Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

До каква дълбочина ловите на стандартни плувки ?
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- разбира нещата
До каква дълбочина ловите на стандартни плувки ?
Здравейте колеги ,
Стана ми интересно да задам този въпрос тъй като забелязвам,че масово се ползват ваглери и слайдери при риболов на мач независимо,че дълбочината е дори 1 м.
Мое лично мнение е,че стандартната плувка си е по-чувствителна и доста по бързо пропада дежеста от подвижните. Все още не съм пробвал мач-а,но според мен до 2-2.5 м стандартната плувка си остава по добрия вариянт за риболов при положение,че мача е 4.20 +, е разбира се ако става въпрос за дълги разтояния влиза в игра ваглера.
Така или иначе,до сега не съм виждал никой с мач да мята със стандартна плувка
Ще се радвам да чуя мнение и съвети
Поздрави !
Стана ми интересно да задам този въпрос тъй като забелязвам,че масово се ползват ваглери и слайдери при риболов на мач независимо,че дълбочината е дори 1 м.
Мое лично мнение е,че стандартната плувка си е по-чувствителна и доста по бързо пропада дежеста от подвижните. Все още не съм пробвал мач-а,но според мен до 2-2.5 м стандартната плувка си остава по добрия вариянт за риболов при положение,че мача е 4.20 +, е разбира се ако става въпрос за дълги разтояния влиза в игра ваглера.
Така или иначе,до сега не съм виждал никой с мач да мята със стандартна плувка

Ще се радвам да чуя мнение и съвети

Поздрави !
Re: До каква дълбочина ловите на стандартни плувки ?
На мач в спокойна вода (езеро или язовир ) се лови с ваглери и слайдери по простата причина , че със стационарна плувка неможе да се осигури неподвижност на монтажа (при риболов на големи рибки - това в повечето случаи е важно)alankulu1987 написа:
........ доста по бързо пропада тежеста от подвижните. Все още не съм пробвал мач-а,но според мен до 2-2.5 м стандартната плувка си остава по добрия вариянт ......
Поздрави !

Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
-
- разбира нещата
Благодаря колега
Да разбирам ли,че и при малко дълбочина (до 2 метра ) и близка дистанция в рамките на 10-15 метра отново ловите с ваглер ??
На състезанието на Гребната база септември бях с 3.60 пръчка, и ловях със стандартна плувка 2 грама
при 2.5 м дълбочина и дължината на пръчката замятането вярно беше голямо предизвикателство,но се представих по-добре от доста хора които ловяха с ваглери и мачове
Вярно е,че като излезнеше вятър и ставаше ад,но и с ваглерите прибираха и сголбяваха щеката
Незнам ..... набил съм си на главата,че едно стандартно нежно перо до 2 грама е по добре от ваглер за малки дълбочини и близки разтояния и тва си му е
Може би мнението ще ми се промени след като започна да ловя с мача на пролет 

На състезанието на Гребната база септември бях с 3.60 пръчка, и ловях със стандартна плувка 2 грама

Вярно е,че като излезнеше вятър и ставаше ад,но и с ваглерите прибираха и сголбяваха щеката

Незнам ..... набил съм си на главата,че едно стандартно нежно перо до 2 грама е по добре от ваглер за малки дълбочини и близки разтояния и тва си му е

може биМоже би мнението ще ми се промени след като започна да ловя с мача на пролет

Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Да в тези условия ( а и не само) -ловя с фиксиран ваглерalankulu1987 написа:Благодаря колегаДа разбирам ли,че и при малко дълбочина (до 2 метра ) и близка дистанция в рамките на 10-15 метра отново ловите с ваглер ??

Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Предимството на ваглера, е че може да ловиш на големи дистанции и големи дълбочини с достатъчно чувствителен такъм. Когато си близо до брега естествено има по лесни начини за ловене като тези твоите 2гр. и т.н.
Пожелавам ти големи успехи напролет.
Пожелавам ти големи успехи напролет.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ами за кво ти е мач тогава,лови с телемач и забрави за ваглерите
Относно чувствителността на нормалната плувка спрямо ваглера грешиш и то.......Забравяш,че има ваглери тип стик които са с носимост до 0.3гр с тънки антени.И при наличие на вятър ,течение и други субективни фактори ваглера стои като закован,линията е потопена под вода и всичко си стои на място.Независимо от дълбочината с мач ловя само с ваглери с едно изключение-РЕКАТА
За да си готов на пролет ще трябва да изслушаш някоя лекция,да се снабдиш с читава мачова макара,потъващо влакно два размера,добре разцепени съчми от реномирана марка и разбира се ваглери.Избор на тия неща дал Господ,само е необходимо да попаднеш в правилните ръце за обработка и промиване на мозъка

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
Ицеее
На моя глава си взех тази макара и все още не съм я сложил на мача да видя как стои,но се надявам да пасне : http://www.bulit2000.com/formax-attract ... cle20899bg ( Вече имам 3 макари на Formax,тази е 4-тата и като цяло съм доста доволен от марката. За тази цена е екстра,но наистина не съм проверил баланса с мача как ще е ..... )
Относно марковите съчми + маркови корди ваглери от по 10-15 лв. бройката,за жалост нямам чак такива средства за отделяне за любимото ми хоби. Решил съм да заложа на потапяща корда Cralusso 0.18 или 0.20 и да си взема за поводи 0.12 и 0.14,като при наличието на по едри риби ще залагам на основното. Cralusso-то го взимам за 8 кинта от един магазин до Кауфланда в Тракия и е 150 метра. Имам много слайдери в колекцията които се надявам,че също ще ми свърша работа вместо скъпите ваглери. Колегите ми подариха и един ваглер 12 грама,който определено ще влиза в употрба доста често докато не отпътува свободно по вода
Това е за от брега
Повечето ми ходения за риба са на Антона,а там съм само с лодка,а от нея ловя именно с телемача 3.60 и други по-къси пръчки,поради простата причина,че дълга пръчка от лодка не е удобно и няма смисъл
Оххх
Ще я видим каква ще стане 

Относно марковите съчми + маркови корди ваглери от по 10-15 лв. бройката,за жалост нямам чак такива средства за отделяне за любимото ми хоби. Решил съм да заложа на потапяща корда Cralusso 0.18 или 0.20 и да си взема за поводи 0.12 и 0.14,като при наличието на по едри риби ще залагам на основното. Cralusso-то го взимам за 8 кинта от един магазин до Кауфланда в Тракия и е 150 метра. Имам много слайдери в колекцията които се надявам,че също ще ми свърша работа вместо скъпите ваглери. Колегите ми подариха и един ваглер 12 грама,който определено ще влиза в употрба доста често докато не отпътува свободно по вода

Оххх

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Това не е точната макара,ама карай другото на ЛС.
Едно влакно изкарва един сезон спокойно,а кутия с хубави съчми няколко,така,че инвестиция с 4-5 лв над предвидената си заслужава.Скапаното олово наранява влакното,не се местят добре съчмите при промяна на монтаж, не се подреждат в център по него при вадене на такъма тия съчми ,които не са в линия започват един нестинарски танц с нотки на Пайдушкото хоро и още ред гаднички неща,ама щом ще я караш по старому ОК.
Едно влакно изкарва един сезон спокойно,а кутия с хубави съчми няколко,така,че инвестиция с 4-5 лв над предвидената си заслужава.Скапаното олово наранява влакното,не се местят добре съчмите при промяна на монтаж, не се подреждат в център по него при вадене на такъма тия съчми ,които не са в линия започват един нестинарски танц с нотки на Пайдушкото хоро и още ред гаднички неща,ама щом ще я караш по старому ОК.
Последно промяна от butnik на Вто Яну 08, 2013 11:45 am, променено общо 1 път.
http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=63
При условие , че имаш 5 макари , що не си взе истинска мачова макара , като тази например . С плитката шпула реденето е много по-добро , а това повишава дистанцията . Щеше да ти е от полза , когато работиш с леки плувки . Освен това голямата плитка шпула позволява по -малко предавателно число , което повишава моща на макарата без да се губи от скороста на обиране на влакното . Задният аванс пък намаля времето за реакция в критичен момент .
При условие , че имаш 5 макари , що не си взе истинска мачова макара , като тази например . С плитката шпула реденето е много по-добро , а това повишава дистанцията . Щеше да ти е от полза , когато работиш с леки плувки . Освен това голямата плитка шпула позволява по -малко предавателно число , което повишава моща на макарата без да се губи от скороста на обиране на влакното . Задният аванс пък намаля времето за реакция в критичен момент .
-
- разбира нещата
Късно е вечеprodos написа:http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=63

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Тоше,имаш сериозна нужда от консултация,явно нищо не разбра от поста на колегата.Темата взима остър завой според мен,а какво е необходимо за мач риболова има достатъчно писано в раздела.Дано си разбрал,че е нужно да имаш ваглери след като темата беше за тях.
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
На стационарна плувка се лови с директни и щеки , което ще рече на близка дистанция , а до каква дълбочина зависи от това колко ти е дълга пръчката и релефа на водоема на дадената дължина 

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Като изключа когато ловя на река, стационарна плувка използвам пролетта за каракуда близо до папура и шавари,тъй като дълбочината е около 50-60см.и не мисля,че ваглер 30см.емного удачен за тази дълбочина.Но това е мое мнение.Недостатък е ако има вятър или течение,не може да стои закотвено както ваглера,тъй като не може да се потопи цялото влакно под водата.
-
- ще става разбирач
Колега,вслушай се в съветите на Бутника,и няма да сгрешиш.Имаш редкия шанс да те консултира елитен риболовец.Успех !!!
И падащата звезда е била изгряваща .