Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Рачило
Модератор: sapuna
Re: Рачило
ourglory написа:Отговора на ИАРА Монтана "Ако те видим с рачилото и до тебе въдичката ти опъната значи нема проблеми- ловиш си за стръв, ако те видим с рачилото без опъната въдица, а само да си събираш риба у торбата- пишем ти веднъга!"
Т.е. и за рибки и за раци с рачило си носете и въдица...![]()
![]()
![]()
![]()

По-голям шаран от рибаря няма...
- pachosz
- сериозен играч
Така и никой не обясни що аджеба след като рачилото е уред за ловене на раци, е забранено. А ловенето на раци не е забранено?!?!
Не става реч, че и мрежите за за ловене на риби, а са бракониерски метод. Просто не са много другите начини за ловене на раци. Това с ръце или с въдица си е бла-бла..
Ма кво ли се питам и аз - в България сме си. Тук всичко е парадокс.
Винаги съм се ядосвал на такива забрани, недомислени! Да забранят лова на раци и риболова на живи рибки за стръв, и чак тогава да забраняват рачилото.
Не става реч, че и мрежите за за ловене на риби, а са бракониерски метод. Просто не са много другите начини за ловене на раци. Това с ръце или с въдица си е бла-бла..
Ма кво ли се питам и аз - в България сме си. Тук всичко е парадокс.
Винаги съм се ядосвал на такива забрани, недомислени! Да забранят лова на раци и риболова на живи рибки за стръв, и чак тогава да забраняват рачилото.
- robber_79
- ще става разбирач
Ами аз съм виждал разни лумпени с рачило на Копринка , да пълнят кофа със , сулки и костурчета по малки от цаца , и гледката е трагична . И като питаш , защо не си купят цаца ами си трошат колите в тази жега..отговарят нагло че събирали стръв !
-
- ще става разбирач
кво му е на рачилото .. навремето като хлапета по 2 кила гамбуз (кубинки) ловяхме на хляб .. мезето е УНИКАЛНО .. жалко че бира не съм пиел тогава .. 

късмет работа . .
- FlyFishing
- вече хвърля и на тежко
А нека ми дойде тоя смотлио горския да му счупа главата.Тея в магазините ги ловат по гиолчетата и ни продават на нас децата и тех не ги хвашат а на нас децата се карат че сме хванали 20 виолетки.
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Рачило от последните 7-8 години ползвам само за стръв и в редки случай за раци, но само по язовири.
Досега не съм имал ядове , но за река по имате шанс да ви напишат акт.
Никъде не е упоменато ,но пак си е един вид бракониерско , както цапалото и слепия кош (винтер)
Досега не съм имал ядове , но за река по имате шанс да ви напишат акт.
Никъде не е упоменато ,но пак си е един вид бракониерско , както цапалото и слепия кош (винтер)

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Абе ти пък - ем за дете се представяш,ем много лесно глави чупиш!!!pepisharana97 написа:А нека ми дойде тоя смотлио горския да му счупа главата...... а на нас децата се карат че сме хванали 20 виолетки.

- vlado_takuma97
- новобранец
Мисля че с рачело беше забранено да се ловят раци..Беше позволено до 50 рака само с въдица , защото един път си лових с въдица раци, и минаха от ИАРА и ми казват само с въдица че иначе с рачило ще ми пишат 

- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ако тръгнат да пишат актове за лов на раци с рачела на врачанския язовир , ще им свърши кочана с актове. А по платени никой не те закача , имало е много случай след масова атака от раци колеги вадят рачила и сменят спорта 

На платено често са забранявали раците с изключение на инцидентно хванати и изядени на място,демек на жар.Иначе чудесно се ловят с въдица и кепчето да е под рака преди да излезе от водата.В някои случаи рачилата хем са излишни,хем е спокойно за издънки,на ръка може да се хванат добри бройки и за това е от значение да има подмоли.
вчера четох закона,няма АБСОЛюТНО никаква забрана за рачила,пише'тип парашут'.във съда сигурно ще се смеят доста.чл.35от закона
- кирил великий
- разбира нещата
Не съм срещал нормативен документ, в който да е изрично опоменато рачилото като забранен уред. Ако считаме, че всички мрежести уреди са забранени - то и кеповете и живарниците са мрежести. Значи и за тях може акт да се напише, ако на контролните органи им хрумне.
- barutchiata ©
- Администратор
кирил великий написа:Не съм срещал нормативен документ, в който да е изрично опоменато рачилото като забранен уред. Ако считаме, че всички мрежести уреди са забранени - то и кеповете и живарниците са мрежести. Значи и за тях може акт да се напише, ако на контролните органи им хрумне.
Кеповете и живарниците са помощни средства. Едното ти помага да извадиш вече уловената риба а другото да я запазиш жива. Така, че нямат нищо общо с директния улов на риба.
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Абе аз да питам, аз имам едно устройство, което си го знам като рачило...квадратен мрежест уред, 50Х50 см...с джобче за тежест в дъното и отгоре е отворено, целта с него да се събират малки рибета от плитчините за стръв. Купувал съм го от ловно-рибарски магазин точно за тая цел, преди години. През ум не ми е минавало да е забранено да си събереш стръв с него. Та това ли е рачилото, което се обсъжда или говорим за ония кръглите кошове, дето аз им викам капан...Нещо не мога да го осмисля...