Ето Проекта за Целогодишна Забрана 2013

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Ето Проекта за Целогодишна Забрана 2013

Мнение от pitcha »

Пускам го, защото вече не е тайна:
http://iara.government.bg/wp-content/up ... 1.2012.pdf

Коментар:
Ако някой види някои странни неща – например, че за първи път в историята на Българския Риболов се въвежда принципа Catch & Release за целогодишния пъстървов риболов в някои реки – да не се учудва. Това се случи благодарение на:

1. Риболовен клуб Балканка – като следствие на двугодишни яки усилия.
2. Подкрепата, оказана от Мухарските клубове „Стримерите” – Русе, „Хач” - София, „София 94”, спининг клуб „Стари Видри” и др.
3. Някои отделни личности от форума, които помогнаха с информация. /Илиане, Maranzika – чеуш ли бре? За теб става дума./
4. Специални благодарности на Росен от Стримерите – той си знае защо.

Специални благодарности и на ръководството на ИАРА и особено на г-н Ивайло Симеонов – за разбирането и съдействието. Тия хора влизат в историята.

Предстои окончателно да убедим МОСВ – те го съгласуват и да не вземат да объркат нещо, ама там няма да имаме проблем.

Има и едно-две свръхдребни неща, ама нямахме време. Догодина ще се организираме по-добре. Важното е, че принципът е въведен в риболовната ни практика.

Обръщам се към всички риболовци на пъстърва – без значение от метода, който прилагат. Повечето такива реки щяха да са забранени за риболов. Сега са разрешени, но хващате и пускате! Спазвайте ограничението и догодина може да се надяваме на още. Ако видите браковци – пускайте сигнали, защото това е смисълът да ни разрешат да ходим на такива реки.

И някой ден се надявам доста от вас да разберат каква е истинската Магия на тоя риболов – такава, каквато аз я помня. Пожелавам ви го искрено.

Ебаси – успяхме да го постигнем – доста хора заедно.
Браво на нас!
EL_Ninhooo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Ето Проекта за Целогодишна Забрана 2013

Мнение от EL_Ninhooo »

Никога не съм бил на пъстървов риболов (защото още не съм дорасъл според мен),но живо се интересувам и следя какво се случва.
Не мога да повярвам на прочетеното! Честно! Поздравявам всички и ви благодаря за положените усилия и дадения пример.

Поздрави!
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

pitcha написа: 3. Някои отделни личности от форума, които помогнаха с информация. /Илиане, Maranzika – чеуш ли бре? За теб става дума./
:lol: :lol: :lol: :lol: Ти бъзикаш ли се бре?Нищо интересно при нас...Направо откачам че няма къде да отида,пък най-близките ми места са на по 100-тина км. и сам не ми се обикаля...
Едно голямо БРАВО на всички ви и дано хората го оценят.Никога в живота си не съм се замислял даже да взема хваната дива балканка.Такава красота заслужава да си остане там в нейният си дом и е жалко като гледаме пълни найлонови пликчета с пъстръвки.Дано се приеме това за принципа Catch & Release .Това е само началото. :smt023 :smt023 :smt023 :smt023
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

maranzika написа::lol: :lol: :lol: :lol: Ти бъзикаш ли се бре?
Нещо не си чел като хората. А виж Мийковска къде е и после ела да си говорим.Нали не очакваш всичко наведнъж. Първата стъпка е направена. Останалото си зависи и от вас.
Догодина се организирате, обсъждате, срещате се с местното звено на ИАРА и ги убеждавате да напъхат повече реки в раздел ІІ. Важното е, че вече има такъв раздел.
GSB
новобранец
новобранец

Мнение от GSB »

Въпреки, че не ходя много за пъстърва, смятам че ще е добре по-натам да се забрани взимането на балканки във всички реки в България, поне за 10-ина години, а после, когато се позавъдят, да се ограничи взимането им до 2 бр. (то, който се е научил на кеч енд релийз пак ще си ги пуска). Все пак, понеже следях темата много внимателно искам да поздравя всички колеги, които с кански усилия успяха да постигнат стореното, това е едно много добро начало. А и зная, макар и по други поводи, колко е трудно да накараш държавна структура да промени вече приети и непроменяни решения с години. Поздравления и за служителите и представителите на ИАРА, които са взели участие в тези правилни решения.

А всички ние другите, които не взехме участие в това им начинание, трябва да се поучим и следващият път да помагаме и ние.

Браво колеги. Да сте живи и здрави!
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Честито ! Голям успех !

Проблема според мен е предимно в контрола. Закони много-контрол нулев !
Баш пъстъваджийте са с едни кошченца на кръста ..кой ще наднича да гледа какво има вътре .. ? И как ще набиета в главите на орките термина фани и си гО върни ??? Аз като пускам риби и децата дърпат родителите си и изумени пита какво ми е.... Тъжна история !

Дано, дано народа разбере,че рибите свършиха и ги няма. Дано ама надали ...
cvetan_metodiev
новобранец
новобранец

Мнение от cvetan_metodiev »

sandista написа:Честито ! Голям успех !

Баш пъстъваджийте са с едни кошченца на кръста ..кой ще наднича да гледа какво има вътре .. ? И как ще набиета в главите на орките термина фани и си гО върни ??? Аз като пускам риби и децата дърпат родителите си и изумени пита какво ми е.... Тъжна история !

За съжаление си напълно прав.
Нека всички хващат, нека всички пускат:)
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Прав си ама вината си е в нас, що в Швейцария почти никой не си позволява да нарушава закона? Щото и фас да хвърлиш на улицата най-добрия ти приятел ще те топне и ще отнесеш глоба. Щото хората там отдавна са разбрали че ако някой краде или руши общото, краде или руши твойто.
Ако не си набием в главите че хората и държавата не са противници, а хората,( демек ние ) са държавата, не политиците, а ние. И отговорността да си пазим нашето си е пак наша. Така че всеки който иска да имаме природа трябва да я пази , и да следи да не му я крадат и унищожават. И да подадеш сигнал че някой краде от държавата не те прави доносник, защото той краде от теб, а бракониерството си е точно това - КРАЖБА.
Прекрасно съзнавам че соц. мисленето ще изчезне чак когато си отиде мойто поколение, но все отнякъде трябва да се започне, та поне нашите наследници да живеят нормално.

P.S.

А дали това начинание заслужава похвала или порицание ще се разбере след 3-4 години, и зависи главно от това колко съвестни, спазващи и следящи за спазването на закона, хора ще има по реките и езерата.

P.P.S.

Специално за Д-р Флекс
Пич сигурен съм че твоето емоционално състояние си има латинско наименование, ако наистина си доктор ще разбереш какво имам предвид.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
koko6oko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от koko6oko »

Браво на пичовете които са допринесли за това, почти всички положителни промени до сега, идват от любителите на спининга...що не бяха така активни, и секция шаран :?
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Видно от проекта Бургаски регион отново остава ощетен.Язовирите Камчия, Ясна поляна и Ново паничарево влизат във забранителния за риболов списък.През настоящата година много колеги ходили на язовир Ясна поляна сигнализираха и снимаха как персонала на язовира си разпъва мрежите.От следващата година щом няма риболовци, няма да има и никакъв контрол там.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Днес бяхме леко заети по поканата на Мънков да участваме в чистенето една от „барите” около София, дето е най-засегната от цялата работа.
Затова, с малко закъснение – някои отговори – но само на смислените въпроси, зададени от разумни хора:
...
Точно така е. Затова пускам част от обосновката, която придружаваше становището ни:
Нов раздел ІІ. – дайте да го пробваме поне за две-три години това нещо – реки, които са разрешени за риболов, със забрана за задържане на улов от Балканска Пъстърва. По цял свят го има – различни режими по реките, със задължително Catch and Release в някои от тях.

Никой няма да фалира от това, а настройката на 90% от хората, които ходят на тези реки /специално за Панега и Искрецка/ и на 100% от клубовете е точно такава. И без това там има американки, които „месарите” ще могат да прибират – нека поне да пускат Балканките, които са на изчезване.
Най-голямата полза – хората постепенно свикват по този начин, харесва им и започват да пускат риби и на другите реки. Всеки от нас е минал по тоя път.

Съзнаваме и възможните възражения – че няма как да се контролира това нещо. Отговорът е много лесен – ще се контролира по същия начин, по който се контролират и останалите ограничения в пъстървовия риболов – минимални размери, брой риби и т.н. Т.е. – почти никак засега.
Обаче невъзможността на държавата да осъществява контрол върху спазването на един правилен поднормативен акт, в никакъв случай не означава, че въвеждането му е безмислено. Защото може да доведе до промяна на съзнанието поне на риболовците, които спазват закона. Пък и само един-двама да изгорят – на останалите ще им дойде акъла, рано или късно /понеже глобите съгласно чл.70 от ЗРА са доста яки/. А ако не започнем отнякъде – никога няма да постигнем нищо. Това поне е абсолютно сигурно.

dantho.mihov написа:Видно от проекта Бургаски регион отново остава ощетен..
И още много други райони са така. Но някой да не вземе сега да реши, че ние създаваме или съгласуваме Забраната. Тя се прави от регионалните звена на ИАРА, които я изпращат на централното ръководство. Най-лесния начин вече го казах хиляда пъти – събирате се местни риболовци, обсъждате, срещате се с регионалните ръководства и предлагате промени.
Нас ни питат само за мнение, понеже знаят, че сме наясно с реките в много области, но не във всички /все още – но почти не останаха/.
Там, където не сме наясно – питаме разни хора, чието мнение уважаваме.
Освен това – в областите, където има силно сдружаване на риболовци – не се месим, защото не е редно. Такива са Благоевград и Смолян. Особено втората област, където се познаваме добре с представители на Рибарска Общност Високи Западни Родопи, клуб Родопа 2002 и др.
vdo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vdo »

Освен ако не съм доогледал нещо,но това ,на което се надявах и очаквах ,май ще бъде факт догодина за област Видин?Ако остане така, значи ще мога все пак да пусна едно репортажче в "Магически репортажи".
valerivp1974
новобранец
новобранец

Мнение от valerivp1974 »

река Искрецка я обезрибиха с ток та кой ще те хване с една балканка Няма никакъв контрол
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Риболова на пъстърва не ме интересува, щото съм много далеч от него. Но отново ме изумява забраната по р.Арда: Забранява се риболова от дясната и страна, а от лявата може...
Дали някой от законотворците е посетил тази река за да види, че тя е 3-4м широка и на места дълбока до кокалче и от кой бряг ще се риболовства е абсолютно без никакво значение :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Vid написа:Риболова на пъстърва не ме интересува, щото съм много далеч от него. Но отново ме изумява забраната по р.Арда: Забранява се риболова от дясната и страна, а от лявата може...
Дали някой от законотворците е посетил тази река за да види, че тя е 3-4м широка и на места дълбока до кокалче и от кой бряг ще се риболовства е абсолютно без никакво значение :lol:
Да не би в участъка за който говориш да минава граница на някой парк и за това единя бряг да е забранен? Дай някакви координати на мястото да видим за какво става въпрос.
Няма как да знаем проблемите на всяко кътче в България, за това търсете срещи с регионалните звена на ИАРА. Много е важно да проявявате активност в решаването на проблемите по места, защото само така ще ви обърнат внимание и ще почнат да се вслушват в доводите ви.

Поздрави и успех
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”