Няколко ресиловски младежи - измет!

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Няколко ресиловски младежи - измет!

Мнение от refab »

До село Ресилово, Дупнишко, имаше малък до средно голям водоем, състоящ се от по-голяма част с малко островче в нея и от по-малка с плитка връзка помежду им. Оказва се, че преди 5-6(?) години някой или някои неизвестни са привнесли чрез зарибяване в него щука към съществуващите видове - червеноперки, кефали, шарани и други. Продължително време не се е знаело за нея. От няколко години, както разбрах, бил започнал определено добър улов на щука на това място, което е (беше) с оптимални характеристики именно за този вид риба. Казаха ми за местно момче, което хванало 9 килограмова риба. Преди около 3 месеца няколко ресиловски отрепки на млада възраст намират багерист и тайно разкопават дигата на по-големия водоем. Изтича всичката вода в него ( а и немалко количество от тази в по-малката част на водоема) и съответно са изпосъбрали много риба - вероятно само трофейните екземпляри. Останалите риби измират или пък "били преместени в по-малкия водоем". Това - за "преместването", злосторниците го съобщили на полицията когато ги разкрила, а после и на ИАРА където са препратени следствените документи. Измисленото им, според мен, оправдание било, че искали да елиминират свръхпопулацията от щука за да се уж запазели другите риби и после пак да го напълнят - вече без щука. Моето мнение е, че това са си парекселанс бракониери, криминални типове и изроди, опитващи се да хитруват, защото при положение, че водоемът не е голям, и че има перманентен спортен улов на щука, не са необходими специални драстични мерки за намаляването на популацията и, а и не е работа на някакви долнопробни пишлемета да го правят!
Не знам доколко има "прехвърлена риба" в малкия водоем, но с оглед на определено по-малките му размери и достъпност, а и поради това, че голяма част от тамошното население по правило е уникално примитивно в някои отношения и никога не биха пуснали обратно дори и маломерна риба, каквото е останало от щуката почти със сигурност вече е изловено. :evil:

Ето снимки:Изображение

На заден план се вижда островчето с растителност, зад което водоемът продължаваше. Беше прекрасно място за риболов. За съжаление, аз разбрах за наличието на щука там едва след като е бил извършен вандалският престъпен акт:

Изображение
Последно промяна от refab на Сря Ное 14, 2012 4:55 pm, променено общо 3 пъти.
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Няколко ресиловски младежи - измет!

Мнение от nicko67 »

Като знам Сашка Васева колко е умна не се учудвам от нищо!
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Може би навсякъде в страната има такива. Тук, наблизо преди 3-4 год. имаше малко свободно язовирче.В късна есен ходехме да релаксираме с каракудки и шаранчета.Всичко уловено връщахме обратно, за да има и за следващия път емоция.Една вечер някой си разбил изпускателния кран и от тогава до днес си стои сухо.
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Олио да ги попари всичките.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
bagain
новобранец
новобранец

Мнение от bagain »

ГОСПОД ГЛЕДА!!!!
boikopetev
новобранец
новобранец

Мнение от boikopetev »

няма ли затвор за тия гадове
Аватар
vlado_takuma97
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_takuma97 »

Пропаднала държава..Какво да ви кажа !!! Жалко за хубавото местенце...
angel81
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от angel81 »

Такава беше действителността на село, явно и досега е такава. :) В крайна сметка може те самите да са пуснали щуката и сега да са решили че и е дошло времето!! Ама тва с багера . . виж мрежи са се дърпали, кранове са се развъртали и кво ли още не, ама с багер си е грубо . . бая криминална работа е :)
Едно ще кажа веднъж като малък ловил ли си на "ръка" и вече . . . риболова има всякакви измерения като поотрасне човек :) хаха наздраве
късмет работа . .
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Според мен тези са за наказателна отговорност! Едно, че са бракониерили, второ - че са ликвидирали водоем и са нанесли непоправими последствия на околната среда. Багеристът също трябва да го отнесе. За съжаление живеем в држава с къса памет, където разни тарикат-комуняги и банкери откраднаха една трета от спестяванията на българина само във виденовата криза, така че....
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Дупница е гнездо на "герои"! :twisted:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

:D:D:D:D:D:D "Герои" е меко казано Насе,аз нали съм си Дупничанче и съм виждал какви ли не изродщини.На един водоем,който аз и един колега го зарибявахме с щука му се случи същото,само че не с багери,а с АТВ-та,бяха сложили някакво желязо,забили го в земята дето искат да копаят и дърпат с АТВ-тата и така лека-полека бяха направили ров през който изтече водата.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
blaskov1
новобранец
новобранец

Мнение от blaskov1 »

Затвор за всички бракониери
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Бат Стан написа:Според мен тези са за наказателна отговорност! Едно, че са бракониерили, второ - че са ликвидирали водоем и са нанесли непоправими последствия на околната среда. Багеристът също трябва да го отнесе. За съжаление живеем в држава с къса памет, където разни тарикат-комуняги и банкери откраднаха една трета от спестяванията на българина само във виденовата криза, така че....
Напълно те подкрепям. Само това дето се случи по Виденово време не беше кражба на една трета от спестяванията на българите, а на девет десети. А в същото време и опрощаване на 9/10 от заемите на кредитните милионери - точно това беше и основната цел на изкуственно предизвиканата хиперинфлация, Но това, както казва един колега е друга бира.
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

Е тва да разбият стената и да го пресушат е наистина ...... Да хвърлят мрежи , токове може да се преживее дето се вика, ма те просто сам му мамата нацяло. Дори и да се напълни и зариби ще трябва много време за да се създаде еко средата в него която е много важна
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

Реших да продължа проучването по случая и се обадих по телефона на г-н Юри Цеков,регионален отговорник на ИАРА за Кюстендил за да разбера как са се развили нещата. Той ми отговори, че имало съставен акт и нищо повече не можел да ми каже. След мое любезно настояване за доуточняване, ме насочи към г-жа Ана Брезоева (ПРЕСЦЕНТЪР:
Ани Брезоева, PR ИАРА
+ (359) 889 440 678
+ (359) 887 214 001
abrezoeva@gmail.com
pr@iara.government.bg), защото "само тя могла да дава подобна информация" - за развитие на случаи и наказания за тях. Г-жа Брезоева беше любезна и ми каза, че няма никакви пречки за г-н Цеков да ме информира, обади му се по телефона да го инструктира, след което той ми съобщи, че на 23.8. 2012 г. има съставен акт на един нарушител с инициали Б.Й., по който се предвиждало наказание по стария закон - от 100 до 400 лв. Още не бил решил (от него зависело - от г-н Цеков), какво ще е точното число на наказателната сума!.... Аз го помолих, поне да определи максимума!
И така, за пълното унищожаване (пресушаване) на цял един водоем заедно със съществената популация на щука и други риби в него все още никой не е наказан ( а извършителите били няколко!) и се предвижда глоба за един установен извършител с инициали Б.Й., която може да се окаже и само 100 лева!.... Добре, че поне по новия закон глобите са завишени неколкократно.

Приканвам всички риболовци, които са били свидетели на съществени и конкретни бракониерства или са чули за такива, които са установени от агенцията, да се обаждат и на г.жа Брезоева в качеството си и на ,условно казано, "сътрудници" на този сайт, напр. и да искат информация за развитието на случаите! Призивът ми е и съобразно: Чл. 4. (1) Всеки гражданин на Република България има право на достъп до обществена информация при условията и по реда, определени в този закон, освен ако в друг закон е предвиден специален ред за търсене, получаване и разпространяване на такава информация (http://lex.bg/laws/ldoc/2134929408)

Интересно е и друго - никой не търси отговорност от извършителите за самото пресушаване/унищожаване на водоема - от ИАРА ми отвърнаха, че те не се интересували от този факт, понеже той бил общинска собственост (т.е общината и полицията да имат грижа за това), а само от унищожаването на рибата в него, за което , както вече отбелязах, ще бъде глобен само един човек с от 100 до 400 лв.!
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”