са пак добре и са здрави.Незнам дали новите разработки ще изкарат колкото тези от 70-те години на миналия век.
Важното е да ти харесват на теб и да ти доставя удоволствие да ловиш с тях
Важното е да ти харесват на теб и да ти доставя удоволствие да ловиш с тях

Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Тази горе и в средата, може би за теб да е класика, брато, но истинската българска класика от седемдесетте години е от офицерска лъжица тип МНО! Войнишките лъжици в армията бяха от алуминий, но офицерските ги правеха от една сплав, наречена мелхиор и бяха доста по-тежки, нещо като сегашните алпака. Жал ми е, че вече не мога да намеря такава офицерска лъжица, та да си "самосделаю" поне една изключителна блесна за щука. Затова в края на септември и до двадесети октомври ползвам ония първобитни руски клатушки, последните от които купих по петдесет стотинки бройката преди пет години от някакъв магазин на БЛРС, който подлежеше на ликвидацияsapuna1971 написа:Сребърната невзрачна клатушка/горе в средата/ си е класика!Колежката и в дясно,с червената опашчица не отстъпва!Имам си ги от много години и съм доволен.

Обръщам внимание на всички колеги, че нашенската щука вече навикна дори и на лусоксите, спинербайтите, силиконките и тем подобни, но за сметка на това отдавна забрави блесните тип "лъжица" и затова не е толкова наплашена от тях

Наслука на всички!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Тази горе и в средата, може би за теб да е класика, брато, но истинската българска класика от седемдесетте години е от офицерска лъжица тип МНО! Войнишките лъжици в армията бяха от алуминий, но офицерските ги правеха от една сплав, наречена мелхиор и бяха доста по-тежки, нещо като сегашните алпака. Жал ми е, че вече не мога да намеря такава офицерска лъжица, та да си "самосделаю" поне една изключителна блесна за щука. Затова в края на септември и до двадесети октомври ползвам ония първобитни руски клатушки, последните от които купих по петдесет стотинки бройката преди пет години от някакъв магазин на БЛРС, който подлежеше на ликвидацияdocenta написа:sapuna1971 написа:Сребърната невзрачна клатушка/горе в средата/ си е класика!Колежката и в дясно,с червената опашчица не отстъпва!Имам си ги от много години и съм доволен.

Обръщам внимание на всички колеги, че нашенската щука вече навикна дори и на лусоксите, спинербайтите, силиконките и тем подобни, но за сметка на това отдавна забрави блесните тип "лъжица" и затова не е толкова наплашена от тях

Наслука на всички!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Блесната дето показва младия колега я имам спомен от един приятел/бог да го прости/изкаше да я хвърля че беше ръждясала ,но я въстанових и не ме разочарова.До колкото си спомням ми каза ,че е руска блесна -има гравирано око и люспи,класика.А от лъжицата както казва Доцента стават перфектни блесни .Но на Богров видях един стар рибар с една модификация-цялата беше надупчена с 5-6мм. отвори.Имате ли идея за какво са ,по ефктивна ли е?
Всичко може,но не всеки го можe.

Браво Митко за този въпрос!MITKO70 написа:Блесната дето показва младия колега я имам спомен от един приятел/бог да го прости/изкаше да я хвърля че беше ръждясала ,но я въстанових и не ме разочарова.До колкото си спомням ми каза ,че е руска блесна -има гравирано око и люспи,класика.А от лъжицата както казва Доцента стават перфектни блесни .Но на Богров видях един стар рибар с една модификация-цялата беше надупчена с 5-6мм. отвори.Имате ли идея за какво са ,по ефктивна ли е?
Старият рибар на Богров се казва Цветан Тодоров, майстор-матричар и изобщо голям майстор на рибата. Той ми обясни, че с бормашина се правят 6-8 успоредни отвори в лъжицата. Чаплъците се отстраняват, но ръбовете не се заглаждат. Така се получава кавитационен и лек шумов ефект, което допълнително дразни щуката при воденето на блесната. Това по-подробно съм го описал на 99 страница от моята книга и поне аз съм го видял от българина Цветан Тодоров

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Прав е Доцента за кавитацията .Това е откъсването на т.н. поток във водна среда,който създава необходимия шум привличащ хищника.При рязкото си тръгване , рибата създава същия шум. От всички сладководни хищници , щуката създава най-малка /кратковременна/кавитация. Бих могъл да ви изпиша листове с формули за кавитацията,но това ще бъде неуважение към колегата Булти,който е завършил Морско училище ,и вярвам ще вземе подобаващо мнение по въпроса. Инак,блесните си ги бива, но от текста на /вероятно младия/ колега,нищо не разбрах.Май трябва от 1-ви декември да започна нова тема за правописа.

Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- MITKO70
- кандидат преподавател
Със стария рибар се засякохме 2005г. след наводненията ,но ако знаех че е матричар щяхме да намериме общ език.И нашата работа/с баща ми/е тясно свързана с матричарите в София и на времето имаше доста клиенти,но сега......А книгата я имам с автограф лично от тебе/маг.Кр.село,при Дария/но си признавам не стигнах до 99стр. от други задачи.Тогава ми направи впечатление изработката ,но ми беше неудобно да го разпитвам човека.Приготвям 2 блесни и при първа възможност ще ги пробвам на наште гьолове" врящи от щука" 

Всичко може,но не всеки го можe.