До каква дълбочина ловите на стандартни плувки ?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: До каква дълбочина ловите на стандартни плувки ?

Мнение от Дилян »

Статичната плувка по принцип си е за директна въдица,но когато условията,дълбочината и разстоянието го позволяват не е грешка да се сложи и на мач.Особено пък ако ловим дребни уклеи както казва SammY,една статична плувка с малък грамаж си върши добра работа(това при условие че дълбочината е по малка и няма вятър)Аз също съм го правил в случаите когато не съм разполагал с подходящ стик за целта.Но в останалите случаи ваглера си е най добре.Има едно правило за фиксираният ваглер(което важи и за статичната плувка) а именно че ако дълбочината не е по голяма от дължината на въдицата по добре да се лови на фиксирано.Което аз не спазвам точно,по простата причина че на ми е удобно да ловя с 4 метрова въдица на примерно 3.50 дълбочина но това вече са си мои предпочитания.Но както ти каза butnik мач-а си е въдица за ваглери и ако разполагаш с подходящите за всяка цел,статична плувка не ти трябва
http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
gupata_riba
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от gupata_riba »

До 3-4м дълбочина със 2,40м телескопче
На къса плувка ,в репея
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Дилян написа:Статичната плувка по принцип си е за директна въдица,но когато условията,дълбочината и разстоянието го позволяват не е грешка да се сложи и на мач.Особено пък ако ловим дребни уклеи както казва SammY,една статична плувка с малък грамаж си върши добра работа(това при условие че дълбочината е по малка и няма вятър)Аз също съм го правил в случаите когато не съм разполагал с подходящ стик за целта.Но в останалите случаи ваглера си е най добре.Има едно правило за фиксираният ваглер(което важи и за статичната плувка) а именно че ако дълбочината не е по голяма от дължината на въдицата по добре да се лови на фиксирано.Което аз не спазвам точно,по простата причина че на ми е удобно да ловя с 4 метрова въдица на примерно 3.50 дълбочина но това вече са си мои предпочитания.Но както ти каза butnik мач-а си е въдица за ваглери и ако разполагаш с подходящите за всяка цел,статична плувка не ти трябва
Да ловиш с фиксиран ваглер на 3,5 м. е невъзможно, освен ако утежнението ти не е отделено от ваглера, някъде далече надолу по линията (за чии да го фиксираме тогава), и пак ще е некомфортно. Като минеш двата метра почва да става кофти, а след два и половина - много кофти, пробвай и ще коментираме.
Другото е, че не само дълбочината ти определя избора на на фиксиран или подвижен монтаж, а също вятър и течение. Задуха ли вятър - фиксираният ваглер плава като платноход, друго на ръка е, че е много по-трудно да потопиш линията с фиксиран.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Венелин Радушев написа:Да ловиш с фиксиран ваглер на 3,5 м. е невъзможно, освен ако утежнението ти не е отделено от ваглера, някъде далече надолу по линията (за чии да го фиксираме тогава), и пак ще е некомфортно. Като минеш двата метра почва да става кофти, а след два и половина - много кофти, пробвай и ще коментираме.
Другото е, че не само дълбочината ти определя избора на на фиксиран или подвижен монтаж, а също вятър и течение. Задуха ли вятър - фиксираният ваглер плава като платноход, друго на ръка е, че е много по-трудно да потопиш линията с фиксиран.
Нещо не схващам,не очаквах от теб този отговор :roll: Ваглера не се фиксира само със съчми,това го знаеш,фиксира се и с конектори и в зависимост от дълбочината и слоевете на които се лови се разпределят и съчмите.Абсурдно е ваглер над 4гр -6гр собствена маса, да се фиксира със съчми.С тях се фиксират стиковете и малките ваглери не надвишаващи горепосоченият грамаж,защо.При риболов на дистанция се изисква замятане при което е възможно да се преместят съчмите дори и някоя да изпадне от линията поради тежестта на ваглера и силата която влияе над съчмите.А колкото до това,че с фиксираният линията се вкарва по-трудно ще се направя ,че не съм го прочел :lol:
За да има още яснота:
Изображение
ваглерите ,които се фиксират със съчми
Изображение
Изображение
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

butnik написа: Нещо не схващам,не очаквах от теб този отговор :roll: Ваглера не се фиксира само със съчми,това го знаеш,фиксира се и с конектори и в зависимост от дълбочината и слоевете на които се лови се разпределят и съчмите.Абсурдно е ваглер над 4гр -6гр собствена маса, да се фиксира със съчми.С тях се фиксират стиковете и малките ваглери не надвишаващи горепосоченият грамаж,защо.При риболов на дистанция се изисква замятане при което е възможно да се преместят съчмите дори и някоя да изпадне от линията поради тежестта на ваглера и силата която влияе над съчмите.А колкото до това,че с фиксираният линията се вкарва по-трудно ще се направя ,че не съм го прочел :lol:
Въпроса не е в конектора, това е ясно. Монтаж с фиксиран ваглер лети по-добре, по-чисто откъм оплитания, предлага много добра презентация. И това е именно защото 90% от утежнението ти е на едно място (при ваглера), без значение дали си стопирал пауново перце с сачми или тежък ваглер с шайби и конектор. (Нанизвай 3-4 сантиметров тънък силиконов шлаух и върху него стопирай ваглера с сачми, това ще ти позволи да ловиш безопасно и с малко по-тежки ваглери, и сачмите няма да ти се местят и скапват влакното.)
Кастинга ти зависи от ширината на дъгата която правиш при замятане, а тук тежестта е високо горе по линията, трябва ти поне (ако имаш още 20-50 санта подръка никак няма да е зле) метър разстояние от върха до ваглера, за що годе комфортно замятане.
Ролята на конектора е да фиксира безаварийно тежък ваглер, а не да ти позволи да сложиш голям% от утежнението ниско по линията, направиш ли го - фиксираният монтаж се обезсмисля.
До два метра дълбочина е рай с фиксиран монтаж, от 2 до 2,5 почвам да се притеснявам за храсти и закачки зад мен, недай боже да духа вятър и да ми трябва по-широка дъга при замятане. До 3 метра е търпимо в някакви идеални условия на безветрие и чист бряг зад мен, над 3 става кофти в всякакви условия...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

А я сега поясни защо фиксирания прави проблем при потапянето :D
Монтажа с шлауха не ме кефи,че е голямо мотане пробвал съм го ,иначе при промяна на дълбочината пази влакното и улеснява преместването на съчмите.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

butnik написа:А я сега поясни защо фиксирания прави проблем при потапянето :D
Монтажа с шлауха не ме кефи,че е голямо мотане пробвал съм го ,иначе при промяна на дълбочината пази влакното и улеснява преместването на съчмите.
Обяснявам моментално! :lol: Правим камшичното движение с мача и обиране с макарата за потапяне на линията. Когато утежнението ти е дълбоко под повърхността, линията ти връх-ваглер-утежнение оформя грубо Г, при фиксираният e l. Респективно при рязкото изтегляне на влакно (и камшично движение) с което потапяме линията в близост до мача, при подвижният монтаж движението на ваглера е надолу (потапяйки линията непосредствено до него), при фиксираният просто го изтегляме в посока брега. Незнам дали обяснението ми е ясно, мога да начертая далеч по ясна схема. На мен ми е направило впечатление, че с фиксиран ваглер трябва да прехвърля петното доста повече, спрямо подвижен, за да мога да си потопя линията докато изтегля ваглера над него, това ме е накарало и да се замисля за това. Хубавото е, че се тарсят кълванета на пропадане или непосредствено след него и за потапяне на линията няма време, и нужда. Риболова е динамичен, презамята се често и не се и опитвам да я потапям.
alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от alankulu1987 »

С тези спорове и обяснения научих доста неща които обезателно ще се пробват :D :lol: Благодаря ви :prayer: :smt023
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

alankulu1987 написа:С тези спорове и обяснения научих доста неща които обезателно ще се пробват :D :lol: Благодаря ви :prayer: :smt023
То това му е най - хубавото на форума.Двама колеги водят разговор на високо ниво а такива като мен (неуки) се възползват да научат нещо за себе си.
Изображение
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Когато търся рибите на дъното или малко над него ловя с линия ,която е монтирана по следният начин-повод 35-50см/според зависи :D /вирбел дропер или дропери-2-3 на бр малки размери 8-9-10номер,на 40-50см над тях основно утежнение и ваглера където дойде :lol: :lol: според дълбочината де,никога не съм имал проблем с потапянето на линията.Нещо се бъркаш,знам,че си любител на големите дълбочини и риболова със СЛАЙДЕРИ за разлика от мен-разликата е в това,че на водоемите на които ловя рядко слизам над 5м и ловя с ваглери ,които носят доста по линията:lol: И НИКОГА до сега не съм имал проблем с потапянето на влакното,това ти твърдение ми напомня едно заключение на един "голям" специалист във мач риболова,който твърдеше,че с мач 3.90 или 4.20 ли беше не помня подробности, по-лесно се потапяло влакното :lol: :lol: :lol: :lol: Венко,благодаря ти,оправи ми настроението.Нали се сещаш ,че в Албиона такива дълбочини няма,а там е измислен тоя риболов ,да не споменавам и потъващото влакно.
Виж по физика бягах от часовете,че тренировките ми съвпадаха с тях,ама поне с мач ловя от бая време та няма как да ме убедиш в противното.
Само не ми казвай,че при риболов със слайдер не замяташ зад петното :D
С по-горе обяснената линия лови и ей тоя хубостник без да оплита и си я вкарва безпроблемно ,а е на 6години :D
Изображение
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

+1 Фен на фиксирания ваглер , в 95% от риболова на мач ловя с фиксиран ваглер и 3м дълбочина не е никакъв проблем за хвърляне . Мач-а ми е 4.2м и съм ловил и на 4м с фиксиран ваглер , но е малко неудобно :) В този случай ползвах ваглер Кралусо Про Мач с тунинг антена и дължината му беше 58см , което помага много :) За мен е по трудно да си целя петното с подвижен монтаж ( предвид горе написаното е ясно защо ) ... Ваглерите ги фиксирам с конектор винаги , никога не ползвам съчми , освен ако не ловя със стикове до 2гр . Монтажа фиксиран или подвижен в 90% от случайте ми е един и същ ( с малки разлики - броя дропери , техния номер и разтояние от дроперите до основното) :)
п.п. Найстина се получава много добра тема , полезна на всички .
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

butnik написа:Когато търся рибите на дъното или малко над него ловя с линия ,която е монтирана по следният начин-повод 35-50см/според зависи :D /вирбел дропер или дропери-2-3 на бр малки размери 8-9-10номер,на 40-50см над тях основно утежнение и ваглера където дойде :lol: :lol: според дълбочината де,никога не съм имал проблем с потапянето на линията.Нещо се бъркаш,знам,че си любител на големите дълбочини и риболова със СЛАЙДЕРИ за разлика от мен-разликата е в това,че на водоемите на които ловя рядко слизам над 5м и ловя с ваглери ,които носят доста по линията:lol: И НИКОГА до сега не съм имал проблем с потапянето на влакното,това ти твърдение ми напомня едно заключение на един "голям" специалист във мач риболова,който твърдеше,че с мач 3.90 или 4.20 ли беше не помня подробности, по-лесно се потапяло влакното :lol: :lol: :lol: :lol: Венко,благодаря ти,оправи ми настроението.Нали се сещаш ,че в Албиона такива дълбочини няма,а там е измислен тоя риболов ,да не споменавам и потъващото влакно.
Виж по физика бягах от часовете,че тренировките ми съвпадаха с тях,ама поне с мач ловя от бая време та няма как да ме убедиш в противното.
Само не ми казвай,че при риболов със слайдер не замяташ зад петното :D
С по-горе обяснената линия лови и ей тоя хубостник без да оплита и си я вкарва безпроблемно ,а е на 6години :D
С слайдери ловя много много рядко, поради подобни на твоите причини. А дори и в редките случаи когато ловя на дълбоки водоеми се чувствам по-комфортно с тежък ваглер, отколкото с слайдер. Нямам идея какво те е объркало по този въпрос.
Нормално е да нямаш проблеми с потапяне на линията, щом основното ти утежнение не е при ваглера, а далеч под него. Същото важи и за замятането. Тук обаче изниква въпроса, защо ти е тогава фиксираният монтаж? Има ли това нещо общо с класическият фиксиран ваглер? Не подобрява презентацията ти, нито кастинга. Мисля, все пак да ти начертая някакви първобитни скици, не вярвах, че ще е нужно.
Не съм наясно кой "голям" спец в мач риболова ми цитираш, нито каква връзка има с мен. Радвам се че те развеселявам, но жалко, че не успях да те накарам да се замислиш....
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Изображение

В червено е ваглерът, трите черни точки са основното утежнение при фиксиран и подвижен монтаж, стрелката показва посоката на движение на ваглера при опита ни да потопим линията. Ако ти е по приятно възприемай модела с утежнение при ваглера като конектор и шайби на ваглера, вместо стопиран с сачми....няма разлика.
Проблемът е, че моделът ви на утежнение и при фиксиран, и подвижен ваглер е еднакъв. За мен няма нищо общо с фиксиран ваглер, нищо че ползваш конектор. Но това ти е грешка в която няма да се мъча да те убеждавам.

Изображение

Също и тук, при "ниското" утежнение няма да имаш проблем с замятането при големи дълбочини, но с "високото" ще береш ядове.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Колега , какъв е проблема , че утежнението е еднакво и в двата случая фиксиран/подвижен ? Когато ползвам системата с 2/3 дропера по линията , пак ползвам конектор , но ваглера носи 0.2/0.3/0.5 гр надоло по линията (ползвам предимно Кралусо , а те се реголират много финно ) тогава найстина на голяма дълбочина няма хвърляне и има много оплитане , ако се опитваме :)
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

SammY написа:Колега , какъв е проблема , че утежнението е еднакво и в двата случая фиксиран/подвижен ?
Говоря за основното утежнение, дроперите нямат отношение към естеството на спора.
Ако фиксираш ваглера, а основното утежнение поставяш ниско долу -губиш естественото пропадане и прецизният кастинг, характерни за метода, а печелиш - нищо...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”