Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Каква е тази риба?
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
Не е монтаж с фотошоп. Хората които бяха около мен казаха че е еврейска кая. Аз обаче съм хващал галя, на която също казват еврейска кая , обаче доколкото си спомням тя имаше по - тъмна окраска.
Сега като ми дадохте латинското име е лесно да се търси в интернет. Оказа се че галята и еврейското попче са различни риби.
Това са снимки и рисунки на галя:

А това е еврейско попче:

Ясно се вижда че галята има ясно различима опашна перка, докато еврейското попче няма.
Онзи ден един човек, както си ловеше попчета хвана морска врана

Сега като ми дадохте латинското име е лесно да се търси в интернет. Оказа се че галята и еврейското попче са различни риби.
Това са снимки и рисунки на галя:

А това е еврейско попче:

Ясно се вижда че галята има ясно различима опашна перка, докато еврейското попче няма.
Онзи ден един човек, както си ловеше попчета хвана морска врана

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Такава не съм хващал,обаче един път докато се гмурках за рапани видях две една до друга,първия път ги помислих за някакви болни кефалиIvanStoyanov написа:

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
ха , Здравейте ! Два месеца бях яко забегнал по моретата на палатка и затуй ме немаше в сайта
...тая риба не е нито Галя , нито Еврейско попче....и аз съм я чувал като "Каиш"....тва лято фащах доста от нея - лови се на чипаре - като движиш чипарето леко над дъното ( говорим за лодка ) и ако не фанеш сафрид , ако си на пясък ще ти налети някой дракон , ако не той - непременно ще опънеш два , три каиша
....бързо се разваля и не е особено вкусна
п.с. юни на Силистар със собственика на къмпинга здраво вадехме дракони на чипаре - с кофи , Жорето малко остана да ритне камбаната след 6тото ужилване

п.с. юни на Силистар със собственика на къмпинга здраво вадехме дракони на чипаре - с кофи , Жорето малко остана да ритне камбаната след 6тото ужилване

- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
момчета тази риба се казва "Геленджик" или поне това е името под което аз я знам и съм чувал дърти рибари да я наричат. Лови се особоено нощно време, ако светнещ с достатъчно силен фенер във водата. Из дупките по камънаците се крие но не по плиткото, но по-надълбоко. Понякога се лови и по пясък но по-рядко. И между другото е вкусна риба и е от рода на попчетата.
- barutchiata ©
- Администратор
Пичове като влизате в спорове за риби е хубаво да се аргументирате.Защото само с едно: АЗ ТАКА Я ЗНАМ ТАЯ РИБА , не е достатъчно.Има латински наименования,има книги,дайте нещо в повече.Това,че някой стар рибар ви е казал някакво име също не е критерий, защото по моя преценка старите рибари ги интересува повече колко риба ще хванат, а не толкова как се казва рибата.
Нека споровете да вървят в градация
защото накрая да не се укаже,че спориме като двама дето единия викал таранка, а другия каракуда. 
Нека споровете да вървят в градация

виждал съм лично с очите си под водата трите вида различни риби - и галята и еврейското попче и каиша - който вероятно има и друго име 
п.с. галята и "еврейката" се крият в скалите , докато каиша се заравя вертикално в пясъка с главата нагоре , първите две са тъмни , третата е светла полупрозрачна.....Барутен , възможно е това наименование дето го даде за спарито също да е вярно

п.с. галята и "еврейката" се крият в скалите , докато каиша се заравя вертикално в пясъка с главата нагоре , първите две са тъмни , третата е светла полупрозрачна.....Барутен , възможно е това наименование дето го даде за спарито също да е вярно

- barutchiata ©
- Администратор
- barutchiata ©
- Администратор
В случая дебелите книги беше метафора .Иначе книгата е написана от хора ихтиолози и рецензирана от двама професори.Книгата е създадена за учители и студенти, което ще рече, че не е "разкази под шипковия храст".Според мен всеки уважаващ себе си риболовец е хубаво да прочете поне веднъж тази книга за да знае все пак каква риба хваща.Един разбирач ловящ до мене на морето се набоде на дракон,понеже според него си било попче.