Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я
Модератор: dantho.mihov
Re: За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я
Да, и аз като го изгледах забелязах това, но пак прегледах видеото за същинското...Vid написа:То клип си е чиста про-комунистическа пропаганда. Гендо, моля те... Ти поне не си някой паижинясал ДС- дедо от близкото минало....
Интересното е, че на Овчаров сега му дойде музата да работи по проекта "Белене"

Да не пиша за ония тип, дето казва, че Топлоелектрическите ни централи щели да затворят след 2030 година - смешник пълен

Професор Янко Янев говори много точни и истински думи, за което шапка му свалям! Не случайно е избран за Енергиен експерт и съветник на генералния директор на МААЕ

Реално за нашите икономически нужди (към тоя момент) - като население и индустрия, тази централа не ни е нужна, но само за момента

=> Погледнете в бъдещето

Такива големи проекти като Белене, Набуко и Южен поток могат да ни извадят от батака и да ни донесат само изгода

Искаме да привличаме чуждестранни инвестиции от големите концерни и така да си осигурим повече работни места за нас и децата ни, защото тука в БГ вече няма кой да направи крупна инвестиция. Как се поддържат такива мегазаводи и бизнес паркове , замисляли ли сте се, те колко са енергоемки ? Нямаш необходимия ресурс от ел. енергия и бизнес климат - нямаш хора, които да инвестират в теб

Например нашите съседи от Мала Азия. Те направиха именно така с чуждестранни инвестиции и от длъжници на МВФ станаха кредитори

Замисляли ли сте как се поддържат такива големи летни курорти каквито ги имат те ? Да не говоря, че ние имаме освен летни и зимни курорти

Огледайте се около вас и ми кажете нещо, което не е направено и не е зависимо от електрическата енергия

Мен силно ме притеснява тая тенденция, че никой не го е грижа и всички вече са толкова умни, че дори не ходят да гласуват на кметските избориТелескоп написа:Нашите политици-шашкъни,когато са правили закона за референдумите,са го направили така,че предварително са обрекли допитванията до невалидни!?
Причината е законовото искане да са гласували 70% от хората, които са гласували на предходните избори.
За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 година, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да" !?

Пазара на електроенергия е огромен ! В момента например : не само на макетата продаваме ел. енергия - Албания, Гърция, Турция, Сърбия и дори у румънскоPikeM написа:Само един бърз въпрос ,откъде ще се изплати такава скъпа и мащабна инвестиция ,при положение ,че споменаваш ,че Турция започват строежа на ядрена централа ,като за момента те са единствения голям пазар на ел.енергия .За да съществува и да се самоизплаща един такъв мащабен проект като Белене,трябва да има осигурен пазар на ел.енергията поне за следващите 20 години!А тук на Балканите не виждам на кой можем да продаваме ток,на Македония ли ?

Миналата година усетихте ли как заради "тежката зима" и кризата в мините, се спря износа на ел. енергия за "чужбина" и трябваше да се пуска студения резерв, за да не се разпадне Електроенергийната система

Потребността от ел. енергия ще расте с големи темпове и затова ще трябват още мощности

Скъпият "ток" идва от вятърничавите идеи за ВЕИ и от чуждите ЕРП-та, които непрестанно вдигат цената на ел. енергията. Ей на, ЧЕЗ пак ще вдига "нищожно" цената на тока, а причината била инвестицията им в електропреносната система

Трябва да се развива отрасъла Енергетика в България, защото той е единственото работещо и доходоносно нещо за нас

Аз съм за нови 2 блока в Козлодуй или нова "леко" конкурентна централа на Козлодуй, каквато е Белене, като по-голямата част от инвестицията се поеме от чуждите интереси и запазване на 51% ни дял.
Запомнете от мен : винаги може да се спре проекта, ако е неизгоден за българския народ

Поздрави на колегата Динакаров, за неговата позиция !

- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
+1ninastefanina написа:И аз също съм на мнението на Диканаров.
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Бат'Весо (Диканаров) - май се очаква и доста газ да излезе от нашето Черно море. 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
По повод подръжниците на колегата Диканаров и към самия него.
Същият тоя АЕЦ се справяше добре и с работеща икономика. Всичкия излишък препродавахме беше са сметка на данъкоплатеца (разбирай на мен и вас). В момента невярвам АЕЦа да работи на повече от 20 %. Не ни е необходим втори АЕЦ. Най малко защото и внуците ни няма да могат да го изплатят .
Сухи цифри - печалбата на АЕЦ Козлодуй е от порядъка на 100 - 150 милиона годишно. Знаете колко струва новия АЕЦ и всеки сам за себе си може да сметне колко години ще го изплащаме и то не ние ми нашите деца, внуци и правнуци.
Според мен не необходим допълнителен АЕЦ по скоро трябва да се разработват алтернативните източници на гориво, въпреки, че е по скъпо няма , поне България няма да стане радиационно бунище и няма да ловим риба до варели с такива.
Същият тоя АЕЦ се справяше добре и с работеща икономика. Всичкия излишък препродавахме беше са сметка на данъкоплатеца (разбирай на мен и вас). В момента невярвам АЕЦа да работи на повече от 20 %. Не ни е необходим втори АЕЦ. Най малко защото и внуците ни няма да могат да го изплатят .
Сухи цифри - печалбата на АЕЦ Козлодуй е от порядъка на 100 - 150 милиона годишно. Знаете колко струва новия АЕЦ и всеки сам за себе си може да сметне колко години ще го изплащаме и то не ние ми нашите деца, внуци и правнуци.
Според мен не необходим допълнителен АЕЦ по скоро трябва да се разработват алтернативните източници на гориво, въпреки, че е по скъпо няма , поне България няма да стане радиационно бунище и няма да ловим риба до варели с такива.
Относно написаното от JettroniX
Не си прав колега.
Народна тайна е , че продаваме електроенергия на 7 ст kWh
а себестойността и е 8-9 ст тази разлика според теб кой я плаща ?
Няма причина да инвестираме в още централи при положение , че сме толкова малка страна.
Мен все пак ми се ще да остане природа и то чиста такава за да има какво да показвам на детето си а не да разказвам.
Не давайте примери за други държави те са в пъти повече от нас и може да са им необходими повече мощности, на нас такива няма да са ни необходими скоро с този отрицателен прираст.
Не си прав колега.
Народна тайна е , че продаваме електроенергия на 7 ст kWh
а себестойността и е 8-9 ст тази разлика според теб кой я плаща ?
Няма причина да инвестираме в още централи при положение , че сме толкова малка страна.
Мен все пак ми се ще да остане природа и то чиста такава за да има какво да показвам на детето си а не да разказвам.
Не давайте примери за други държави те са в пъти повече от нас и може да са им необходими повече мощности, на нас такива няма да са ни необходими скоро с този отрицателен прираст.
- Батко Емо
- разбира нещата
Все още не ми е ясно за какво ще гласувам?
Да издадеме индулгенция на енергийната върхушка-за предишните комисионни,плюс бъдещи,които се вземат при сериозно поет ангажимент
срещу неизгодни договори и плащани след това от всички години наред.Впрочем към радетелите за яка икономически България - защо пък ние да не внасяме ел.енергия,ако сме кадърни това не трябва да е проблем.Давате за пример Анадола, нали внасят от нас,що да не внасяме от тях, е като си плащаме! Па може и да ни е по-евтин тока! 

Ако гласувате с ДА, никой няма насила да построи нова АЕЦ, 'щото "така иска народа".Това ще се случи когато и ако се появи приемлив инвеститор.Ако гласувате с НЕ, след 15-20 г. АЕЦ Козлодуй ще угасне, приказките за 7-ми реактор са глупости и ще внасяме скъп ток от ядрените Турция и Румъния. Идете в Раднево и вижте каква поразия за екологията са американските ТЕЦове,а за ВЕЦовете не се знае дали ще има вода след години(освен, че ни унищожават рибата)
Няма смисъл да гледате в канчето на политиците- и строежа и отхвърлянето на АЕЦ пълнят нечии джобове
Нормалната логика винаги сочи, че "ИМА" е по-добре от "НЯМА".
Оставете политическите пристрастия, Бойко след толкова лупинги, ще припознае всеки резулта за своя победа
Няма смисъл да гледате в канчето на политиците- и строежа и отхвърлянето на АЕЦ пълнят нечии джобове

Оставете политическите пристрастия, Бойко след толкова лупинги, ще припознае всеки резулта за своя победа

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На мен що ли ми се струва, че цялата работа е само и само някой да лапне някое друго милонче па му дреме кво ще стане след 15-20г защото същия човек едва ли тогава вече ще е в България. До 2030г вече ще сме останали около 4 милиона население вие за каква индустрия за какъв туризъм говорите. За тези 25г каква индустрия се разви, че след 25г да се развие и каде сте тръгнали със Турция, Румъния и Сърбия да се сравнявате.
Ние сме най-бедната държава в ЕС и продължаваме да обедняваме и този АЕЦ само допълнително ще прахосва ценни пари. Според мен трябва да се модернизира АЕЦ Козлодуй и тези пари да се вложат в по-наложащи места така или иначе след няколко години ще внасяме всичко камо ли ток.
Разбирам в момента да имаме някаква икономика, която има нужда от развиване тогава мога да оправдая стоежа на нов АЕЦ, но на този етап работата е "На гол тумбак чифте пищови"
Ние сме най-бедната държава в ЕС и продължаваме да обедняваме и този АЕЦ само допълнително ще прахосва ценни пари. Според мен трябва да се модернизира АЕЦ Козлодуй и тези пари да се вложат в по-наложащи места така или иначе след няколко години ще внасяме всичко камо ли ток.
Разбирам в момента да имаме някаква икономика, която има нужда от развиване тогава мога да оправдая стоежа на нов АЕЦ, но на този етап работата е "На гол тумбак чифте пищови"
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- Батко Емо
- разбира нещата
Тецовете не са хамерикански а нашенски,но договора подписан с тях е демократичен 

+1Диканаров написа:Ние, България нямаме нефт, газ/ за промишлена експлоатация/, а и лигнитните въглища в Марица се свършват! Икономика без енергия няма!...
- preparatos
- вече хвърля и на тежко
+1....naskobo написа:Ако гласувате с ДА, никой няма насила да построи нова АЕЦ, 'щото "така иска народа".Това ще се случи когато и ако се появи приемлив инвеститор.Ако гласувате с НЕ, след 15-20 г. АЕЦ Козлодуй ще угасне, приказките за 7-ми реактор са глупости и ще внасяме скъп ток от ядрените Турция и Румъния. Идете в Раднево и вижте каква поразия за екологията са американските ТЕЦове,а за ВЕЦовете не се знае дали ще има вода след години(освен, че ни унищожават рибата)
Няма смисъл да гледате в канчето на политиците- и строежа и отхвърлянето на АЕЦ пълнят нечии джобовеНормалната логика винаги сочи, че "ИМА" е по-добре от "НЯМА".
.. те ви едно мноо интересно интервю, с едни мноо интересни факти около затриването на Козлудуй и "НУЖДАТА" от Белене.
Изгледайте го цялото клипче и ще разберете, защо трябва да го има.....
http://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk
Колега Спасов АЕЦ-а не може да работи като ТЕЦ-а на минимална мощностСпасов написа:В момента невярвам АЕЦа да работи на повече от 20 %....
Сухи цифри - печалбата на АЕЦ Козлодуй е от порядъка на 100 - 150 милиона годишно.....
Според мен не необходим допълнителен АЕЦ по скоро трябва да се разработват алтернативните източници на гориво......поне България няма да стане радиационно бунище и няма да ловим риба до варели с такива.

Тия печалби и цени, които споменаваш за свободния или регулирания пазар са...или общо и за двата ? Честно казано аз си нямам на идея колко е реалната печалба

Печалбата тази година се очаква да нарасне с пускането през Март месец на ВЕЦ Козлодуй

Всички искаме чиста околна среда, но с вятърничевите идеи за алтернативни източници това няма как да стане

1) Вятърните турбини кълцат птици, които са защитени в световен мащаб и променят циркулацията на въздушните маси;
2) ВЕЦ-овете пък спират миграциите на рибите и пресушават почти речните корита, което от своя страна води до други по-сериозни вреди на околната среда;
3) Биомасата пък иска промишлени гори, каквито у нас ги няма..., но пък това не пречи да се изсичат наред зелените ни гори, също така се изискват и други органични енергоносители, които пък в БГ дела им е нищожен;
4) Фотоволтаиците пък изискват огормна площ - затова част от вече необработваемите ни плодородни земи се засадиха именно с тях;
5) Относно шистовия газ - искате ли да си отровим Житницата на страната ни ?
Относно ОЯГ (отработеното ядрено гориво) от АЕЦ-а, за сега се праща в Русия, там в заводите им се преработва едва (10-15)% от отработеното гориво, тази преработена част се използва отново като гориво за реактори. След това радиоактивният остатък се праща за депониране някъде из големия Сибир

Относно сравненията на нашата държава с други такива, то те са за да видим къде сме ние на картата на Света. Като малка страна винаги сме взимали пример от по-големите така, че съвсем нормално е да правим тези сравнения според мен.
Уважавам мнението на всеки, както и личния избор. В тоя ред на мисли най-важното е всеки да отиде и да си пусне плика в урната - бил този вот "ДА" или "НЕ", а и днес четох едни статии на сайта на БТВ.... оле мале е работата

Няма на всяка цена да се строи новата централа - това мисля, че всички го знаете

- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Изчезваме като нация! За кого ще е тази енергия...!
Първо да помислим за майките, раждаемостта, образованието...
Има технологии които са от природата... вятър ли нямаме, топли извори, слънце ли, вода ли... та ние сме богати...
Аз съм против... 2013 година е!
Първо да помислим за майките, раждаемостта, образованието...
Има технологии които са от природата... вятър ли нямаме, топли извори, слънце ли, вода ли... та ние сме богати...
Аз съм против... 2013 година е!
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Нещата са от прости по-прости.
Или има нужда или няма.Водят се проучвания,изледвания и всякакви други бози,ясни и неясни за много от нас.Ако си мислите,че някой го боли ..... за това какво мисли народа Български,много се лъжем.Така,че тези референдуми са ала бала да има с какво да запълват преси и медий.Не може в богата страна като Швеция да плащам между 50 и 60 евро за ток за три месеца.Вярно,че не се топлим на ток,но всичко друго ни е на ток.И да не забравяме,че Швеция и тя е малка по-население страна така,че не мисля,че това е причина дали да се прави нещо или не.
Или има нужда или няма.Водят се проучвания,изледвания и всякакви други бози,ясни и неясни за много от нас.Ако си мислите,че някой го боли ..... за това какво мисли народа Български,много се лъжем.Така,че тези референдуми са ала бала да има с какво да запълват преси и медий.Не може в богата страна като Швеция да плащам между 50 и 60 евро за ток за три месеца.Вярно,че не се топлим на ток,но всичко друго ни е на ток.И да не забравяме,че Швеция и тя е малка по-население страна така,че не мисля,че това е причина дали да се прави нещо или не.
-
- Модератор
Нашата работа стана : На гол тумбак, чифте АЕЦ-и
Според мен злободневната тема сега е за оцеляването ни като нация, а за развитието ни ... изпуснахме го в близкото минало.