Питане относно пръчка за дъно.

Модератор: sapuna

Аватар
msotiroff
фен клуб-скобар

Питане относно пръчка за дъно.

Мнение от msotiroff »

Харесал съм си пръчката от снимката - Filstar 3,9m 3,5lbs на три части. Има я и във вариант 3,6м и 3,3м...
Ще се използва както за монтаж на пружина, така и само с тежест. Имам един телескоп за дъно Silstar с акция 50-150гр. и замята пружината мн добре, ама тия 3,5lbs нищо не ми говорят!!! В конвертора излиза, че 3,5либри са повече от 1,5кг :shock:
Иска ми се да си купя още две въдици за дъно и цената на тази Filstar-ка ми харесва, но не знам дали е подходяща за този вид риболов...!
Ако някой колега използва пръчка със сходни параметри, моля да сподели дали мога да я използвам за дъно и за пружина. Държа да отбележа, че съм любител и не вадя кой-знае какви чудовища, така че нямам големи изисквания към пръта, важното е да не се счупи при замятане на пълната пружина.
Ако пък предложите друга пръчка в този ценови диапазон /35-45лв/ още по - добре...
Благодаря предварително.

П.С.: На снимката има изобразена и макара, но питането ми е само за пръчката...
Изображение
Изображение
Аватар
akoto13
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Питане относно пръчка за дъно.

Мнение от akoto13 »

За шаранджийските пръчки, тестът на изхвърляне традиционно се посочва в либри вместо в грамове. Определението в либри съответства на тежестта, необходима да огъне върха на пръчката точно на 90 градуса надолу, когато я държим хоризонтално. Можем да определим максималната тежест на изхвърляне в грамове като посочената стойност за тежестта на тестовата крива /примерно 2 lb х 453.6 = 907.2 гр/ разделим на 16, тоест пръчка с тестова крива 2 либри има максимална тежест на изхвърляне 56.7 грама.

Ето ти едно цитатче за придобиване на представа.Като си сметнеш за твойта,ще разбереш,че става за каквото искаш.
На вратата пише: "ЖЕНИ". Влизам и гледам - тоалетна!
Аватар
pasator
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pasator »

Върхова Акция:
С новите , високомодулни карбонови материали е възможно да се изработят финни , чувствени и здрави върхове на прътите. Това им придава активна акция при замятане, която позволява изхвърляне на фантастична далечина с голяма точност. С тази акция засичането се извършва винаги своевременно. Най-правилната акция за спинингов риболов.

Междинна Акция (средна параболична):
Частични укрепвания на ставките водят до постигане на средна акция, която дава възможност за работа на горните две трети от дължината на пръчката.Идеална акция за риболов на тежко при далечни и точни замятания.

Цялостна Акция (параболична):
Чрез комбинация на различни карбонови материали или фибростъклени, келвари и други се постига акция, която задейства пръта по цялата ми дължина. Така параболичната акция противопоставя цялата си сила на пръта срещу рибата. Перфектна акция за риболов на едри екземпляри - шаран,щука,сом

Либри към грамове в акциите на въдичарските пръти.
1 1/4lbs - 10-40g.
1 1/2lbs - 15-45g.
1 3/4lbs - 20-50g.
2 lbs - 30-70g.
2 1/4lbs - 35-75g.
2 1/2lbs - 48-85g.
2 3/4lbs - 50-100g.
3 lbs - 60-110g.
3 1/4lbs - 65-115g.
3 1/2lbs - 70-120g.
3 3/4lbs - 75-130g.
4 lbs - 80-140g.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

Аз мисля че ще ти върши идеална работа за пружината тази пръчка...
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
msotiroff
фен клуб-скобар

Мнение от msotiroff »

Хмм... сега като се поразрових из он-лайн магазините виждам телескопи със същите параметри, че и по - добри, но на почти двойно по - ниска цена... Не мога да разбера къде е уловката!!!
Изображение
Аватар
pasator
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pasator »

msotiroff написа:Хмм... сега като се поразрових из он-лайн магазините виждам телескопи със същите параметри, че и по - добри, но на почти двойно по - ниска цена... Не мога да разбера къде е уловката!!!
Ами то има телескопи с акция 150-300 грама за по 30 лева колега,ама зависи ти какво търсиш.Аз имам и руски телескоп от едновремешните и с него и пълни бирени бутилки може да мяташ,но всичко е въпрос на вкус :D
vanko4at
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanko4at »

Еее а аз като имам 4.20 м прът с тест 100 - 250 гр колко либри излиза според горните указания ? И за какво може да се използва такъв прът ? За прехвърляне на пълни бирени бутилки от единия на другия бряг ли :mrgreen:
Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.

http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

vanko4at написа:Еее а аз като имам 4.20 м прът с тест 100 - 250 гр колко либри излиза според горните указания ? И за какво може да се използва такъв прът ? За прехвърляне на пълни бирени бутилки от единия на другия бряг ли :mrgreen:
:drinkers: :drinkers: :drinkers: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
pasator
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pasator »

vanko4at написа:Еее а аз като имам 4.20 м прът с тест 100 - 250 гр колко либри излиза според горните указания ? И за какво може да се използва такъв прът ? За прехвърляне на пълни бирени бутилки от единия на другия бряг ли :mrgreen:
Горните указания са за карбонови шаранджийски пръчки колега

1. АКЦИЯ=ACTION /в превод - "действие"/ - или в коя част пръчката се огъва при прилагане на определена сила - "POWER".
Според определението на St.Croix:
"The "action" of a rod is determined by where a rod flexes along the blank. Faster action rods flex mostly near the tip. Moderate action rods flex more near the middle of the blank. Slower action rods flex down into the butt section."
С две думи, пръчките с бърза акция се огъват предимно близо до върха, а тези с бавна такава - близо до дръжката.
Изображение Изображение
Първата схемичка е от Германския Sportex, втората още по-прецизна от Американската St.Croix
В България са най-често срещани.
- "X-FAST" и "FAST PLUS" наричани "върхова акция" или неправилно "много бърз строй"
- "FAST" и "MODERATE FAST" като "бърза акция" или "полупараболична акция" и неправилно "бърз строй".
- "MODERATE" и "SLOW" като "параболична акция"

2. СТРОЙ=POWER /в превод - "сила"/ - или какъв натиск е необходим за да се огъне пръчката.
Според определението на St.Croix:
"The "power" of a rod refers to how much pressure it takes to flex the rod. Different rod powers are engineered to efficiently handle a certain range of lure weights and line sizes. To select a rod power that will perform best for you, simply narrow your choices to rods designed to cast the weight of lures — and sizes of lines — you’ll fish with most often. It’s that simple."
UL - Ultra Light
L - Light
ML - Medium Light
M - Medium
MH - Medium Heavy
H - Heavy
XH - Extra Heavy
В определението се посочва, че пръчките с различна "POWER" са построени така, че ефективно да работят с определен теглови обхват примамки и размер влакна. От тук следва, че тестът на изхвърляне и размера на влакната е пряко свързан със строя на пръчката, а не с акцията.

3. Особености в терминологията при шаранджийските пръти.
Според определението на Sportex:
Casting weight, Test curve:
"For carp rods the casting weight is traditionally stated in lb instead of in gram. The lb specification corresponds
with the weight which is necessary in order to bend the tip of a rod held horizontally downwards exactly at 90°. You can determine the maximum casting weight in gram by multiplying the specified test curve weight (e. g. 2 lb) with 453.6 (907.2) and dividing it by 16, i.e., a rod with a test curve of 2 lb has a maximum casting weight of 56.7 gram."
Или в превод: " За шаранджийските пръчки, тестът на изхвърляне традиционно се посочва в либри вместо в грамове. Определението в либри съответства на тежестта, необходима да огъне върха на пръчката точно на 90 градуса надолу, когато я държим хоризонтално. Можем да определим максималната тежест на изхвърляне в грамове като посочената стойност за тежестта на тестовата крива /примерно 2 lb х 453.6 = 907.2 гр/ разделим на 16, тоест пръчка с тестова крива 2 либри има максимална тежест на изхвърляне 56.7 грама.
От тук става ясно, че при шаранджийските пръчки се посочва тежестта на тестовата крива, а не тежестта на изхвърляне.

П.п.Руският телескоп за който аз говоря въобще не се вписва в това описание
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

За много неща примерно захранване с ракета, мятане на маркер и мерене на дълбочина. :wink: Па и при мен се мотат едни Филстари с акция 100-300 :rolleyes: , тя па та колко ли либри се равнява... :lol:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

мое мнение:ако не търсиш голяма дистанция(над 50)и използваш за спирали и тем подобни,едно телескопче(200-300гр) или двуколенна на 2,5-2,7м(около 35лв) ще ти върши работа.има едни триколенни за около 35лв,3,6м 3лб-не са кой знай какви (малко твърди),ако не си взискателен и искаш дължина ,идеални
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
vanko4at
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanko4at »

Благодаря на всички колеги и за кратките и за обстойните отговори . Прочетох много и разбрах много , за което покорно благодаря . Само не разбрах най-важното - за какво мога да го използвам ? Ще добавя към описанието че е карбонов прът от четири секции , сравнително твърд , с бърза , върхова акция , седем или осем водача . Първия водач е широк и на около метър от макародържача . Дръжката е доста дълга .
Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.

http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

vanko4at написа:Благодаря на всички колеги и за кратките и за обстойните отговори . Прочетох много и разбрах много , за което покорно благодаря . Само не разбрах най-важното - за какво мога да го използвам ? Ще добавя към описанието че е карбонов прът от четири секции , сравнително твърд , с бърза , върхова акция , седем или осем водача . Първия водач е широк и на около метър от макародържача . Дръжката е доста дълга .
Че ако е тежък маай на дъно, като съобразяваш тежестите ако е лек и се държи лесно в ръка може да го ползваш за к`во се сетиш от плувка, през спининг та до мухарка :lol: :lol: :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
plamii
фен клуб-скобар

Мнение от plamii »

Комплект Universal Feeder 3.60 + Universal 30 цените са от 50 до 60 лв.
Изображение

The Best
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”