Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я
Модератор: dantho.mihov
- Vid
- кандидат преподавател
За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я
Реших да пусна тая тема, щото вече съм възмутен от вСе простотии, де се изливат по всички медии. Та, би било интересно с оглед на многото потребители на форума, да видим настройката на някаква извадка на част от населението.
Подчертавам, че нямам нищо общо със социологически, политически и пр. звена и агенции.
В анкетата се допускат две мнения за тези които гласуват ЗА - да посочат за кое от по долу са: Козлодуй - Белене. (за първи път пускам такава анкета, моля ако нещо не е наред, модовете да го оправят)
И тук ще изразя личното си мнение: то е, че на настоящия етап втора ядрена централа, че и допълнителни мощности в Козлодуй не са ни нужни. Защото, населението на Б-я е толко колкото е в "среден европейски или хамерикански град" и продължава да намалява, поради което имаме достатъчно ресурс и сега и в бъдеще да го обезпечим с ел.енергия.
Икономика в страната няма (такава де, да потребява много енергоресурс) и няма тенденция и за в бъдеще да има такава в страната.
Всяка атомна централа крие огромен риск относно замърсяване на околната среда и риск за живота на хората, въпреки най модерните изисквания и стандарти. Да не забравяме "вчера" кВо стана с Токушима-Япония.
п.п. Тук искам да допълня, че този първи референдум е най голямата гавра с българския народ. Защо?
Първо: Защото се прави в най неподходящото време, няколко месеца преди да си иде настоящия кабинет. Та, каквото и решение за вземе народа, този кабинет нищо не може да направи, а новия ще каже - това не е било по наше време, референдума е манипулиран и пр..
Второ: Въпросът се свежда до голяма информираност, компетенция, претегляне на икономическите ползи или заплахи - какви и колко ще струва и колко може да се спечели или загуби от новия АЕЦ и пр.. и пр... Та това не е дискусия за баба и дядо от село, а само от специалисти в материята...
ВСЕ си мисля, че по добрия референдум е - да се разреши ли пушенето в закрити помещения- заведения (не учреждения) или не? Защото това касае всеки българин и всеки има категорично мнение за това. Ама, тъй като сме абсурдна държава, нормалното е да направим и първия си абсурден и безсмислен референдум
Подчертавам, че нямам нищо общо със социологически, политически и пр. звена и агенции.
В анкетата се допускат две мнения за тези които гласуват ЗА - да посочат за кое от по долу са: Козлодуй - Белене. (за първи път пускам такава анкета, моля ако нещо не е наред, модовете да го оправят)
И тук ще изразя личното си мнение: то е, че на настоящия етап втора ядрена централа, че и допълнителни мощности в Козлодуй не са ни нужни. Защото, населението на Б-я е толко колкото е в "среден европейски или хамерикански град" и продължава да намалява, поради което имаме достатъчно ресурс и сега и в бъдеще да го обезпечим с ел.енергия.
Икономика в страната няма (такава де, да потребява много енергоресурс) и няма тенденция и за в бъдеще да има такава в страната.
Всяка атомна централа крие огромен риск относно замърсяване на околната среда и риск за живота на хората, въпреки най модерните изисквания и стандарти. Да не забравяме "вчера" кВо стана с Токушима-Япония.
п.п. Тук искам да допълня, че този първи референдум е най голямата гавра с българския народ. Защо?
Първо: Защото се прави в най неподходящото време, няколко месеца преди да си иде настоящия кабинет. Та, каквото и решение за вземе народа, този кабинет нищо не може да направи, а новия ще каже - това не е било по наше време, референдума е манипулиран и пр..

Второ: Въпросът се свежда до голяма информираност, компетенция, претегляне на икономическите ползи или заплахи - какви и колко ще струва и колко може да се спечели или загуби от новия АЕЦ и пр.. и пр... Та това не е дискусия за баба и дядо от село, а само от специалисти в материята...
ВСЕ си мисля, че по добрия референдум е - да се разреши ли пушенето в закрити помещения- заведения (не учреждения) или не? Защото това касае всеки българин и всеки има категорично мнение за това. Ама, тъй като сме абсурдна държава, нормалното е да направим и първия си абсурден и безсмислен референдум

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- Модератор
Re: За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я
Това е много отговорна тема, по която не трябва да се спекулира и този въпрос трябва да се реши от експертите. Поради липса на достатъчно информация, за себе си не мога да направя информиран избор.Поради това, в деня на референдума ще отида на риболов.Надявам се този референдум да бъде обявен за недействителен поради недостатъчен брой подадени гласове.
- Vid
- кандидат преподавател
Те това е мнение... И аз се мисля дали да не направя това...dantho.mihov написа:Това е много отговорна тема, по която не трябва да се спекулира и този въпрос трябва да се реши от експертите. Поради липса на достатъчно информация, за себе си не мога да направя информиран избор.Поради това, в деня на референдума ще отида на риболов.Надявам се този референдум да бъде обявен за недействителен поради недостатъчен брой подадени гласове.
Сенека
Сенека
- М. Сталев
- разбира нещата
По принцип съм Против нова централа ,но гласувах за нови мощности в Козлодуй ,или по скоро обновяване на централата.Един строеж на нова електроцентрала ще е пагубно,ще има да изплащаме следващите най малко 30 години ,нещо което ще е чуждо и от което нямаме нужда.Навремето при толкова работещи големи заводи се оправяхме с един Козлодуй а сега само няква гаражна промишленост,а две централи да имаме.По последни данни крайната цена на Белене ще е около 22-25 млр.Ние 20 години не може да върнем външен дълг 6-7 млр. , а 22 как ще се изплащат се сетете сами 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
По принцип съм за изцяло за често случващ се референдум , против съм за референдум тип алабалистичен как е в случаят .
Въпреки всичко ще участвам в него щот като гледам една от идеите на тоя референдум е да покажем кеф ли ни е или не да ни ебат душманската , неучастието в него е именно утвърдителен отговор , че ни е кеф за неразбралите , та ...
Въпреки всичко ще участвам в него щот като гледам една от идеите на тоя референдум е да покажем кеф ли ни е или не да ни ебат душманската , неучастието в него е именно утвърдителен отговор , че ни е кеф за неразбралите , та ...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Така, така...тъй като съм инженер ТЯЕ и сега специализирам магисър ТЕ, млад и почти знаещ, искам да ви видя мненията след като изгледате този филм! Референдума е бомба със закъснител и всеки трябва да знае за какво иде реч !
Всеки, който има правото на вот трябва да го упражни, за да не се чуди после къде му отива дохода, без оглед дали сте на 18 или 108 години
Темата е сериозна и всеки ТРЯБВА ДА ЗНАЕ !
Гледайте пък после ще коментирам видеото,обстановката, ще вотна тука и после ще вотна в реалността
:
П.П. : Не бързайте да давате вот без да сте запознати
Най-лесно е да се каже НЕ..... и кой каза, че Япония се е отказала от Ядрените си реактори 
Всеки, който има правото на вот трябва да го упражни, за да не се чуди после къде му отива дохода, без оглед дали сте на 18 или 108 години

Гледайте пък после ще коментирам видеото,обстановката, ще вотна тука и после ще вотна в реалността

П.П. : Не бързайте да давате вот без да сте запознати

- Vid
- кандидат преподавател
То клип си е чиста про-комунистическа пропаганда. Гендо, моля те... Ти поне не си някой паижинясал ДС- дедо от близкото минало. Щото вече въпроса е - кво ще платим затова и то кВо ще ни донесе, проста сметка.... Ама ние простолюдието не знаем.
Реално за нашите икономически нужди - като население и индустрия, това не ни е нужно.
Реално за нашите икономически нужди - като население и индустрия, това не ни е нужно.
Сенека
Сенека
- сандански карп
- вече хвърля и на тежко
Не знам до колко е вредна за околната среда една АЕЦ,но ...една ВЕЦ със сигурност еба майката на река САНДАНСКА БИСТРИЦА,в момента реката е една вада(тъй като водата се отбива за ВЕЦ)спомням си...като дете ловях и пъстърва и черна мряна в парка ,сега и жабите умряха
на никой не му дреме,колкото до референдума(без да ангажирам никой с мнението ми) ,лично аз ще гласувам за нови ядрени ,енергийни мощности,спомняма си че едно време изнасяхме ток за ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ,не бих искал да започнем да внасяме ТУРСКИ ток 

YOU LL NEVER WALK ALONE
- GODzillata
Мда...добра тема, щот и аз се чудя аджеба трябва ли ни нова АЕЦ или не?
МоЕ ли някой да изведе плюсовете и минусите в една сравнителна таблица, както и доводите ЗА и ПРОТИВ, че да ги претеглим?

МоЕ ли някой да изведе плюсовете и минусите в една сравнителна таблица, както и доводите ЗА и ПРОТИВ, че да ги претеглим?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Нашите политици-шашкъни,когато са правили закона за референдумите,са го направили така,че предварително са обрекли допитванията до невалидни!?
Причината е законовото искане да са гласували 70% от хората, които са гласували на предходните избори.
За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 година, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да" !?
Ето защо този референдум е едно излишно харчене на народни пари!?
Политически игри и боричкания за кой е по-по-най!!!
Въпреки,че е излишен няма как да не се състои,защото когато има едни 30 000 000 за разпределяне, кой е луд да отменя референдума!? Сега боричкането е за квотата; кой колко да отхапе от пицата (не е пицата на Вдянков).... !?
Причината е законовото искане да са гласували 70% от хората, които са гласували на предходните избори.
За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 година, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да" !?
Ето защо този референдум е едно излишно харчене на народни пари!?

Политически игри и боричкания за кой е по-по-най!!!
Въпреки,че е излишен няма как да не се състои,защото когато има едни 30 000 000 за разпределяне, кой е луд да отменя референдума!? Сега боричкането е за квотата; кой колко да отхапе от пицата (не е пицата на Вдянков).... !?

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- GODzillata
И кво сега...да го БОЙКОтираме, като не гласуваме или да кажем твърдо НЙЕ, че да не папкат после и от парите за АЕЦ-а? 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

- Диканаров
- кандидат преподавател
Ние, България нямаме нефт, газ/ за промишлена експлоатация/, а и лигнитните въглища в Марица се свършват! Икономика без енергия няма! Глупаци ли са румънците и турците, че строят нови 2 и съответно 4 реактора, като нашия в Козлозуй. Та дори в Япония сега работят от 50 реактора 5, а останалите бяха на специални стрес тестове и новото правителство, което неотдавна положи клетва прие програма за тяхното поетапно връщане в действие.
Ние, ако искаме да имаме промишленост и населението ни да остава тук, а не да ходи по чужбина и там да свива гнездо, трябва да имаме енергетика и транспортни връзки на съвраманно ниво! Това включва не само магистрален пръстен и връзки, а и корабоплаване, авиация, ж.п. транспорт. Това ще гарантира атрактивност на инвеститорите!
Турция за 30 -40г. от изостанал Анадол се превърна в икономически тигър, съизмерим с европейските икономики и с трайна положителна тенденция. Ние, които изпитвахме глад от работна ръка и гонехме 10 мил. население сега сме малко над 7.5 милиона.А беше време, когато в София само в строителството работеха 15 000 виетнамски работници, а в другите части на страната ни, а другите по нородност чужди работници?
Аз не искам да живея сега в средновековна България и в Столицата в ж.к. да се топля на печки с дърва! Не искам внуците ми да живеят след 20-30г. в пещерни условия. Не искам да ме рекетират частни монополи, които да изнасят печалбите си зад граница, не искам заради корумпирани чиновници и лакейски правителства да плащам два пъти по-скъпо за "американски-маришки" ток или три пъти по-скъпо за ток от вентилатори или четири пъти по скъпо за ток от "солари". От какъв зор ги правим? Под чий диктат? За чия изгода? Това бих го приел само, като алтернатива за покриване на пикове в потреблението, но не и като основно производство.
За мен няма бъдеще на България без ядрена енергетика, без газови тръбопроводи, без нефтен терминал. Това е не само ток но и основни суровини за промишлиността, а има ли я , то ще има и обслужващи леки промишлености, селско стопанство, туризъм и трансторт! Тогава ще идват отново при нас да работят гастърбайтери! Тогава ще ни има! Иначе ще станем географско понятие и българинът ще бъде синоним на скитникът евреин . Това не го искам!
Ние, ако искаме да имаме промишленост и населението ни да остава тук, а не да ходи по чужбина и там да свива гнездо, трябва да имаме енергетика и транспортни връзки на съвраманно ниво! Това включва не само магистрален пръстен и връзки, а и корабоплаване, авиация, ж.п. транспорт. Това ще гарантира атрактивност на инвеститорите!
Турция за 30 -40г. от изостанал Анадол се превърна в икономически тигър, съизмерим с европейските икономики и с трайна положителна тенденция. Ние, които изпитвахме глад от работна ръка и гонехме 10 мил. население сега сме малко над 7.5 милиона.А беше време, когато в София само в строителството работеха 15 000 виетнамски работници, а в другите части на страната ни, а другите по нородност чужди работници?
Аз не искам да живея сега в средновековна България и в Столицата в ж.к. да се топля на печки с дърва! Не искам внуците ми да живеят след 20-30г. в пещерни условия. Не искам да ме рекетират частни монополи, които да изнасят печалбите си зад граница, не искам заради корумпирани чиновници и лакейски правителства да плащам два пъти по-скъпо за "американски-маришки" ток или три пъти по-скъпо за ток от вентилатори или четири пъти по скъпо за ток от "солари". От какъв зор ги правим? Под чий диктат? За чия изгода? Това бих го приел само, като алтернатива за покриване на пикове в потреблението, но не и като основно производство.
За мен няма бъдеще на България без ядрена енергетика, без газови тръбопроводи, без нефтен терминал. Това е не само ток но и основни суровини за промишлиността, а има ли я , то ще има и обслужващи леки промишлености, селско стопанство, туризъм и трансторт! Тогава ще идват отново при нас да работят гастърбайтери! Тогава ще ни има! Иначе ще станем географско понятие и българинът ще бъде синоним на скитникът евреин . Това не го искам!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- М. Сталев
- разбира нещата
Само един бърз въпрос ,откъде ще се изплати такава скъпа и мащабна инвестиция ,при положение ,че споменаваш ,че Турция започват строежа на ядрена централа ,като за момента те са единствения голям пазар на ел.енергия .За да съществува и да се самоизплаща един такъв мащабен проект като Белене,трябва да има осигурен пазар на ел.енергията поне за следващите 20 години!А тук на Балканите не виждам на кой можем да продаваме ток,на Македония ли ? дето са една шепа хора ,без никакво производство .Сърбия е в много напреднала фаза по преговори с РОСАТОМ за строеж на собствена централа!Най доброто решение е да си платим реакторите които са предвидени за Белене ,и с тях да се модернизира АЕЦ Козлодуй ,като и се удължи живота с 30 години ,без това там изградена вече инфраструктура.
- кирил великий
- разбира нещата
Диканаров е изказал емоционално и моето мнение.
- ninastefanina
- сериозен играч
И аз също съм на мнението на Диканаров.
I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"