Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Националната Учителска Стачка: 11.10.2007г. - София
Модератор: dantho.mihov
- riboxva6tacha
- ще става разбирач
- hendekltd
- научил се да хвърля
Ръкостис на чуруликпенчо, че не му се поцеремони и каза тва, дет са опитвам да предъвча два денЯ!
Докато даскалята не могат да обЕснят читаво на децата ни, че пред 'че' се турга запетаЙА, и че 'е' е глаголът 'да бъда' в трето лице...
Ай да видим сега - кой ще учлени правилно правилните лексеми (бррр думи!) в следното изречение:
"Лекар.. е убиец.. на дете.."
Докато даскалята не могат да обЕснят читаво на децата ни, че пред 'че' се турга запетаЙА, и че 'е' е глаголът 'да бъда' в трето лице...
Ай да видим сега - кой ще учлени правилно правилните лексеми (бррр думи!) в следното изречение:
"Лекар.. е убиец.. на дете.."
Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
бе зи аз да имам нещо против вас... но говориш глупости. да обвиняваш учителите за неграмотноста на сегашните лапета е смешно. аз никога не съм бил добър ученик и се справям ок с правописа, еле ако не ме мързи. сегашното поколение няма нищо общо с качеството на преподаване, а по скоро с домашното (или пълната му липса) възпитание и атрофирала ценостна система. естествено е много лесно да плюеш ама що не погледнеш и от другата страна. що и ти не земеш да правиш луди пари каот тях, ем по твойте сметки спокойно ще можеш и втора работа да въртиш понеже много почивали? ама виж как е интересно. ем правят луди паир и почиват, ем изперкват.. шо тъй? шестокласник се изхрачва на лицето на моя позната която вече не е учителка, при което тя се опитва да го хване за ръка и да го заведе при директора и бива съборена на земята за смях на целия клас. дискутирай моля.чуруликпенчо написа:Ето мнението ми от една друга подобна тема.Нямах идея отново да се включвам ,но прочетох мнението на колегата Станчо и отново се вбесих.Ще ме попитате ,"Защо"?За даскалите: Нямам нищо против тази прослойка , която след 20 години работа се сдухва и можеш да ги познаеш само след 2-3 разменени думи. Обаче всички в тази наша държава са гладни,а не само те.Никой не им дава право да съсипват кандидатстването на випускниците/с тенденциозната си стачка/ или да ги принуждават да ходят на частни уроци при тях,щото инак няма добри оценки.А как си разменят ученици един на друг ,бедна ви е фантазията.При това ,те взимат луди пари за един академичен час без да чукат на касов апарат,респективно не плащат данъци. А знаете ли по колко пари им дават за дрехи и те се отчитат с фалшиви фактури?А знаете ли колко даскали плетат в час или дремят без да преподават,а после изискват знания? А знаете ли колко работи един даскал? Ще ви кажа.При петдневна работна седмица имат по един методически ден ,в който те не ходят на работа или се вясват за малко. Като си нагласят часовете /а това официално се прави/ им остава по още един свободен ден.Чисто имат по 3 раб. дни,в които те са на работа от 7,30ч. до 13,30ч. Смятайте сега на официална база 40ч. работна седмица....... Да не говорим за ваканциите. Да не говорим за "мъртвите души" ,които увеличават щата на училищата и им намалят още броя на часовете.... Я сега погледнете, колко крещящо неграмотни съфорумци има , и дали това не е благодарение пак на тези прословути наши даскали. Отново ще повторя - всички в тая шибана държава имат нужда от увеличение на заплатата,но пък даскалите най-малко имат право да реват.
Погледнете колко правописни грешки е направил,като при това не включвам липсата на запетайките.Това ли е компетентността на българския учител ? Върху тези си познания по български език ли настоява за 100% увеличение на работната си заплата? На такъв правопис ли учи нашите деца? Всичките му знания ли са като правописа му? Да не говорим,че той споменава и свой колега присъствал при писането. И той ли е толкова компетентен по български език? Ами другите учители?
Колега,Станчо, пиша Ви оценка (слаб 2) по български език. Ще се четем на поправителния изпит.
П.П. Нямам нищо лично към Вас ,така че не приемайте критиката ми като лична нападка.
сещам се сега как по телевизията гледах случай дето некви лапета затворили учителя в кабинета и натискали вратата да не излезе.. тва доста време. е излезъл накрая шибнал му един шамар на единия и познай! учителско произволие и насилие! естествено е бил уволнен. че и ония бичкии от бтв го преследваха да питат как може да удари дете..
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Национална учителска стачка
Диканаров написа:Колега Гудзила, аз не приемам ултимативната форма под която вървят лидерите на протеста. Основание за протест има и той е с натрупване през последните 15-20 години. Когато обаче се тръгне ултимативно на максимални искания, какво ще последва при удовлетворяването им. Галопираща инфлация! Печатането на пари няма да увеличи стоковото покритие на пазара. От тук следва ръст на цените , засягащи всички ни и нас, които не сме учители. Проста е сметката: Има на пазара два хляба по 1 лв. и заплатите на двамата учители е по 1 лв. Като отидат в супера ще си купят по един хляб. Когато "такевистите" подкокоросат учителите да искат 2лв. заплата и те я извоюват, какво ще стане? Ще отидат в супера двама учители с 4лв., но хлябовете са два и мутраГенчо веднага ще вдигне цената на 2лв. Какво ще занесат у дома двамата учители? Пак два хляба. Какво ще занесат обаче обущарите, шивачите и т.н. ? На половина на преди купувания хляб. Това ще отприщи протестите на други съсловия и те ще постигнат своето! Ще се наложи да се построи нова фабрика за пари! А хябовете все ще са си два! Реформата братко, следва да е насочена не само към повишаване на заплатите, а и към повишаване на отговорността към качеството и количеството на произведената стока или услуга. Защо никой от протестиращите не заяви искам 100 увеличение , но се задължавам да повиша усвояването на учебният материял 100% от учениците и в срок от 5-10 години да преодолеем първосигналността на последните няколко поколения младежи? Да им помогнем да имат стройна ценностна система, а да не растат безродници! Уважавам протеста! Приемам преговорите! Задължително постигане на компромис от двете страни и не приемам под никакъв вид ултиматум към когото и да било отправен! Това е моето виждане! Това не е тема от хобито ни ! За първи и последен път взимам отношение по такъв повод и се извинявам на колегите, но щом темата е пусната от ръководството на форума си позволих тази волност !

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- учете се от него
Бесен съм, не за друго а заради това - големия синковец е 10 клас в Морското училище в Бургас. През деня НЕ ходи на училище поради "правилно" стачкуващите учители, а вечер ХОДИ на частни уроци при същите тези учители срещу скромните 40лв. на час.
Миналата година без стачка беше СЪЩОТО
.
Въпрос - ЗАЩО не преподават в училище това което ПРЕПРОДАВАТ в къщи на частно
.Някой ще каже заради заплащането - нали ДА СИ УЧИТЕЛ беше призвание.
Май тези за които е призвание са в класните стаи докато ДРУГИТЕ колеги стачкуват - може би и заради тях
.
Лошото е че децата са потърпевши
.
Винаги има две страни на медала,две истини и т.н. но както каза Диканаров - с ултиматум май нищо няма да се постигне.
Пазарлък му е майката
Миналата година без стачка беше СЪЩОТО

Въпрос - ЗАЩО не преподават в училище това което ПРЕПРОДАВАТ в къщи на частно

Май тези за които е призвание са в класните стаи докато ДРУГИТЕ колеги стачкуват - може би и заради тях

Лошото е че децата са потърпевши

Винаги има две страни на медала,две истини и т.н. но както каза Диканаров - с ултиматум май нищо няма да се постигне.
Пазарлък му е майката

Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Ето как трябваше да изглежда написаното от колегата ggbg:
Без и аз да имам нещо против Вас...., но говорите глупости. Да обвиняваш учителите за неграмотността на сегашните хлапета е смешно. Аз никога не съм бил добър ученик, и се справям ОК с правописа, еле ако не ме мързи. Сегашното поколение няма нищо общо с качеството на преподаване, а по скоро с домашното (или пълната му липса) възпитание и атрофирала ценностна система. Естествено е много лесно да плюеш ,ама защо не погледнеш и от другата страна. Защо и ти не вземеш да правиш луди пари като тях, хем по твойте сметки спокойно ще можеш и втора работа да въртиш, понеже много почивали? Ама виж как е интересно. Хем правят луди пари и почиват, хем изперкват.. Що тъй? Шестокласник се изхрачва на лицето на моя позната ,която вече не е учителка, при което тя се опитва да го хване за ръка ,и да го заведе при директора ,и бива съборена на земята за смях на целия клас. Дискутирайте, моля!
Сещам се сега,как по телевизията гледах случай, дето някакви хлапета, затворили учителя в кабинета и натискали вратата да не излезе.. Това доста време. Е, излязъл накрая, шибнал му един шамар на единия, и познай! Учителско произволие и насилие! Естествено е бил уволнен. Че и ония бичкии, от БТВ, го преследваха да питат ,как може да удари дете.
Ето и отговорите ми:
По въпроса за почивките: Това е времето,в което се дават частните уроци,за които не се чука на касов апарат.Да не говорим как се "извиват ръцете" на родителите...........
По въпроса за наплютата учителка: Всеки учител ,пък и всеки човек си гради авторитета сам. Щом някой си е извършил такова своеволие, /храчене в лицето/ значи учителя му го е позволил с безличието си.
По въпроса за моята заплата: Аз не съм тръгнал да стачкувам ,нито да не си върша работата,за която ми плащат. Не работя на втора работа,защото съм на разположение 24 часа в денонощието.
Без и аз да имам нещо против Вас...., но говорите глупости. Да обвиняваш учителите за неграмотността на сегашните хлапета е смешно. Аз никога не съм бил добър ученик, и се справям ОК с правописа, еле ако не ме мързи. Сегашното поколение няма нищо общо с качеството на преподаване, а по скоро с домашното (или пълната му липса) възпитание и атрофирала ценностна система. Естествено е много лесно да плюеш ,ама защо не погледнеш и от другата страна. Защо и ти не вземеш да правиш луди пари като тях, хем по твойте сметки спокойно ще можеш и втора работа да въртиш, понеже много почивали? Ама виж как е интересно. Хем правят луди пари и почиват, хем изперкват.. Що тъй? Шестокласник се изхрачва на лицето на моя позната ,която вече не е учителка, при което тя се опитва да го хване за ръка ,и да го заведе при директора ,и бива съборена на земята за смях на целия клас. Дискутирайте, моля!
Сещам се сега,как по телевизията гледах случай, дето някакви хлапета, затворили учителя в кабинета и натискали вратата да не излезе.. Това доста време. Е, излязъл накрая, шибнал му един шамар на единия, и познай! Учителско произволие и насилие! Естествено е бил уволнен. Че и ония бичкии, от БТВ, го преследваха да питат ,как може да удари дете.
Ето и отговорите ми:
По въпроса за почивките: Това е времето,в което се дават частните уроци,за които не се чука на касов апарат.Да не говорим как се "извиват ръцете" на родителите...........
По въпроса за наплютата учителка: Всеки учител ,пък и всеки човек си гради авторитета сам. Щом някой си е извършил такова своеволие, /храчене в лицето/ значи учителя му го е позволил с безличието си.
По въпроса за моята заплата: Аз не съм тръгнал да стачкувам ,нито да не си върша работата,за която ми плащат. Не работя на втора работа,защото съм на разположение 24 часа в денонощието.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Ами да, Биско, съвсем случайно като "случаен превоз".ULtRA^CsKa написа:Киро ти да не би случайно да си учител по англ. ез.

Учител съм - по диплома и призвание; учител, следващ семейна традиция (майка ми и баща ми бяха учители); учител, стачкуващ заради принципи!
Защото не съм съгласен олигофрени без образование да взимат повече от мен!
Не може кретени, които единственият език, който говорят, е видински диалект или шляпащи и замятащи на влашки, за които компютъра е пълна абстракция - да взимат повече от мен!
Не е честно! Не е правилно!
(Имам предвид конкретни местни личности, не от форума)
Аз много се радвам, че имах възможността да бъда учител особено през '96 и '97г. - когато взимахме заплати с 3-месечно закъснение, а имахме дългове...връщахме дълговете, правехме нови...пак взимахме заплати и бързахме да ги изхарчим, защото на другия ден цените бяха вече двойни...помните "време оно".

Това ме стимулира да се опитам да променя нещата...в личен план най-вече...и успях.
Ако взимах нормална заплата, никога нямаше да постигна това, което съм съградил сега.
...не, не съм давал частни уроци, НИКОГА!
Няма и да давам.
Но работех...по много, след часовете...през ваканциите...през всяко свободно време.
Докато другите се оплакваха на чашка, че заплатите са малки, че не стигат и т.н., аз бачках - слагал съм щори, висейки на 30-40 м. от земята, продавал съм бензин в Сърбия (нон-стоп с мотора и колата), работел съм като преводач, сервитьор, шофьор...едно лято през ваканцията бях и в Израел на работа.
Сега имам агенция за недвижими имоти, фирма за дограма и за строително-ремонтни дейности.
След часовете в училище тичам по обектите, до цеха, развеждам клиенти по огледи и т.н.
...ъъъ...за поръчки на ЛС!

Темата е обширна...
Проблемът на учителите трябва да е проблем на всички!
Вие сте били ученици, сега са вашите деца и внуци - не можете да стоите безучастни!
Във всяко стадо си има и мърша, но не може заради няколко болни овце да се затрие цялото стадо.
Плюя на мижитурките, които не стачкуват!
За мен са мъртви души!

Учител съм. И ми е кеф! Няма по-голямо удоволствие и признание от любовта на класната стая.

БЛАГОДАРЯ на всички, подкрепящи стачката

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
Ето какво имам предвид:GODzillata написа: Проблемът на учителите трябва да е проблем на всички!
http://dobi.big.bg/books/anubis.htm - цени на учебници!
За Х клас цената е около 150 лева!!!
А ако имаш 2 деца?
А ако ти си учител, а жена ти е безработна?
А ако едното ти дете е студент, а другото е Х клас?
А ако училището няма пари, няма консумативи и т.н., с какво ще закупиш хартия за ксерокса, за да размножиш листове с урока за учениците, защото родителите им не могат да си позволят да им купят учебници и се счита за успех, ако някой ученик има поне една тетрадка и химикал - една за всички предмети!!!
Къде отиваш, може би?

На вчерашната стачка беше ПЪЛНО с жандармерия, стотици полицаи и заграждения!!!
Кого пазеха? - Народните избранници ги пазеха от народа!

Пазеха ги от народната любов...
Пазеха ги от стачкуващите - 80% от които бяха жени на възраст!!!
Сегашните ученици са неграмотни?!
Ами вчерашните?
Ами всички, пишещи тук и по други форуми с грешки?
КОЙ е виновен?
Кой е виновен, че хора с висше образование са неграмотни и не спазват елементарни правила?
Учителите ли?! - Не мисля така!
Цялата ни система на образование е сбъркана.
Защото ония от горе са заседнали на седЕнката и си гледат само техния финансов интерес, издават се и се печатат учебници само с цел да се облагодетелства някоя фирма!
И не учителите са виновни за скъпите учебници, за намаления брой часове по български език и литература (което доведе до неграмотност сред учащите), за отмяната на оценката по поведение (което доведе до проблеми с дисциплината в училищата), за трудния учебен материал (който стресира децата), за управленската невъзможност да бъде обективно оценен учителския труд (което доведе до апатия), за безхаберието към ежедневието на децата. Това последното е породено и от тоталната бедност на народа (както и от неправомерното забогатяване в някои среди), което променя много бързо ценностната система.
Сега управляващите използват старото римско правило „Разделяй и владей”, като противопоставят съзнателно отделни социални групи.
Имайте свое мнение, недейте като папагали да повтаряте техните думи.
Стачката роди много нови стихове. Ето едни от тях:
ОГРАЖДЕНИЯ
Полицай до полицая.
Подкрепление за уплашените.
Сила за безсилните.
Сигурност за обречените.
СРАМ за България!
Българи срещу българите.
Безчестие срещу достойнството.
Дебелоочие срещу гордостта.
Бездушие срещу Духа.
УРОК за България!
Несъгласие до несъгласието.
Вик до вика.
Крачка до крачките.
Българин до българина.
ВЪЗРАЖДАНЕ на България!
Дума до думите.
Обич до обичта.
Разум до разума.
Слънца до Слънцето.
ЗАВЕТ за България.
Генка Петрова
12 октомври 2007
Призовавам всички съфорумници да подкрепят по някакъв начин стачката и ако има нова национална стачка в София - ще се радвам да се включите и вие - все пак рибата (образованието) се е вмирисала откъм главата (Вълчев и сие) и трябва да се отстрани.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
делото по спасяване........
като изключим мненията на остап бендер,прави са си хората-аз от мойте даскали сьм доволен-тия хора такова нещо изтьрпяха в мое лице и други лица,че аз не бих могьл
манете тьпотиите за "партията" и прочие-аз все сьм се чудел,освен опр група от хора,дето го прокламираха това,другите как не им беше смешно,ама времената бяха такива,че...смееш ли?да се смееш...пак сьм на мнение,че сега е момента не само те,ами ВСИЧКИ да стачкуват,щото тая работа с това подтискане на интелектуалния труд не е нормална.пак ще кажа-докато детето на тираджията има по убави дрешки от това на инджинеро,нещата не са наред.;па кой кво си иска да мисли и тьлкува-ама зимали пари за уроци,ама еди кво си било...КАРТОФА с пари се купува,не с авторитет
иначе сьм ебал майката на всички,било то лекари,учители,тираджии или продавачи.ама пак-това е мое мнение-кое си требе,оно че буде!рано или кьсно

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- GODzillata
Да подкрепим учителите
Румънски учители осъдиха държавата за по-високи заплати
16 октомври 2007 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънски съд задължи правителството в Букурещ да повиши със задна дата минималното възнаграждение на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 526 лева), пише вестник „Котидианул". Според синдикатите в образованието решението на съда в Долж представлява юридически прецедент и задължава кабинета да повиши минималното възнаграждение на учителите в цялата страна, считано от 1 януари 2007 г. На практика това би означавало заплатите в образованието и в цялата бюджетна сфера да бъдат повишени с около 40 % при това със задна дата, за което ще са необходими около три милиарда евро годишно. От Министерството на образованието в Букурещ обявиха, че ще се съобразят със съдебното решение що се отнася до окръг Долж, а за останалата част от страната „ще се водят преговори". Съдебното решение е мотивирано от факта, че съгласно Националния колективен трудов договор, влязъл в сила от 1 януари 2007 г., служители с висше образование, работещи по специалността си, не могат да получават заплата по-ниска от две минимални работни заплати или 880 леи.
Агенция „Фокус" припомня, че от 1 октомври 2007 г. влезе в сила правителствена заповед за повишаване на заплатите на румънските учители. Така минималната заплата на квалифициран педагог е 893 леи (около 534 лева), а максималната – 1889 леи (около 1133 лева).
http://www.focus-news.net/?id=n803355
Румънски учители осъдиха държавата за по-високи заплати
16 октомври 2007 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънски съд задължи правителството в Букурещ да повиши със задна дата минималното възнаграждение на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 526 лева), пише вестник „Котидианул". Според синдикатите в образованието решението на съда в Долж представлява юридически прецедент и задължава кабинета да повиши минималното възнаграждение на учителите в цялата страна, считано от 1 януари 2007 г. На практика това би означавало заплатите в образованието и в цялата бюджетна сфера да бъдат повишени с около 40 % при това със задна дата, за което ще са необходими около три милиарда евро годишно. От Министерството на образованието в Букурещ обявиха, че ще се съобразят със съдебното решение що се отнася до окръг Долж, а за останалата част от страната „ще се водят преговори". Съдебното решение е мотивирано от факта, че съгласно Националния колективен трудов договор, влязъл в сила от 1 януари 2007 г., служители с висше образование, работещи по специалността си, не могат да получават заплата по-ниска от две минимални работни заплати или 880 леи.
Агенция „Фокус" припомня, че от 1 октомври 2007 г. влезе в сила правителствена заповед за повишаване на заплатите на румънските учители. Така минималната заплата на квалифициран педагог е 893 леи (около 534 лева), а максималната – 1889 леи (около 1133 лева).
http://www.focus-news.net/?id=n803355