Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- der fuhrer
- новобранец
Re: Има ли гъбари?
Привет на всички и Честита Коледа!
Днес излизах уж за дрян за баницата.В крайна сметка освен дряна намерих доволно количество свежи шипки за чай.Това първо.
Второ-с пробиране успях да събера една чанта дърти масловки.Тук(гората в ниското над Карлово) валя само един сняг,който се заседя 4-5дена но слава Богу не им се е отразил зле на масловките.Леко са поомекнали,поразкишкали са се,но мисля че за сушене ще станат.Месото им от дъртост не е вече чисто бяло а леко е потъмняло,но мисля че става.Тия които бяха с много тъмно месо,червясалите,изгнилите и т.н. ги не брах естествено.Интересно че най-дъртите масловки въобще нямаха месо-само тръбички и кожа,явно се беше стопило някакси.При брането падна едно чупене на всяка гъба да я видя вътре как е,доста играчка но събрах една чанта що-годе читави де.Не са свежи гъби,но пред никакви и това е нещо.30декември е ебаси.
Сега идва големия проблем-дайте технология как да ги суша и кво да им мащам при сушенето?Масловки бера от трийсе и кусур годин но тая гъба така и никога не съм я сушил,а и по принцип не я харесвам на вкус ама нямаше други кой знае кви гъби за бране.Намерих някакви ситни дървесни-ярко жълтооранжеви-вероятно някаква припънка,но така и не ги разпознах какви са и ги оставих.Пак бяха на поне месец,щот съм ги виждал на същия дънер преди един месец.Припънки,пънчушки,много съм слаб откъм знания за тях и ги избягвам.Намерих и някакви пак ярко жълтооранжеви-доста ситни,растяха върху почвата много гъби на големи кичури от практически общо пънче,прилича на челядинката но не е.Вероятно е някаква гадост от рода Inocybe или подобните и също пропуснах.
И тук идва третия ми въпрос-

Тази гъба каква е?Намерих цяла чанта от нея.На мене ми прилича на кладница,и тук идва големия проблем че въобще не съм сигурен дали въпросната гъба е дървесна или расте върху почва,но по-скоро НЕ Е дървесна.Всичките екземпляри които намерих от нея са все с такава неправилна форма-не са кръгли,а са като ушенце.Цвета на снимките е излязъл малко по-тъмен отколкото е в действителност.В действителност цвета им е като на човешка кожа и е еднакъв и отгоре и отдолу на пластинките.Гъбите са едри-тая на снимката е ситна,но имаше едри почти като човешка длан.
Има една пътека за маунтин-байк в планината.Пътеката на едно място от ерозията е тръгнала да се свлича и са направили подпора от вертикално наредена стена от борови трупи.Точно под тази стена има жлеб между нея и земята и там ги намерих въпросните гъби на снимките.Бърках смело в дупката понеже се подаваха,а и вече е студ и нямаше опасност да ме клъвне някоя змия ако има в дупката.И понеже е темно в жлеба така и не можах да определя дали въпросните гъби растат от дървесината или от почвата,но 99% съм сигурен че растът от почвата.То се вижда и на снимката как има кал там дето е отскубнато на края на пънчето.Може ли кладница да израсте от пясък ако под него има дървесина гниеща и евентуално мицела да и се намира в пясъка,щото и това ми се върти като идея,колкото и налудничаво да звучи???Между другото и тези гъби на снимката също са дърти-преди един месец,когат ходих последно за сърнели пак си бяха там,но тогава не ги откъснах,а сега като вече сърнели няма посегнах на тях.Между другото пообиколих и за сърнели,щеше да е луд късмет ако бях намерил дори и една,но уви...
Гората в която ги намерих въпросните гъби от снимките е смесена с преобладаващо широколистни видове.
Ами това е-ще се радвам някой да помогне.
P.S.Докато кротко си брах дърти гъби покрай мене профучаха за два часа три огромни диви заека.
Днес излизах уж за дрян за баницата.В крайна сметка освен дряна намерих доволно количество свежи шипки за чай.Това първо.
Второ-с пробиране успях да събера една чанта дърти масловки.Тук(гората в ниското над Карлово) валя само един сняг,който се заседя 4-5дена но слава Богу не им се е отразил зле на масловките.Леко са поомекнали,поразкишкали са се,но мисля че за сушене ще станат.Месото им от дъртост не е вече чисто бяло а леко е потъмняло,но мисля че става.Тия които бяха с много тъмно месо,червясалите,изгнилите и т.н. ги не брах естествено.Интересно че най-дъртите масловки въобще нямаха месо-само тръбички и кожа,явно се беше стопило някакси.При брането падна едно чупене на всяка гъба да я видя вътре как е,доста играчка но събрах една чанта що-годе читави де.Не са свежи гъби,но пред никакви и това е нещо.30декември е ебаси.
Сега идва големия проблем-дайте технология как да ги суша и кво да им мащам при сушенето?Масловки бера от трийсе и кусур годин но тая гъба така и никога не съм я сушил,а и по принцип не я харесвам на вкус ама нямаше други кой знае кви гъби за бране.Намерих някакви ситни дървесни-ярко жълтооранжеви-вероятно някаква припънка,но така и не ги разпознах какви са и ги оставих.Пак бяха на поне месец,щот съм ги виждал на същия дънер преди един месец.Припънки,пънчушки,много съм слаб откъм знания за тях и ги избягвам.Намерих и някакви пак ярко жълтооранжеви-доста ситни,растяха върху почвата много гъби на големи кичури от практически общо пънче,прилича на челядинката но не е.Вероятно е някаква гадост от рода Inocybe или подобните и също пропуснах.
И тук идва третия ми въпрос-
Тази гъба каква е?Намерих цяла чанта от нея.На мене ми прилича на кладница,и тук идва големия проблем че въобще не съм сигурен дали въпросната гъба е дървесна или расте върху почва,но по-скоро НЕ Е дървесна.Всичките екземпляри които намерих от нея са все с такава неправилна форма-не са кръгли,а са като ушенце.Цвета на снимките е излязъл малко по-тъмен отколкото е в действителност.В действителност цвета им е като на човешка кожа и е еднакъв и отгоре и отдолу на пластинките.Гъбите са едри-тая на снимката е ситна,но имаше едри почти като човешка длан.
Има една пътека за маунтин-байк в планината.Пътеката на едно място от ерозията е тръгнала да се свлича и са направили подпора от вертикално наредена стена от борови трупи.Точно под тази стена има жлеб между нея и земята и там ги намерих въпросните гъби на снимките.Бърках смело в дупката понеже се подаваха,а и вече е студ и нямаше опасност да ме клъвне някоя змия ако има в дупката.И понеже е темно в жлеба така и не можах да определя дали въпросните гъби растат от дървесината или от почвата,но 99% съм сигурен че растът от почвата.То се вижда и на снимката как има кал там дето е отскубнато на края на пънчето.Може ли кладница да израсте от пясък ако под него има дървесина гниеща и евентуално мицела да и се намира в пясъка,щото и това ми се върти като идея,колкото и налудничаво да звучи???Между другото и тези гъби на снимката също са дърти-преди един месец,когат ходих последно за сърнели пак си бяха там,но тогава не ги откъснах,а сега като вече сърнели няма посегнах на тях.Между другото пообиколих и за сърнели,щеше да е луд късмет ако бях намерил дори и една,но уви...
Гората в която ги намерих въпросните гъби от снимките е смесена с преобладаващо широколистни видове.
Ами това е-ще се радвам някой да помогне.
P.S.Докато кротко си брах дърти гъби покрай мене профучаха за два часа три огромни диви заека.

"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Димитър Талев
Pleurotus cornucopiae ?
- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Вчера реших да открия сезона на гъбите за 2013г. След кратка разходка намерих няколко стари дървета на които имаше пораснала кланица. Тъй като беше замръзнала се наложи да ползвам специален инструмент за бране на гъби или по скоро за изкъртване. Сега може да има ново значение на ` да берем гъби` да изкъртим гъби да изчукаме гъби и т-н. Честита Нова Година на всички!!! Снимки в галерията пак не мога да ги сложа тук.
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Encho-master написа:Вчера реших да открия сезона на гъбите за 2013г. След кратка разходка намерих няколко стари дървета на които имаше пораснала кланица. Тъй като беше замръзнала се наложи да ползвам специален инструмент за бране на гъби или по скоро за изкъртване. Сега може да има ново значение на ` да берем гъби` да изкъртим гъби да изчукаме гъби и т-н. Честита Нова Година на всички!!! Снимки в галерията пак не мога да ги сложа тук.
Бързай бавно.
-
- разбира нещата
Как се готвят тези дървесни гъби колеги ?? Дайте някъква рецепта и споделете впечатленията за вкусувите качества
Също така самата гъба има ли си двойник ???

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Браво на колегите, които и зимата, и студа не може да ги спре
!
А и аз съм любопитен, дали замръзналите гъби са запазили вкусовите си качества ?
Купувал съм диворастяща кладница от пазари през зимата, но никога не е била замръзнала.
Верно, че инстументите за бране на гъби през зимата са много впечатляващи
!

А и аз съм любопитен, дали замръзналите гъби са запазили вкусовите си качества ?
Купувал съм диворастяща кладница от пазари през зимата, но никога не е била замръзнала.
Верно, че инстументите за бране на гъби през зимата са много впечатляващи

- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Вкусовите качества са добри като на прясна гъба няма разлика. А кладницата най хубава е маринована! Панирана също е много добре. Мое мнение..
- Диканаров
- кандидат преподавател
Кладницата е подходяща за всякаква обработка и е с отлични вкусови качества! Това,че е замръзнала не и се отразява! Много колеги така и я запазват във фризера за дълго. Много я харесвам на туршия , като се реди ред кълцано зеле с целина, ред рязани гъби, пак зеле и т.н. до запълване на буркана! Залива се с 3.5% морски разсол! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Тези дървесни гъби не са ли отровни
ЧНГ, колеги!
Да сте живи и здрави и много гъби през годината!
Гледам вече някои колеги са открили сезона. Поздравления!
Да сте живи и здрави и много гъби през годината!
Гледам вече някои колеги са открили сезона. Поздравления!
Диканаров е отговорил изчерпателно,кладницата няма двойник и расте през зимата на плюсови температури.Брал съм замръзнали гъби и няма проблеми,дори изчукани са превъзходни.
Колеги гъбари, може ли да помоля за един съвет?
Тъй като сега е зима и гъбите са тук-там само за избрани специалисти (за което им завиждам) и малко е скучно .
Та - има ли смисъл от един блог, който се опитвам да направя?
Всеки съвет е добре дошъл. Дори и отрицателен.
http://bgbul.blogspot.com - тук се опитвам да направя нещичко. Има ли смисъл или не?
Ясно е, че аз трудно ще определя.
Няма никаква финансова или друга изгода за мен. Просто приятни мигове с любими неща.
Тъй като сега е зима и гъбите са тук-там само за избрани специалисти (за което им завиждам) и малко е скучно .
http://bgbul.blogspot.com - тук се опитвам да направя нещичко. Има ли смисъл или не?
Няма никаква финансова или друга изгода за мен. Просто приятни мигове с любими неща.
- кирил великий
- разбира нещата
Непременно направете такъв блог. В моя блог, който е повече за политологически и международно-политически въпроси, написах една статия срещу една глупава книга за гъбите. http://kirilshopov.blogspot.com/search? ... results=60 И тази статия беше посетена с над 20 000 влизания. Също и статиите с кулинарни рецепти за приготвяне на гъби. Вие разбирате от гъби, и това, че ще си представяте знанията в блог, е много полезно за начинаещи гъбари, а и за хора като мен, които берат гъби от деца!bgbul написа: http://bgbul.blogspot.com - тук се опитвам да направя нещичко. Има ли смисъл или не?
-
- ще става разбирач
Сиастематизирани знания не едно място, предложени от човек с опит винаги са полезни. Така, че аз не виждам защо неbgbul написа:Колеги гъбари, може ли да помоля за един съвет?

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Отдавна трябваше да го направиш!bgbul написа:....Та - има ли смисъл от един блог, който се опитвам да направя?
....http://bgbul.blogspot.com ...
Веднага включих твоя блог в "Предпочитани".
Ще чета с интерес.