Измерване на дълбочина при риболов на река.

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Mortimar
новобранец
новобранец

Измерване на дълбочина при риболов на река.

Мнение от Mortimar »

Здравейте колеги преди две седмици отидох на риболов на една непозната река, и както си му е реда почнах да хвърлям да си премеря дълбочината. Като не много запознат в този риболов започнах както си мисля, че е става номера, правя изтичане ако не ми закачи куката/отежнението/ на дъното увеличавам дълбочината и така докато утежнението ми започне да закача дъното. Предполагам така се прави?
Имам и друг въпрос при риболова на река като изтичам плувката се е наклонила по посока обратно на течението това значи :
1. Плувката е лека за това течение?
2. Плувката е тежка за течението ?
И другият вариант когато плувката е полегна по посока на течението, тук пак са двата изброени по горе случая.
Имам няколко въпроса първият е за измерване на дълбочината и при правилно измерена дълбочина как трябва да стои плувката и когато плувката е наклонена по един от двата описани начина какво значи.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Измерване на дълбочина при риболов на река.

Мнение от INCUBUS »

И двата ти въпроса нямат нищо общо с накланянето на плувката обратно на течението-това се случва,когато ти е натегнат контакта с пръчката и влакното към плувката-т.е.,правиш "презадържане".Когато "дълбочината"не ти е точна,плувката започва да полягва с антена в посока на течението и да се потапя,тъй като куката със стръвта,а най-вероятно и утежнението ти ,започват да задират по дъното.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Mortimar написа:..............................
Имам няколко въпроса първият е за измерване на дълбочината и при правилно измерена дълбочина как трябва да стои плувката ..........................
Меренето на дълбочина на ряка си е бая зорна работа особено кога ти е много ръбато дъното и има много камънаци, дупки закачки и всичко останало. Тогава и да си скъсаш задните части, линията ти няма да върви равно. Хубаво е кога дъното е песъчливо, чисто и равно/идеален вариант/. Първо си сложи минимална дълбочина и си утежни линията, така че да стърчи само антената, после започваш постепенно да увеличаваш дълбочината и си търсиш такава на мястото, къде смяташ да ловиш инак не ти ли е чисто дъното на няколко метра по долу или по горе плувката ти или ще изплува/малка дълбочина/ или ще потъва, фалшиво кълване/голяма дълбочина/. Изобщо всичко си зависи от мястото и вида риба. Ако е уклей за къв чемер ти е голяма дълбочина...търси я на повърхността га е жега. Костура също дип не се навира много в дълбокото, кога тръгне да напада...
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
levak_pld
новобранец
новобранец

Мнение от levak_pld »

Mortimar написа:Здравейте колеги преди две седмици отидох на риболов на една непозната река, и както си му е реда почнах да хвърлям да си премеря дълбочината. Като не много запознат в този риболов започнах както си мисля, че е става номера, правя изтичане ако не ми закачи куката/отежнението/ на дъното увеличавам дълбочината и така докато утежнението ми започне да закача дъното. Предполагам така се прави?
Имам и друг въпрос при риболова на река като изтичам плувката се е наклонила по посока обратно на течението това значи :
И другият вариант когато плувката е полегна по посока на течението, тук пак са двата изброени по горе случая.
Имам няколко въпроса първият е за измерване на дълбочината и при правилно измерена дълбочина как трябва да стои плувката и когато плувката е наклонена по един от двата описани начина какво значи.
Здравей! Има само един реален начин да си измериш дълбочината в облавяния от теб участък на реката: вземаш си щеката (най-добре да е 16м - горе-долу толкова е средната дистанция при риболов на река), разпъваш я на максималната дължина (или колкото ти е дистанцията на ловене), слагаш горе на линията една плувка за ориентир, а долу на куката една сонда - и почваш да ходиш по брега с разпънатата щека и да мериш през 20 см колко е дълбоко в периметъра, който ще облавяш. Записваш си на листче резултатите от измерванията и после обобщаваш събраните данни и съставяш "карта" на облавяния от теб дънен участък (на съответната дистанция). После си маркираш влакното на макарата за хвърляне именно на тази дистанция (всъщност дори малко по-навътре, предвид това, че плувката се "придърпва" към теб, в следствие на задържането при изтичане.
Това е единственият начин да измериш (относително)точно дълбочината. А ако нямаш щека или не ти се занимава с глупости, просто правиш като всички останали - хвърляш няколко пъти на някаква предполагаема дълбочина (добре е от по-плитко към по-дълбоко, за да не закачиш още от първия път) и после коригираш спрямо това, което ти показва плувката: ако си дълбоко се накланя по посока на течението, ако си плитко (и плувката е добре утежнена) започва да се "дави". Правиш корекции до момента в който нацелиш дълбочината - имай пред вид, че това е относително - понякога рибите вземат над дъното, друг път на влачене(суркане), трети път на влачене със задържане(още известно като "крачене"), на полу-влачене (това става с по-дълга верижка от малки сачми, т.нар. "лази буба"(на жаргон)) и т.н. Така че най-добре следвай инстинкта си - практиката е най-добрият учител в риболова.
Ohne Fleiß - kein Preis! No pain - no gain!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

На река със сонда се мери трудно,особено за начинаещи/освен ако си с 16м. щека :lol: /за целта започваш да изтичаш и следиш поведението на плувката,започне ли да полягва напред намаляваш по малко дълбочината.С една дума труден за рисуване,иска малко усет.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Е това мерене на дълбочината с щека не струва ли малко доста? :lol:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

miro253 написа:Е това мерене на дълбочината с щека не струва ли малко доста? :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: Kak ще е скъпо,на мен ми пречи само ходенето по брега с тая гьостерица да си меря дълбочината,мани ами нося и моторната резачка да си разчиствам пътя :lol: :lol:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
gevrek
фен клуб-скобар

Мнение от gevrek »

levak_pld написа:, ако си плитко (и плувката е добре утежнена) започва да се "дави".
E това малко не го разбирам. Не трябва ли да изтича с права антена, а да се дави ако е преутежнена?
levak_pld
новобранец
новобранец

Мнение от levak_pld »

gevrek написа:
levak_pld написа:, ако си плитко (и плувката е добре утежнена) започва да се "дави".
E това малко не го разбирам. Не трябва ли да изтича с права антена, а да се дави ако е преутежнена?
та
В началото на риболова, докато "опипвам почвата" винаги утежнявам плувката почти догоре (само 1/3 от антената се показва в спокойна вода), след което, след като вече съм разузнал дъното и настроил дълбочината - махам една малка сачма от утежнението.
Ohne Fleiß - kein Preis! No pain - no gain!
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

butnik написа:
miro253 написа:Е това мерене на дълбочината с щека не струва ли малко доста? :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: Kak ще е скъпо,на мен ми пречи само ходенето по брега с тая гьостерица да си меря дълбочината,мани ами нося и моторната резачка да си разчиствам пътя :lol: :lol:
А аз съм с водолазен костюм и рулетка :lol: . Хитро, а? :lol:

Извинявам се на колегата за спама. Малко веселба да става.

Аз си меря дъното по най-бабешкия начин. Болото ми е 6м. и майтапа на страна наистина го ползвам в началото като щека със сонда пред мен. Това го взимам само за ориентир и после започвам да изтичам по-навътре, по-надолу, около другия бряг /някой път излизам и на него :lol: / и където ми хареса там храня.

Веднъж като бях в магазина на Ивайло Христов. Говорихме, говорихме какви ли не приказки. Понапазарувах си и накрая той ми вика "И най-важно е да я има рибата" :lol: .
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

levak_pld написа:
Mortimar написа:Здравейте колеги преди две седмици отидох на риболов на една непозната река, и както си му е реда почнах да хвърлям да си премеря дълбочината. Като не много запознат в този риболов започнах както си мисля, че е става номера, правя изтичане ако не ми закачи куката/отежнението/ на дъното увеличавам дълбочината и така докато утежнението ми започне да закача дъното. Предполагам така се прави?
Имам няколко въпроса първият е за измерване на дълбочината и при правилно измерена дълбочина как трябва да стои плувката и когато плувката е наклонена по един от двата описани начина какво значи.[/quote

Здравей! Има само един реален начин да си измериш дълбочината в облавяния от теб участък на реката: вземаш си щеката (най-добре да е 16м - горе-долу толкова е средната дистанция при риболов на река), разпъваш я на максималната дължина (или колкото ти е дистанцията на ловене), слагаш горе на линията една плувка за ориентир, а долу на куката една сонда - и почваш да ходиш по брега с разпънатата щека и да мериш през 20 см колко е дълбоко в периметъра, който ще облавяш. Записваш си на листче резултатите от измерванията и после обобщаваш събраните данни и съставяш "карта" на облавяния от теб дънен участък (на съответната дистанция). После си маркираш влакното на макарата за хвърляне именно на тази дистанция (всъщност дори малко по-навътре, предвид това, че плувката се "придърпва" към теб, в следствие на задържането при изтичане.
Това е единственият начин да измериш (относително)точно дълбочината. А ако нямаш щека или не ти се занимава с глупости, просто правиш като всички останали - хвърляш няколко пъти на някаква предполагаема дълбочина (добре е от по-плитко към по-дълбоко, за да не закачиш още от първия път) и после коригираш спрямо това, което ти показва плувката: ако си дълбоко се накланя по посока на течението, ако си плитко (и плувката е добре утежнена) започва да се "дави". Правиш корекции до момента в който нацелиш дълбочината - имай пред вид, че това е относително - понякога рибите вземат над дъното, друг път на влачене(суркане), трети път на влачене със задържане(още известно като "крачене"), на полу-влачене (това става с по-дълга верижка от малки сачми, т.нар. "лази буба"(на жаргон)) и т.н. Така че най-добре следвай инстинкта си - практиката е най-добрият учител в риболова.
тва с 16 метра беше най голямата глупост която съм чел в тоя форум-фактически носи си щека и си мери дъното па от немай къде вече пробвай и стандартното -колега не всеки лови на щеки -има и болонези,има и директни дето мачкат :wink:
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Що бе, ти не си ли носиш щека и тефтер за измерване на дълбочината. :lol: :lol: :lol:

Вир 100 метра са ти 500 записа, за 3 дни си готов с информацията :D
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

:D :D :D :D :D и шнорхел
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

А не може ли направо да натопим тая тояга от 16 метра във водата и докъдето ни се намокри тоягата и така го намираме дъното. Щото по-дълбоки реки от 16 метра май само Дунава, таквоз...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
IVP.
новобранец
новобранец

Мнение от IVP. »

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”