Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.
Ето в действителност как ми се получи възела колеги :

На плетеното направих възелче да не се разплете нещо, а FC влакното към вирбела го свързах по по-прост начин - с малко клупче. Така се оказа най-здрав монтажа при теста с Дакела
Последиците от подводните камъни са тези :

Нащърбване и нарязване на флуорокарбоновия повод, което е по-добре,според мен, от същите последствия при брейда. На 3 пъти се наложи да прерязвам повода с по 15 см. Сложих си 1,20м. повод и не сгреших, че добавих 20 см. инженерен запас
По време на излета не успя да се зацепи нито един джиг, което ме учуди малко, че винаги поне по 1 си заминава. Само дето не успях да хвана някоя голяма риба за тест, но съм сигурен, че няма да има дертове.

На плетеното направих възелче да не се разплете нещо, а FC влакното към вирбела го свързах по по-прост начин - с малко клупче. Така се оказа най-здрав монтажа при теста с Дакела

Последиците от подводните камъни са тези :

Нащърбване и нарязване на флуорокарбоновия повод, което е по-добре,според мен, от същите последствия при брейда. На 3 пъти се наложи да прерязвам повода с по 15 см. Сложих си 1,20м. повод и не сгреших, че добавих 20 см. инженерен запас

-
- Модератор
А защо не използвате металния повод ? Не е ли рисковано при атака на щука ?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Щото се разказва играта на чуствителноста на цялата линия во имя презастраховането .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Е, чак да нямаш късане... При закачка и пълна липса на откачка откъде късаш?gergi762 написа: Ето този имаш в предвид.И аз го ползвам винаги за вирбели,карабинки и прочее и до сега нямам късане на възела
http://www.leadertec.com/tipsandtechniq ... ilene.html
Този възел съм го ползвал при стандартен брейд и не ми е направил няКво особено впечатление като издръжливост. С нанофила не съм се сетил досега да го пробвам...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Къса се влакното,но не на възела,да не си помислиш че възела заздравява цялото влакно няксиVid написа:Е, чак да нямаш късане... При закачка и пълна липса на откачка откъде късаш?gergi762 написа: Ето този имаш в предвид.И аз го ползвам винаги за вирбели,карабинки и прочее и до сега нямам късане на възела
Този възел съм го ползвал при стандартен брейд и не ми е направил няКво особено впечатление като издръжливост. С нанофила не съм се сетил досега да го пробвам...

Остави само стъпки
- Vid
- кандидат преподавател
Явно си говорим на различни езици. Въобше не мисля това, а точно обратното, което и показва практиката ми. Искам да ти кажа, че най слабото звено на един брейд е точно възела и то винаги се къса точно там. В много, много редки случаи може да се скъса по нагоре по линията и то ако е компрометирано от някви подводни или надводни наранявания. В редките си случаи, когато съм късал влакно не при възела, а другаде е кога съм ползвал т.н. безвъзлов монтаж...gergi762 написа:Къса се влакното,но не на възела,да не си помислиш че възела заздравява цялото влакно няксиVid написа:Е, чак да нямаш късане... При закачка и пълна липса на откачка откъде късаш?gergi762 написа: Ето този имаш в предвид.И аз го ползвам винаги за вирбели,карабинки и прочее и до сега нямам късане на възела
Като извод, мога да кажа, че съм пробвал почти всички известни възли и в крайна сметка основно ползвам стандартния Паломар - най е лесен за връзване и не отстъпва на останалите възли. (последното си е ама съвсем лично мнение и никой не ангажирам с него).
Сенека
Сенека
- Vid
- кандидат преподавател
Е, тъй като темата е много актуална в сезона в който сме си, да добавя още нещо, преди да си легна при жената, която вече спи и ме чака..., предполагам и се надявам де

Продължавам да си мисля, риболова на джиг е най голямото майсторство в риболова с изкуствени примамки, където изключая привилегията която дават добрите такъми, голямото майсторство се заключава основно в задвъдичното устройство... За разлика от стандартния риболов с воблери и блесни, при който като няма риба, сменяме местоположението си и я търсим..., и при който ползвайки "твърди пръчки" рибата в повечето случаи се самозасича, тук риболова е по статичен, по тегав, т.е. правим 10 шева на едно място и на 11-тия рибата удря..., това предполагам е щото е много неактивна поради студената вода и примамката трябва да и мине пред устата и.... При това ударите са доста мимолетни и незабележими, ама дори и тези си мимолетни удари ги правят дори големите сулки, затова казвам, че задвъдичното устройство е важно и по скоро търпението което хвърляме в този риболов, и голямата си част от риболова се заключава в усета на "задвъдичното устройство" да усети и реализира тези удари...
Пак подчертавам, освен това че, е важен и качествения и чувствителен такъм..., но на по високо място стои задвъдичното устройство, тук майсторството се трупа с опита и проба-грешка, а не с четенето във форума, убеден съм в това....

Продължавам да си мисля, риболова на джиг е най голямото майсторство в риболова с изкуствени примамки, където изключая привилегията която дават добрите такъми, голямото майсторство се заключава основно в задвъдичното устройство... За разлика от стандартния риболов с воблери и блесни, при който като няма риба, сменяме местоположението си и я търсим..., и при който ползвайки "твърди пръчки" рибата в повечето случаи се самозасича, тук риболова е по статичен, по тегав, т.е. правим 10 шева на едно място и на 11-тия рибата удря..., това предполагам е щото е много неактивна поради студената вода и примамката трябва да и мине пред устата и.... При това ударите са доста мимолетни и незабележими, ама дори и тези си мимолетни удари ги правят дори големите сулки, затова казвам, че задвъдичното устройство е важно и по скоро търпението което хвърляме в този риболов, и голямата си част от риболова се заключава в усета на "задвъдичното устройство" да усети и реализира тези удари...
Пак подчертавам, освен това че, е важен и качествения и чувствителен такъм..., но на по високо място стои задвъдичното устройство, тук майсторството се трупа с опита и проба-грешка, а не с четенето във форума, убеден съм в това....
Сенека
Сенека
Престанете да пускате линкове към клипове и торенти!
Темата е за споделяне на ЛИЧЕН ОПИТ И ЗНАНИЯ, след като сме гледали филми, чели книги и проверили на водоема наученото.
Във форума е пълно с теми за риболовни филми, да не говорим за хилядите клипове из нета. Достатъчно е да се ползва търсачката.
Темата е за споделяне на ЛИЧЕН ОПИТ И ЗНАНИЯ, след като сме гледали филми, чели книги и проверили на водоема наученото.
Във форума е пълно с теми за риболовни филми, да не говорим за хилядите клипове из нета. Достатъчно е да се ползва търсачката.
Възможно ли е воденето на туистер или шад само с офсетна кука без никакво утежнение, ако туистера/шада е 10 см. и дори с по-голяма дължина

- Sleepwalker_
- разбира нещата
Що да не е възможно? Само дето примамката трябва да я движиш по-скоро като воблер, все пак си има собствена игра. Това знам, че се практикува на плитки участъци с много водорасли. 

-
- вече хвърля и на тежко
Тези примамки май също спадат към категорията,сърбите сами си ги прават,и по техните форуми пишат,че са доста уловисти: http://www.google.bg/imgres?q=glavinjar ... ,s:0,i:115
Нещо като силиконова цикада ми прилича,вътре с утежнение и някои дори и с тракалки.Четох една тема,как ги правят в домашни условия,викат им Glavinjare.Някой пробвал ли е с успех с нещо такова да лови?
Нещо като силиконова цикада ми прилича,вътре с утежнение и някои дори и с тракалки.Четох една тема,как ги правят в домашни условия,викат им Glavinjare.Някой пробвал ли е с успех с нещо такова да лови?
Именно! Вчера на Марица спонтанно така ми влезе в главата тая мухЪ и идеята ми е точно за такъв водоем - нито ми трябва дистанция от (35-40)м, нито пък дълбочина.Sleepwalker_ написа:Що да не е възможно? Само дето примамката трябва да я движиш по-скоро като воблер, все пак си има собствена игра. Това знам, че се практикува на плитки участъци с много водорасли.

- Sleepwalker_
- разбира нещата
Аз като съм пробвал (макар и много малко), силиконът се движи нормално, не се върти, а опашката му играе без проблем. Предполагам, че и от самия силикон зависи де.JettroniX написа:Именно! Вчера на Марица спонтанно така ми влезе в главата тая мухЪ и идеята ми е точно за такъв водоем - нито ми трябва дистанция от (35-40)м, нито пък дълбочина.Sleepwalker_ написа:Що да не е възможно? Само дето примамката трябва да я движиш по-скоро като воблер, все пак си има собствена игра. Това знам, че се практикува на плитки участъци с много водорасли.Само цвета и движението на силикона, но дали ще се движи нормално или ще се върти като пияна перка.
![]()

-
- научил се да хвърля
Пробвал е , лови си много добреvdo написа:Тези примамки май също спадат към категорията,сърбите сами си ги прават,и по техните форуми пишат,че са доста уловисти: http://www.google.bg/imgres?q=glavinjar ... ,s:0,i:115

-
- вече хвърля и на тежко
zampo написа:
Пробвал е , лови си много добре![]()