Стръв за амур

Модератор: Paublo_Eskobar

ribata92
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribata92 »

tihomir tanev написа:Здравейте, да кажите нещо за захранка за амур.Четох някаде за комбинация на домат,краставица и още нещо.Мисля да направя следващия път захранка със домати,краставици и някакво тесто.Оттам на топки вав фризера и така да се хварля.
Въпросът ми е дали е добра идея и какво да се слага на куката(може ли и на пружина)
а салатка ли ще правиш от домати и краставици? :) Иначе по темата аз го ловя на царевица,но най големия ми на Куклен(4,5кг) го хванах на бял червей странна работа..
То риба има ама водата е повече.
Аватар
HarryCarp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от HarryCarp »

Имам един приятел който преди 3-4 години на язавир Манастир /варненско/, беше хванал на няколко пъти амури по 3-4 кг. и то на блатен червей на кука №1.Сигурен съм, че не ме лъже. Хубавото беше че там нямаше много рак и му е правило удари и след два часа от замятането.
Kristiqn_Petrov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Kristiqn_Petrov »

Хидропрод!Купува се от агроаптеките струва 5-6 лева 500 милилитра е шишето накисваш царевицата и го слагаш 2-3 дни да ферментира но трябва да има отвор поне малко защото ферментацията е много силна и може да гръмне ако е в кофа примерно и не е отворена поне малко.Предупреждавам обаче че миризмата е непоносима :D :D :D
riboloveca x 3
новобранец
новобранец

Стръв за амур

Мнение от riboloveca x 3 »

Метода,който използвам е слдния: много леко олово 10-15гр.,което се нанизва на основното и тройна кука малка ном.10(монтажа е подвижно олово).За стръв използвам долната корица на хляб,която се изрязва с големина колкото кибритена кутия.Коричката се прорязва до средата и през прореза се прокарва влакното,като тройката се забива в твърдата страна на коричката.Този монтаж дава резултат на по плитки водоеми или места(около шавари).Тежестта фиксира коричката на едно място и вятъра не я отнася.При вятър и без да се придърпва постоянно коричката издържа минимум 48 часа на поврхността. Този начин на риболов е сезонен-от късната пролет до края на лятото,когато амура е на повърхността и около обреслите с растителност места.Често се случва коричката да бъде свалена от дребни рибки или водни кокошки,но се получава едва ли не естествено захранване.Вероятността стръвта да бъде атакувана от друг вид риба(особено шаран)също съществува,но тогава добре дошло.Не са необходими шпионки,защото наблюдението е пряко върху коричката.Кълването е бързо и много мощно,като дори се чува как амура засмуква стръвта(т.нар. "цокване") :) . От тук насетне кой както може........ :)
Какъвто рибаря,такъв и улова!!!
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Колега предлагам малко нестандартна стръв ,но много ефикасна.Черен дроб(пилешки) на куката,а за захранка кръв-може и дроб.Въпреки,че се води за вегетарианец белия амур си го хапва.Дробът не се държи много здраво на куката, затова е добре да е пресен-да не е замразяван. С малко опит нещата се получават.
Може да се очаква и удар на сом,шаран,едър клен.С царевица е по- чисто и по-лесно ,но когато не ще да кълве си заслужава труда да се намери кръв и малко дроб.
:!: През летните месеци кръвта да се пипа само с ръкавици :!:-опитно установено :shock: :(
НАСЛУКА на всички.
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

vladoto За пръв път чувам риболов на амур на пилешки дроб! Май както при шарана,при амура също след известно време се проявяват хищнически инстинкт но не съм много сигурен!
Изображение
Изображение
Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Livo »

Аз бях гледал в едно филмче как руснаците хранят амура в едни развъдници. Хвърлиха един наръч камъш, но само горната зелена част от растението (все едно листата му) и рибата се нахвърли като стадо овце на прясня люцерна. Преди това бях чувал, че може да се търси на бялата част от растението и дори съм опитвал, но нямах слука. Звучи логично това да е една добра стръв за рибата, тъй като при нас май във всички водоеми има камъш. Струва ми се обаче, че рибата вече се е понаучила да се храни с царевица понеже това се използва масово навсякъде за стръв и подхранка.
Обема на мозъка на обикновен рибар бил около 500 пъти по-голям от на рибата!
Е и какво от това?
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

На всякъде до сега съм го ловил на царевица от кутийка -по две или три зърна на жълта кука "Мустад" номер 9/10 , ако е на плувка обикновенно с легнала 20-30 см на дъното линия , ловил съм обяче и на "пропадане" Тук има един водом дето също косят тревата и им хвърлят да пасът :D
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Амура много рядко взима от дъното,това е заради начина на хрнене.Затова или на горна кука или с повдигач.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изтрих последните четири мнения!
Мисля,че се сещате защо!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk

Мнение от snegk »

Съжалявам,вината е в мене :oops:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

И аз съжалявам че влязох в "ялов" спор :oops:
Изображение
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

когато съм ходил на дунава съм ви/дал да го вадят на доматчета
но честно казано селото ми е на устието на искара и съм вадил и на червреи
е не мога да се похваля с големи трофеи но все пак :)

--------------------
ако иска6 да си 6тастлив за 1 ден напии се
ако иска6 за месеc о/ени се
ако иска6 за цял живот стани рибар
Аватар
fish slavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fish slavi »

Един пич от Видин ме светна как да направя монтажа за амур по Дунава. На обикновенна пружина, която е срязана по средата се "навърта" малко доматче. Куките са №4, вързани над пружината, на поводи. Забиват се в домата с жилото нагоре. Пипне ли амура, се ушива като гоблен. Монтажа е проверен!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

На тези домати се е ловяло навремето, когато вакуумната фабрика работеше и се изхвърляха много домати в реката.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”