Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.

Мнение от Vid »

Днес за пореден път се убедих в голямата истина - ако няма активни риби, каквото и да правим, с каквито и такъми и примамки да го правим, резултата все си е нулев... :lol:
Има две големи истини:
Първата е, че рибата къща няма...
Втората е, че има дни в които рибата кълве и такива в които не ще и никой не може да предскаже кога последната ще кълве, въпреки всички теории за лунни цикли, земетръси, атмосферно налягане, и пр... Това са само теории, въпреки, че в тях се открива някаква закономерност свързана с активността на хищника :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
k99
новобранец
новобранец

Мнение от k99 »

Има ли някаква зависимост между тежеста на джиг главата и дебелiната на влакното. Ловя с плетено влакно 0.19 и джиг глави 3,5гр. и 5гр?
Влакното увисва (отпуска се) в момента в който спра да придърпвам и няма как да разбера кога силиконката стига дъното. Според мен 0.19 е дебело за тези тежести, но в момента нямам друго за проба. А може проблема да е друг.
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stas »

k99 написа:Има ли някаква зависимост между тежеста на джиг главата и дебелiната на влакното. Ловя с плетено влакно 0.19 и джиг глави 3,5гр. и 5гр?
Влакното увисва (отпуска се) в момента в който спра да придърпвам и няма как да разбера кога силиконката стига дъното. Според мен 0.19 е дебело за тези тежести, но в момента нямам друго за проба. А може проблема да е друг.
И според мен 0,19 е дебело за тези "въшки"(леки глави), особено ако реално е много повече. Според мен влияние за провисването оказват още вида на плетката, плътността, вятъра и т. н.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

k99 написа:Има ли някаква зависимост между тежеста на джиг главата и дебелiната на влакното. Ловя с плетено влакно 0.19 и джиг глави 3,5гр. и 5гр?
Ако е плетеняк с реална дебелина 0,19 няма проблем, но ако това е заводската характеристика или тази написана на ролката, а реално е 0,40, тогава има проблем.
При риболов на джиг най доброто влакно е тънкото, достатъчно тънко за да не се влияе от вятъра и да не прави голям "корем" при замятане и обиране при вятър де, в същото време да потъва що годе успоредно с примамката.... и достатъчно здраво де... да успее да удържи на напъните на рибата...
Има и нещо друго - пиенето на вода от кой да е плетеняк винаги е било много непрепоръчително в мненията на колегите във форума и то особено зимно време при минусови температури. Истината е тази, че всеки плетеняк пие вода в известна степен - някои повече,, някои по малко. Тук мога да споделя опита си с небезизвестното влакно - нанофила на Беркли, което си е чудесно влакно, но за джиг не става по многа проста причина - не пие никаква вода, не потъва, а плува на повърхността като тапа и по тази причина прави много голям "корем" по линията, между пръчката и примамката :lol:, но по тази си причина смятам, че е мнаго удачно използването му при зимните отрицателни температури..
При този риболов по моему е залължително използването на брейд, който ще ви помогне да усетите и най мимолетните кълвания, както и да направите добра засечка, но този който има най добрата здравина при най минималния диаметър и в същото време да е устойчив на постоянните протривания на линията в поднодните камъни и пр.....
Според мен най удачно е да се ползва брейд около 10 лб. при целенасочен риболов на костур, при бяла риба удачния вариант е 12-15 лб., при сом да не казвам щото 12 лб. ми ги отнесе кат "пиле пред майка си" :lol: :lol:

п.п. Влакното при джиг риболов задължитено трябва да е брейд, като търсим най тънкото и най здравото потъващо такова.... Има много предложения във форума...., като предложенията на уважаемия админ ПИ не са за изтърване..., въпроса е компромисен - кой колко пара ще отдели за да се кефи в риболова.........................
Сенека
Monev67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Monev67 »

Vid написа:Днес за пореден път се убедих в голямата истина - ако няма активни риби, каквото и да правим, с каквито и такъми и примамки да го правим, резултата все си е нулев... :lol:
Има две големи истини:
Първата е, че рибата къща няма...
Втората е, че има дни в които рибата кълве и такива в които не ще и никой не може да предскаже кога последната ще кълве, въпреки всички теории за лунни цикли, земетръси, атмосферно налягане, и пр... Това са само теории, въпреки, че в тях се открива някаква закономерност свързана с активността на хищника :lol:

И аз обикалях 2-3 дена ......само валати.Днес навъртях стотина километра ,ходих на две реки и на един язовир опитвайки се да хвана поне костур и пак валат.Започнах да си мисля , че хич ме няма в риболова на джиг.Ползвах въдица 5-15 плетено 0.10 реални с глави 2,5,8 гр и смених доста силикони на доказали се марки -резултата пак валат.......Интересното е , че преди 10 дни хванах доста костури,но сега пак работата пак нещо спече.Топлото време и ниската кристално чиста вода май са мор за риболова на джиг.
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Речния човек написа: Видях по-напред в темата за повод от флуорокарбон....

ФК - метър е достатъчен като дължина,дебелина м/у .25 и .35 предпочитам. Края на линията при мен завършва с карабинка и uni-knot, а плетено-фк са свързани с allbright knot...
Пробвах FC 0,27 свързано с allbraight към част от плетеното ми и обратното и в двата случая плетеното надделява над самият възел - без значение кое към кое...плетеното ми просто натяга и къса FC-тo... Повода към карабинката и вирбела по същия универсален начин са завъразни както спомена колега....Просто плетеното ми надделява..
Тогава се сетих за това :

Пробвах това възелче, гледайки как ynovi си върза нанофила към повода и сполучих ;)

Изображение
За целта ползвах дакела като тежест и се скъса повода там където най-малко очаквах - в прав и не наранен участък....
Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

JettroniX написа:Пробвах FC 0,27 свързано с allbraight към част от плетеното ми и обратното и в двата случая плетеното надделява над самият възел - без значение кое към кое...плетеното ми просто натяга и къса FC-тo... Повода към карабинката и вирбела по същия универсален начин са завъразни както спомена колега....Просто плетеното ми надделява..

Пробвах това възелче, гледайки как ynovi си върза нанофила към повода и сполучих ;)

Изображение
За целта ползвах дакела като тежест и се скъса повода там където най-малко очаквах - в прав и не наранен участък....
Винаги вързвам по този начин и проблем до сега не съм имал. Възела държи без значение какво към какво влакно е вързано.... До сега флуорокарбонови поводи не съм ползвал, този монтаж го ползвам между подложката и плетеняка.... т.е. между монофил и брейд или брейд с брейд, определено мога да кажа, че възела държи на ударите на рибите....
Сенека
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

JettroniX написа:
Речния човек написа: Видях по-напред в темата за повод от флуорокарбон....
Пробвах FC 0,27 свързано с allbraight към част от плетеното ми и обратното и в двата случая плетеното надделява над самият възел - без значение кое към кое...плетеното ми просто натяга и къса FC-тo... Повода към карабинката и вирбела по същия универсален начин са завъразни както спомена колега....Просто плетеното ми надделява..

Колега, нанофила го връзвам само по начините които са показани в инструкцията към влакното. - Това е картинката с възлите. Възела към повода е този в ляво.
Изображение
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Май съм останал с грешното впечатление, че връзваш повода за нанофила по ония начин :lol:
Здраве да е :D , но все пак това грешно впечатление ме докара до мисълта за тоя хубав възел. Според мен наистина е много сигурен и надежден и както каза Vid държи на удари :smt023

Днес тествах повода от FC и да ви кажа има резон да се слага такова нещо при риболов от брега в скалисти хабитати :D
Не откривам топлата вода, но все пак да споделя впечатление :D
Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

JettroniX написа:Май съм останал с грешното впечатление, че връзваш повода за нанофила по ония начин :lol:
Здраве да е :D , но все пак това грешно впечатление ме докара до мисълта за тоя хубав възел.
До сега не съм връзвал нанофила за друго влакно, щото подложка под него нямам, а поводи не ползвам, освен за щука понякога... Иначе, към карабинката ползвам двойния паломар и изхлузване няма, друг е въпроса, че влакното много лесно се къса при възела.
Сенека
silurus glanis
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от silurus glanis »

При кои възел имаш предвид колега Vid ,че ти се къса
влакното.Аз досега с Паломар не съм имал никакъв
проблем и съм много доволен.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Точно този отдясно в схемата публикувана от колегата и упомената на самата опаковка на влакното. Ама проблема не е във възела, а във влакното.
ynovi написа: Изображение
Сенека
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Vid написа:Точно този отдясно в схемата публикувана от колегата и упомената на самата опаковка на влакното. Ама проблема не е във възела, а във влакното.
ynovi написа: Изображение
Аз пък нямам проблем със влакното,а със възела :D .
Ползвам Нанофил 8 либри и със глави 8-10гр фъргам достатъчно.Точно със този възел на опаковката,късам доста лесно с ръка ,а със друг възел изправих куката 1номер и 1/0 на жиг главата.
Нещо такова ,ама в началото,прекарвам два пъти през ухото на вирбела

Изображение
Аз там съм пораснал...
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

bobo_33333 написа:
Аз пък нямам проблем със влакното,а със възела :D .
Ползвам Нанофил 8 либри и със глави 8-10гр фъргам достатъчно.Точно със този възел на опаковката,късам доста лесно с ръка ,а със друг възел изправих куката 1номер и 1/0 на жиг главата.
Нещо такова ,ама в началото,прекарвам два пъти през ухото на вирбела

Изображение
Ето този имаш в предвид.И аз го ползвам винаги за вирбели,карабинки и прочее и до сега нямам късане на възела
http://www.leadertec.com/tipsandtechniq ... ilene.html
Остави само стъпки
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Няма късане, но с монофил 0.25 при мен се случи след атаката на щука засякох и ... възела се изниза. Та по още един възел отгоре след този ми случай.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”