Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Подводен раздел
 Подводен раздел

Подводен риболов
 Подводен риболов

Подводен риболов
 Подводен риболов

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Подводен раздел
 Подводен раздел

Подводен риболов
 Подводен риболов

Подводен риболов
 Подводен риболов

Съвети за начинаещи гмуркачи
Модератор: nkolev66
Re: Съвети за начинаещи гмуркачи
- а може и тук да намериш нещо полезно за връзката : каяк - гмуркане :minch написа:Аз съм от начинаещите и искам да попитам колегите, които ползват надуваеми каяци при гмуркане, как точно се качват и слизат от водата. Моля за извинение, ако въпроса ми ви се стори тъп.
http://bulti.forumn.org/t7-topic
- чети да видиш , как съм ходил с каяка да гмуркам на Св. Иван - оборудване и т.н.

....и още - показаната  в клипа на Доктора , котва е абсолютно неподходяща за каяк ...качването в каяк от вода  - показано от него е тоже неправилно - Докито го прави на плитко , стъпал на дъното по камъните на Велека - пробвай в дълбокото ( без опора под себе  си ) и има да правиш оверкил след оверкил - демек да съ  въртиш кът разгонен тюлен - ще се преобръщаш непрекъснато ....правилното качване е : налазваш един от краищата и се придърпваш по корем напред и все по напред , някъде по средата го обкрачваш , мушкаш гъзъ в седалката и после наместваш краката напред - пробвано е от мен във вода доста по дълбока от кръста ...инак  Докито е прав за пробите и другите неща  - проби му е майката ....

- express.servise
- научил се да хвърля 
Този каяк ми се струва малко тъничък .Няма ли дасе скъса по камъните и мидите.Има едни по здрави http://sportdepot.bg/bg/product/kayak-2 ... etter.html  Дали са по добре?

- express.servise
- научил се да хвърля 
Ако си взема двуместен няма ли да е по удобно за да слгам екипировката ?.
http://www.toytownbg.com/?toy=10.4.4347
Удобно ли е това Чудо да се ходи до по вътрешни рифчета?Колко време трябва да си качиш екипировката и да мръднеш на 400м до следващото място?Предполагам че можеш само да свалиш баласта харпуна и плавниците и да гребеш така ?Може ли да се тегли като буй или няма мърдане?
Може ли да го носиш в колата полу-надут или трябва да го сгъваш всеки път?

http://www.toytownbg.com/?toy=10.4.4347
Удобно ли е това Чудо да се ходи до по вътрешни рифчета?Колко време трябва да си качиш екипировката и да мръднеш на 400м до следващото място?Предполагам че можеш само да свалиш баласта харпуна и плавниците и да гребеш така ?Може ли да се тегли като буй или няма мърдане?
Може ли да го носиш в колата полу-надут или трябва да го сгъваш всеки път?
Имам такъв http://sportdepot.bg/bg/product/aqua_ma ... etter.html . Честно казано от 3 години не съм го надувал изобщо. Надут е изключено да се носи на колата, дълъг е над 4 метра. Раздут пък заема целия багажник. Да се дърпа като буй си е чиста хамалогия. Да излизаш с него, особено при силен вятър си е чист хазарт. Особено ако трябва да гребеш няколко километра, след 4-5 часа гмуркане. Предпочитам да плувам няколко километра, отколкото да се нося като хвърчило по вятъра. Или каяк, или харпун. Комбинацията им обикновено е неудачна. ИМХО.

...Всичко зависи от това на  какви места ходиш - на някои места ходя с каяк и харпун и въдица , на други с лодка харпун и въдица ....колкото до пукането - не се пукат толкова лесно , пък и да го  пукнеш с течна гума на Бизон се лепи лесно ...

- express.servise
- научил се да хвърля 
Мерси  за съветите! Ще пробвам на пролет.  

...за същите пари има и малки лодки с транец дори , слагаш си и една малка моторетка отзад ( още малко кинти )  и си ти - па може и с  ел . ...и ставаш мобилен ...след това си намираш подробни морски карти , намираш къде има плитчини и рифове и никой няма да ти диша във врата ...после си купуваш и въдица ...и няма излизане от Морето ....

- express.servise
- научил се да хвърля 
Имам лодка 3,5м но не съм  я ползвал никога .От една страна няма къде да я държа на центъра на варна (нямам гараж) от друга знам че без надежден и мощен двигател не се влиза в морето.За това седи на село.Лодката всява повече респект от каяка и другите лодкари спазват по голямо отстояние което може да се използва за гмуркане.
Тука идва въпроса какъв двигател е подходящ за 3,5 м гуменка с надуваем кил?
И дали ще мога да я свалям с жената от багажника на колата?

Тука идва въпроса какъв двигател е подходящ за 3,5 м гуменка с надуваем кил?

- 
				milen_ilchev
- научил се да хвърля 
Моята лока беше като твоята и вървеше с двигател 5 к.с. Двама човека около 10 км/ч. Когато бях сам излизаше на глисаж. Никакви ядове в лошо време и вятър. Нямаш ядове и с по-малък двигател. Просто ще вървиш по-бавно. Над 6-5 к.с. двигателите стават много тежки и за това моят избор навремето беше такъв.express.servise написа: Тука идва въпроса какъв двигател е подходящ за 3,5 м гуменка с надуваем кил?
- express.servise
- научил се да хвърля 
Аз си мисля за 10 до 15к.с. двутактов с дълъг  ботуш.Все пак е добре да глисира с двама човека и баласта и екипировката им.

- 
				milen_ilchev
- научил се да хвърля 
Че каква ти е транцевата дъска? Обикновенно за твоя размер лодка са за къс ботуш! Ако сложиш дълъг ефекта ще е негативен, а и по-трудно се пренася!

...и моята е с къс ботуш ...

Ако може някой да ми отговори на въпроса ,дали трябва да си измивам харпуна и плавниците с чиста вода у нас след гмуркане ,защото съм нов в харпунджийството и още се уча 
За неопрена , чорапи, маска и други ми е ясно .

За неопрена , чорапи, маска и други ми е ясно .
Май не си бил в казармата 
Всичко се измива със сладка вода след гмуркане. Задължително.

Всичко се измива със сладка вода след гмуркане. Задължително.