риболов на клен на чип-чип

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
slai55555
новобранец
новобранец

риболов на клен на чип-чип

Мнение от slai55555 »

Вчера закачих един огромен клен на чип-чип.Висях на една върба един час докато дойде пасажа.Накрая един клен към кило и половина се закачи, но не можах да го извадя и избяга.Някой ловил ли е по този начин и каква стръв може да се използва.Имали тънкажи при този вид риолов?
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Риболов на чип-чип

Мнение от Диканаров »

Колега Слай 55555, на чип-чип не се слага тежест и плувка. Куката се връзва директно на влакното. Закачат се на нея летящи и скачащи , но леки и плуващи примамки, като мухи, пеперуди, щурци и скакалци и подобни. За мен най-удачната стръв е едно насекомо с черни крилца, а под тях са маховите и са червени на цвят. Има го много през юни. Тогава като заметнеш в някой бързей и си следиш насекомото трябва да си готов за засечка при първото проблясване на кефала във водата. Така докато изпънеш влакното и той е нагълтал примамката и го засичаш преди да е изплюл. У нас има речен кефал, но на много места му казват клен. Сега истинските мухари ползват шнурове и огромно разнообразие от изкуствени примамки, а и "мухарките" им са чудо на техниката. Аз използвам за чип-чип една лека 2.4м пръчка с малка еднолагерна макара, влакно 0.18, права, кована кука № 4-6. Ловя в плитки реки, до 0.5м бързеи и имам прилични успехи непосредствено след откриването, когато лети този бръмбар. Реки, където съм ловил така са Искър над Панчарево и Трудовака, Рибарица над Тетевен и под него до Гложене, Ерма до ждрелото. Ловил съм между 10 и 13ч. защото обикновено съм бил на разходка с други семейства и след 13ч. се почва основното занятие- скарата. :lol:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
pi4a94
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pi4a94 »

може ли да каже някой как се казва този бръмбар ??
и някоя снимка да пусне :wink:
Аватар
pi4a94
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pi4a94 »

извинявам се не видях линка и написах
това е майски бръмбар :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”