Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Успешен излет на яз. "Папаза" - Разград
- dimitar_
- сериозен играч
Успешен излет на яз. "Папаза" - Разград
Много се колебаех дали да пусна тази тема , защото думата язовир е силно казано за тази "локва", която остана след напълно безмисленото унищожаване на един от най - хубавите язовири в региона . Под предлог че заплашва с наводнение , след една дъждовна година , въпреки че имаше протести от общественост и рибари , общината разкопа с багер напълно здравата стена и на практика остави тази "локва " с дълбочина около 2 метра . Няма смисъл да казвам какво настана след това , тотално изтребване на всякакъв вид риба със мрежи , харпуни , търмъци , гръмове и какво ли не още . Дори и досега , които си вземе мрежа , пробва я там . Язовира се води със статут "бракуван" , и никой на практика не го зарибява (поне аз не съм чувал) , иначе ИАРА-та си минават на проверки ... . Разрешен е за риболов и по време на забраната , иначе като разновидности риба , пак си има почти всякакъв вид риба , загуби се единствено кефала (споменал съм че на този язовир имам кефал 3 кг. , нещо което никога вече няма да постигна ) , всичко друго , червенопера , каракуди , шаран (мното рядко) , бяла риба , дори и щука си има и то с добри размери . От край време той се слави като "труден" язовир и досега си е такъв , хората които ходим там се знаем от години , и макар че "капотата" там са нещо нормално , досега не сме се отказали . Причината да се запази все още живота в този язовир е папура , който от край време е бил убежище за рибите , още повече сега , на практика около "язовира" има не повече от 7 - 8 места за риболов , и то предимно за телескопи , ще се уверите в това от снимките които след малко ще ви покажа . И още , нещо , в момента тази местност е собственост на българският космонавт Георги Иванов , който щеше да прави голф игрище , но това май беше повече някакви "игри" на община и не знам кой ... , важното е че нещата са в застой , и за нас е добре , че все още можем да ходим там !
Може и някои да се сърдят за това , дето пиша за този язовир , те местата и без това са малко , но какво пък , нека всеки опита ... .
Та ето и снимките :

Това е може би най - доброто място , другите са още по - малки ...

Такива "бебета"излизат често , дано всички ги връщат , след време , живот и здраве , пак ще навестят този който има късмет ... !

Не подценявайте "слънчака" , белите риби удариха на него , а костура , противно на очакванията "лапна "попче ...

Това е целият улов ...

Това е най- доброто от деня ...

А това е деликатес от "мъжки" костур , ако някой не знае как се приготвя , да вземе по една бира и да пита ... !
Това ми е излета , който смятам за успешен и заради който не отидох на Дунава , но като се стабилизира времето и като минат изборите и за там ще се отдели време .
Дано не ми се сърдят разградските рибари за темата , но така или иначе хората си ходят , пък който превари , късмет , всеки си хваща неговата риба ... !
Може и някои да се сърдят за това , дето пиша за този язовир , те местата и без това са малко , но какво пък , нека всеки опита ... .
Та ето и снимките :
Това е може би най - доброто място , другите са още по - малки ...
Такива "бебета"излизат често , дано всички ги връщат , след време , живот и здраве , пак ще навестят този който има късмет ... !
Не подценявайте "слънчака" , белите риби удариха на него , а костура , противно на очакванията "лапна "попче ...
Това е целият улов ...
Това е най- доброто от деня ...
А това е деликатес от "мъжки" костур , ако някой не знае как се приготвя , да вземе по една бира и да пита ... !
Това ми е излета , който смятам за успешен и заради който не отидох на Дунава , но като се стабилизира времето и като минат изборите и за там ще се отдели време .
Дано не ми се сърдят разградските рибари за темата , но така или иначе хората си ходят , пък който превари , късмет , всеки си хваща неговата риба ... !
Браво, Митак!
Страхотен кеф, романтично място, че и живарника си напълнил
Добре, че не беше на Дунава - като знам какъв си магнит за рибите щеше да ни трябва ремарке за сулката
Иначе аз продължавам да чакам да се обадиш. Там дето ходя държи много риба, вчера пак ходих за 2-3 часа и изкарах 8 броя, а деветото чудовище замина с куката щото съм голям отворко и се пресегнах за кепа вместо първо да я изкарам до брега
Ако си свободен, обади се тия дни да те водя.

-
- научил се да хвърля
Браво, аз съм също доктор, ама съм от Варна, но живея и работя в Русе. 8 за 2-3 часа си е постижение. Нама да ти се разсърдя ако кажеш къде е дестинацията. Много не ги знам местата и все се чудя някой да мв упъти. Казвам се д-р Георги тодороВ и работя в Кл. Лаборатория Прима Лаб в Русе
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
-
- ще става разбирач
- dimitar_
- сериозен играч
Айде , айде , майстор , знаете приказката , "... викам ти майсторе , че не ти знам името , но като ти гледам майсторлука ... " ! Все пак ме успокоява това , че ми знаете името , пък то късмета си е преходно нещо , днес е при мен , утре при друг , и така докато свят светува !
Иначе наистина "язовирчето" си е романтично , особено за нас , които си го знаем от години . Истинското му име е "Папаз чешме "( в превод "Попова чешма" ) , и особеното е , че се пълни от седем извора , които извират в него , е това за броя на изворите го знам от стари рибари , някои от които вече не са между живите , но е факт че има изворче далеч над сегашното ниво на язовира , което никога не е пресъхвало през годините , въпреки суши и жеги . Може би затова винаги водата му е бистра и студена , а той си беше язовир с голяма дълбочина и с най - вкусната риба в региона . Има и друго име , съвременно , то е "Бялата пръст" , идва от там , че непосредствено над него копаеха глинестта пръст за тухли в една тухларска фабрика в Разград , която отдавна я няма , така както го няма и истинският язовир , за съжеление ... !
А колкото до рецептата , адаш , лесна е , просто костура трябва да е достатъчно голям за да се "дере" , тогава "белите бъбреци" , остават на кожата и съвсем лесно се отделят , но това е сега , месец октомври , най - късно до към ноември , тогава семенниците са здрави , а като почнат да пущат "бяло" , тогава не са подходящи ...
Приготвянето е още по - лесно , измиват се със студена вода , овалват се в брашно , и се пържат в горещо олио до златист цвят . Най - важното , не ги осолявай преди да си ги опържил , просто пущат слуз и не е много приятно , иначе после си соли на вкус , както искаш , с шарената сол , лимон и всичко каквото обичаш , и не се оставяй с една бира , обикновенно не стига ... , айде стига че взех да преглъщам !!!

Ето и снимка на цялото "язовирче" , тъмна е защото я правих когато слънцето се беше скрило и почти беше притъмняло , но в какъвто и вид да е , винаги ходим с "тръпка" ...
Иначе наистина "язовирчето" си е романтично , особено за нас , които си го знаем от години . Истинското му име е "Папаз чешме "( в превод "Попова чешма" ) , и особеното е , че се пълни от седем извора , които извират в него , е това за броя на изворите го знам от стари рибари , някои от които вече не са между живите , но е факт че има изворче далеч над сегашното ниво на язовира , което никога не е пресъхвало през годините , въпреки суши и жеги . Може би затова винаги водата му е бистра и студена , а той си беше язовир с голяма дълбочина и с най - вкусната риба в региона . Има и друго име , съвременно , то е "Бялата пръст" , идва от там , че непосредствено над него копаеха глинестта пръст за тухли в една тухларска фабрика в Разград , която отдавна я няма , така както го няма и истинският язовир , за съжеление ... !
А колкото до рецептата , адаш , лесна е , просто костура трябва да е достатъчно голям за да се "дере" , тогава "белите бъбреци" , остават на кожата и съвсем лесно се отделят , но това е сега , месец октомври , най - късно до към ноември , тогава семенниците са здрави , а като почнат да пущат "бяло" , тогава не са подходящи ...
Приготвянето е още по - лесно , измиват се със студена вода , овалват се в брашно , и се пържат в горещо олио до златист цвят . Най - важното , не ги осолявай преди да си ги опържил , просто пущат слуз и не е много приятно , иначе после си соли на вкус , както искаш , с шарената сол , лимон и всичко каквото обичаш , и не се оставяй с една бира , обикновенно не стига ... , айде стига че взех да преглъщам !!!
Ето и снимка на цялото "язовирче" , тъмна е защото я правих когато слънцето се беше скрило и почти беше притъмняло , но в какъвто и вид да е , винаги ходим с "тръпка" ...
- dimitar_
- сериозен играч
Наистина минаха и тогава на проверка , нашите минават редовно и на "Бели лом", там почти винаги са ме проверявали.
А колкото до щуката наистина има , поне аз познавам лично хора дето са пущали , но все още не съм хващал , явно б. риба си е повече , има и много "писалки" , които се лъжат често , но дано ги връщат обратно , пък ако се опази от мрежари и докато е обрасло с папур , няма страшно , риба ще има винаги !
А колкото до щуката наистина има , поне аз познавам лично хора дето са пущали , но все още не съм хващал , явно б. риба си е повече , има и много "писалки" , които се лъжат често , но дано ги връщат обратно , пък ако се опази от мрежари и докато е обрасло с папур , няма страшно , риба ще има винаги !